Strömsö: Perunajälkiruokia

Strömsö: Perunajälkiruokia

Strömsö: Perunajälkiruokia
Kruunun kakku sahramin, kevyesti vatkatun kerman ja jäisten vadelmien kera

100 g voita
2 dl sokeria
½ g sahramia
2 keltuaista
3 keitettyä perunaa
160 g manteleita
4 valkuaista
200 g jäisiä vadelmia
2 dl vispikermaa
3 rkl tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa voi, sokeri ja sahrami kuohkeaksi. Lisää keltuaiset samalla sekoittaen. Paseeraa perunat soseeksi ja jauha mantelit. Sekoita perunasose ja jauhetut mantelit taikinaan.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele sekin taikinaan. Kaada taikina jauhotettuun leipävuokaan.

Paista kakkua uunissa 45–60 minuuttia.

Leikkaa kakku viipaleiksi ja laita niiden päälle jäisiä vadelmia ja kevyesti vatkattua kermaa ja koristele annokset siivilöimällä niiden päälle tomusokeria.Strömsö: Perunajälkiruokia

Strömsö: Perunajälkiruokia

Strömsö: Perunajälkiruokia
Peruna-crêpet makeutetun crème fraîchen ja mustikkasurvoksen kera

5 perunaa, esim. Rosamundaa
1 muna
1 dl jauhoja
noin 3 dl vanhanajan täysmaitoa
2 hyppysellistä sokeria
1 hyppysellinen suolaa
100 g voita

250 g jäisiä mustikoita
120 g sokeria

2 dl crème fraîchea
1 rkl tomusokeria
1 tl kardemummaa
ripaus muskottia

Survo huoneenlämpöisiä mustikoita ja sokeria niin kauan, että sokeri liukenee seokseen. Säilytä survosta tiiviissä purkissa. Vatkaa crème fraîche vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla, kardemummalla ja muskotilla.

Kuori perunat ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi. Sekoita perunanpalat, muna, jauhot, maito, sokeri ja suola monitoimikoneessa tasaiseksi taikinaksi.

Sulata puolet voista ja sekoita se crêpetaikinaan.

Paista paistinpannulla ohuita crêpejä voinokareessa. Paista crêpet rapeiksi molemmilta puolilta ja tarjoile ne suoraan vieraiden lautasille kylmän mustikkasurvoksen ja kylmän maustetun crème fraîchen kera.Strömsö: Perunajälkiruokia

Suomennos: Jenna Yli-Knuuttila

Linkit: