Hyppää pääsisältöön

Värit ovat ikivanha visuaalinen kieli

Liikennevalot puussa? Ei vaan, neulegraffiti berliiniläisessä puistossa. Kuva: Rita Trötschkes/Yle.

Miksi lyijykynät ovat keltaisia? Miksi nyrkkeilyhanskat ovat punaiset? Miksi uloskäynti on merkitty vihreällä? Värillä on väliä, sillä niiden avulla voidaan viestiä ilman sanoja.

Ympäristömme on täynnä värikoodeja, joita opimme tulkitsemaan jo varhaisessa lapsuudessa. Toimintaväreillä viestitään nopeasti ja täsmällisesti ilman sanoja. Värejä käytetään informaation välityksenä mm. liikennemerkeissä, kirjelaatikoissa, palosammuttimissa, varoituskylteissä ja esimerkiksi koneissa.

Tutut värikoodit

Väreillä on ollut kautta aikojen symbolisia merkityksiä, vaikka osa väreistä tarkoittaakin eri kulttuureissa eri asioita. Värikoodaus ja värisignaalit taas pohjautuvat yhteisiin sopimuksiimme. Liikennettä ohjataan kansainvälisesti tunnetun neljän signaalivärin kautta: vihreä, keltainen, punainen ja sininen.

Suomessa käytettävät liikennemerkit määritellään tieliikenneasetuksessa. Useimmissa Euroopan maissa liikenteen varoitus- ja kieltomerkkien värit ovat punainen, valkoinen ja musta, mutta Suomessa ja Ruotsissa valkoinen on korvattu usein keltaisella. Yhtenä syynä on se, että keltainen erottuu paremmin valkoista lumitaustaa vasten.

Merenkulkijat käyttävät myös toimintavärejä. Keltainen lippu tarkoittaa tartuntaa, karanteenia tai tullausta, punainen lippu tarkoittaa räjähdysvaaraa, sininen lippu komentaa kannelle ja vihreä lippu merkitsee vapaata kulkua.

Meriteiden säännöissä määritellään merellä noudatettavat liikennesäännöt sekä kielto- ja rajoitusmerkit. Muut alukset tunnistetaan mm. pimeänajossa niiden valojen perusteella. Valoja seuraamalla nähdään myös toisen aluksen kulkusuunta esimerkiksi omaan veneeseen nähden.

Värit erottavat ja yhdistävät

Signaali- ja opastevalojen punainen ja vihreä ovat hankalimpia niille värisokeille, jotka näkevät vain tummuuden ja vaaleuden eri asteet. Häiriintynyt väriaisti sekoittaa punaisen ja vihreän niiden joutuessa vierekkäin.

Maailmalla näkee vihreitä, keltaisia, sinisiä ja ruskeita passinkansia. Eu-kansalaisen matkustajapassin kannet ovat tummanpunaiset, vaikka EU-lippu onkin sininen. Yhtenäinen passiväritys nopeuttaa viranomaisten työtä, kun he tunnistavat Euroopan unionin jäsenvaltion asujat.

Keltainen kuvaa nopeutta

Keltainen merkitsee monissa yhteyksissä varoitusta ja punainen kieltoa tai määräystä. Keltainen on liikennevalojen varoitusväri ja punainen pysäytysvärinä. Myös jalkapallossa on käytössä samassa merkityksessä keltainen ja punainen kortti.

Keltaisen värin sanotaan olevan peräisin antiikin jumala Merkuriukselta, jolla sandaaleissa ja kypärässä kultaiset siivet. Hän oli sanansaattaja, joka yhdistettiin nopeaan viestintuojaan. Postilaitos on perinteisesti käyttänyt sekä keltaista että oranssia.

Keltaisen sanotaan kuvaavan positiivisuutta. Tietysti se on auringon ja lämmön väri, mutta toisaalta siihen liittyy mielikuvia sairaudesta ja vaarasta. Neuvontapisteet, keltaiset sivut ja keltainen lehdistö eli nopeus tiedonvälitys liittyvät myös keltaiseen väriin.

Vuodesta 1890 alkaen on valmistettu keltaisia lyijykyniä, joilla kannustetaan viestintään.

Äänekäs punainen pysäyttää

Punaisellä värillä voi viestiä ristikkäisiä asioita. Punaiseen väriin liitetään yleensä voimaan, rakkauteen, intohimoon ja toisaalta radikalismiin, vereen ja aggressioon. Palosammuttimet, paloautot, hätäkatkaisijat, hätäraketit ja kuuman linjan puhelimet ovat huomion kiinnittämiseksi punaisia.

Punaista käytetään varoitusvärinä varoituslipuissa sekä ohjausväreinä korostamaan vaaraa. Punainen väri oli tarkoitettu pitkään ainoastaan palokunnan autoille, eivätkä muut ajoneuvot voineet käyttää tätä tulenarkaa väriä.

