Hyppää pääsisältöön

"Esiintyminen sallittu vain kauniille ja terveille?"

Laulaja, äänipedagogi Pia Skipdhal.

Hoitavan laulun pioneeri, laulajatar ja äänipedagogi
Pia Skibdahl tunnetaan erityisesti Hildegard von Bingen -tulkinnoista sekä uraauurtavasta työstä meditatiivisen laulun parissa.

Pia nauttii hedelmiä merellisen kotinsa olohuoneessa. "Olen vielä hieman töttöröö eilisestä konsertista Markku Luolajan-Mikkolan kanssa", hän paljastaa.

Skibdahl valmistui 90-luvulla Sibelius-Akatemiasta, jossa hän opiskeli Raili Kostian ja Anita Välkin johdolla. Ura lähti lupaavasti käyntiin. Pia teki kuitenkin poikkeuksellisen valinnan: Hän jätti liedin ja oopperan, ja keskittyi meditatiiviseen varhaiskeskiajan lauluun.

Suunnanmuutokseen johtanut havahtuminen tapahtui Iegor Reznikoff'n konsertissa. "Iegorin musiikki ei ole normaalia laulua, vaan syvää rukousta", Pia kuvailee. "Halusin oppia laulamaan samalla tavalla. Löysin oman sarkani."

Yksi syy epätyypilliseen valintaan oli klassisen musiikin maailman ankaruus. "On vallalla virheiden pelko. Suorittamisen muuri ympäröi muusikkoja. Harvoin kuulee laulua tai soittoa, joka todella koskettaa", hän kuvailee. "Tahdoin vapautua suorittamisen kehästä!"

Skibdahl toki arvostaa oopperaa, koska se on lähes ainoata täysin akustista musiikkia, jota nykyään voi kuulla. "Meillä on kasvamassa sukupolvi, joka ei ole koskaan kuullut akustista ääntä."

Sairaus mullisti taidekäsityksen

2000-luvun alussa takana oli tiivis esiintymisputki. Keskiaikaisen musiikin arvostus oli kohoamassa. Nousukiito katkesi vastoinkäymisiin. Fysiikka ei kestänyt vaikeuksien painoa ja Pia sairastui astmaan.

Tauti horjutti lauluääntä ja hän joutui lopettamaan esiintymisen. Skibdahl alkoi keskittyä äänen meditatiivisiin ja hoitaviin ominaisuuksiin. "Halusin löytää vapaamman tavan käyttää ääntä."

Pia kävi läpi suuren sisäisen kamppailun, joka muutti hänen taidekäsitystään. "Saavatko vain terveet, kauniit ja rohkeat tehdä taidetta", Pia kysyy. "Klassisen musiikin virheetön kauneuskäsitys on minussa syvällä. On edelleenkin vaikea uskoa, ettei äänen tarvitse olla täydellinen. Taide ilman inhimillistä rosoa on epäkiinnostavaa", Pia myöntää.

Tavoitteena koko olemuksen soiminen

Pia on opettanut yksityisoppilaita, kouluttanut erilaisissa yhteisöissä ympäri Suomea sekä järjestänyt workshoppeja mm. Sibelius-Akatemiassa. Miehensä Topin kanssa he pitävät retriittejä sekä ääni ja keho-kursseja. Pia hoitaa ääntä, Topi kehoa.

Pian antama ohjaus on perinteistä laulunopetusta kokonaisvaltaisempaa. Hän työskentelee resonanssi- ja energia-asioiden parissa ja käyttää epätyypillisiä harjoituksia. Tunnilla saatetaan laulaa yhtä tai kahta vokaalia ja harjoittaa hengitystä.

"Ihmisillä on paljon ongelmia hengityksen kanssa, vaikka sen pitäisi olla maailman luonnollisin asia", Pia toteaa. Opetuksen tavoitteena on oman äänen löytäminen. "Ääni houkutellaan ja kehrätään esiin. Ihminen on yhtä äänensä kanssa."

"Koko olemus soi", Pia valottaa. Skibdahl tutkii ääntä kokemuksen kautta. Laboratorio on itsessä. "Ihmiset ovat käsittämättömän lahjakkaita. Kun ryhmässä tehdään vapaita ääniä ja improvisoidaan moniäänisesti, lopputulos on koskettava."

Lyhytjänteinen nykyaika

Pian pohja on klassisessa musiikissa. Hänen mielestään bel canto on luonteva tapa laulaa. Harva oppilas kuitenkaan jaksaa harjoitella vuosikausia, kuten klassinen laulu edellyttää.

"Taidon oppiminen vaatii harjoittamista. Tässä asiassa on tapahtunut muutos. Ihmiset eivät ole enää valmiita pitkäjänteiseen työhön. Tilanne on opettajan kannalta epätyydyttävä."

Hoitava äänimuotokuva


Pia on selättänyt terveysongelmat ja palannut solistisiin tehtäviin kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen. Meneillä on uuden ohjelmiston keruu.

Uusi aluevaltaus on taiteesta improvisoiminen. Pia musisoi Taiteiden yönä Galleria Amassa. Hän inspiroituu Arto Väisäsen piirroksista ja installaatioista.

Pia laulaa myös toisesta ihmisestä. Hän maalaa vokaaleilla sanattoman, soivan äänimuotokuvan kohteestaan. Mukana on hoitava elementti. "Taiteen hoitavat ulottuvuudet ovat nousemassa. Asiaa on tutkittu ja se on saanut painoarvoa", Pia sanoo.

