Hyppää pääsisältöön

12 lupaavaa suomalaista startup-yritystä

Teknologiamedia Red Herringin vuosittain kokoaman lupaavimpien eurooppalaisyritysten top 100 -listalla on tänä vuonna peräti 12 alkuvaiheen suomalaisyritystä. Listalle pääsy on kunnia-asia, ja startupit hakevat sen kautta muun muassa tunnustusta.

Red Herring Europe top 100 -palkitut suomalaisyritykset ovat Agaidi, Vaadin, Dream Broker, Ductor Corp, Jongla, Multi Touch, Sympa, Nitor Creations, Sievo, SkySQL, TeamUp ja Varaani Works.

Nämä nimet eivät välttämättä kerro vielä mitään, mutta odottakaahan vain. Arvostettu Red Herring on valinnut ne arvioimalla teknologisia innovaatioita, yhtiön strategian toteutusta ja vaikutusta markkinoihin. Startup-firmojen kohdalla kyse on monesti myös hypetyksestä ilman päivänvaloa kestäviä tuloslukuja, mutta Red Herringin yksi valintakriteeri on myös kaupallinen menestys.

Yllättävän vähän joukossa on esim. verkkopalveluja, mobiilisovelluksia, peliyrityksiä tai sosiaaliseen mediaan satsaavia yrityksiä. Mikä näissä suomalaisissa startupeissa sitten on kiinnostavaa ja mitä ne tekevät?

Menestyksen tekijät jälleen saman katon alla

SkySQL tarjoaa tietokantapalveluja avoimeen lähdekoodiin perustuvien MySQL:n ja MariaDB:n käyttäjille. SkySQL on äskettäin ilmoittanut fuusioituvansa MariaDB-teknologian luoneen ohjelmistoyhtiö Monty Programin kanssa. Sen taustalla on Monty Widenius, joten yhdistyminen merkitsee sitä, että MySQL:n luojat ja asiantuntijat ovat jälleen yhdessä kehittämässä uutta menestystarinaa. MySQL kasvoi yhdeksi maailman suurimmista avoimen koodin yrityksistä ennen myyntiä Sun Microsystemsille miljardilla dollarilla vuonna 2008.

Tamperelainen TeamUp puolestaan häärää sosiaalisessa mediassa. Se kehittää sosiaalisen median verkkoyhteisöä, jossa oman alansa osaajat, esimerkiksi urheilijat ja muusikot, löytävät tukijoita - joko tavallisia faneja tai sponsoroivia yrityksiä. Yhteisön kautta pääsee ilmeisesti ikään kuin urheilijan pukukoppiin tai muusikon takahuoneeseen.

Vuonna 2010 perustettu Varaani Works taas rakentaa huoletonta ratkaisua pilvitallennukseen kotikäyttöön sekä pienille ja keskisuurille yrityksille. Esimerkiksi Tampereen puhelin myy palvelua nimellä Tiedostoholvi. Sen avulla voi säilöä ja jakaa tärkeää tietoa turvallisesti. Varaani Worksin taustahenkilöt ovat aimmein olleet hommissa mm. Nokiassa.

Monet Red Herringin nimeämistä yhtiöistä luovat yritystoimintaa helpottavia tietojärjestelmiä. Esimerkiski helsinkiläinen Sievo kehittää ohjelmistoja yritysten hankintojen tehostamiseen. Nitor Creations tekee puolestaan sähköisen asioinnin ratkaisuja liikeyritysten tueksi.  Sympa taas kehittää globaalia henkilötietojärjestelmää pilvipalveluna

Älynäyttöjä, pikaviestejä ja bioteknologiaa

Jokainen älypuhelimen käyttäjä on kokeillut kosketusnäyttöä omin käsin. Multi Touch kehittää monen käyttäjän samanaikaiseen käyttöön soveltuvia interaktiivisia kosketusnäyttöjä. Näytöistä voi tehdä erikokoisia ja niitä voi käyttää useampi henkilö samanaikaisesti. Ne sopivat esim. yrityksille, museoihin, viihdekäyttöön ja taiteeseen. Tällä hetkellä yrityksen tuotteita käytetään jo yli 50 maassa.

Ainoa nimenomaan mobiilisovellusta kehittävä yritys on Jongla. Se tarjoaa vaihtoehdon maksullisille teksti- ja multimediaviesteille. Jongla on Whatsappin kaltainen pikaviestiohjelma, jolla voi jakaa ilmaisia viestejä, kuvia, videoita, Jongla-tarroja ja oman sijainnin kavereiden kanssa. Myös ryhmächattailu on mahdollista. Jongla on tarjolla Androidille ja iOS:lle sekä puhtaana html5-sovelluksena.