Urheilussa punainen on aggressiivinen väri. Esimerkiksi nyrkkeilyhanskat ovat yleensä punaiset. Punaisella korostetaan valtaa silloin, kun tärkeät henkilöt kävelevät punaisella matolla. Punainen menettää voimaansa ja muuttaa merkitystään, kun sävystä tulee vaaleanpunainen.

Vihreä on elämän väri

Vihreä edustaa maailmanlaajuisesti turvallisuutta. Vihreä oksa ja vihreä valo symboloivat toivoa, luottamusta ja lupaa. Se symboloi liikenteessä vapaata liikkumista.

Uloskäyntiä symboloi yleisesti vihreä kyltti, jossa on valkoinen nuoli. Vihreä liittyy vahvasti ympäristöasioihin, kirurgiaan ja armeijaan. Negatiivisia mielleyhtymiä ovat myrkyllisyys, home ja mätäneminen. Biljardipöydän vihreä sanotaan muistuttuvan vihreästä nurmikosta, jolla pelataan krokettia.

Kirurgit operoivat aina 1880-luvulle asti potilaitaan omissa vaatteissaan, kunnes he alkoivat käyttää hygieenisimpiä suojatakkeja, joita keitettiin puhtaan valkoisiksi  aseptiikan vaatimusten mukaisesti. Kehittyvät leikkaussalivalot muuttuivat yhä kirkkaammiksi, jolloin leikkaussalin valkoiset kaakelit ja valkoiset suojavaatteet aiheuttivat  häikäisyä.

Lopulta sterileettiä vaativien tekstiilien tunnusväriksi vaihtui vihreä, joka säästää kirurgeja häikäisyltä. Kirurginvihreän huomattiin myös rauhoittavan potilaita, eivätkä veripisarat näkyneet enää yhtä selvästi kuin vitivalkoisissa suojavaatteissa.
Värikoodausta käytetään yleisesti sairaalan puhdistusaineissa ja laitteissa.

Yhdysvaltojen valvontaviranomaiset ottivat vuonna 2002 käyttöönsä värikoodausjärjestelmän, jolla ilmoitetaan terroristiuhkan vakavuusasteesta. Vihreä väri tarkoittaa tässä yhteydessä pienintä riskiä. Nyt järjestelmää ollaan muuttamassa. Katso kuvagallerian kuva.

Värikkäät kiintopisteet ova tehokkaita viestintävälineitä

Värit ovat monialaisten tieteiden ja tutkimusten kohteina mm. psykologiassa, taiteessa, lääketieteessä, arkkitehtuurissa ja esimerkiksi informaatioteknologiassa.

Värisymboliikan ja väriopin tuntemus on hyödyllistä kaikille niille, jotka suunnittelevat ja rakentavat ympäristöämme. Väreillä voi vaikuttaa tiedostamattomasti päätöksiimme. Tuskin näet missään kirkkaanpunaista kirjastoa tai jäänsinistä oluttupaa. Sen sijaan vanha teatteri voi olla häränpunainen ja uimahalli merenvihreä.

Kaupungistuminen on irrottanut ihmisen luonnon värimaailmasta. Suunnitelluilla toimintaväreillä voi korostaa tarkoituksenmukaisia asioita. Ihmisen tuomissa rakenteissa on paljon huutomerkinomaisia kirkuvia neonvärejä, joten tärkeimpien toimintavärisignaaleiden löytäminen on toisinaan työlästä värikylläisestä maailmastamme. Informaatiografiikan tulisikin käyttää harkitusti värejä sisällön korostamisessa.

Värit kaupungissa ja luonnossa

Kaupungin värit ovat valoapulainen Yrjö Takalon mielestä energisiä. Luonnosta löytyy rauhallisia värejä, talvella etenkin valkoista.

Värien merkitys viihde-esityksissä

Väreillä voidaan luoda viihde-esityksiin tunnelmia ja tuoda taiteilijoita paremmin esiin.

Varoituskolmion keltainen tausta näkyy valkoisessa lumessa. Kuva Stock.xching.
Varoituskolmion keltainen tausta näkyy valkoisessa lumessa. Kuva Stock.xching.Varoituskolmion keltainen tausta näkyy valkoisessa lumessa. Kuva Stock.xching.
Kirurginvihreää suositaan leikkaussalissa. Kuva: Eila Haikarainen/Yle.
Kirurginvihreää suositaan leikkaussalissa. Kuva: Eila Haikarainen/Yle.Kirurginvihreää suositaan leikkaussalissa. Kuva: Eila Haikarainen/Yle.
Yhdysvaltojen terrorismiuhkan värivaroitusjärjestelmä. Kuva: Yhdysvaltojen hallituksen sivu.
Yhdysvaltojen terrorismiuhkan värivaroitusjärjestelmä. Kuva: Yhdysvaltojen hallituksen sivu.Yhdysvaltojen terrorismiuhkan värivaroitusjärjestelmä. Kuva: Yhdysvaltojen hallituksen sivu.
Palolaitos on eristänyt onnettomuuspaikan varoitusvärein eli puna-kelta-mustalla nauhalla. Kuva: Tuula Nyberg/Yle.
Palolaitos on eristänyt onnettomuuspaikan varoitusvärein eli puna-kelta-mustalla nauhalla. Kuva: Tuula Nyberg/Yle.Palolaitos on eristänyt onnettomuuspaikan varoitusvärein eli puna-kelta-mustalla nauhalla. Kuva: Tuula Nyberg/Yle.
Loviisan ydinvoimalan radioaktiivinen säteilyvaaran luokitus on merkitty vihreällä. Kuva: Juha Silander/Yle.
Loviisan ydinvoimalan radioaktiivinen säteilyvaaran luokitus on merkitty vihreällä. Kuva: Juha Silander/Yle.Loviisan ydinvoimalan radioaktiivinen säteilyvaaran luokitus on merkitty vihreällä. Kuva: Juha Silander/Yle.
Toimittanut 10.12.2012 Rita Trötschkes Lähteet Levande färger (kirjoittanut arkkitehti ja väripsykologi Karl Ryberg) FST:n tv-ohjelma Solarplexus (2004) Värillä on väliä  - tv-ohjelma ja 5-osainen verkkokurssisarja http://www.coloria.net
 • Ruotsin kartta kuvina

  Ruotsi päästä varpaisiin - Sverige från topp till tå

  Ruotsin maakuntia pohjoisesta etelään

  Lähes jokainen suomalainen on käynyt Tukholmassa. Matkaa kannattaa kuitenkin jatkaa kaupungin ulkopuolelle, sillä naapurimaallamme on pitkät matkailuperinteet ja nähtävää ja tekemistä löytyy niin Lapista kuin Skoonestakin.

 • Raquel, ESP-sarjasta

  Raquel Alonso

  Raquelin matka Espanjasta Suomeen on sujunut hyvin.

  Raquel Alonso on espanjalainen tekstiilisuunittelija, joka asuu nykyään Helsingissä. Oma mallisto pitää kiireisenä ja arki avopuolison kanssa on hyvinkin suomalaista.

 • Ivan Lopez

  Ivan Lopez

  Ivanin toi Suomeen Espanjan taloustilanne ja tyttöystävä

  Espanjalainen Ivan Lopez Santiago on ammatiltaan laukkaratsastaja, el jockey. Suomessa Ivan ryhtyi kengittäjäksi. Vaikeinta Suomessa on kieli ja ilmasto.

  1
 • Mikki, ESP-sarjasta

  Mikki Antero

  Mikki Anteri muutti Barcelonaan ja viihtyy hyvin.

  Mikki Antero muutti Barcelonaan työn takia jokin aika sitten. Kaupunki tuntui heti omalta ja Mikki viihtyy loistavasti Katalonian auringossa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Sunrise Avenue-yhtye

  Minne hävisi englanninkielinen kotimainen musiikki?

  Kotimaiset englanninkieliset biisit katosivat hittilistalta.

  Kotimainen englanniksi laulettu musiikki on lähes hävinnyt Suomen Top -100 hittilistalta viimeisen viidentoista vuoden aikana. Kun huippuvuonna 2004 englanninkielisten biisien osuus listalla oli 24 prosenttia, vuonna 2010 määrä oli romahtanut kuuteen prosenttiin. Viime vuonna Top 100 -hittilistalta löytyi vain yksi kotimainen englanninkielinen kappale.

  11
 • Närhi

  Kuinka monta talvilintua tunnistat?

  Lintujen talviruokintapaikan vieraista kannattaa pitää kirjaa. Jos havaitset 15 lajia, se on jo paljon. Tunnistatko talvisia lintulajeja myös pelkän äänen perusteella?

  7
 • Marja Hintikka: Mummokateus iski!

  Marja Hintikka: Isovanhemmuus on hukassa

  Olkaa kiitollisia osallistuvista isovanhemmista.

  "Pahimpina hetkinä en kuitenkaan voinut mitään katkerille ajatuksille jotka kumpusivat mieleeni, kun seurasin vierestä ystäviä, joille tuotiin rotinoita päivittäin ja joiden esikoista tarjouduttiin ottamaan yökylään, kun vauvan kanssa oli haasteita. Mummukateus iski, pahemman kerran." Näin sanoo Marja Hintikka, joka on jo laatinut itselleen listan siitä, millainen mummo hän itse aikoo olla.

  38