Hyppää pääsisältöön

Avointa dataa, olkaa hyvä!

Suomi on avoin yhteiskunta. Suomi on tietoyhteiskuntien huippua. Silti olen hiljattain keskustellut parinkin kansainvälisistä konferensseista palanneen kollegan kanssa siitä, miten vähän verkosta löytyy tietoa viranomaisten tekemistä päätöksistä. Viesti on ollut, että muualla länsimaissa tiedonhankinta verkosta on meitä helpompaa.  

Suomessa tieto on periaatteessa julkista, mutta käytännössä vaikeasti hankittavaa, ja vaikeasti hahmotettavissa. Avoimessa yhteiskunnassa tiedon viranomaisten tekemistä ratkaisuista ja julkisista rahavirroista pitää olla kansalaisten saatavilla ja arvioitavissa.

Tällä ajatuksella aloin keväällä tilata tietoja yritystuista sähköisessä, yhteismitallisessa muodossa eri ministeriöistä. Pääosin suhtautuminen oli myönteistä. Tiedostojen laatimisessa paloi ennen ja jälkeen lomakauden työaikaa muutamaltakin virkamieheltä. Heille suuret kiitokset kärsivällisyydestä. Tekesille erityiskunniaa, he olivat jo ennen MOT:n projektia aikeissa alkaa tuottaa verkkoon omat koneluettavat aikasarjat tukien jaosta.

Yritystukien kanta-asiakkaat -ohjelmaa varten koottu aineisto on laaja, ja me  MOT-toimituksessa olemme ehtineet tutustua siihen pinnallisesti.  Seuraava askel onkin kysyä, onko tukien toistuvuuteen muitakin syitä kuin se, että kasvuyrityksiä on Suomessa vähän.

Juttua tehdessäni minulle arvioitiin, että varsinaista korruptiota tukien toistuvuuteen tuskin liittyy, mutta Hyvä veli-verkostoja sitäkin todennäköisemmin. Jos löydätte viitteitä tällaisestä, soittakaa, kirjoittakaa siitä keskustelupalstallemme tai lähestykää vaikkapa paikallista mediaanne. Tälle on hieno nimikin. Joukkoistaminen.

 • Eino ja Väino Kinnunen istuvat kotisohvallaan Suomussalmella.

  ”Meille kaikille oli selvää, että kuolemalle lähdetään.”

  Suomi jätti omia siivilejään ihmiskilviksi

  ”Yksi niistä konepistoolin kanssa hyppäsi tuohon piha-aitan ovelle ja alkoi silmitön ammunta aittaan sisälle. Velipoikaan osui kolme luotia, jotka meni rinnasta läpi. Ja kun nousin katsomaan aitan ovella makaavaa äitiä, hänen yömekkonsa rintamuksille levisi paraikaa suuri veriläikkä.”

 • Filippiiniläinen Niezel Carolino syöttää iäkästä naista palveltalossa.

  Hoitajana Suomessa uhkasakon alla

  Vanhushoitoa viiden vuoden pakkosopimuksilla

  (23.5.) Lähes viisisataa filippiiniläistä sairaanhoitajaa hoitaa Suomessa muistisairaita yksityisissä hoitokodeissa. He toimivat hoiva-avustajina, koska heidän yliopistokoulutuksensa ei kelpaa Suomessa. Moni on joutunut allekirjoittamaan laittoman sopimuksen.