Hyppää pääsisältöön

Kuluttaja ei tiedä, onko kotimainen liha ruokittu gm-rehulla

Sikoja sikalassa Kuva: YLE rehu,sikala

Me kaikki jo syömme geenimanipuloidulla rehulla ruokittujen eläinten lihaa esimerkiksi ulkomaista lihaa sisältävissä valmisruuissa. Myös kotimaassa kasvatettu liha voi olla syönyt gm-rehua, kun suuret rehutalot ovat alkaneet tuoda geenimanipuloitua soijarehua Suomeen. Kuningaskuluttaja selvitti, mitkä lihatalot myyvät gm-rehulla ruokittua tuorelihaa. Vain luomulihan ostaja voi olla varma, ettei eläinten ruokinnassa ole käytetty geenimuunneltua rehua.

Liisa Kuusipalo Liisa Kuusipalo Kuva: YLE liisa kuusipalo

Geenimanipulaatio herättää suuria tunteita ja pelkoja. Sitä vastaan on Suomessakin marssittu ja kerätty adresseja. Yksi geenimanipulaation vastustajista on GMO-Vapaa Suomi –kampanjan riveissä geenimanipulaatiota vastaan taisteleva solubiologi Liisa Kuusipalo.

- Minä luotan siihen, että kasvinjalostus on turvallista, mutta nyt me puhumme ihan uudesta menetelmästä ihmiskunnan historiassa, Kuusipalo pohtii.

Geenimuuntelu tarkoittaa jonkin elävän eliön kasvin, eläimen tai mikrobin geeniperimän muuttamista. Esimerkiksi kasviin voidaan siirtää vieras geeni jostain toisesta kasvista. Näin voidaan parantaa muun muassa kasvin taudinsietokykyä.

Nyt me puhumme ihan uudesta menetelmästä ihmiskunnan historiassa. Suurin riski on se, että on tutkittu liian vähän.
Ihmiset eivät vielä syö geenimanipuloitua ruokaa Suomessa, mutta osa tuotantoeläimistä syö. Keväällä Suomen isoimmat rehufirmat kertoivat siirtyvänsä tavallisesta soijasta halvempaan gm-soijaan.

Mitä vaaraa ihmiselle on, jos syö lihaa, jota on ruokittu geenimuunnellulla rehulla?

- En osa sanoa varmasti onko siitä vaaraa, mutta suurin riski on se että on tutkittu liian vähän. Siitä ei ole tehty pitkäaikaistutkimuksia. Koska geenimanipulaatiossa on peukaloitu geneettistä systeemiä ja kehoomme on syötetty virusmaisesti käyttäytyvää geneettistä materiaalia, se voi aiheuttaa meissä syöpää. Eläinkokeissa on havaittu, että syövät, maksa- ja munuaisvauriot lisääntyvät geenimuuntelun myötä, Kuusipalo vastaa.

Kuusipalon mielestä kuluttajan tulisi tietää, onko liha ruokittu gm-rehulla vai ei.

Tuottajalle gm-rehu on rahakysymys

Tällä hetkellä yli 80 % maailman soijasta on geenimanipuloitua. Gm-soija on valloittanut maailmanmarkkinat, koska sitä on helpompi tuottaa, ja se on halvempaa kuin tavallinen soija. Ilman soijaa ei suomalainen lihatalouskaan tulee toimeen.

Juha Junnila Juha Junnila sikalassa Kuva: YLE juha junnila
Juha Junnilan sikatilalla Sastamalassa soijaa kuluu hyvin vähän, koska Junnila korvaa lähes kaiken soijan kotimaisella viljalla. Vaikka geenimanipuloitua rehua ei tilalla toistaiseksi käytetä, ei Junnila näe mitään syytä välttää geenimanipuloitua soijarehua.

- Minulla ei ole periaatteellista ongelmaa käyttää gm-soijaa. Niille sikatiloille, jotka käyttävät soijaa paljon, tämä on iso rahakysymys, Junnila toteaa.

Sikatilallisten keskusteluissa geenimanipuloidusta rehusta ei juurikaan puhuta.

