Netflix, Viaplay, HBO: sisältö ratkaisi voittajan

Streamauspalvelut
Streamauspalvelut Kuva: Yle

Verkon elokuva- ja TV-palvelut käyvät nyt kisaa suomalaisista. Amerikkalaiset Netflix ja HBO tulivat isosti alkuvuoden aikana Suomeen. Niiden lisäksi myös pohjoismainen kilpailija Viaplay houkuttelee verkon kuukausimaksulliseen suoratoistopalveluunsa. Kuningaskuluttajan kolmen kovan testissä sisältö ratkaisi, ei käyttöliittymä.

Helsingin Arabiassa on aktiivinen kaupunginosa- ja kulttuuriyhdistys Artova, jonka elokuvakerhon Kino Artovan jäsenet vertailivat palveluita. Kolme kovaa ovat Iiris Lehtinen, Johanna Stenberg ja Nikita Gavrilenko. Testissä ovat laatusarjoistaan tunnettu HBO Nordic, amerikanjättiläinen Netflix sekä pohjoismainen Viaplay. Testaajamme arvioivat palveluiden sisältöä ja käytettävyyttä.

Ensiksi vertailtiin käyttöliittymiä. Käytettävyys jakoi mielipiteitä: jokainen testaajista valitsi eri suosikin. Johanna Stenbergin mukaan HBO oli helpoin käyttää.

Testaajat sohvalla
Testaajat sohvalla Kuva: Yle

- Tärkein asia käyttöliittymässä on sellainen helppous. En jaksa kovin kauan veivata edestakaisin ja etsiä sitä mitä mä haluan sieltä. HBO:n sivustolla katsoimme äitini kanssa Game of Thronesia ja hänkin osasi käyttää tätä.

Tuoreimmalla Suomen-tulokkaalla, HBO:lla, havaittiin yksittäisiä latautumisongelmia: jotkin jaksot latautuivat hitaasti.

Iiris Lehtisen suosikki käytettävyyttä arvioitaessa oli Viaplay. Sen valikot olivat helpot ja selkeät. Kiitosta hän antoi myös mahdollisuudelle listata omat suosikit.

- Myös Netflixillä oli monia samoja hyviä puolia. Viaplayllä kuitenkin kuvanlaatu pysyi parempana myös televisioon kytkettynä.

Nikita Gavrilenko käytti palveluita Windows 8 -käyttöjärjestelmässä. Hänen suosikkinsa oli Netflixin Windows-sovellus. Se toimi nopeasti ja siitä oli helppo hakea suosikkisarjoja tai -leffoja.

Tekstitysten taso palveluissa vaihteli. Erityisesti Netflixin käännökset saivat testaajilta moitteita. Johanna Stenbergin mukaan perustarina Netflixin tekstityksistä kävi ilmi, mutta käännöksissä oli jopa suoranaisia virheitä. Virheitä sattui esimerkiksi sanontojen kanssa.

Tekstitysten taso palveluissa vaihteli. Virheitä sattui esimerkiksi sanontojen kanssa.

Uutuusleffoja, klassikoita ja puuttuvia tuotantokausia

Sisältö ratkaisee kuitenkin parhaan leffa- ja tv-palvelun. Nuorten leffakerholaisten elokuvamaut ovat keskenään aika erilaisia. Iiris Lehtisen lempielokuva on Aamiainen Tiffanyllä. Johanna Stenberg sanoo, että parhaiten häntä ja hänen elokuvamakuaan kuvaa elokuva Ja äitiäs kans.

- Siinä on sellaista nuoruuden iloa, ihanat maisemat ja sellainen roadtrip-tunnelma, jota itse en ole uskaltanut lähteä tavoittelemaan.

Nikita Gavrilenko kertoo pitävänsä poliittisista ja psykologisista jännäreistä. Klassikoista hänen suosikkejaan on Oliver Stonen JFK.

Viaplayn palvelusta testaajamme löysivät eniten uutuusleffoja. Lehtisen mielestä Viaplay-palvelussa pystyi hyvin täydentämään elokuvia, jotka olivat jääneet väliin elokuvateatterissa.

- Viaplay palvelee ikään kuin videovuokraamona parhaiten.

Stenbergin mukaan Viaplayn ongelma oli, että joistain TV-sarjoista oli tarjolla täysin sattumanvaraisia tuotantokausia. Esimerkiksi Frendit-sarjaa oli palvelussa vain 9. tuotantokausi. Gavrilenkon mielestä Viaplay oli kuin karkkipussi, josta löytyi sitä sun tätä, sekalaista.

Netflix tietokoneella
Netflix tietokoneella Kuva: Yle

HBO Nordicin sivuilta testaajat löysivät sitä mitä odottivatkin. Tarjolla oli amerikkalaisen televisioyhtiön omia laatusarjoja, mutta elokuvatarjonta oli melko niukkaa.

- HBO:lla on panostettu paljon siihen sarjojen laatuun, niissä on huippunäyttelijät ja huippuohjaajat, Lehtinen summaa.

HBO vei sisältöpisteet

Netflixin vahvuus olivat Nikita Gavrilenkon mielestä klassikkoelokuvat sekä monipuolinen sarjavalikoima.

- Sarjojen kohdalla on kiusallista, että tuotantokaudet saattavat loppua kesken: vaikka viimeinen osa olisi esitetty jo ajat sitten, Netflixistä saattaa puuttua viimeinen tuotantokausi.

Sarjojen kohdalla on kiusallista, että tuotantokaudet saattavat loppua kesken
.
Iiris Lehtinen löysi Netflixistä oman sukupolvensa TV-klassikkoja kuten Buffy vampyyrintappajan tai vanhoja Star Trek -jaksoja.

- On kiva, että siellä on paljon 90-luvun sarjoja, mitä on katsonut itse lapsena ja nuorena.

Viaplayllä oli eniten tarjontaa lapsille. Viaplayn tabletti-sovelluksessa elokuvan voi myös ladata esimerkiksi iPadille määräajaksi ja katsoa reissussa: tämäkin saattaa miellyttää lapsiperheitä. Muuten palveluiden käyttö edellyttää hyvää nettiyhteyttä.

Testin voittaja oli HBO Nordic, joka on myös kallein palvelu. Kaikki kolme palvelua saivat käytettävyydestä samat pisteet, vaikka käyttöliittymät saivatkin testaajilta hyvin erilaisia kommentteja. HBO:n sisältö miellytti nuoria testaajiamme eniten, ja tämä kiritti palvelun voittoon. Netflixin sisältötarjonta arvioitiin huonoimmaksi ja se jäi testin viimeiseksi.

Palvelu Pisteet (1-5) Hinta €/kk
HBO Nordic 3,7 14,95
Viaplay 3,4 7,95
Netflix 3,1 7,99

HBO Nordic

hbo-logo
hbo-logo Kuva: HBO

+ helppo käyttöliittymä
+ selkeä ja tyylikäs graafinen ilme
+ huippusarjojen täysiä tuotantokausia
+ sarjojen uusimmatkin jaksot

- ”kelaaminen” takkuaa
- yksittäiset jaksot eivät aina lataudu
- huono elokuvavalikoima
- kallis

Viaplay

Viplay
Viplay Kuva: Viaplay

+ melko uusia elokuvia
+ Suomessa ennen näkemättömiä sarjoja
+ eniten koko perheen tarjontaa

- sattumanvaraisia tuotantokausia
- automaattinen kuvanlaadun säätö ei aina toiminut

Netflix

Netflix
Netflix Kuva: Netflix

+ nopea
+ suosikkilistaus

- vanhahtava graafinen ilme
- vanhoja sarjoja
- ei uutuuksia


Janne Junttila / Kuningaskuluttaja

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Masa taas (ei varmistettu)

...tais tuon "voittajan" ratkaista se, että HBO:lla ja YLEllä on diili sarjoista...Säälittävää.

Lähettänyt käyttäjä Timo (ei varmistettu)

Testissänne oli valittu HBO ykköseksi mutta se on vain yhden käyttäjä ryhmän kommentti. Kaveri piirissäni kuitenkin Netflix on ykkönen ja HBO on nolla. Ja miksikö no HBÖ tökkii sitä ei voi katsoa kuin tietyillä laitteilla ei tukea Apple Tv:lle jne. Ihmettelenkin miksi testi on tehty noi vajavaisilla tiedoilla tutustumatta yleiseen mielipiteeseen. Testinne antaa ymmärtää että HBO on sellainen palvelu mikä kannattaa hankkia vaikka se onkin vielä raakile. Tausta tutkimus on tainnut jäädä teiltä tekemättä.

Lähettänyt käyttäjä Pasi (ei varmistettu)

Hei teiltä jäi hyvin olennainen asia huomioimatta eli monikanavaäänet. Nykyään elokuvia katsotaan kotona videotykillä ja vain kaksi kanavaa ei riitä, halutaan immersiota, jolloin ratkaisevaan asemaan nousee monikanavaäänet. Näiden palveluiden tullessa törmäsin netflixiin ja heillä monikanavatuki on vain playstation3selle ja sony smart tvlle, ei mac/pc ratkaisuja ollenkaan. Olisi ollut mukava kuulla myös muista palveluista ja yhdistelmistä missä ne toimii. Nyt minusta tämä artikkeli oli todella hätäisesti tehty, ei käsitelty myöskään sitä miten korkeaa laatua saa streamattua ja millaisia lisäkustannuksia siitä seuraa esim internet kaistan suhteen.

Kiitos hyvistä kommenteista.

Testimme ovat aina tiettyjen käyttäjien mielipiteitä. Eli testit tehdään niin, että toimitus valitsee testattavat tuotteet/palvelut, sekä kriteerit, minkä mukaan testataan. Testaajat kertovat näiden reunaehtojen mukaan kokemuksiaan tuotteista tai palveluista.

Valitettavasti suoratoistopalveluissa on monenlaisia ominaisuuksia, joita ei kaikkia kyetty lyhyessä tv-jutussa käsittelemään, mutta hyvä, että nämä asiat tulevat kommenteissa esiin.

Aiemmin näitä palveluita on vertailtu myös Rele-blogissa : http://blogit.yle.fi/rele/viaplay-ja-netflixin-sisallot-vertailussa.

Ville Alijoki, Kuningaskuluttaja

Lähettänyt käyttäjä Heppu (ei varmistettu)

Tän testin perusteella kaikki vertailtavat tuotteet voitti ja missään ei ollu mitään vikaa. Toinen tykkää äidistä toinen tyttärestä mutta ei se yhdessä tee kummastakin tykättäviä.

Lähettänyt käyttäjä Jaska (ei varmistettu)

Kaikki kolme palvelua on helppo arvioida:
HBO: sisältö kunnossa
Netflix: tekniikka kunnossa
Viaplay: sisältö ja tekniikka molemmat hakoteillä

Lähettänyt käyttäjä KK-90 (ei varmistettu)

Minuakin ihmetytti tämä vertailu, koska yleensä Kunkun vertailut on ihan ok. Olen samaa mieltä edellisen kanssa. Netflix pyöri kuin unelma, mutta sisällössä toivomisen varaa. Viaplayn tekniikka todella hakoteillä. Pätki ja tökki upouudella tietokoneella ja erittäin nopealla nettiyhteydellä. Osa elokuvista ei edes käynnistynyt. Lisäksi teräväpiirtotietokannettavan resoa piti muuttaa, jos halusi kuvan televisioon, koska muuten tekstitys oli pienenpientä piiperrystä keskellä kuvaa.

Lähettänyt käyttäjä Lukija (ei varmistettu)

Arvostelu on hyvä keskustelun avaus, sivun kommentoijien mielipiteissä hyvää tietoa. Katsomiskoneita ja ympärisistöjä kun on todellakin erilaisia.

Lähettänyt käyttäjä Astalo (ei varmistettu)

Tää vertailu on niin harhaamjohtava, että tekisi mieli soittaa Kuningaskuluttajaan ja tehdä valitus. On vaikea kuvitella että pelkästään vahingossa olisi päässyt lurahtamaan tällainen.

Kiitos kommenteista Astalo! Voisitko vielä tarkentaa millä lailla vertailu on harhaanjohtava? Mielellämme pyrimme tulevaisuudessa parempaan.

Myönnämme auliisti, että näiden palveluiden vertailu Kuningaskuluttajan kolmen kovan testissä oli vaikeaa. Ulottuvuuksia palveluissa on paljon ja mielipiteet ja käyttäjät ovat hyvin erilaisia.

Yksi vaatii HD-kuvaa pelikonsolin kautta suureen teräväpiirtotelevisioon, toinen tyytyy katsomaan palveluita tietokoneen tai tabletin ruudulta.

Kuningaskuluttajan testejä määrittelevät aina testaajat ja heidän käyttötottumuksensa, joten testien lopputulos on myös testaajien näköinen. Mikäli jutussa on jotain virheitä, ne tietysti korjaamme heti.

Toki palvelut ovat myös päivittyneet tämän testin jälkeen, mm. Netflixiin on alkanut tulla omaa laadukasta tuotantoa sisällöksi.

Toinen kommenttisi on täysin oikein ja korjaan miinuksen oikein. Pitäisi tietysti olla miinuksena vain se "vanhat sarjat".

