Hyppää pääsisältöön

Resepti: Karitsanpotkaa ja palsternakkapyreetä

Resepti: Karitsanpotkaa ja palsternakkapyreetä. Kuva: Yle Aamu-tv, Voita & Sokeria

Vuoden ensimmäisessä Voita & Sokeria -jaksossa Santeri hauduttaa hitaasti mutta varmasti karitsanpotkaa ja muussaa sen kylkeen palsternakkapyreetä. Tämän ruuan valmistaminen vie aikaa, joten kiireiselle kokkaajalle tämä ei sovi.

Karitsanpotkaa ja palsternakkapyreetä (neljälle)

Potkat

4 kotimaisen karitsan potkaa
1 porkkana
1 reilu pala juuriselleriä
1 palsternakka
2 sipulia
4 kynttä valkosipulia
1 rkl luomuvoita
1 kourallinen tuoretta rosmariinia
1 kourallinen tuoretta timjamia
1-1 ½ l lihalientä
1 pullo laadukasta, tummaa, kotimaisen pienpanimon olutta
himalajansuolaa ja pippuria

Kastike

4 dl haudutuslientä
1 tl maizenaa
himalajansuolaa ja pippuria

Palsternakkapyree

2 palsternakkaa
0,5 l kasvislientä
2 rkl voita
himalajansuolaa ja pippuria

Pilko huolellisesti pestyt juurekset rouheiksi paloiksi. Kuori sipulit ja pilko neljään osaan. Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa kynsiä hieman painamalla niitä veitsen lappealla puolella leikkuulautaa vasten.

Laita uunin kestävään kattilaan tai pataan voita ja kuullota kasviksia voissa viitisen minuuttia yrttien kera. Lisää joukkoon lihaliemi sekä pullo laadukasta olutta. Kiehauta liemi ja mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Lisää pataan karitsan potkat ja lisää tarvittaessa lihalientä, kunnes potkat peittyvät. Nosta koko komeus 150-asteiseen uuniin ja hauduta kolmesta neljään tuntia.

Nosta pata pois uunista ja siivilöi 4 dl haudutuslientä toiseen kattilaan. Lisää joukkoon pieneen kastiketilkkaan huolella sekoitettu maizena ja kiehauta. Anna kastikkeen sakeutua hieman ja ota se sitten pois liedeltä. Maista ja mausta tarvittaessa.

Kuori palsternakat ja keitä ne kypsiksi kasvisliemessä. Kaada liemi pois, mutta säästä se. Lisää palsternakkojen joukkoon voi ja soseuta hienoksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon tarpeen mukaan keitinlientä, kunnes saat aikaan haluamasi koostumuksen.

Kokoa annos asettamalla pohjalle palsternakkapyreetä ja nosta päälle karitsanpotka. Viimeistele haudutusliemestä keittämälläsi kastikkkeella.

Annoksen seuraksi istuu täydellisesti tuhti ja mausteinen punaviini.
Annoksen seuraksi istuu täydellisesti tuhti ja mausteinen punaviini. Esimerkiksi ranskalainen Syrah tai australialainen Shiraz ovat loistavaksi todettuja vaihtoehtoja.


Ohje: Santeri Hämäläinen

 

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

    Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

    Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

  • Viisi klassisinta mokaa saunassa - katso kuvat!

    Viisi klassisinta mokaa saunassa - katso kuvat!

    Saunakulttuuri elää jälleen kukoistuskauttaan. Uusia julkisia saunoja perustetaan ja sauna on taas trendikäs asia. KulttuuriCocktail teki kuvasarjan hyvistä saunatavoista pilke silmäkulmassa. Jos haluat herättää pahennusta saunassa - tee näin!

Uusimmat sisällöt - Ruoka

  • Aira Samulinin lohikeitto

    Kalakeitto on Aira Samulinille nostalginen herkku.

    Aira Samulinin (s.1927) isä oli rajavartija ja ahkerat metsässä samoilut toivat perheen pöytään paitsi sieniä ja marjoja, myös riistalintuja. Isä oli myös innokas kalastaja. Kala onkin edelleen Airan suosikkiruokaa. - Hauki oli kyllä semmoinen kala, jota siellä ilman muuta katiskaan tuli, Aira muistelee. - Ja ahventa tuli myös paljon. Lohikalahan se on sekin.

  • Näin helposti valmistat ruokia vohveliraudalla!

    Vohveliraudalla voit valmistaa monenalaisia ruokia.

    Vohveliraudat tekivät rynnistyksen keittiöihin (ja eriyisesti keittiökaappeihin) 1980-luvulla. Nyt on aika kaivaa rauta esiin ja valmistaa sillä niin vohveleita kuin muitakin herkkuja. Esimerkiksi korvapuustit valmistuvat vohveliraudalla huomattavasti nopeammin kuin uunissa. Resepti on helppo.

  • Iloista ruoanlaittoa hyvistä raaka-aineista

    "Ruoan ei tarvitse olla mahtailevaa ollakseen hyvää!"

    Från jord till bord -ohjelmassa selvitetään mistä ruokamme tulee. Pitkään ravintola-alalla vaikuttaneet keittiömestari Filip Langhoff ja hänen vaimonsa Linda Stenman-Langhoff juontavat sarjaa ja keskittyvät raaka-aineisiin