Hyppää pääsisältöön

Blogistania: Evil dressmaker ja Meri Kortteenpohja

Blogistania: Evil dressmaker ja Meri Kortteenpohja. Kuva: Mape Morottaja

Viisi vuotta sitten Meri Kortteenpohja hurahti vintageen, kun hän löysi aiheeseen keskittyneen keskustelufoorumin. Hän ymmärsi, etteivät vanhat vaatteet ole pelkästään kauniita kuvia kirjojen sivuilla, vaan niitä oikeasti löytyy kirppiksiltä ja on ihmisiä, jotka pukeutuvat niihin säännöllisesti. Sen jälkeen elämän on täyttänyt vanhantavaranliikkeistä löytyneet aarteet, vanhat vaatteet, käsityöt ja ihanat kirpparilöydöt.

On kiehtova ajatus, että vaatteella on historia ja salaperäinen pitkä elämä takanaan
- Minua viehättää vanhojen vaatteiden tietynlainen estetiikka ja naisellisuus, kauniit ja
erikoiset yksityiskohdat. Vanhoissa vaatteissa on jotain mystistä. On kiehtova ajatus, että vaatteella on historia ja salaperäinen pitkä elämä takanaan, Meri toteaa.

Vintagen innoittamana Meri perusti Evil Dressmaker -blogin. Blogi pursuaa vintage-asukokonaisuuksia, vanhojen vaatteiden ja esineiden tuunausta sekä muitakin käsitöitä. Meri aloitti bloggaamisen 2008, luettuaan ensin muiden bloggaajien muotiblogeja.

- Koluan paljon kirppareita ja blogissa haluan jakaa löytöjäni lukijoiden kanssa. Teen myös paljon käsitöitä, erityisesti vanhojen ohjeiden mukaan, Meri kertoo.

Lukijat ovat Merin kaltaisia käsitöistä ja vintagesta kiinnostuneita nuoria naisia. Meri kirjoittaa sekä englanniksi että suomeksi, joten blogilla on lukijoita esimerkiksi Australiassa ja Kanadassa.

Meri on aktiivinen vintagen sanansaattaja, sillä hän toimii Fintage ry:n varapuheenjohtajana. Joukko on pieni ja aktiivinen.

- Meitä kaikkia yhdistää rakkaus vanhaan – niin vaatteisiin, huonekaluihin, esineisiin kuin autoihinkin, Meri listaa.Blogistania: Evil dressmaker. Kuva: Mape Morottaja, Yle

Merille on tärkeää kierrätys, vaatteiden ja esineiden uusiokäyttö, eikä hän voi sietää nykymuodin kertakäyttöisyyttä. Tämän takia hän mieluummin ostaa vanhoja vaatteita; niiden laatuun voi luottaa.

- On kestämätöntä, että joku neule voi jo parin pesun jälkeen menettää muotonsa ja nukkaantua! Vanhat vaatteet on tehty huolella ja hyvistä materiaaleista. Eräätkin villakankaiset housut ovat olleet minulla 20 vuotta ja ovat aivan priimat edelleen, Meri ylistää.

Meri on ammatiltaan ompelija ja tilaustöiden lisäksi hänellä on myös oma vaatemallisto.

- Vaatemallistoni on vintage-henkinen, jossa vanhaa kunnioitetaan. Vaatteet on tehty usein vanhojen kaavojen mukaan ja joissakin on osittain käytetty vanhoja materiaaleja tai kierrätetty osia, kuten nappeja, vanhoista vaatteista, Meri kertoo.

Blogistaniassa pääsemme tutustumaan Merin mallistoon lähemmin. Uutena harrastuksena Meri on aloittanut burleskin ja ohjelmassa pääsemme myös näkemään, miten hän valmistautuu ammattiburleskiopettajan avulla ensimmäisiin esiintymisiinsä. Meri myös järjestää ystävilleen mekkoswapin, jossa kukin tuo käyttämättömiä, vanhoja mekkoaarteitaan vaihtoon. Blogistania: Evil dressmaker. Kuva: Mape Morottaja, Yle

Vintage-tyylisiä blogeja, joita Meri seuraa:

Kotimaiset:
freelancersfashion.blogspot.fi/
harleansheyday.blogspot.fi/
hopeapeili.blogspot.fi/
vintagefollies.blogspot.fi/
rosiethecrafter.blogspot.fi/
www.fintage.net/blogi/

Ulkomaiset:
blog.caseybrowndesigns.com/
www.diaryofavintagegirl.com/
esmeandthelaneway.blogspot.fi/
blog.johannaost.com/
miriamskafferep.com/
www.myhappysewingplace.com/
pullyoursoxup.blogspot.fi/
blog.bygumbygolly.com/
misskatie-littleredsquirrel.blogspot.fi/
lettersfromhomefront.blogspot.fi/

Blogistanian uudet jaksot YLE TV2 tiistaisin klo 19:30 ja Areenassa. Blogistania: Evil dressmaker. Kuva: Mape Morottaja, YleBlogistania: Evil dressmaker. Kuva: Mape Morottaja, Yle

Linkit:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Voi ei, samaa mieltä, Merin lakat Juhannukselta 201?, herätti tosiaan huomiota, miten voi mennä tuon näköisenä kuvauksiin, ei lakat tarvi olla vintagea:-) kamalat kynnet!!! hirveet.

Lähettänyt käyttäjä

>Tavallinen tilanne tuo mitä ihmettä?, lakattu mut ei jaksa uudelleen:-) Parasta, Ihana,a pulleakin nainen heittäytyy siihen mistä pitää. kivaa, (lihavat)muodokkaat kunniaan.

Lähettänyt käyttäjä

Saattaa olla, että ompelijattaren kynnet ovat melko kovilla päivän aikana? Otetaas rauhassa, siskot, ja keskitytään positiiviseen.

Rohkeita ovat Blogistanian bloggaajat, kun avaavat kotinsa ja elämänsä katsojille. Varsinkin kun kommentit ovat sitten tällaisia.

Kiitos rohkealle Merille, mielenkiintoinen ja inspiroiva jakso!

Lähettänyt käyttäjä

Hei Meri!Tosi ihana sarja.Itse käyn kirppareilla ja ostan vaatteeni sieltä .Korjailen ja muutan sopiviksi.Nuorempana neuloin vaatteeni ,vaan vanhempana laiskistuu.Nykyään puikkoja vaan heiluttelen .Muutamat kymmenet sukat vuodessa vaihtaa omistajaa.Hyvää jatkoa elämässä ja vaatteiden parissa.t.Sirkkaliisa Lieksasta.

Lähettänyt käyttäjä

Hei Meri! Katson juuri ohjelmaasi ja valitit ettet saa oikein asuihin sopivia kenkiä. Nyt kerron sinulle oivan kenkäkaupan täältä Rautalammilta. Valosuossa on erittäin vanhoja kenkiä myynnissä ja laatikoiden päällä saattaa olla hinnat sodanaikuiselta ajalta jotka ostotilanteessa muuntuu hienosti euroiksi ja eivät todella ole kalliita. Varmasti Asko avaa ovensa kaupalle minä kellonaikana sulle käy tulla. Laitappa auto täyteen samanhenkisiä ihmisiä ja ei kun kaupoille vaan. Samalla kannattaa käydä pitsalka Morton ravintolassa joka alkaa olla hienosti maankuulu.
Tässä kenkäkaupan tiedot: kenkäkauppa Valosuo Asko puh:017-530 106.

Lähettänyt käyttäjä

Hahaha! Prioriteetit. Oli pikkusen tärkeämpääkin tekemistä kuin miettiä jotain kynsilakkojen korjaamista. Pienet on murheet jos tuo oli ainoa asia mitä ohjelmasta jäi mieleen.

 • Kartongista tehty peuran pää Strömsön huvilan seinällä.

  Peuranpää pahvista

  Koottava sisustuksellinen hahmo nostamaan huoneen ilmettä.

  Strömsön Camilla on löytänyt itsestään metsäihmisen! Tai ainakin melkein. Nykyään hän nimittäin pitää seinälle asetetuista peuranpäistä, kunhan ne vain ovat pahvisia!

 • Puinen klaffipöytä Strömsön salissa.

  Klaffipöytä

  Vanha kunnon klaffipöytä vanhan kunnon mallin mukaan.

  Strömsön Jim rakensi vanhan kunnon klaffipöydän vanhan kunnon mallin mukaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Artikkelikuva KC:n juttuun

  Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • studiomuusikkot

  Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.