Ville Alijoki, Kuningaskuluttaja

Lähettänyt käyttäjä Lauri (ei varmistettu)

Miten vanhat sarjat voi olla miinus? Omasta mielestäni on todella kiva kattoa myös vanhoja sarjoja. Mikäli ongelma on uusien sarjojen puute niin sen voisi ilmaista vaikka sanomalla, että miinus on uusien sarjojen puute

Lähettänyt käyttäjä Tietoturva (ei varmistettu)

HBO:n käytön edellytksenä PC:llä on Google Widevine:n asennus.
Oletteko lukeneet mitä kaikkea tietoa se luovuttaa käyttäjän koneelta Googlelle?

Lähettänyt käyttäjä George (ei varmistettu)

Jep, kyllä kiitos Netflix on selkeästi paras ja erinomainen kuvanlaatu HDTV:stäkin katsottuna (AppleTV), puhumattakaan iPadista, iPhonesta, iMacista ja MacBookPro-läppäreistä joissa pelittää tosi upeasti. Parasta myös se että ei joudu sitoutumaan samaan toimittajaan pitkäksi aikaa.

Lähettänyt käyttäjä Ari (ei varmistettu)

Täytyy kotiteatteriharrastajana todeta, että Netflix on noista se joka on yllättänyt hyvällä toimivuudellaan. Ja kaiken lisäksi kun lähdin töihin USA:aan, niin Suomessa tilattu Netflix toimii täälläkin Apple TV-laitteellani että ipodillani ja käyttäen täkäläistä laajempaa valikoimaakin. Teräväpiirtokuva ja monikanavaäänet ja toimivuus melkein millä vain laitteilla (käytän Netflixiä itse mm. Apple TV:llä, iPod touchilla, Windows Phonella (Lumia), PC:llä sekä PS3:lla ja kaikilla noilla se on toiminut kyllä mainiosti. Muista palveluista on ollut paljon negatiivista kommenttia niiden teknisestä toimivuudesta. Ja katsottavaa on kyllä ainakin omaan käyttööni löytynyt vähintään tarpeeksi, sekä suomalaisella että amerikkalaisella valikoimalla.

Lähettänyt käyttäjä Juhani (ei varmistettu)

Jos ei katso sarjoja HBO on täysin turhake. Viaplay on kökkö käyttää. Netflix oli oma valintani. Se on nopea ja helppo käyttää ja äänen ja kuvan laatu on loistava. Uusia elokuvia siellä voisi olla enemmän.

Lähettänyt käyttäjä Kansalainen (ei varmistettu)

Kaikkia kokeilleena valintani oli ehdottomasti Netflix, se toimii loistavasti ja sujuvasti aina, kuvanlaatu on hyvä ja monikanavaäänet löytyvät sarjoista ja leffoista. HBO:lla ei ole minulle sisältöä eikä aikaisemmin ainakaan toiminut pleikka kolmosella. Viaplay oli luokaton räpellys sekä teknisesti että käyttöliittymältään, eikä ollut monikanavaääntä.

HBO:lla oli alussa ongelmia käyttöehdoissaan, erityisesti irtisanomisajan pituuden kanssa, mutta ehdot on sittemmin korjattu:

"Yritys vahvisti kuluttaja-asiamiehen kanssa käydyn neuvottelun johdosta muuttaneensa sopimusehdot vastaamaan Suomen kuluttajansuojalainsäädäntöä. Lisäksi palvelun markkinointia selkeytettiin sopimuksen luonteen ja hinnan ilmoittamisen osalta."

http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/arkisto/2013/?groupId=ba2dd789-b05a-49bb-9e17-eaa45d185812&announcementId=d17108db-561e-4c67-b65b-af8e3fb4c64c

Lähettänyt käyttäjä Rekka (ei varmistettu)

Itse pidän viaplayta ihan unelmana! Nettini ei ole mikään super nopea, mutta viaplay on pyörinyt sillä moitteettomasti. Ja kerta elokuvat ovat minulle enemmän tärkeitä, kun sarjat niin viaplay on ehdottomasti minun 1 valinta. Itse en pidä viaplayta hankalana käyttää. Voisin hyvin suositella sitä jos haluaa katsoa hyvin edullisesti elokuvia. Sarjat siellä tosin siellä on puutteellisia, mutta elokuvavalikoima on hyvä!

Lähettänyt käyttäjä Juujuu (ei varmistettu)

Mielestäni oleellista olisi tietää onko ohjelmassa / sarjassa / elokuvassa suomenkielinen tekstitys. Siinä jää moni juttu epäselväksi ilman sitä. Vaikka osaisikin enklantia, tai ruottia.
Tätä ei edes arvostelussa taidettu ottaa huomioon. Eikä noitten palveluiden eikä muiden filmnet tms. ohjelmakuvauksissa asia selviä. Vielä on matkaa kunnolliseen nettitv palveluun.

