Hyppää pääsisältöön

Blogistania: Lihastohtori ja Juha Hulmi

Blogistania: Lihastohtori ja Juha Hulmi. Kuva: Sirpa Leskelä

Juha Hulmilla on tehtävä. Hän haluaa valistaa, opettaa ja kouluttaa ihmisiä ymmärtämään lihaksia. Lihastohtori-blogin sanoma löytää lukijansa; kävijöitä kertyy kuukaudessa yli 50 000.

Kun kaikenlaista totuutta ja uskomusta on tarjolla, Juha haluaa oikoa väärinkäsityksiä ja tarjota tilalle tutkittua faktaa.
Juhan tavoitteena on koota yhteen paikkaan niin paljon paikkansa pitävää tietoa kuin mahdollista. Kun kaikenlaista totuutta ja uskomusta on tarjolla, Juha haluaa oikoa väärinkäsityksiä ja tarjota tilalle tutkittua faktaa. Tietoa kertyy töissä - Juha tekee lihastutkimusta Suomen akatemialle Jyväskylän yliopistossa.

- Verorahoilla kustannetaan meidän yliopistoihmisten tutkimusta ja työtä. Mielestäni kuuluu täysin meidän juttuun, että valistetaan ja tuodaan informaatiota. Se on elämäntehtäväni, Juha pohtii.

Asioista saa halutessaan monimutkaisia, ja eri dieettien valossa homma helposti hankaloituu. Juhan mukaan muutamalla perusjutulla pääsee jo pitkälle. 

- Jos syö enemmän kuin kuluttaa niin ihminen lihoo. Jos syö vähemmän kuin kuluttaa niin ihminen laihtuu. Että ei tämä elämä ihan niin vaikeata ole.

Lihastohtori-blogia lukevat niin aktiiviset lihasten kasvattajat kuin tavalliset kuntoilijat. Juhalla on selkeä käsitys terveistä lihaksista.

- Pystyy elämään normaalia elämää, liikkumaan paikasta toiseen läähättämättä ja kantamaan kauppakassit kotiin. Terveet lihakset ovat semmoisia, että normaalissa elämässä ei kärsi lihasten takia.

Juha on rationaalinen ja tehokas. Hänen elämänsä on järjestetty niin että vapaa-aikaa olisi mahdollisimman paljon. Kotoa pääsee töihin ja salille alle viidessä minuutissa. Toisaalta Juha tunnustaa itsessään toisenkin puolen, järjen ääni ei välttämättä aina ratkaise arjen valintoja.

- Mä ratkaisen asioita fiiliksellä ja spontaanisti. Olen huomannut, että aika pitkälle silläkin pääsee, kun ei aina liikaa harkitse asioita. Tottakai sitä joskus tulee sammakoita suusta, ei sen niin väliä ole, so what, se on elämää.

Blogistanian uudet jaksot YLE TV2:ssa tiistaisin klo 19.30 3.12. saakka sekä Areenassa.

Blogistania: Lihastohtori ja Juha Hulmi. Kuva: Sirpa Leskelä

Linkit:

 • Kaksi vanhusta katsoo vanhaa valokuvaa

  Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Niklas Hallman, Hilla Blomberg, Sari Kiiski

  Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aapeli Myllynen, Hilla Blomberg, Anna-Elina Rahikainen

  Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

 • Timo Akkala, Hilla Blomberg, Sari Männikkö

  Aamusydämellä: Elinsiirto pelasti elämän

  Sydämensiirron ja maksansiirron kokeneet kertovat tarinansa

  TV1 sunnuntaina 27.3.2016 klo 9.05 - 9.45 Elinsiirto pelastaa vuosittain lähes neljänsadan suomalaisen hengen. Sari Männikölle on tehty sydämensiirto ja Timo Akkalalle maksansiirto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • esa saarinen filosofi

  Nuoren Esa Saarisen mielestä kaikkein tärkeintä oli vittuilu

  Esa Saarinen laati vittuilun teorian 1980-luvulla.

