Hyppää pääsisältöön

Nukkehahmo neulahuovuttamalla

Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.

Viron-tuliaisina toin pari kekoa värikästä huovutusvillaa. Ennen kaikkea toin kuitenkin nukenteko- ja huovuttamisoppia; en arvannut, että neulahuovuttaminen on NÄIN yksinkertaista. Ei tarvitakaan vettä ja saippuaa.

Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.

Lapset huovuttivat omat pienet villanukkensa rautalangan ympärille pärnulaisessa Kuumoon- kahvilassa ja työpajassa Tiiun opastuksella.

Nukkeja voi muokata ja muutella loputtomiin sekä korjata, jos pää tai tossu irtoaa. Valmista nukkeprojektissa syntyy yllättävän nopeasti, ja ainakin noin 7 - 8-vuotias lapsi hallitsee jo neulankäytön - opastuksen jälkeen - turvallisesti. Tiiu oli tehnyt valmiiksi kipsikasvoja, jotka liimattiin nukeille. Myös kasvot voi tehdä huovuttamalla.

 • Väännä rautalangasta ihmis- tai eläinhahmo tai jotain siltä väliltä. Hahmo voi olla esimerkiksi 10– 20 senttiä pitkä.
 • Kieritä villalankaa pari kerrosta rautalankajäsenten ympärille. Päähän voi tökätä kiinni ison käärityn villalankapallon – siihen on hyvä huovuttaa kasvoja ja tukkaa kiinni.
 • Ala neulahuovuttaa villaa hahmon ympärille vähän kerrallaan.  Ensin kädet, jalat ja keskivartalo, niiden päälle vaatteita. Mitä kauemmin neulalla tökit, sen tiiviimpää villasta tulee.
 • Hahmo voi saada loputtomiin uusia vaatteita ja tarpeellista rekvisiittaa, hiustyylejä voi vaihtaa.
  Värejä ja piirteitä voi lisätä loputtomiin, ja nukkea voi korjata ja muokata.
 • Huovutusneula on terävä ja siinä on pieniä väkäsiä. Opeta lapsille hyvä huovutustekniikka, etteivät huovuttajan sormet ole tulilinjalla.

Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.

Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla VuorelaJa sitten tehtiin villaviikset - kutittavat varmasti yhtä lailla kuin aidotkin.Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.

 • Kartongista tehty peuran pää Strömsön huvilan seinällä.

  Peuranpää pahvista

  Koottava sisustuksellinen hahmo nostamaan huoneen ilmettä.

  Strömsön Camilla on löytänyt itsestään metsäihmisen! Tai ainakin melkein. Nykyään hän nimittäin pitää seinälle asetetuista peuranpäistä, kunhan ne vain ovat pahvisia!

 • Puinen klaffipöytä Strömsön salissa.

  Klaffipöytä

  Vanha kunnon klaffipöytä vanhan kunnon mallin mukaan.

  Strömsön Jim rakensi vanhan kunnon klaffipöydän vanhan kunnon mallin mukaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Otra Romppanen_henkilökuva

  Otra Romppanen - Murheenlaakson menninkäinen

  Mana Mana -legenda kertoo värikkäästä elämästään.

  Otra Romppanen on Joensuun ensimmäinen punkkari, jonka kitarasoundi mullisti 80-luvun lopun suomalaisen vaihtoehtomusiikin. Nykyisin Etelä-Savossa asuvan Mana Mana -legendan elämään on mahtunut hulluja mutta lahjakkaita ihmisiä, genrerajojen halveksuntaa, itsetuhoisia ajatuksia ja ultimaattista sekoilua. Muiden mielipiteistä Otra ei edelleenkään välitä.