Lasiaisen irtoaminen

”Kävin marraskuussa 2009 silmälääkärissä, kun oikeassa silmässäni huomasin pimeässä valon välähtelyä ja näkökentässä pientä hämärtymää, varsinkin TV:tä katsoessani, oli myös roskantunnetta silmässä ja pientä rähmintää aamuisin ja punoitusta. Lääkäri ilmoitti syyksi lasiaisen irtoamisen ja kehotti käyttämään kosteuttavia silmätippoja. Ostin silmätipat ja käytin niitä, roskantunne hävisi, enkä huomannut välähtelyjä ennen kuin tulivat syyspimeät. Kun edellisestä lääkärillä käynnistä oli kulunut vuosi, sain lähetteen OYS:n silmäpolille. Siellä ei löydetty silmistäni vikaa ja sain lähetteen CT-kuvaan, mutta siitäkin oli tulos, ei poikkeavaa (mikä oli tietysti hyvä). Valon välähtely jatkuu edelleen, samoin hämärtymä näkökentässä. Nyt ihmettelen mitähän tämä mahtaa olla. Ja onko tämä kovinkin yleistä?”


Kyllä se aika yleistä on ja kyllä tuo lääkärin ehdottama diagnoosi sopii noihin oireisiin hyvin. Ilmiölle on kaksi selitystä. Iän karttuessa lasiainen kutistuu ja kutistuessaan vähän irtoaa verkkokalvosta. Toinen syy on se, että lasiaisen kiinnitys iän myötä löystyy ja siksikin pääsee irtoamaan. Likinäköisille tämä tulee usein vähän aikaisemmin kuin muille.

Joskus tuo lasiaisen vetovoima on niin suuri, että verkkokalvo irtoaa. Tällöin verkkokalvon alle tunkeutuu lasiaisnestettä ja koko verkkokalvo voi irrota. Oireena on näkökenttään tuleva pysyvä varjo, huomattavasti tiiviimpi kuin lasiaisen irtoamassa. Lisäksi näkökyky huononee ja vääristyy. Tällaisten oireiden ilmaantuessa on mentävä heti silmälääkäriin.

Pelkälle lasiaisen irtoamiselle ei oikein voi tehdä mitään. Se ei ole vaarallista, vaikka vähän haittaakin.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila