Hyppää pääsisältöön

Biohakkeri säätää kehonsa terveeksi - johonkin rajaan...

Heräät aamulla, tarkistat kuluneen yön sähkökäyrän, sydämen sykkeen ja unirytmisi. Nappaat pöydältä pari adaptogeeniä, puet yllesi sykevyön ja sujautat taskuusi stressimittarin. Siis mitä?!

Tämä on biohakkerin normaalia elämään, tai ehkä ei sittenkään. Välistä unohtui virtsan analysointi mahdollisten tulehdusten varalta. Nyt voidaan puhua biohakkerin arkipäivästä, suurin piirtein.

Biohakkerointi on elintoimintojen mittausta ja analysointia erilaisten teknologisten sovellusten ja välineiden avulla. Eikä siis ihme, että tällainen oman terveydentilan ja hyvinvoinnin tarkkailu on imaissut mukaansa erityisesti 30-40 –vuotiaat miehet. Alan suomalainen pioneeri ja tunnetuin biohakkeri Teemu Arina uskoo, että kyseessä ei ole ohimenevä ihastus, vaan trendillä riittää jatkuvuutta tulevaisuudessakin. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa jonkinlaista oman itsensä ”träkkäystä” tekee jo 60 % kansasta, jollakin tavalla - mittaa askeleita, sykettä, unen määrää.

Mutta missä menee raja oman kehon ja elintapojen tarkkailussa? Milloin mopo lähtee käsistä?
Lääkärikäynnillä voi olla hyötyäkin siitä, että potilas tietää, mitä kehossa on tapahtunut ja mitä muutoksia elimistöön on missäkin tilanteessa tullut. Asialla on kuitenkin ulottuvuutensa. Netin rajattomassa maailmassa omien oireiden googlailu voi johdattaa liukkaille poluille, jolloin oikeiden mittasuhteiden luominen voi olla vaikeaa, jopa mahdotonta.

Mutta voisiko elintoimintojen mittaamisella päästä oman kehon kehon mittaamisella auttaa itseä?Toimittaja Turkka Huhtala ryhtyi biohakkeriksi ja päätti selvittää, saako hän oman terveyteen liittyvän ongelmansa. Mitä hän sai selville omasta kehostaan ja millaisia apuvälineitä hän siihen tarvitsi.
Se selvisi Prisma Studiossa 19.11. klo 20.00, TV1.
Studiovieraana oman elämänsä biohakkeri Teemu Arina ja Helsingin urheilulääkäriaseman ylilääkäri Heikki Tikkanen.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

TV ohjelmassa sanottiin että Turkan kokeen tulokset löytyvät täältä netistä ja tuossa yläpuolella lukee että tiedon tuloksista saa TV ohjelmasta. Hiio o hoi täällä ei ollut mitään lisätietoja.

Lähettänyt käyttäjä

Toimittajan kirjoittama juttu löytyy tuosta oikean laidan listalta: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/18/kommentti-biohakkerointi-enteilee-terveysteknologian-lapimurtoa

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelmassa olisi tasapuolisuuden vuoksi pitänyt olla myös vastapuolen näkemys. Nyt jäi vähän sellainen kuva että lääketiede oli se vastapuoli, vaikka se oli nimenomaan se keskitie.

 • Skorpionin tähtikuviota

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä. Skorpioni on hyvä kohde yökukkujille, jotka jaksavat valvoa, tähtikuvio nousee nimittäin näkyviin vasta parisen tuntia puolenyön jälkeen.

 • hiilivoimala talvisessa maisemassa ja sen päällä kieltomerkki

  Näkökulma: Pelastetaan ilmasto ydinvoimalla!

  Ydinvoima ei tuota hiilipäästöjä. Sitä pitäisi hyödyntää.

  Kuinka monta hiiliatomia täytyy polttaa, jotta saadaan yhtä paljon lämpöä kuin yhden uraaniytimen halkaiseminen tuottaa? Vastaus on 50 000 000. Siis 50 miljoonaa! Havainnollistan: jos hiiliatomi vastaa yhtä riisinjyvää, uraaniatomi on kuin tuhat kiloa riisiä.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.

Tiede

 • Skorpionin tähtikuviota

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä. Skorpioni on hyvä kohde yökukkujille, jotka jaksavat valvoa, tähtikuvio nousee nimittäin näkyviin vasta parisen tuntia puolenyön jälkeen.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • hiilivoimala talvisessa maisemassa ja sen päällä kieltomerkki

  Näkökulma: Pelastetaan ilmasto ydinvoimalla!

  Ydinvoima ei tuota hiilipäästöjä. Sitä pitäisi hyödyntää.

  Kuinka monta hiiliatomia täytyy polttaa, jotta saadaan yhtä paljon lämpöä kuin yhden uraaniytimen halkaiseminen tuottaa? Vastaus on 50 000 000. Siis 50 miljoonaa! Havainnollistan: jos hiiliatomi vastaa yhtä riisinjyvää, uraaniatomi on kuin tuhat kiloa riisiä.

 • Mies lepää sohvalla istuen kädet levällään.

  Lepo seuraava megatrendi vai elävä tasapaino unen, levon ja aktiivisuuden välillä?

  Hyvän elämän resepti: unta, lepoa ja toimintaa.

  Mitä on lepo? Ihmisen on hyvä osata levätä tai ainakin hellittää hetkeksi muulloinkin kuin yöllä, ettei ylivireystila uhkaa. Päivän aikana virittynyttä oloa on syytä vähentää ja siirtyä rauhoittumisen tilaan. Ihminen voi parhaiten silloin kun uni, lepo ja toiminta ovat tasapainossa, ja vielä niin, että vaihtelu näiden asioiden kesken on mahdollisimman laajaa ja joustavaa.