Lähettänyt käyttäjä Antti T. (ei varmistettu)

Olipa kyllä aika kehno vertailu.

"Sisältö ratkaisi, ei käyttöliittymä", mutta kuitenkin HBO:n käyttöliittymä sai isot plussat?

Vaikka se ei esim. muista kesken jääneitä katsomisia vaan palaa aina alkuun, tai osaa edes kertoa missä kohtaa kautta ollaan menossa? Ja vaikka kelaaminen on vaikeaa ja jaksot eivät lataudu?

Suomenkielisiä tekstejä ei huomioitu, eri laitteita ei huomioitu... ja Netflixin miinuksena "Vanhahtava graafinen ilme"?!

Lähettänyt käyttäjä macbook (ei varmistettu)

netflix :ssä on superHD eli teräväpiirtolähetys ja dolby digital 5.1 äänet. nopea eikä pätki. tekniikka 10+, sisällössä voisi olla hiukan uudempiakin leffoja.

katson Apple TV:n kautta 42" ruudulta +kotiteatteri

Lähettänyt käyttäjä Morgens Yulpas (ei varmistettu)

Itse olen käyttänyt kaikkia muita paitsi HBO.ta ja ainoastaan Netflix on jäänyt.

Filmnetissä oli ihan hyvää tarjontaa, mutta miinusta toi se ettei sitä voinut konsolilla (ps3 yhdistetty telkkariin) katsella ja muutenkin tuo ohjelmistopolitiikka: jonkin sarjan tuotantokauden 2 tai 4 tuotantokausi näkyy osittain oli täysin perseestä - netflix laittoi koko tuotantokauden näkyviin alusta! ja avot... kiva tsiigailla.

Viaplayn televisiosarjojen mättääminen yhteen sammioon ja sieltä niiden kalastelu oli myös niin sanotusti peestä. Sitten sen (vp.n) toimivuus oli kyllä sitä sun tätä. Yleisesti käyttäminen oli syvältä ja poikittain. Lopuksi ne (viaplay/viasat) meni/aikoo mennä siihen feminismiluokitusjärjestelmään, joten homma on/oli viimeistään sen jälkeen minun kohdalta: So long suckers!

Netflix on toiminut todella hyvin eri alustoilla: ps3, iPad, OsX, win jne. Netflixin käyttöliittymä on tällaiselle yksinkertaiselle ihmiselle tarpeeksi yksinkertainen, ei mitään turhia silmäkarkkeja etc. No, sisältö on kyllä vanhaa ja tämä on miinusta, mutta sarjat ovat yleensä ehjiä kokonaisuusia - uusimpia tuotantokausia ei välttämättä löydy, mutta kun kausi ilmestyy näkyville niin se tulee kokonaisuudessaan. Hmm... dokumentteja saisi kyllä olla enemmän ja vanhoja klassikoita.

Lähettänyt käyttäjä Ärsyyntynyt (ei varmistettu)

Viaplay on huonoin, koska sen lähes kaikki lasten ohjelmat ovat ruotsin kielellä, ja kieltä ei voi vaihtaa. Netflixissä lastenohjelmiin voi sentään vaihtaa haluamansa audion ja tekstityksen kielet. Eli suomalaisille lapsille pakkosyötetään Viaplayssa ruotsinkielistä lastenohjelmaa, josta lapset eivät tajua mitään, ja siitä hyvästä pitäisi vielä maksaa. Huh.

Lähettänyt käyttäjä Stumbe (ei varmistettu)

Tein sisällön määrän suhteen vertailun missä on eniten sisältöä netflix,viaplay vai filmnet. Arvatkaas kuka voitti? Hbota en ottanut testiin.

http://www.fiksua.com/2014/05/netti-tv-kokemuksia-viaplay-filmnet.html

Lähettänyt käyttäjä Satunnainen (ei varmistettu)

Viaplayn valikoima etenkin lastenohjelmien suhteen näyttää paljon paremmalta kuin todellisuudessa on. Yli puolet ohjelmista on pelkästään ruotsiksi.

Lähettänyt käyttäjä 2D (ei varmistettu)

Netflixin pisteet kyllä rojahti sen myötä kun niitten päivityksen myötä monkanavaäänet lakkas toimimasta (applen tuotteilla). En mä kyl silti muita palveluita huoli mutta toi on ihan sairas miinus eikä ne ole edes tekemässä mitään asialle, ääliöt.