Sikatalouden katteet on hiuksenhienoja - jos niitä yleensä on.
- Gm-rehu on taloudellinen kysymys mitä suuremmissa määrin, koska tällä hetkellä sikatalouden katteet on hiuksenhienoja - jos niitä yleensä on, Junnila summaa.

Viranomaisten mukaan geenimanipuloitu soija on yhtä hyvää ja turvallista sikojen rehua kuin tavallinenkin soija. Junnilakin luottaa viranomaisten arvioon.

- Maataloudessa käytetään paljon torjunta-aineita ja rehunlisäaineita ynnä muuta, siinä on pakko luottaa myyjään ja viranomaisiin.

Pakkausmerkinnöillä sekavat säännöt

Gmo-väittämien käyttöä tuotteiden markkinoinnissa säätelee EU-lainsäädäntö, joka kohtelee sikaa ja broileria eri tavoin: Sian- ja naudanlihaa saisi mainostaa gmo-vapaana, broileria ei saa.

Sian- ja naudanlihaa saisi mainostaa gmo-vapaana, broileria taas ei.
Kuluttajan kannalta outoon tilanteeseen on syynä siipikarjaa koskeva erityislainsäädäntö.

- Siipikarjan lihalle on asetettu EU-komission asetus, jossa on selkeästi mainittu ne tuotantotapaväitteet, joita saa käyttää. Ja tämä gmo-vapaa -väite ei ole tässä positiivilistalla, sanoo ylitarkastaja Sanna Viljakainen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Evira ohjeistaa elintarvikealaa muutenkin gmo-merkinnöistä.

Kysely lihataloille: Gm-rehua vai ei?

Tuotantoeläimistä eniten soijaa syövät broilerit ja siat. Kuningaskuluttaja kysyi lihataloilta, onko niiden myymä kotimaassa kasvatettu sian ja broilerin liha ruokittu gm-rehulla.

Snellman: Gm-rehun käyttö kielletty

Gm-rehua? Grafiikka. Kuva: YLE broileri,geenimuuntelu,gmo,rehu,sika

Kolmesta Suomen suurimmasta lihatalosta Snellman kertoo, ettei käytä lainkaan gm-rehua sianlihan tuotannossa. Gm-rehun käyttökiellosta on tuottajien kanssa erikseen sovittu. Kotimaista broileria Snellman ei tuota.

Miksi Snellmanilla ei käytetä gm-rehua?

- Ensimmäinen syy on varmaan se, että me pyrimme tekemään niin luonnollisia tuotteita kuin mahdollista. Ja sitten toinen syy on se, että tästä koko asiasta tiedetään meidän mielestämme vielä liian vähän, toteaa myynti- ja markkinointijohtaja Peter Fagerholm.

Atria: Käytössämme olevan tiedon mukaan ei gm-rehua

Gm-rehua? Grafiikka Kuva: YLE broiler,geenimuuntelu,gmo,sika

Atria kertoo, että 80% sen sikakasvattajista ei käytä muuntogeenistä soijaa. Lopusta rehusta Atria ei mene takuuseen, koska asiaa ei lihatalossa ole selvitetty.

- Käytännössä sikojenkin osalta ruokinta on gm-vapaata. Ainakin niiden tilojen osalta, mitkä me pystymme tarkasti tietämään meillä ei ole tiedossa, että gm-rehua olisi käytössä, selventää Atrian lihaliiketoiminnan johtaja Matti Perälä.

Miten on mahdollista, ettei Atriassa tiedetä, syöttääkö kasvattaja sioille gm-rehua vai ei?

- Me halutaan seurata mitä gmo-rintamalla tapahtuu, kovin jyrkkää kantaa tässä kohtaa ei ole ollut syytä asiaan ottaa. Toisaalta gmo on kuluttajalle hyvin herkkä aihe, selittää Perälä tiedon puuttumista Atrialta.

Atrian broilerit siirtyivät syyskuun alussa syömään täysin gm-vapaata rehua.

Gm-rehua? Grafiikka. Kuva: YLE broileri,geenimuuntelu,gmo,sika

HK: Todennäköisesti osa eläimistä syönyt muuntogeenistä soijaa

HK Scanin sioista ja broilereista osa on todennäköisesti syönyt muuntogeenistä soijaa.

Kuningaskuluttajan haastattelusta HK kieltäytyi, koska yrityksessä parhaillaan vasta pohditaan linjauksia asiaan.

Saarioinen: Ei tarkkaa tietoa sikakasvattajien käyttämästä rehusta

Gm-rehua? Grafiikka. Kuva: YLE broileri,geenimuuntelu,gmo,sika

Myöskään Saarioinen ei ole selvittänyt gm-rehun käyttöä sikatuottajiensa keskuudessa, joten tarkkaa tietoa käytetystä rehusta ei ole, toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä kertoo.

Saarioisten broilerit eivät gm-rehua syö, minkä yhtiö on myös merkinnyt pakkauksiinsa. Pakkausmerkintöjä valvova Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on näillä näkymin kuitenkin kieltämässä GMO-vapaudesta kertovan merkinnän EU-lainsäädännön vastaisena.

Näin lihatalot vastasivat
Gm-rehua broilereille?


Gm-rehua sioille?

Atria Syyskuusta 2013 alkaen ei. Käytössä olevan tiedon mukaan ei.
Snellman  Ei kotimaista broilertuotantoa. Ei
HK On todennäköistä, että osa eläimistä on syönyt gm-soijaa. On todennäköistä, että osa eläimistä on syönyt gm-soijaa.
Saarioinen Ei Ei tarkkaa tietoa.
Tapola Ei kuluttajapakatuissa tuorelihoissa. Ei kuluttajapakatuissa tuorelihoissa.
Pajuniemi Ei, tuorelihatuotteet luomua. Ei, tuorelihatuotteet luomua.

Kyselymme koski vain kotimaista tuorelihaa. Lihajalosteissa käytetään paljon ulkomaista lihaa, ja esimerkiksi tanskalainen possu on yleensä aina syönyt gm-rehua.

Onko GMO ihmiselle ok?

Possuille gm-rehu maistuu siinä missä tavallinenkin, mutta onko siitä vaaraa ihmiselle?

Leena Mannonen Leena Mannonen Kuva: YLE leena mannonen
- Siitä ei ole mitään vaaraa, että on syönyt lihaa, jota on ruokittu gm-soijalla. Gm-rehu on ihan samanlaista turvallisuudeltaan ja ravintoaineiltaan kuin mitä tavallinenkin rehu, vakuuttaa kaupallinen neuvos Leena Mannonen Maa- ja metsätalousministeriöstä.

Geenimuuntelun riskeistä raportoitoineita tutkimuksia Mannonen pitää tarkoitushakuisina: niissä on Mannosen mukaan raportoitu sellaisia tuloksia, joita on haluttu raportoitavaksi.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on hyväksynyt geenimuunnellun rehun käytön turvallisena.

Snellman ei hyväksy gm-rehun käyttöä - eikö lihajalostaja luota viralliseen tietoon?

- Kyllä me luotamme viralliseen tietoon, ja luotamme myös meidän omaan näkemykseemme. Me ajattelemme niin, että varmaan olemme kymmenen vuoden päästä viisaampia tämän asian suhteen, toteaa myynti- ja markkinointijohtaja Peter Fagerholm.

Suomeen on lyhyen ajan sisällä noussut kaksi uutta rehutehdasta, joissa tuotetaan rehua gm-vapaasta soijasta: Finnproteinin tehdas on avattu Uudessakaupungissa, Atrian omistaman A-rehun uusi tuotantolaitos Ilmajoella tuottaa gm-vapaata rehua siipikarjalle.

Jos gm-rehu on niin viranomaisten kuin kasvattajienkin mielestä turvallista ja taloudellista, miksi siitä halutaan päästä eroon?

- Geenimuuntelu on varmasti tullut ruokaketjuun jäädäkseen ja kyllä tässä kohtaa pitää luottaa viranomaisiin ja tiedeyhteisöön. Ala on hyvin herkkänä kuluttajille ja seuraa kuluttajien reaktioita ja siitä syystä aiheen ympärillä ei voimakkaita kannanottoja nähdä, Atrian lihaliiketoiminnan johtaja Matti Perälä toteaa.

Gm-vapaa rehu nostaa lihan hintaa

Geenimuunneltu soija valtaa maailmanmarkkinoita ja gmo-vapaan soijan hinta nousee. Paljonko kuluttajan pitää maksaa lihasta, joka ei ole syönyt gm-rehua?

Atrian Matti Perälä arvioi, että gm-vapaan rehun käyttö nostaisi sianlihan keskimääräistä kuluttajahintaa 10-20 sentillä. Snellmanin Peter Fagerholm ennustaa gm-vapaalla rehulla kasvatetun lihan kilohintaan senttien, ei eurojen korotusta.

Terveyden lisäksi ympäristö huolettaa

Muuntogeenisten lajien leviämistä luontoon pidetään yhtenä geeniteknologian riskeistä.
Hinnan ja turvallisuuden lisäksi gm-keskustelussa nousevat esiin geenimuuntelun ympäristöriskit ja eettiset kysymykset. Tutkijoiden huolenaiheina ovat olleet mm. siirrettyjen geenien leviäminen muihin eliöihin sekä muutokset eliöyhteisöjen monimuotoisuudessa. Muuntogeenisten lajien leviämistä luontoon pidetään yhtenä geeniteknologian riskeistä.

Esimerkiksi viljelykäyttöön tarkoitettu geneettisesti muunnettu kasvi voisi ympäristöön levitessään siirtää geenejä luonnonvaraisiin kasveihin. Luonnonvaraisiin kasveihin saattaisi siirtyä myös sellaisia geenejä, joiden avulla kasveista tulisi torjunta-aineita hyvin kestäviä ja siten maanviljelyn kannalta hankalia rikkakasveja. On myös epäilty, että kasveista saattaisi kehittyä myrkyllisiä tai sairauksia aiheuttavia kantoja.

Geenimuuntelun eettiset kysymykset liittyvät siihen, onko ihmisellä oikeutta muuttaa eliöiden perinnöllisiä ominaisuuksia, ja onko moraalisesti oikein hyväksyä sellaisia perinnöllisiä muutoksia, jotka eivät ole tapahtuneet luonnollisella tavalla. Geenien ja geneettisesti muunnettujen kasvien omistusoikeudet ovat myös herättäneet keskustelua, erityisesti yhdysvaltalaisen Monsanton toimet ovat olleet kritiikin kohteena.

Suhtautuminen geenimanipulointiin jää kuluttajan itsensä päätettäväksi. Samoin se, paljonko gmo-vapaasta lihasta on valmis maksamaan. Tietoa gm-rehun käytöstä tämän päätöksen tueksi ei vielä kovin helposti ole tarjolla.

Lisää asiaa sioista: MOT:n juttu Europorsaan rekkaralli.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

On se kumma jos ei pakkauksissa saa olla valmistajan haluamaan lisämerkintää ja jota osa ostajista haluaa. Mihin jo jäämässä avoin tiedon saamisen oikeus. Onneksi voi valita luomua tai ostaa suoraan tuntemaltaan tuottajalta. Kaupasta en muutenkaan osta enää lihaa tämän hevoslihaskandaalin jälkeen.

Lähettänyt käyttäjä

Peloittavaa ajatella kun on muutenkin tehotuotantoa ruoan suhteen että mitenkä se pidemmän päälle vaikuttaa ihmisiin. Nyt kun vielä nykyään on gm rehuja sun muuta. Ihmiset ei osa ajattele mitenkä kaikki voi vaikuttaa tuleviin sukupolviin kun halutaan tehdä voittoja ja leikkiä tieteellä. Sitten kun gm kasvit voivat alkaa sekoittumaan tavallisen lajikkeen kanssa.

Yhdysvalloissa tavalliseen peltoon eksynyt vehnä ehtikin jo heilautella maailmanmarkkinoita kesällä. Kyseessä oli Monsanton kehittämä gm-vehnälajike, jolta puuttui myyntilupa..

http://yle.fi/uutiset/karannut_geenimuunneltu_vehna_sai_yhdysvaltain_viennin_yskimaan/6668870

Lähettänyt käyttäjä

Sitoutumalla GMO-vapaaksi vyöhykkeeksi suomalaisen ruoan erityisominaisuus, puhtaus, josta maailmalla ollaan valmiita maksamaan, vahvistuu entisestään, ja mahdollistaa elintarvikkeiden viennin korkeampaan hintaan.

