Hyppää pääsisältöön

Blogistania: Lihastohtori ja Juha Hulmi

Blogistania: Lihastohtori ja Juha Hulmi. Kuva: Sirpa Leskelä

Juha Hulmilla on tehtävä. Hän haluaa valistaa, opettaa ja kouluttaa ihmisiä ymmärtämään lihaksia. Lihastohtori-blogin sanoma löytää lukijansa; kävijöitä kertyy kuukaudessa yli 50 000.

Kun kaikenlaista totuutta ja uskomusta on tarjolla, Juha haluaa oikoa väärinkäsityksiä ja tarjota tilalle tutkittua faktaa.
Juhan tavoitteena on koota yhteen paikkaan niin paljon paikkansa pitävää tietoa kuin mahdollista. Kun kaikenlaista totuutta ja uskomusta on tarjolla, Juha haluaa oikoa väärinkäsityksiä ja tarjota tilalle tutkittua faktaa. Tietoa kertyy töissä - Juha tekee lihastutkimusta Suomen akatemialle Jyväskylän yliopistossa.

- Verorahoilla kustannetaan meidän yliopistoihmisten tutkimusta ja työtä. Mielestäni kuuluu täysin meidän juttuun, että valistetaan ja tuodaan informaatiota. Se on elämäntehtäväni, Juha pohtii.

Asioista saa halutessaan monimutkaisia, ja eri dieettien valossa homma helposti hankaloituu. Juhan mukaan muutamalla perusjutulla pääsee jo pitkälle. 

- Jos syö enemmän kuin kuluttaa niin ihminen lihoo. Jos syö vähemmän kuin kuluttaa niin ihminen laihtuu. Että ei tämä elämä ihan niin vaikeata ole.

Lihastohtori-blogia lukevat niin aktiiviset lihasten kasvattajat kuin tavalliset kuntoilijat. Juhalla on selkeä käsitys terveistä lihaksista.

- Pystyy elämään normaalia elämää, liikkumaan paikasta toiseen läähättämättä ja kantamaan kauppakassit kotiin. Terveet lihakset ovat semmoisia, että normaalissa elämässä ei kärsi lihasten takia.

Juha on rationaalinen ja tehokas. Hänen elämänsä on järjestetty niin että vapaa-aikaa olisi mahdollisimman paljon. Kotoa pääsee töihin ja salille alle viidessä minuutissa. Toisaalta Juha tunnustaa itsessään toisenkin puolen, järjen ääni ei välttämättä aina ratkaise arjen valintoja.

- Mä ratkaisen asioita fiiliksellä ja spontaanisti. Olen huomannut, että aika pitkälle silläkin pääsee, kun ei aina liikaa harkitse asioita. Tottakai sitä joskus tulee sammakoita suusta, ei sen niin väliä ole, so what, se on elämää.

Blogistanian uudet jaksot YLE TV2:ssa tiistaisin klo 19.30 3.12. saakka sekä Areenassa.

Blogistania: Lihastohtori ja Juha Hulmi. Kuva: Sirpa Leskelä

Linkit:

 • Kaksi vanhusta katsoo vanhaa valokuvaa

  Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Niklas Hallman, Hilla Blomberg, Sari Kiiski

  Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aapeli Myllynen, Hilla Blomberg, Anna-Elina Rahikainen

  Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

 • Timo Akkala, Hilla Blomberg, Sari Männikkö

  Aamusydämellä: Elinsiirto pelasti elämän

  Sydämensiirron ja maksansiirron kokeneet kertovat tarinansa

  TV1 sunnuntaina 27.3.2016 klo 9.05 - 9.45 Elinsiirto pelastaa vuosittain lähes neljänsadan suomalaisen hengen. Sari Männikölle on tehty sydämensiirto ja Timo Akkalalle maksansiirto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Artikkelikuva KC:n juttuun

  Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • studiomuusikkot

  Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.

Uusimmat sisällöt - Terveys

 • Yksinäinen maiseman katselija

  Yksinäisyyden aikakausi

  Yksinäisyys on vaiettu asia ja vakava terveysongelma

  Kukaan ei halua myöntää olevansa yksinäinen mutta maailmassa on miljoonia yksinäisiä.

 • Lapsi juoksee niityllä

  Erityisherkät

  Joka viides on erityisherkkä. Mitä se merkitsee?

  Erityisherkät huomioivat enemmän ja tuntevat syvemmin. Joka viides ihminen on erityisherkkä, mutta tätä ujoudeksi luultua piirrettä on alettu ymmärtää vasta nyt.

 • Psykoterapeutti Philippa Perry

  Bipolaarisuus

  Bipolaarisuutta diagnosoidaan yhä enemmän. Miksi?

  Psykoterapeutti Philippa Perry tutkii kaksisuuntaista eli bipolaarista mielialahäiriötä tilan kanssa elämään joutuvien näkökulmasta. Mikä aiheuttaa mielialahäiriön ja miten sitä voidaan hoitaa?

 • Aamu-tv:n juontaja Nicklas Wancke nukkui 10 vuotta kemiallista unta

  Aamu-tv:n juontaja Nicklas Wancke nukkui kymmenen vuotta kemiallista unta

  Unilääkkeiden vaarat

  Aamu-tv:n juontaja Nicklas Wancke käytti työrytminsä vuoksi unilääkkeitä säännöllisesti lähes kymmenen vuoden ajan. Takuuvarma nukahtaminen oli elinehto, kun kello herätti töihin kolmelta yöllä viitenä päivänä viikossa. Professori, unitutkija Markku Partisen mukaan jatkuva unilääkkeiden käyttö on elimistölle haitallista. Pitkään jatkuneen unettomuuden syy tulisi aina selvittää.