Hyppää pääsisältöön

Biohakkeri säätää kehonsa terveeksi - johonkin rajaan...

Heräät aamulla, tarkistat kuluneen yön sähkökäyrän, sydämen sykkeen ja unirytmisi. Nappaat pöydältä pari adaptogeeniä, puet yllesi sykevyön ja sujautat taskuusi stressimittarin. Siis mitä?!

Tämä on biohakkerin normaalia elämään, tai ehkä ei sittenkään. Välistä unohtui virtsan analysointi mahdollisten tulehdusten varalta. Nyt voidaan puhua biohakkerin arkipäivästä, suurin piirtein.

Biohakkerointi on elintoimintojen mittausta ja analysointia erilaisten teknologisten sovellusten ja välineiden avulla. Eikä siis ihme, että tällainen oman terveydentilan ja hyvinvoinnin tarkkailu on imaissut mukaansa erityisesti 30-40 –vuotiaat miehet. Alan suomalainen pioneeri ja tunnetuin biohakkeri Teemu Arina uskoo, että kyseessä ei ole ohimenevä ihastus, vaan trendillä riittää jatkuvuutta tulevaisuudessakin. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa jonkinlaista oman itsensä ”träkkäystä” tekee jo 60 % kansasta, jollakin tavalla - mittaa askeleita, sykettä, unen määrää.

Mutta missä menee raja oman kehon ja elintapojen tarkkailussa? Milloin mopo lähtee käsistä?
Lääkärikäynnillä voi olla hyötyäkin siitä, että potilas tietää, mitä kehossa on tapahtunut ja mitä muutoksia elimistöön on missäkin tilanteessa tullut. Asialla on kuitenkin ulottuvuutensa. Netin rajattomassa maailmassa omien oireiden googlailu voi johdattaa liukkaille poluille, jolloin oikeiden mittasuhteiden luominen voi olla vaikeaa, jopa mahdotonta.

Mutta voisiko elintoimintojen mittaamisella päästä oman kehon kehon mittaamisella auttaa itseä?Toimittaja Turkka Huhtala ryhtyi biohakkeriksi ja päätti selvittää, saako hän oman terveyteen liittyvän ongelmansa. Mitä hän sai selville omasta kehostaan ja millaisia apuvälineitä hän siihen tarvitsi.
Se selvisi Prisma Studiossa 19.11. klo 20.00, TV1.
Studiovieraana oman elämänsä biohakkeri Teemu Arina ja Helsingin urheilulääkäriaseman ylilääkäri Heikki Tikkanen.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

TV ohjelmassa sanottiin että Turkan kokeen tulokset löytyvät täältä netistä ja tuossa yläpuolella lukee että tiedon tuloksista saa TV ohjelmasta. Hiio o hoi täällä ei ollut mitään lisätietoja.

Lähettänyt käyttäjä

Toimittajan kirjoittama juttu löytyy tuosta oikean laidan listalta: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/18/kommentti-biohakkerointi-enteilee-terveysteknologian-lapimurtoa

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelmassa olisi tasapuolisuuden vuoksi pitänyt olla myös vastapuolen näkemys. Nyt jäi vähän sellainen kuva että lääketiede oli se vastapuoli, vaikka se oli nimenomaan se keskitie.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Otra Romppanen_henkilökuva

  Otra Romppanen - Murheenlaakson menninkäinen

  Mana Mana -legenda kertoo värikkäästä elämästään.

  Otra Romppanen on Joensuun ensimmäinen punkkari, jonka kitarasoundi mullisti 80-luvun lopun suomalaisen vaihtoehtomusiikin. Nykyisin Etelä-Savossa asuvan Mana Mana -legendan elämään on mahtunut hulluja mutta lahjakkaita ihmisiä, genrerajojen halveksuntaa, itsetuhoisia ajatuksia ja ultimaattista sekoilua. Muiden mielipiteistä Otra ei edelleenkään välitä.

Tiede

 • leijonan tähdistö

  Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

  Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

  Maaliskuulle tyypillinen tähtikuvio Leijona näkyy hienosti myöhään illalla ja yöllä. Leijona löytyy helposti Otavan avulla: kun näet Otavan suoraan pääsi päällä, siirrä katse hiukan alemmaksi etelän suuntaan, siellä luuraa Leijona varsin mukavassa katselukulmassa. Leijonan tunnistaa myös siitä, että sen länsipää muistuttaa kysymysmerkkiä väärinpäin.

 • mielenosoittajia tieteen puolesta

  Miksi luottaisin tieteeseen?

  Tiede on paras tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat.

  Tiede on paras ja kenties ainoa tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat. Tutkimus itseään korjaavana menetelmänä johtaa alati paranevaan ymmärrykseen. Ainakin periaatteessa ja pitkällä aikavälillä.

 • Mies lepää sohvalla istuen kädet levällään.

  Lepo seuraava megatrendi vai elävä tasapaino unen, levon ja aktiivisuuden välillä?

  Hyvän elämän resepti: unta, lepoa ja toimintaa.

  Mitä on lepo? Ihmisen on hyvä osata levätä tai ainakin hellittää hetkeksi muulloinkin kuin yöllä, ettei ylivireystila uhkaa. Päivän aikana virittynyttä oloa on syytä vähentää ja siirtyä rauhoittumisen tilaan. Ihminen voi parhaiten silloin kun uni, lepo ja toiminta ovat tasapainossa, ja vielä niin, että vaihtelu näiden asioiden kesken on mahdollisimman laajaa ja joustavaa.