Mitä silmäsi kertovatkaan...

 Lukemattomat runoilijat ja biisinikkarit ovat ylistäneet silmiä varmasti enemmän kuin mitään muuta kehon osaa. Eikä turhaan, silmät todellakin paljastavat meistä enemmän kuin uskommekaan.

Prisma Studion 26.2.2013 juttu tekstiversiona
Silmät. Kuva: Dreamstime
Silmät kielivät ensinnäkin milloin aivomme raksuttavat. Mitä ahkerammin käytämme pieniä harmaita aivosolujamme, sitä enemmän pupillit laajenevat. Voit pupillit ymmyrkäisinä kuunnella kun joku selostaa sinulle Harry Potter -kirjasarjan juonta. Silmät myös paljastavat milloin tipahdamme kokonaan kärryiltä, asiaan vihkiytymättömälle tämä käy viimeistään huispauksen ja ankeuttajien kohdalla. Jos aivomme ylikuormittuvat eli käytössä on 125 % niiden suorituskyvystä, äärimmilleen paisunut pupilli supistuu yhtä äkkiä.

Pupillit voivat paljastaa lisäksi vaikkapa illanistujaisissa, oletko oikeasti kiinnostunut keskustelukumppanisi simpukankuorikokoelmasta vai narraatko vain. Kun alamme kuuntelemaan jotakin asiaa, pupillit ovat aina laajentuneet, mutta pysyvät aukeina vain niin kauan kuin juttu oikeasti jaksaa kiinnostaa.

Silmistä näkee niin ikään syttyykö ihminen seksuaalisessa mielessä. Pupillit nimittäin laajenevat jos lanteita alkaa poltella. Älä kuitenkin hyppää housuista liian äkkiä, tämä teoria ei nimittäin saa kaikkia tutkijoita puolelleen. Mutta entäs sitten kun pupillit  kutistuvat nuppineulan pään kokoon seurassa? Tämä ilmaisee inhoa, ihminen ei kerta kaikkiaan siedä toista silmissään.
Erikoista kyllä, katseeseemme kantelee jopa poliittisen kantamme. Jos näyttäisimme konsrevatiiville puoluetovereiden kuvia hänen pupillinsa luultavasti laajenisivat. Jos taas vilauttaisimme hänelle vasemmistoliittolaisten kuvia ne todennäköisesti supistuisivat. Varo siis, silmistäsi voi onkia vaikkapa vaalisalaisuudetkin.

Entä mitä silmät kertovat ihmisen terveydestä? Niistä voidaan esimerkiksi nopeasti tarkistaa ovatko aivot kunnossa. Lääkärit tuikkaavat taskulampun valoa silmiin nähdäkseen ovatko pupillit normaalit eli samankokoiset, pyöreät ja valoon reagoivat. Pupilleista voidaan tehdä myös nopea päihdetesti, alkoholi ja jotkut opioidit supistavat pupillia ja muun muassa kokaiini ja LSD laajentavat niitä. Silmät paljastavat myös kivun tunteen, pupillit laajenevat vaikka kuinka yrittäisit purra huultasi ja esittää teräsmiestä.

Mutta tärkein kysymys on vielä vastaamatta. Ovatko silmät oikeasti runoilijoiden ylistämä sielun peili? Ei nyt ihan, mutta ainakin kurkistusikkuna persoonaan. Jos silmässäsi näkyy sädemäisiä iiriksen reunoihin suuntautuvia viivoja, olet lämminhenkinen persoona. Jos iiriksessä puolestaan erottuu sen ulkoreunojen mukaan kaartuvia viivoja, olet arvaamaton. Kuulostaa linssiin viilaamiselta, mutta selitys on yksinkertainen. Näitä silmänosia säätelevä geeni vaikuttaa myös mainittuihin luonteenpiirteisiin.

Voisi ajatella, että näillä tutkimustuloksilla ei ole mitään käytännön merkitystä, sillä kukapa muu kuin rakastunut ehtii tiirailla tarkkaan toisen silmiä. Pupillit ovat piskuisia puhumattakaan iiriksen viivoista. Psykologit ovat kuitenkin todistaneet, että me tulkitsemme toisiamme silmistä alitajuisesti.

Jos haluat siis pysyä mysteerinä, muista rokkitähtien tapaan aina aurinkolasit.

Artikkeleita aiheesta:

http://www.spring.org.uk/2011/12/what-the-eyes-reveal-10-messages-my-pupils-are-sending-you.php?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+PsychologyBlog+%28PsyBlog%29

http://cercor.oxfordjournals.org/content/18/12/2729

Prisma Studion jakso, jossa tämäkin juttu on:

Prisma Studio Facebookissa:

https://www.facebook.com/prismastudio

 


Julkaistu