Vapaaehtoista kuvitustyötä satoja tunteja - Oonan intohimona on Wikipedia

Oonan intohimona on Wikipedia. Kuva: stock.xchng

Wikipediasta löytyy maailmanlaajuisesti yli 21 miljoonaa artikkelia. Vapaan sisällön tietosanakirjaa kirjoitetaan 284 eri kielellä ja on arvioitu, että sillä on yhteensä noin 365 miljoonaa lukijaa.

Tätä taustaa vasten ajatellen kovin moni netin käyttäjä ei ole voinut välttyä törmäämästä tietokirjan antiin. Haetpa hakukoneella mitä tahansa, Wikipedian artikkelit pomppaavat tuloksissa esiin ensimmäisten joukossa. Oletkin saattanut silmäillä 27-vuotiaan Oona Räisäsen tekemiä karttoja tai hänen kuvittamiaan eri maiden lippuja.

Wikipedian muokkaajista alle 15 prosenttia on naisia
Räisänen hurahti englanninkielisen Wikipedian muokkaamiseen seitsemän vuotta sitten. Hänen harrastuksensa on sikäli erikoinen, että Wikipedian muokkaajista alle 15 prosenttia on naisia ja toisaalta harva suomalainen muokkaa nimenomaan englanninkielistä versiota.   

Kuitenkin Wikipediaa muokkaamaan kaivataan jatkuvasti lisää naisia, jotta tasapuolinen näkökulma toteutuisi paremmin. Oona Räisänen kannustaa kokeilemaan artikkelien muokkaamista. Esimerkiksi tekstin kirjoittaminen onnistuu helposti, vaikka koodaaminen ei olisikaan tuttua. Aloittelija myös saa varmasti apuja kokeneemmilta muokkaajilta.

Reetta Arvila tutustuu tietokoneen ääressä Räisäsen Wikipedia-harrastukseen. Wikipedia-harrastajilla on oma mielenkiintoinen maailmansa keskustelu- ja palautekanavineen, riitoineen ja näkemyksineen. 

Yle Puheen Tästä elämästä -sarja tarjoaa vertaiskokemuksia elämän pieniin ja suuriin käänteisiin. Luvassa sekä tietoa että tunnetta maanantaista perjantaihin aina klo 17.08.

Linkit: