Isät puhuvat: Kahvia kiitos - kuinka jaksaa pikkulapsivaiheessa?

Media- ja viestinnän alan yrittäjä Marko Sykkö on kahden lapsen työssä käyvä isä. Ville Aalo on myös kahden pienen lapsen isä, ammatiltaan pappi mutta parhaillaan hoitovapaalla. Sekä Markon että Villen perheissä on kokemuksia yövalvomisesta. Kumpikin isistä on myös ottanut vastuuta yöpäivystyksistä. Molemmat myös kertovat, että väsymyksen tuomat haasteet perheen arkeen ja parisuhteeseen ovat yllättäneet.

”Ainoa pysyvä asia on muutos” -slogan on muuntunut meillä muotoon ”ainoa pysyvä asia on väsymys”
Meidän kolmesta lapsestamme vain yksi on niin kutsuttu hyvä nukkuja. Esikoisen kanssa valvottiin valehtelematta kolme vuotta putkeen. Kuopuksen kanssa sama tilanne on jatkunut nyt jo pari vuotta. ”Ainoa pysyvä asia on muutos” -slogan on muuntunut meillä muotoon ”ainoa pysyvä asia on väsymys” - kahvin voimalla mennään.

Pientä lohtua väsymystä vastaan taistelevien vanhempien elämään tuo vertaistuki. Perinteisesti naiset ja äidit ovat olleet parempia kertomaan asioistaan kuin me miehet. Onneksi modernius on vallannut alaa myös vanhemmuudessa - tänä päivänä myös isillä on mahdollisuus jakaa tuntemuksiaan.

Toimittaja Jarmo Laitaneva, pienten lasten isä itsekin, lähti Kangasalle tapaamaan Markoa ja Villeä, ja tasa-arvon nimissä keskustelun keskiöön nousi isien jaksaminen.

Linkit:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä isukki (ei varmistettu)

Meillä on kolme lasta. En enää alkaisi tällaiseen. Olen harkinnut sterilisaatiota itselleni, etten enää edes vahingossa tulisi kenenkään isäksi. Toivottavasti jaksan vaimoni kanssa kasvattaa nuo kolme ilman avioeroa kunnon kansalaisiksi.

Lähettänyt käyttäjä Jagge Migreeni (ei varmistettu)

Hyvä ja tärkeä aihe. Ylipäätään melko vähän on isien jaksamisesta puhuttu. Se aika, kun perheessä lapset ovat pieniä 0-5 vuotiaita, on havaintojeni mukaan erittäin haavoittuvainen perheen kokonaishyvinvoinnin kannalta. Tärkeä rooli tässä on myös isän hyvinvoinnilla.

Lähettänyt käyttäjä Heimo (ei varmistettu)

Meillä on ollut niin raskasta jo ennen lapsen syntymääkin, että oikeastaan asiat ovat menneet vain parempaan suuntaan. Nyt on hyvä syy lähteä aamulla mahdollisimman aikaisin töihin että iltapäivällä ehtisi nopeasti kaupan kautta kotiin ja viettämään edes muutaman tunnin aikaa lapsen kanssa ennen kuin on nukkumaanmenoaika. Henkiselle puolelle lapsen tulo toi runsaasti voimavaroja. Totta kai lapsessa on työtä, molemmille osapuolille, mutta kyllä se on myös lähentänyt meitä parina ja perheenä, kun se lapsi on kuitenkin aivan valtavan vahva side ja "fokuspiste" jonka hyvinvointi, kehittyminen ja tarpeet ovat sekä äidin että isän päällimmäisiä huolia - ja iloja.