Hyppää pääsisältöön

Resepti: Karitsanpotkaa ja palsternakkapyreetä

Resepti: Karitsanpotkaa ja palsternakkapyreetä. Kuva: Yle Aamu-tv, Voita & Sokeria

Vuoden ensimmäisessä Voita & Sokeria -jaksossa Santeri hauduttaa hitaasti mutta varmasti karitsanpotkaa ja muussaa sen kylkeen palsternakkapyreetä. Tämän ruuan valmistaminen vie aikaa, joten kiireiselle kokkaajalle tämä ei sovi.

Karitsanpotkaa ja palsternakkapyreetä (neljälle)

Potkat

4 kotimaisen karitsan potkaa
1 porkkana
1 reilu pala juuriselleriä
1 palsternakka
2 sipulia
4 kynttä valkosipulia
1 rkl luomuvoita
1 kourallinen tuoretta rosmariinia
1 kourallinen tuoretta timjamia
1-1 ½ l lihalientä
1 pullo laadukasta, tummaa, kotimaisen pienpanimon olutta
himalajansuolaa ja pippuria

Kastike

4 dl haudutuslientä
1 tl maizenaa
himalajansuolaa ja pippuria

Palsternakkapyree

2 palsternakkaa
0,5 l kasvislientä
2 rkl voita
himalajansuolaa ja pippuria

Pilko huolellisesti pestyt juurekset rouheiksi paloiksi. Kuori sipulit ja pilko neljään osaan. Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa kynsiä hieman painamalla niitä veitsen lappealla puolella leikkuulautaa vasten.

Laita uunin kestävään kattilaan tai pataan voita ja kuullota kasviksia voissa viitisen minuuttia yrttien kera. Lisää joukkoon lihaliemi sekä pullo laadukasta olutta. Kiehauta liemi ja mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Lisää pataan karitsan potkat ja lisää tarvittaessa lihalientä, kunnes potkat peittyvät. Nosta koko komeus 150-asteiseen uuniin ja hauduta kolmesta neljään tuntia.

Nosta pata pois uunista ja siivilöi 4 dl haudutuslientä toiseen kattilaan. Lisää joukkoon pieneen kastiketilkkaan huolella sekoitettu maizena ja kiehauta. Anna kastikkeen sakeutua hieman ja ota se sitten pois liedeltä. Maista ja mausta tarvittaessa.

Kuori palsternakat ja keitä ne kypsiksi kasvisliemessä. Kaada liemi pois, mutta säästä se. Lisää palsternakkojen joukkoon voi ja soseuta hienoksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon tarpeen mukaan keitinlientä, kunnes saat aikaan haluamasi koostumuksen.

Kokoa annos asettamalla pohjalle palsternakkapyreetä ja nosta päälle karitsanpotka. Viimeistele haudutusliemestä keittämälläsi kastikkkeella.

Annoksen seuraksi istuu täydellisesti tuhti ja mausteinen punaviini.
Annoksen seuraksi istuu täydellisesti tuhti ja mausteinen punaviini. Esimerkiksi ranskalainen Syrah tai australialainen Shiraz ovat loistavaksi todettuja vaihtoehtoja.


Ohje: Santeri Hämäläinen

 

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Suomihittien näkymättömät duunarit

    Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

    Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.

  • Varoituslista valemedioista – älä luota näihin sivustoihin

    Tunnetuimmat valeuutis- ja satiirisivustot kootusti.

    Valeuutisista on tullut merkittävä bisnes ja poliittisen mielipidevaikuttamisen muoto, vaikka juuri kukaan ei tarkoituksella kirjoita selaimeensa valeuutissivustojen osoitteita. Tarkista nimi tästä listasta seuraavan kerran, kun kohtaat sosiaalisessa mediassa epäilyttävän uutislähteen.

  • Tiesitkö tämän puolukasta?

    Puolukan terveysvaikutukset

    Marjojen syöminen on terveellistä ja jo parin desilitran marja-annoksella voi taata huomattavan osan esimerkiksi päivän C-vitamiinitarpeesta sekä kuitumäärästä. Marjojen syöminen on hyväksi myös rasva- ja sokeriaineenvaihdunnalle, mutta mikä tekee puolukasta erityisen terveellisen?

  • RSO & Esa-Pekka Salonen

    RSOn vierailevana kapellimestarina on Esa-Pekka Salonen

    Radion sinfoniaorkesterin konsertin johtaa kapellimestari Esa-Pekka Salonen ja koko konsertti on pelkkää Stravinskya. Ohjelmassa on Igor Stravinskyn Fanfaari kolmelle trumpetille, Sinfonioita puhaltimille, Agon ja Kevätuhri. Myöhäsiillan kamarimusiikkikonsertissa on ohjelmassa Esa-Pekka Salosen kaksi teosta Meeting ja Homunculus. Palaa konserttiin / Watch on demand
    Kuuntele myös kapellimestari Hannu Linnun, säveltäjä Jouni Kaipaisen ja toimittaja Lotta Emanuelssonin keskustelu: Igor Stravinskyn Kevätuhri 100 vuotta. Keskustelu on uusinta vuodelta 2013.

Uusimmat sisällöt - Ruoka

  • Sushimestari Jiron unelma

    Ihana elokuva ruuanlaitosta ja täydellisyyden tavoittelusta.

    Hurmaava dokumenttielokuva 85-vuotiaasta sushimestarista Jiro Onosta, tämän viisikymppisistä pojista ja maailman parhaaksi sushiravintolaksi kutsutusta Sukiyabashi Jirosta, jossa Jiro tavoittelee nigiriensä äärellä hetkellistä täydellisyyttä päivästä toiseen.

  • Aira Samulinin lohikeitto

    Kalakeitto on Aira Samulinille nostalginen herkku.

    Aira Samulinin (s.1927) isä oli rajavartija ja ahkerat metsässä samoilut toivat perheen pöytään paitsi sieniä ja marjoja, myös riistalintuja. Isä oli myös innokas kalastaja. Kala onkin edelleen Airan suosikkiruokaa. - Hauki oli kyllä semmoinen kala, jota siellä ilman muuta katiskaan tuli, Aira muistelee. - Ja ahventa tuli myös paljon. Lohikalahan se on sekin.

  • Näin helposti valmistat ruokia vohveliraudalla!

    Vohveliraudalla voit valmistaa monenalaisia ruokia.

    Vohveliraudat tekivät rynnistyksen keittiöihin (ja eriyisesti keittiökaappeihin) 1980-luvulla. Nyt on aika kaivaa rauta esiin ja valmistaa sillä niin vohveleita kuin muitakin herkkuja. Esimerkiksi korvapuustit valmistuvat vohveliraudalla huomattavasti nopeammin kuin uunissa. Resepti on helppo.

  • Iloista ruoanlaittoa hyvistä raaka-aineista

    "Ruoan ei tarvitse olla mahtailevaa ollakseen hyvää!"

    Från jord till bord -ohjelmassa selvitetään mistä ruokamme tulee. Pitkään ravintola-alalla vaikuttaneet keittiömestari Filip Langhoff ja hänen vaimonsa Linda Stenman-Langhoff juontavat sarjaa ja keskittyvät raaka-aineisiin