Kiinnostus henkisyyteen lisääntyy

Pia kiirehtii haastattelusta teatteriharjoituksiin. Hän on äänivalmentajana Danten Jumalaisessa näytelmässä, joka esitetään Myllyteatterissa.

Pia ohjaa näyttelijöitä ilmaisemaan äänellään esimerkiksi taivaan tai helvetin sävyjä. Hän kertoo, että mukana on ihmisenä olemisen ikuiset kysymykset.

"Tässä ajassa kaivataan syvempää spiritualiteettia. Materialismin ja pinnallisuuden keskellä on myös toisenlaisia voimia. Ihmisten kanavat ovat aukeamassa. Syvä henkisyys ylittää uskontokunnat."

Rajoja on rikottava tyylillä

Crossgenre-kasvo titteliin Pia suhtautuu hieman ristiriitaisin tuntein. "Crossoverit eivät ole helppoja, eivätkä ne välttämättä onnistu. Renée Flemingin rock-levyä kuunnellessa minussa heräsi kysymys 'miksi'?"

"Tyyliä täytyy kunnioittaa", Pia myöntää.

Teksti ja kuvat: Maarit Aura

Crossgenre-kasvo -juttusarjassa tarkastellaan muusikkoja, jotka ovat ponnistaneet klassiselta pohjalta kohti omannäköisiä ratkaisujaan.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Upea Pia! suosittelen :)

Lähettänyt käyttäjä

Tykkää kovasti... olipa hyvä juttu!

Lähettänyt käyttäjä

Pia kävi galleriassa tutustumassa Arto Väisäsen teoksiin ja hänen ihan alustavat improvisointinsa olivat sitä luokkaa että voin toivottaa Taiteiden yön kuvataideyleisön sydämellisesti tervetulleeksi Amaan (Rikhardinkatu 1) hämmästelemään ja ihailemaan! Tämä juttu on hieno taustoitus;)

Lähettänyt käyttäjä

Hienoa - tähän lauluun jää pysyvä kaipuu..

Lähettänyt käyttäjä

Kaikki äänelliset! Hienoja, rauhoittavia, eheyttäviä kokemuksia saatavilla hoitavan äänen kursseilta!

Lähettänyt käyttäjä

Tätä just kaipais, mutta kun ääni on kuin eesaun jalat...

Lähettänyt käyttäjä

EN tiiä millaiset ne on(jalat), mutta kaikki äänet on tervetulleita, ilman esteettistä arvolauselmaa...

Lähettänyt käyttäjä

Tällä naisella on jumalainen ääni.

 • Nokkahuilisti Sofia Fernholm.

  Nokkahuilisti Sofia Fernholm: "Nokkahuilun lisäksi intohimoni on cembalo!"

  Tutustu Sibelius-Akatemiassa opiskelevaan nokkahuilistiin.

  "Varmasti haluan jossain vaiheessa elämääni tehdä tai opiskella jotain muutakin," Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa nokkahuilua opiskeleva Sofia Fernholm pohtii. "Mitä se muu olisi? En tiedä vielä." Sofia oli vieraana Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalon kahvilassa 22. maaliskuuta 2017. Kuka? Olen Sofia Fernholm, syntynyt Helsingissä 26. lokakuuta 1997.

 • Oboisti Jan Salminen

  Oboisti Jan Salminen: "Aina toivoo tietysti, että saisi jostain orkesteripaikan."

  Tutustu Sibelius-Akatemiassa opiskelevaan oboistiin.

  "Pidän nykyään myös paljon opettamisesta. Jos kaikki menee hyvin, niin teen isona näitä molempia, soitan orkesterissa ja opetan," Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa oboensoittoa opiskeleva Jan Salminen kertoo. Jan oli vieraana Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalon kahvilassa 15. maaliskuuta 2017. Kuka? Olen Jan Salminen, syntynyt Oulussa 18.

 • Monteverdi Madrigali / Les Arts Florissants

  Rakkauden ja tuskan sulosävelet, vol. 3!

  Levyarvostelu

  Claudio Monteverdin kahdeksan madrigaalikirjaa ovat dokumentti huikeasta musiikillisesta matkasta, siitä miten renessanssin polyfonia muuntuu barokin monofoniaksi. Laulu- ja soitinyhtye Les Arts Florissants on viime vuosina tehnyt tästä aarteistosta valikoivaa levykatselmusta. Vasta ilmestynyt kolmas ja viimeinen levy on sarjan paras, ja todistaa että tuo musiikillinen matka kannatti sekä Monteverdille, Les Arts Florissants -yhtyeelle että meille kuulijoille, joita hemmotellaan vastustamattoman tunteikkaalla, yhtä aikaa syvällä ja kirkkaalla lauluilmaisulla.

 • Voces8 / Winter

  Makeaa mystistä kuorominimalismia mahan täydeltä

  Levyarvostelu

  Joku vuosi sitten Voces8 oli taitava ja uskottava brittiläinen lauluyhtye, jolta sujui sekä renessanssipolyfonia että varovainen modernismi. Sittemmin kahdeksikko on ampaissut omaan suuntaansa ja alkanut tehdä new age -henkisiä levyjä, joissa yhdistyvät henkistynyt kuorominimalismi, katedraalikaiku, lievä pop-kompressointi ja pehmeän fokuksen taidevalokuvakannet. Juuri sellainen on myös Voces8:n uutuus "Winter".