Paistettua siikaa ja Beurre Blanc -kastiketta

Paistettua siikaa ja Beurre Blanc -kastiketta. Kuva: Voita & sokeria, Aamu-tv

Kalafileiden annetaan paistua rauhassa, niitä ei kannata tökkiä paistinlastalla rikki.

Paistettua siikaa

4 siikafilettä
3 rkl voita
suolaa
mustapippuria

Ripottele fileiden pintaan suolaa ja pippuria. Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää voi. Laita 2 siikafilettä pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista fileitä niin kauan, että reuna on kauniin ruskea.

Käännä file ja paista nopeasti toinenkin puoli. Nosta file pannulta ja anna vetäytyä hetki.

Beurre Blanc -kastike

1 sipuli
6 mustapippuria
1 laakerinlehti
½ dl valkoviinietikkaa
4 dl valkoviiniä
3 dl kermaa
suolaa
pippuria
300 g voita

Hienonna sipuli ja yhdistä pippurien, laakerinlehden, etikan ja valkoviinin kanssa kattilaan.

Keitä lientä miedolla lämmöllä kunnes neste on haihtunut puoleen. Lisää kerma ja keitä, kunnes liemi alkaa hieman saostua. Siivilöi ja siirrä kattila lämmöltä. Kuutioi kylmä voi. Vatkaa voi kastikkeen sekaan muutama kuutio kerrallaan.

Kauden kasviksia

3 porkkanaa
1 parsakaali
100 g helmisipulia tai keltasipulia
1 rasia sokeriherneitä
½ rasia ruusukaalia
2 oksaa timjamia
2 valkosipulin kynttä
suolaa
1 rkl voita
mustapippuria

Kuori ja pilko kasvikset. Kypsennä porkkana, parsakaali ja sipulit lajeittain lähes kypsiksi kiehuvassa vedessä, mikä on maustettu suolalla ja timjamilla. Nosta lähes kypsät kasvikset kylmään veteen kypsymisen keskeyttämiseksi. Siirrä kasvikset kylmästä vedestä kulhoon odottamaan käyttöä.

Hieman ennen tarjoilua, yhdistä kaikki kasvikset kattilaan ja laita sekaan muutama kokonainen valkosipulinkynsi ja pari oksaa timjamia, sekä tilkka vettä. Lämmitä kasvikset kattilassa ja lisää lopuksi nokare voita ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti.

Ohje: Olli Takanen

Julkaistu . Päivitetty