Mutta mikäli Suomi hyväksyy GMO-viljelyn, tämä puhtauden erityisominaisuus katoaa. Suomi joutuu samalle lähtöviivalle kaikkien muiden GMO-ruokaa myyvien maiden kanssa, jotka kilpailevat ainoastaan hinnalla. Kalliin työvoiman maassa yhtälö ei tule toimimaan, ja työpaikat katoavat halpamaihin.

Lähettänyt käyttäjä

Geenimuunnellun "soijalihan" lisäksi olisi hyvä tietää, mikä liha on kotimaisella rehulla syötetty. Soijallahan voi olla yhteys rinta- ja kivessyöpien kehittymiseen. Etenkin jo hormoniperäistä syöpää sairastavien ei pitäisi syödä edes soijaa. Onko kotimainen luomuliha soijaton??

Lähettänyt käyttäjä

"Geenimuuntelun riskeistä raportoitoineita tutkimuksia Mannonen pitää tarkoitushakuisina: niissä on Mannosen mukaan raportoitu sellaisia tuloksia, joita on haluttu raportoitavaksi."

Tämähän ei siis päde esimerkiksi Monsanton omiin tutkimuksiin tuotteidensa turvallisuudesta? He testaavat rehua rotilla vain noin puolen vuoden ajan, eli mitään pitkän ajan vaikutuksia ei pääse näkemään.
Riippumattomissa tutkimuksissa rottien syöpäkasvaimet lisääntyvät rajusti ja valtaviin mittasuhteisiin. On myös havaittu huomattavaa hedelmällisyyden laskua ja jopa steriiliyttä muutamassa sukupolvessa. Sama on pätenyt jyrsijöiden lisäksi karjaan. Mitäköhän se tekee ihmisille?

" Pakkausmerkintöjä valvova Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on näillä näkymin kuitenkin kieltämässä GMO-vapaudesta kertovan merkinnän EU-lainsäädännön vastaisena."

Uskomatonta! Juurihan Kaliforniassakin kumottiin kansalaisehdotus, joka olisi vaatinut merkinnät gmo:sta. EU:n ja Yhdysvaltojen elintarvikeviranomaiset ovat täysin suuryritysten talutushihnassa.

Meidän kuluttajina tulee tietää, mitä syömme.

Lähettänyt käyttäjä

Ihmettelin tässä ohjelmassa miten vähän luonto otettiin huomioon ja puhuttiin vain mitä riskiä ihmiselle. Itse en ole siitä niinkään huolissani,kun esim.luontoon leviämisestä ja vaikka joku nyt puolustaa, että siemenet ovat "mahoja" niin toinen ehkä vielä huolestuttavampi ja mistä pitäisi puhua paljon,paljon enemmän on geenituotteiden lisenssöinti. Eipä juri näy huolta siitä, että aina geenimuunnoksen "keksijä" saa patenttisuojan manipuloinnilleen ja viljelijät joutuvat aina ostamaan uudelleen "siemenperunansa". Tälläkö tavoin maailman nälkä poistetaan? Oiskohan joku muukin taka-ajatus tällä??!! Pihtikaas kuulkaas sitä, te jotka olette älyllä ja ymmärryksellä varustettuja.

Lähettänyt käyttäjä

Tämä artikkeli on hyvä lähtölaukaus sille, että ainakin suomalaiset firmat vastustavat GMO:ta. Kun vaan pidätte huolen siitä, että kaupassa asioidessanne suositte niiden firmojen tuotteita, jotka tässäkin artikkelissa kertoivat tuotteidensa olevan GMO-vapaita. Käsittämätöntä silti, että EU kieltää erikseen merkinnät pakkauksista! On todella Monsanton miehet lobanneet hyvin Brysselin käytävillä!

Lähettänyt käyttäjä

Itse olen kasvissyöjä, mutta turha hysteria vaivaa.
Tehkää vrt tutkimus, jossa ihmiset syövät viikon annoksia "sokkona", toiset gm-rehulla ruokittua lihaa ja toiset muulla rehulla. Ihmisiltä voidaan ottaa verinäytteet ja ulostenäytteet ennen koetta, kokeen aikana ja kokeen loputtua.
Veikkaan, että mitään eroja ei saada aikaan.
Lopuksi: Olin vannoutunut lihansyöjä, mutta 8 v sitten päätin kokeilla vegaanidiettiä 4 viikkoa, jatkoin kokeilua puoli vuotta innoissani ja nykyään olen tavallinen kasvissyöjä, tosin syön luomukananmunia kerran viikossa ja kalaöljyä kerran-pari viikossa.
Saman ruoansulatuksen tahi maatumisen ja lopputuotoksen kohtaa kasvi, oli se gm-manipuloitu tai ei. Rationaalinen luomu kannattavaa, mutta koen sen vähemmän tärkeäksi kuin että saadaan turvattua ekologisesti ruoka myös vähävaraisille.
Eniten huolettaa muovi maailman ja Suomen vesistöissä, esim. kukaan ei ole huolissaan shamppoisiin lisätyn "korjaavan" muovin kertymisestä mökkiolosuhteissa järviin.

Lähettänyt käyttäjä

Ei ole pitkää aikaa siitä, kun löydettiin hullun lehmän tauti. Se oli seurausta siitä, että ruohoa syöville eläimille syötettiin samoista eläimistä jauhettua luujauhoa. Sairauden sai aikaan vieras proteiini ja sairaus siirtyi tuotantoeläimiä syöneisiin ihmisiin.
Nyt ollaan tekemisissä vielä monimutkaisempien asioiden kanssa kuin proteiinimolekyyli. Kukaan ei vielä pysty sanomaan millaisia seurauksia tästä maailmanlaajuisesta kokeesta on. Toistaako ihmiskunta ahneuksissaan aina saman virheen? Vai tuleeko tästä se viimeinen virhe, jota ei voi enää korjata?

Lähettänyt käyttäjä

Silloin, kun joku ministeriön pikkutärkeä virkamies tai -nainen VAKUUTTAA, voi olla varma siitä, että asia on juuri päinvastoin, ja on syytä huolestua. Tämähän on nähty moneen otteeseen.

Lähettänyt käyttäjä

Olemme alkaneet käyttämään vain Snellmannin tuotteita sekä lähitilojen lihavalmisteita, koska haluamme tukea gmo-rehun käyttökieltoa. 10 pistettä kaikille lihataloille ketkä uskaltavat nousta vastustamaan asiaa.

Lähettänyt käyttäjä

Mielestäni geenimuuntelu ei niinkään ole se isoin ongelma tässä vaan se että minkälaista rehua karjalle syötetään. Luonnostaanhan esimerkiksi nauta syö ruohoa eikä maissia tai soijaa. Ja soijan ja maissin käyttö rehuna taas aiheuttaa sen että lihan laatu muuttuu huomattavasti.

Lähettänyt käyttäjä

Artikkelissa on se asiavirhe että Eviran pistokokeiden mukaan elintarvikkeista, jotka sisältävät lajeja, joiden gm-muodot ovat EU:ssa sallittuja, on gmo:ta löytynyt Suomessa vuodesta 1999 lähtien. Vuonna 2012 näytteitä otettiin 29 kpl, näistä 40% sisälsi gmo:ta. Vuonna 2013 näytteitä otettiin 10 kpl, näistä 100% sisälsi gmo:ta.

Eli myös ihmiset syövät gm-ruokaa, eivät vain tuotantoeläimet. Kun tiedustelin Espoon julkisesta ruuasta kouluille ja päiväkodeille vastaavalta Espoon Cateringilta, tarjoavatko he lapsille gmo-vapaata ruokaa, sain vastaukseksi että he eivät pysty ruuan gmo-vapautta takaamaan.

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/tuotantotapoja/muuntogeeniset+elintarvikkeet/muuntogeenisten+ainesten+esiintyminen+elintarvikkeissa+vuosina+1999-2013/

Kuningaskuluttaja

Kuningaskuluttaja Facebookissa ja Twitterissä