Mausteiset ruispiparkakut

Resepti: Mausteiset ruispiparkakut. Kuva: Ulla Vuorela

Ruispiparkakut ovat maultaan voimakkaita ja mausteisia. Ne suorastaan huutavat seurakseen juustoja, hilloja tai marmeladeja!

Piparkakkujen maku ei ole missään nimessä rukiinen sanan varsinaisessa merkityksessä: ruis tuo piparkakkutaikinan makuun syvyyttä ja tummuutta.

Ruispipareita maisteltiin juttukeikalla Anu Teristön luona vesisateisena päivänä joulukuussa 2011. Anu käyttää tähän Glorian Ruoka ja Viini -lehden (8/2009) ohjeeseen jauhatukseltaan hieman karkeammaksi jätettyjä jauhoja.

Sokerin sijasta Anu käyttää hunajaa ja jättää muskotin, mantelijauheen ja karpalot/rusinat kokonaan pois. Mantelijauheen sijasta voi lisätä ruisjauhojen määrää.

 

Mausteiset ruispiparit (noin 80 kpl)

200 g voita
2 dl ruokosokerisiirappia tai tummaa siirappia
3 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
2 rkl korianteria
1 ½ rkl neilikkaa
1 rkl inkivääriä
1 rkl maustepippuria
½ rkl muskottipähkinää
2 kananmunaa
2 dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita
3 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ tl soodaa
2 dl mantelijauhetta
4 dl vehnäjauhoja

Mittaa voi, siirappi, fariinisokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Jatka keittämistä kunnes sokeri on sulanut. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä seos haaleaksi. Siirrä halutessasi seos taikinakulhoon, lisää kananmunat yksitellen siirappiseokseen ja sekoita seos tasaiseksi. Hienonna karpalot tai rusinat. Lisää ne seokseen. Sekoita sooda ruisjauhoihin ja lisää jauhot siirappiseokseen. Lisää mantelijauhe. Sekoita vehnäjauhot joukkoon parissa erässä.

Kokoa taikina kulhossa tiiviksi massaksi. Peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja pane taikina jääkaappiin jähmettymään vähintään 6 tunniksi, mielellään seuraavaan päiväään.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Työstä noin 1/3 taikinasta kerrallaan. Laita loppu taikina jääkaappiin odottamaan. Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä muutaman millin paksuiseksi. Ota taikinalevystä muotilla pipareita ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellile.

Paista pipareita uunin keskitasossa noin 6 minuuttia tai kunnes ne ovat valmiita. Paistoaikaan vaikuttaa pipareiden koko ja muoto. Vedä piparit leivinpapereineen uuniritilälle tai työpöydälle jäähtymään.

Alkuperäinen ohje: Glorian Ruoka ja viini 8/2009

Ruispiparkakut vaihtelunhaluiselle. Kuva: Ulla Vuorela

Linkit: