Koiratkin ulvoivat, kun Uutistunti alkoi

Lamavuosi 1993 käynnistyi räväkästi. Puoli yhdeksän uutiset siirrettiin alkamaan jo kello kahdeksan! Päätös osoittautui katastrofiksi.

Elettiin mullistuksen aikoja. Ykkös- ja kakkoskanavat siirtyivät kokonaan Ylelle ja MTV sai kolmoskanavan itselleen. "Vuosisadan kanavauudistuksen" yhteydessä Ylessä yritettiin muokata myös suomalaisten aikakäsitystä uusiksi.

Illan pääuutislähetys aikaistettiin alkamaan jo kello 20. Uutisten päätyttyä ohjelma jatkui ajankohtaisella makasiiniohjelmalla, kokonaisen tunnin ajan. Uutistunnin päätyttyä ohjelmatarjonta saattoi hyvinkin jatkua vielä jollakin muulla A-studion nimellä toimitetulla ohjelmalla.

Suomalaisille tämä oli liikaa. Uutiset alkoivat väärään aikaan, makasiiniohjelma koettiin sekavaksi ja väkinäiseksi, ja liika ajankohtaisohjelmatarjonta puudutti.

Kritiikkiä ei saatu ainostaan ihmiskatselijoilta. Kerrottiin nimittäin, että koiratkin alkoivat ulvoa, kun Uutistunti alkoi. Uusi uutistunnus tuntui soivan taajuudella, joka ei herkkäkorvaisille sopinut.

Visuaalisesti uutta ilmettä oli haettu Taideteollisesta korkeakoulusta saakka. Lavasteet suunnitteli mainetta muotoilijana jo niittänyt Stefan Lindfors. Uutistunnuksen animaatio oli Antti Karin käsialaa.

Uutistunnin elinkaari osoittautui lyhyeksi. Maaliskuussa 1993 uutiset palasivat "oikealle" paikalleen. Samassa yhteydessä Kari Nihti tarkisti sävellystään ja Lindfors lavasteitaan.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Matti Hokkanen (ei varmistettu)

Tätini Masa-koiran musikaalisuus perustui nimenomaan siihen, että kun puoli yhdeksän uutiset alkoivat vuosien 1999-2003 välisenä elinaikanaan, se oli lauluelinten avaustuokio, kun taas Urheiluruudun tunnarin ekan pillinvihellyksen vaiheilla se alkoi ulista aivan täysillä, kunnes käski olemaan hiljaa, kuitenkin kiittäen laulusta! Sääli, että jäi auton alle ja kuoli marraskuussa 2003, sillä oli tarkoitus ottaa se henkilökohtaiseen musiikkiterapiaan, jonka olisin aloittanut soittamalla sille Pikku-Tupun eli Hannele Kumpulaisen esityksen Mä olen niin pienoinen, sillä siitäkös se olisi varmasti innostunut, samoin kuin Mirjam Helinin esityksestä Enkeli ohjaa, joka ehkä useimmilla äänitteillä kantaa nimeä Suojelusenkeli. Olisi myös toisaalta pitänyt testata, miten kauan se olisi jaksanut laulaa Urheiluruudun tunnarin avulla, hillitsemättä sitä.

Lähettänyt käyttäjä jaana (ei varmistettu)

En ole itse katsonut tv-uutisia tuon jälkeen. Valtiovallan virallinen totuus käy hermolle. Minuutit pitää saada täyteen vaikka millä soopalla. Toimittajan maailmankuva pyrkii esiin vaikka kuin yrittäisi pidätellä.

Lehti ja netti toimii paremmin, saa hyppiä yli joutavista.

Lähettänyt käyttäjä Sirkka-Liisa (ei varmistettu)

Nyt juuri (95v) edesmennyt äitini oli aktiivinen television katsoja varsinkin uutiset ja ajankohtaisohjelmat. Hän oli tästä 1993 TV uudistuksesta tuohtunut ja lopetti kokonaan katsomasta Yle pääuutislähetystä. Hänen mielestään lavasteet suunnitellut oli laittanut lukijat kuin koppiin istumaan. Tunnusmusiikki kestämätön.

Kun uutiset palasivat oikealle paikalleen, äiti lopetti poikotoinnin. ja onneksi ne kamalat lavasteetkin katosivat aika pian.