Hyppää pääsisältöön

Korvaava on internetdokumentti kuurosta, joka kuulee

Korvaava (2013) on Yle Dokumenttiryhmän tekemä interaktiivinen internetdokumentti. Se on visuaalisesti kaunis kertomus tytöstä, joka syntyi kuurona, mutta elää nyt kuulevana korvaimplanttien avulla. Dokumenttia pääsee seuraamaan sekä tytön että hänen äitinsä näkökulmasta. Katsoja saa myös valita, missä järjestyksessä tarina etenee.

Internetdokumentti on dokumentaarinen teos, joka julkaistaan usein vain verkossa. Sillä ei välttämättä ole mitään yhteyttä radioon tai televisioon. Pyrkimyksenä on käyttää verkolle ominaisia ja ainutlaatuisia keinoja kerronnan ja katseluelämyksen luomiseen.

Dokumentti on puhuttu suomeksi, mutta se on mahdollista katsoa myös tekstitettynä. Tekstit saa päälle sivun oikeasta alareunasta.

Katso Korvaava-dokumentti ja kommentoi, miltä katselukokemus sinusta tuntui! Jos dokumentti ei lataudu, niin koita avata se Google Chrome-selaimella.

Teos on osa Katri Koivulan opinnäytetyötä (Metropolia Ammattikorkeakoulu).

Katri Koivula
Yle Dokumenttiryhmä


Audible is a web documentary about a deaf person, who can hear

Audible (2013) is Yle's interactive web documentary. It's a visually beautiful story about a girl, who was born deaf, but can now hear with the help of cochlear implants. You can follow the documentary from the viewpoint of the girl or her mother. You can also choose in which order the story progresses.

A web documentary is a form of documentary that is usually only published on the internet. It doesn't necessarily have any connection to television or radio. The emphasis is on using the unique features of the internet as a publishing platform for creating the experience.

The documentary is spoken in Finnish but it can be viewed with English subtitles.

Watch the Audible -documentary and comment afterwards how you liked the experience! If the documentary doesn't start or you face other technical issues, try to open it with Google Chrome.

Audible is part of Katri Koivula's Bachelor's thesis (Metropolia UAS).

Katri Koivula
Yle Documentaries

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Kaunis, herkkä tarina. Kiva, uudenlainen toteutustapa. Ehkä näitä nähdään jatkossa enemmänkin? En ollut aiemmin tajunnut, että jos ei kuule, ei voi puhua. Iso asia!

Kiitos tekijöille!

Lähettänyt käyttäjä

mielenkiintoisella tavalla toteutettu lyhytdokumentti, tyylikäs kokonaisuus!

Lähettänyt käyttäjä

Mullistavan hieno dokumentti, joka on toteutettu upealla ja innovatiivisella tavalla. Dokumentin audiopuoleen painottunut tyyli tukee ja kunnioittaa aihetta ja päähenkilöä upealla tavalla ja pistää kuuliankin pohtimaan omaa kuulokokemustaan uudella tavalla. Kiitos!

Lähettänyt käyttäjä

Hyvä ja avartava toteutus ja toivoa antava, niille joilla kuuloaisti on heikentynyt tai äkillisesti mennyt.
Apua on saatavilla! Vamma ei näy päällepäin,mutta se voi masentaa,joka näkyy päällepäin. Kiitos koskettavasta dokumentistä!

Lähettänyt käyttäjä

Äärettömän kauniisti ja herkästi toteutettu dokumentti kuulosta ja kuulovammasta. Haastateltavat onnistuneesti löydetty ja tarinaa on ihana seurata. Innovatiivista se, että voi kuunnella lapsen tai äidin puhetta. Oivaltavaa. Kuvitus ja sen asteittainen esiintulo tukee intensiivistä kuuntelua. Panee ajattelemaan :-)

Lähettänyt käyttäjä

Tosi hienosti toteutettu juttu! Varmasti tarjosi selkeää ja ymmärrettävää informaatiota niillekin joille kuuloasiat eivät ole niin tuttuja. Hienosti aisti tästä sen mikä merkitys kuulolla on ihmisen elämälle!
Kaiken kruunasi se, että dokumentti on tekstitetty suomeksi joka on monelle kuulovammaiselle, myös implantoiduille tärkeä asia niin tv:ssä kuin internetin videoissakin! Kiitos!

Lähettänyt käyttäjä

Todella kauniiksi tehty. Kiitos tästä. Oli mahtavaa että sai vain kuunnella, tietämättä ihmisten kasvoja, ilmeitä, eleitä. Olla itsekin vähän aikaa osan aistien varassa enempi.

Lähettänyt käyttäjä

Heti Marialle: ei auennut meidän koneillakaan Explorerilla, Chromella kyllä. Itse juttu on hyvä, yllättävän mukaansatempaava, tyylikkään hienovaraisella tavalla toteutettu. Kun olen vanha käpy (itsekin kuulolaitteen tarpeessa)en ymmärtänyt, miksi minun piti napsutella niitä otsikoita, olisi se voinut tulla kerrallakin. Mutta, palasinpa sitten kuitenkin muutamaan kohtaan uudestaan, ehkä siinä oli sittenkin itua. - Kuten edellä joku totesi, ajattelemaan pisti. Hienoa että tyttö kuulee, hienoa kuulla kuinka tyytyväisiä he olivat. Ehkä pitäisi osata olla kiitollisempi monestakin asiasta (tarkoitin tällä itseäni, en heitä).

Lähettänyt käyttäjä

Jotkut muutkin ovat maininneet siitä, että teos ei ole lähtenyt käyntiin. Tällaisessa tilanteessa Google Chrome -selaimella katsominen on auttanut.

Google Chrome on ilmainen verkkoselain, jonka voi ladata osoitteesta:

http://www.google.com/intl/fi/chrome/browser/

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos tästä mielenkiintoisesta dokumentista. Antoi lisää tietoa, vaikka kuuroutta suvussa. Syvällistä pohdintaa sekä äidiltä että tyttäreltä. Myös kaunista katsella. Hienosti toteutettu.

Lähettänyt käyttäjä

Yhdyn edellä esitettyihin kehuihin, niihin ei lisättävää.
Seuraavat eivät ole niin tärkeitä tai oleellisia juttuja, mutta kysympähän kun tuli mieleen.
Kun kuuntelee, niin eikös voisi hyppiä ihan vapaasti osasta toiseen. Nyt ei voi keskeyttää ja hypätä seuraavaan, on pakko kuunnella aina ko. pala loppuun eikä voi edetä kuin yhden askeleen kerrallaan eli ei voi oikeasti itse päättää missä järjestyksessä tarina etenee. Toisaalta voisi olla vaihtoehtoisena ns. "directors cut" eli nappi jolla voisi valita kuunnella koko jutun putkeen teoksen tekijän laatimassa "oletusjärjestyksessä". Voisi olla hienoa kuunnella kertapainalluksella koko juttu, sitten vasta palata niihin kohtiin jotka jäivät kiinnostamaan jne.
Itse sisällössä ei kuin kehumista. Toisella kerralla huomasin, kun oikein tutkin että tarkaan on esim. koiran haukahduksetkin äänipöydällä sanojen väliin sijoitettu. Taitavaa työtä!

Lähettänyt käyttäjä

Kuten joku edellä jo sanoi, tästä saa paljon "tietoa" ihmiset, jotka eivät kuuroudesta muuten tiedä. Tästä saa myös sellaisen kuvan, että kuurous on joku vakava vamma, joka tulee välttämättä parantaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kuuronakin voi aivan täysipainoista ja sitä tavallista, normaalia elämää. Implantti ei tee kenestäkään kuulevaa. Implantti pitää ottaa kuitenkin esimerkiksi uidessa pois, jolloin implantoitu henkilö on kuuro. Viittomakielen osaamisesta ei ole kenellekään haittaa. Viittomakielen osaaminen ei myöskään vaikuta puhutun kielen oppimiseen, vaikka monet niin luulevat. Olisi mahtavaa, jos esimerkiksi leikkaavilla lääkäreillä olisi enemmän tietoa viittomakielestä ja viittomakielisistä, jolloin kuulevat perheet eivät saisi sitä käsitystä, että kuuleminen on elinehto ja ilman kuuloa lapsi olisi jotenkin vajavainen.

Lähettänyt käyttäjä

Jännä juttu tuo edellinen kommentti. Ehkä ymmärsin väärin, mutta tuosta kuulsi, että ei kannattaisi tai pitäisi kuuloa (tai sen korviketta) yrittää lapselle henkkia jos se nykyään on mahdollista. En kuuroudesta tiedä, mutta luojan kiitos minulle lapsena hankittiin rillit. Ne mahdollistivat monta hienoa asiaa. Kun menen uimaan, on nekin pakko ottaa pois enkä näe juuri mitään. Olisin varmaan ollut vanhemmilleni ihan yhtä arvokas ilman hyvää näkökykyä ja ihmisenä muutenkin arvokas mutta silti oli hyvä juttu että näkökykyyn vaikutettiin.
Siinä olen samaa mieltä että elinehto ei kuulo tai näkö tänä päivänä ole, mutta ilman näkökyvyn parantamista olisin ollut jotenkin vajavainen (saa kyllä keksiä tähän jonkun paremman ja neutraalimman sanan jos itse sana ja sen arvovaraus häiritsee!).

Lähettänyt käyttäjä

Vielä tarkennus tuohon edelliseen: siis olen vajavainen huonon näkökykyni johdosta edelleen, mutta kiitos apuvälineiden se ei juurikaan haittaa!

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos koskettavasta tarinasta ja myös kipeiden asioiden jakamisesta. Tunnen aina oloni etuoikeutetuksi, kun kuulen tarinaoita oikeista elävistä ihmisistä ja heidän kohtaloistaan.

Haluaisin kommentoida Likinäköisen kommenttia. Kuuroutta ei nähdä vammana siinä yhteisössä, jossa se on kulttuuri-identiteetin määrittävä tekijä. Viittomakieliset Suomessa on vähemmistö, jolla on oma kulttuuri ja kieli. Kuulevat, jotka edustavat enemmistöä, harvoin tietävät mitään tästä vähemmistöstä. Puhutaan lähinnä ennakkoluulosta, jos ajatellaan, että kuurous perustuu pelkkään kuulon puuttumiseen. Kuurot ihmiset edustavat paljon muutakin kuin lääketieteellisiä faktoja. Tässä dokumentissa äiti oli valinnut tyttärelleen kuulemisen mahdollisuuden, sillä ei halunnut lapsensa oleva poikkeava ja ulkopuolinen omassa perheessään. Äiti myös mainitsi, että olisi suostunut muuttamaan oman elämänsä ja ryhtynyt eri kulttuurin edustajaksi, jos tyttären tilanne olisi sitä vaatinut.

Kieli on vahvin määrittävä tekijä ihmisessä. Sen avulla voidaan toteuttaa mitä vaan. Huoli implanttien kohdalla onkin ollut kielellinen rampautuminen. Tämä ei ole täysin tuulesta temmattua, sillä kuten dokumentissakin sanottiin: implantti ei tee ihmisestä kuulevaa. Myös sen toimivuus on hyvin yksilöllistä.

Mielestäni tämä dokumetti ei kertonut tarinaa kuuron ihmisen elämästä vaan yksittäisestä kuulevasta, joka ei kuule normaalisti.

Hienoa, että päähenkilö on löytänyt oman paikkansa maailmasta. Meille kaikille on tärkeää, että saamme olla osana suurempaa kokonaisuutta. Paljon kiitoksia ja tsemppiä päähenkilöiden elämään! Siitä ei varmasti puutu ponnisteluja, sillä jostain syystä meidät on aina luokiteltava ryhmiin ja lokeroihin. Se voi olla joskus raskasta, kun haluaisi vain olla se ihan tavallinen.

Toivoisin vielä lopuksi, että edellisen kommentin kaltaiset likinäköiset kirjoittajat miettisivät välillä ennen kuin päästäisivät asioita suustaan. Erilaisuuden sietäminen ja erityisesti sellaisena oleminen olisi helpompaa jos ns. normaaleiden edustajat eivät olisi mututuntumalla niin montaa mieltä asioista joista "eivät paljoa tiedä".

Lähettänyt käyttäjä

Olipa rauhoittava ja hieno dokumentti. Loistava toteutus ja loistavat haastateltavat. Vähemmän on enemmän. Lämmin kiitos!

Lähettänyt käyttäjä

Upeaa kuultavaa. Mutta olisi ehdottoman tärkeää, että kuurona syntyneen kanssa kommunikoitaisiin myös viittomakielellä - kaikilla implantit eivät toimi yhtä hyvin ja jos kuulon varainen kommunikointi jää vajavaiseksi, ei lapsella yht'äkkiä ole mitään kieltä.

 • Hymyilevä Linda Paldanius

  Dokumentti näytti tukiverkoston tärkeyden

  Tunnelmia Muodonmuutoksia -dokumentin kuvauksista

  Linda Paldanius, yksi Muodonmuutoksia -dokumenttielokuvan päähenkilöistä, kertoo millaista oli päästää kuvausryhmä mukaan bikinifitness -arkeen kahdenkymmenen viikon ajaksi.

 • Linda Paldanius jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä.

  Muodonmuutoksia - Kohti ruumiin täydellisyyttä

  Muodonmuutoksia - Kohti ruumiin täydellisyyttä

  Naisen vartalo ei ole yksityisasia. Se on katseiden kohde ja arvioinnin alainen. Sille on olemassa ihannemalli, jonka vain harva tavoittaa. Yleensä ruumis on liian paksu, liian laiha, liian pyöreä tai liian kulmikas. Mutta kovalla työllä ja hyvillä geeneillä siitä voi saada melkein täydellisen: bikini fitness-kilpavartalon.

 • teneriffan lento-onnettomuus 1977

  1977 – surullisten uutisten vuosi

  Ulkolinja syntyi vuonna 1977, joka oli surullinen uutisvuosi

  Yleisradion uusi kansainvälisiä asioita käsittelevä dokumenttiohjelma Ulkolinja alkoi taipaleensa 40 vuotta sitten vuonna 1977 ja on samalla yksi vanhimmista yhä samalla nimellä jatkavista televisio-ohjlemista. Millaiseen hetkeen Ulkolinja syntyi? Uutisvuosi 1977 oli merkittävä ja monella tapaa dramaattinen. Otsikoissa olivat giljotiini, lento-onnettomuudet ja terrori-iskut.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Vesipisarakuvan päällä vaaleanpunaisella pohjalla sydän.

  Haavoittunut mieli kaipaa pysähtymistä, tukea ja aikaa itkulle

  Miten mielen haavoja voi parantaa?

  Käteen tullut haava on helppo hoitaa. Ihon puhdistus ja laastari päälle, that’s it. Jos haava vaatii tikkejä parantuakseen, kiireesti päivystykseen. Mutta miten hoitaa mielen haavoja, kun lapsuuden läskiksi haukkumiset tai rimppakintuksi kutsumiset ovat iskostuneet tiukasti mieleen? Millaisilla keinoilla pohjamutiin tallotun minuuden ja terveen itsetunnon voi löytää? Mistä tietää tarvitsevansa ammattiapua?

 • Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

  Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

  Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

  Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Kaikkien aikojen juhannusjuhlien kartta

  Tule mukaan kaikkien aikojen juhannusjuhliin!

  Juhannuksena koko Suomi muuttuu valtavaksi juhla-areenaksi.

  Tänä juhannusaattona juhlimme yhdessä satavuotiasta Suomea! Keräämme yhteen festivaalit, tanssilavat, kaupunkien juhannustapahtumat ja ihmisten omat mökkibileet ja muutamme Suomen yhdeksi valtavaksi tanssipaikaksi – kaikkien aikojen juhannusjuhla-areenaksi. Katso kartasta, ketkä ovat jo mukana, ja lisää oma juhlasi mukaan!