Mielenkiintoinen tuttavuus on myös helsinkiläinen Ductor. Se on bioteknologiayritys, joka on erikoistunut mm. ammoniakin ja fosfaattien biologiseen tuottamiseen kierrätetyistä materiaaleista. Ductor on kehittänyt myös prosessin, jolla voidaan tuottaa kaupallisesti järkevään hintaan raakaöljyä levistä. Yhtiö sai helmikuussa Tekesiltä yli miljoona euroa rahoitusta.

Verkkovideoita ja älykäs ostoskärry

Dream Broker tarjoaa selainkäyttöistä ohjelmistoa, jolla yritys voi tehdä helposti videoita. Videot voi tuottaa ja editoida omatoimisesti sekä jakaa yrityksen verkkoympäristöön. Niitä voi katsoa erilaisilla päätelaitteilla. Dream Brokerin vuosittainen kasvu on ylittänyt 100 % jokaisena toimintavuotena yrityksen perustamisesta alkaen.

Vaadin on palvelinpohjainen Java-kehys näyttävien nettisovellusten luomiseen. Sitä käytetään kaikenlaisissa ratkaisuissa pienistä prototyypeistä useita vuosia kestäneisiin projekteihin. Vaadin on otettu käyttöön yli 170 maassa. Muun muassa urheiluvaatevalmistaja Puma hyödyntää sitä.

Agaidi kehittää langattoman viestinnän ratkaisuja, joissa yhdistellään RFID-teknologiaa ja vähän virtaa syöviä näyttöjä. Esimerkiksi pari vuotta sitten Helsinki-Vantaan lentokentällä kokeiltiin Agaidin kehittämää näytöllistä älykorttia matkustajien opastamisessa. Niitä jaettiin ruuhka-aikoina kansainvälisille vaihtomatkustajille, jotta nämä ehtisivät paremmin jatkolennolleen. Älykorteissa oli vähän virtaa syövä e-paperinäyttö, johon lentotiedot päivittyivät. Agaidi kehittää myös älykästä ja paikkatietoista ostoskärryä. Tekniikkaa on testattu tänä vuonna mm. Kannelmäen Prismassa.

Kommentit

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuningaskuluttajan toimitus kiittää kuluneista vuosista ja toivottaa hyvää joulua!

  TV-ohjelman ja nettisivuston tulevaisuudesta päätös keväällä

  On aika sanoa iso KIITOS meiltä kaikilta teille kaikille. Kuningaskuluttaja jatkaa verkossa, kuvan väki vilkuttaa ja siirtyy alkuvuonna uusien sorvien äärelle. TV-ohjelman ja verkkosivujen tulevaisuudesta päätetään tarkemmin kevään aikana. Toivottavasti pääsemme metelöimään kuluttajien puolesta taas isommallakin joukolla. Hyvää ja rauhaisaa joulua!

Kuningaskuluttaja

Kuningaskuluttajan toimittajat vapauttavat sisäisen Kuningasvalittajansa:

Kuningaskuluttaja Facebookissa ja Twitterissä

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.

 • Soitto numerotiedusteluun voi maksaa jopa 10 euroa minuutissa

  Numeropalvelut ovat nostaneet hintojaan moninkertaisiksi.

  Fonectan 020202 –palvelussa sekä Sentraalin 0100 100 –numerossa saa 50 sekunnin puhelusta pulittaa noin kuusi euroa. Lankapuhelinajalta tutussa 118:ssa hinta riippuu palveluntarjoajasta – kalleinta on iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin puhelun minuuttitaksa nousee lähes kymmeneen euroon.

 • Näin saat sopuisankin kuolinpesän asiat solmuun

  Oikein laadittu perukirja voi pelastaa sukuriidalta

  Useimmista meistä tulee jossain vaiheessa kuolinpesän osakas eli perikunnan jäsen. Huonosti selvitetty kuolinpesä voi kylvää kalliin riidan siemenet sopuisaankin sukuun. Nämä ovat perinnönjaon seitsemän yleisintä virhettä.

 • Tuliko riita juristin kanssa? — 5 väylää valittaa

  Kuluttajansuoja koskee myös lakipalveluita.

  Ostamaansa lakipalveluun tyytymätön kuluttaja on tenkkapoon edessä pohtiessaan, uskaltaako juristin kanssa ruveta riitelemään. Päätä joutuu raapimaan myös sen suhteen, mikä on oikea paikka valittaa. Lakipalveluita kuitenkin koskee samanlainen kuluttajansuoja kuin muitakin palveluita. Niistä voi valittaa ilmaiseksi kuluttajaviranomaisille tai asianajajia valvovaan Valvontalautakuntaan.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Lapsiystävälliset ravintolat kartalla: asenne ja ruoka ratkaisee

  Ratsasimme #perherafla-kartalla kehutun ravintolan.

  Kuningaskuluttaja ja Marja Hintikka Live ovat etsineet yhdessä yleisön kanssa lapsiystävällisiä ravintoloita. Yhteistyössä toteutetusta #perherafla-kartasta selviää, että vaikka tiloihin tai näkymiin ei pystyisi vaikuttamaan, ravintola pääsee pitkälle jo nopean palvelun, hyvän ruuan ja oikean asenteen avulla.

 • Voiko Finnair perua lennon, jos lippuja ei ole myyty tarpeeksi?

  Katsojamme ihmettelee toistuvia lentojen perumisia.

  Finnairin lento Brysseliin peruuttiin ja matkustajat siirrettiin myöhemmälle lennolle. Kyseistä lentoa ei peruttu ensimmäistä kertaa, joten katsojallemme heräsi ajatus, että peruuko Finnair lentojaan kustannussyistä?

 • Vaihtoautojen mainonnassa pimitetään kolaritietoja

  Ostajalla oikeus hyvitykseen, jos tieto jää saamatta.

  Kun kolarivahinko on riittävän iso, vakuutusyhtiö lunastaa auton. Huomattavan moni lunastusauto palaa kuitenkin korjattuna myyntiin. Kuningaskuluttaja tutki kolariautojen mainontaa: Lunastuksesta ei kerrottu yhdessäkään myynti-ilmoituksessa. Jos ostaja ei saa tietoa auton lunastustaustasta, hän voi vaatia jälkikäteen hyvitystä.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Miksi prepaid-liittymä syö saldoa itsekseen?

  Dataa hupeni, vaikka puhelin oli lentotilassa tai kiinni.

  Mies oli ostanut DNA:n prepaid-liittymän. Hän ihmetteli, miksi dataa hupeni päivittäin, vaikka puhelin oli pois mobiiliverkosta, lentotilassa tai kiinni.

 • Miksi Kossin kuulokkeissa varoitetaan syövästä?

  Varoitusmerkintä perustuu Kalifornian lainsäädäntöön.

  Kuulokkeiden pakkauksesta löytyi hämmentävä teksti: Siinä sanottiin kuulokkeiden sisältävän ainetta, joka aiheuttaa syöpää, syntymävikoja ja hedelmättömyyttä.

 • Suksipenkit testissä: maalikamera liian lujilla

  Sadasosatkaan eivät olisi riittäneet erojen löytämiseen suksipenkkien välillä. Kuningaskuluttajan kolmen kovan mielestä todella huteran oloinen halpispenkki paljastui tositoimissa kelpo raudaksi.

 • Näin teet kosmetiikkaa kotona

  Raaka-aineita löytyy ruokakaupasta.

  Kosmetiikkaa voi valmistaa myös kotikonstein. Raaka-aineet löytyvät pääosin ruokakaupasta, välineet keittiön kaapista. Tiina Laurikainen tekee suurimman osan käyttämästään kosmetiikasta itse. Hän opettaa kotikosmetiikan valmistusta myös Espoon työväenopistolla. Näillä helpoilla resepteillä aloittelijakin pääsee alkuun.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Keitä ovat valeuutisten tekijät ja miksi he huijaavat?

  Valeuutismaakareita yhdistää yksi asia: rahanhimo.

  Yhdysvaltalainen ammattimedia on jäljittänyt ja haastatellut useita valeuutisivustojen omistajia ja kirjoittajia. Valeuutismaakareita yhdistää ainakin yksi asia: rahanhimo. Tässä katsaus siihen, mitä heistä ja heidän motiiveistaan nyt tiedetään. Keskustelu verkon valemediaongelmasta ei osoita juurikaan laantumisen merkkejä.

 • Kuka perkaisi valeuutiset verkosta?

  Valeuutisongelman ratkaisuun on keinoja, mutta onko halua?

  Valeuutisista ja niiden vaikutuksesta yhteiskuntaan on Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen väitelty enemmän kuin koskaan. Tekoja feikkiuutisten pysäyttämiseksi ovat lupailleet niin Facebook kuin Googlekin, mutta onko puheissa konkretiaa? Yhdysvalloissa äänestettiin uudesta presidentistä, ja sen jälkeen keskustelu internetin misinformaatiosta on ollut kiivaampaa kuin koskaan ennen.