Hyppää pääsisältöön

Blogistania: Monkeyfood ja Meri Pekkanen

Blogistania: Monkeyfood ja Meri Pekkanen. Kuva: Sirpa Leskelä.

Meri Pekkanen ei ollut kummoinen kokkaaja parikymppisenä. Ruuanlaitto ei kiinnostanut, ja jos joskus jotain teki, se epäonnistui. Mutta sitten tapahtui jotain: Meri kiinnostui ravitsemuksesta ja hyvästä olosta. Monkeyfood-blogi alkoi pienimuotoisena reseptivarastona. Nopeasti skaala laajeni, ja Meri halusi jakaa sanomaa terveellisemmän elämän puolesta. Tutkimusta hän teki omalla kropallaan.

- Olen lähtenyt liikkeelle virallisista terveyssuosituksista: kokojyväviljaa, sokeritonta ja kevyttä.

Blogistania: Monkeyfood ja Meri Pekkanen. Kuva: Sirpa LeskeläKokeilut jatkuivat. Lihaa ei ollut näkynyt lautasella enää vuosiin, ja Meri kiinnostui paleoliittisestä ruokavaliosta.

- Olin pari vuotta paleoliittisellä ruokavaliolla, jossa vilja- ja maitotuotteet, palkokasvit ja sokerit jätetään pois.

Inspiraatiota ja tietoa Meri haki kirjoista. Oppaat hän luki tarkkaan ja noudatti neuvoja kirjaimellisesti. Kokeilu karkasi käsistä.

- Jätin viimeisetkin hiilarit pois ruokavaliosta, niin kuin esimerkiksi marjat ja juurekset. Saattaa kuulosta aika hölmöltä ja sehän on ihan totta.

Kroppa alkoi oirehtia. Äärimmilleen viritetty ruokavalio yhdistettynä kovaan treeniin ja pätkäpaastoihin toi ei-toivottuja tuloksia – oli pysähtymisen paikka.Blogistania: Monkeyfood ja Meri Pekkanen. Kuva: Sirpa Leskelä

Vyyhti onneksi purkautui, ja hiljalleen hiilihydraatit palautuivat ruokavalioon. Meri on opetellut kärsivällisyyttä. Pikku hiljaa on kirkastunut, mikä jäi puuttumaan tiukaksi vedetyssä ruokavaliossa:

- Jonkinlainen ärsyttävä kohtuuden ajatus elämässä. Se on viisautta.

Tavoitteena on löytää tasapaino ja onni annostelemalla sopivassa suhteessa liikuntaa ja ravintoa.
Monkeyfood-blogissaan Meri kirjoittaa rehellisesti kokeiluistaan ja kokemuksistaan. Tavoitteena on löytää tasapaino ja onni annostelemalla sopivassa suhteessa liikuntaa ja ravintoa. Blogi on parhaimmillaan myös yksi onnen avaimista. Kirjoittamalla saa ilmaista itseään luovasti.

Kovasta rääkistä jäi jotain hyvääkin:

- Nykyään olen hyvin paljon joustavampi ja moniruokaisempi. Helpompi ruokavieras.

Blogistanian uudet jaksot YLE TV2 tiistaisin klo 19.30 Yle TV2:ssa ja Areenassa. Meri Pekkasen nähdään jakso 26.11.2013.
Blogistania: Monkeyfood ja Meri Pekkanen. Kuva: Sirpa LeskeläBlogistania: Monkeyfood ja Meri Pekkanen. Kuva: Sirpa Leskelä

Linkit:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

    Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

    Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

    “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

  • Pietari K ja grafiikkaa

    Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

    Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

    Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

  • Martti Lutherin patsas

    Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

    Luther oli antisemitisti

    Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.

Uusimmat sisällöt - Ruoka

  • Sushimestari Jiron unelma.

    Sushimestari Jiron unelma

    Ihana elokuva ruuanlaitosta ja täydellisyyden tavoittelusta.

    Hurmaava dokumenttielokuva 85-vuotiaasta sushimestarista Jiro Onosta, tämän viisikymppisistä pojista ja maailman parhaaksi sushiravintolaksi kutsutusta Sukiyabashi Jirosta, jossa Jiro tavoittelee nigiriensä äärellä hetkellistä täydellisyyttä päivästä toiseen.

  • Puoli seitsemän Ruokamuisto, otsikkokuva, Aira Samulin

    Aira Samulinin lohikeitto

    Kalakeitto on Aira Samulinille nostalginen herkku.

    Aira Samulinin (s.1927) isä oli rajavartija ja ahkerat metsässä samoilut toivat perheen pöytään paitsi sieniä ja marjoja, myös riistalintuja. Isä oli myös innokas kalastaja. Kala onkin edelleen Airan suosikkiruokaa. - Hauki oli kyllä semmoinen kala, jota siellä ilman muuta katiskaan tuli, Aira muistelee. - Ja ahventa tuli myös paljon. Lohikalahan se on sekin.