  Suomalainen kulttuuriväki oli 1980-luvulla niin lamaantunutta, että se piti vittuilla hereille. Koska vittuilu kuului taiteen ja tieteen kanssa inhimillisen toiminnan korkeimpaan luokkaan, se ansaitsi myös oman teoriansa. Ja sellaisen laati nuori filosofi Esa Saarinen. Vaikka Saarinen on sittemmin tullut tunnetuksi myönteisyyden lähettiläänä, hän näkee vanhoissa teeseissään paljon hyvää. Tosin tänä päivänä hän kirjoittaisi vittuilun sijaan kohottavuudesta.

 • Mauno Koivisto metsänraivauksessa Inkoon Tähtelässä

  Mauno Koivisto sai olla Inkoon Tähtelässä luova puuhastelija

  Mauno Koivisto viihtyi maatilallaan Inkoon Tähtelässä-

  Inkoon Tähtelä oli presidentti Mauno Koivistolle enemmän kuin kiireisten virkavuosien loma-asunto. Se oli paikka, jossa presidentistä kuoriutui esiin nestemoottoreita, traktoreita ja muuta tekniikkaa rakastava ”pikkupoika”, kuten rouva Tellervo Koivisto hymyillen luonnehtii.

Uusimmat sisällöt - Terveys

 • Miksi iho palaa?

  Mitä rusketus on? Miksi iho palaa? Testaa tietosi ruskettumisesta.

  Testaa tietosi ihon palamisesta ja ruskettumisesta.

  Ruskettunut iho on nykykäsityksen mukaan kauniin ja terveen näköinen, mutta pinnan alla piilee vaara. Ihon ruskettuminen altistaa okasolusyövälle ja sen esiasteille, aurinkokeratoosille sekä tyvisolusyövälle. Ihotautilääkärit varoittavat erityisesti ihon palamisesta.

 • Lihavuustutkija Hannele Harjunen

  Lihavuustutkija Hannele Harjunen: Hyvinvoinnilla ja terveydellä tehdään bisnestä, ihmisten epävarmuudella rahastetaan

  Ulkonäöllä on valtavan suuri vaikutus ihmisten elämään.

  Ulkonäöllä on valtavan suuri vaikutus ihmisten elämään. Puhutaan paljon terveydestä ja hyvän fyysisen kunnon merkityksestä, mutta totuus on usein muuta. Terveyden tavoittelun sijaan monen juoksulenkin, salitreenin ja laihdutuskuurin takana on ulkonäköpaineet. "Meillä on kauhean tiukka käsitys siitä, millainen ihminen on terve, urheilullinen, hyväkuntoinen tai viehättävä, ja tätä väärää kuvaa pitää saada aktiivisesti murrettua", sanoo lihavuustutkija Hannele Harjunen.

 • Nainen pihassa kissa sylissä.

  Borrelioosin diagnoosi viivästyi - kivut ovat osa Katjan päivittäistä arkea

  Punkin aiheuttamaa borrelioosia on hankala diagnosoida.

  Katja Nevalaisen perheessä sekä äiti että tytär ovat vuorollaan sairastuneet borrelioosiin. Katjan sairautta ei voida enää parantaa, mutta tyttären borrelioosi hoidettiin ajoissa antibiooteilla. Perheessä punkkisyynejä tehdään päivittäin sekä lapsille että lemmikeille. Siperiankissa Pomosta Katja nyppi eräänä kesäisenä aamuyönä irti lähes sata punkkia.

 • Vaakakapina: Jenny Lehtinen syö kuvassa vaahtokarkkia. Tietoinen syöminen. Tiedätkö millaista ravintoa kehosi tarvitsee? Tietoisessa syömisessä ruokia ei jaotella kiellettyihin ja sallittuihin

  Tiedätkö millaista ravintoa kehosi tarvitsee? Tietoisessa syömisessä ruokia ei jaotella kiellettyihin ja sallittuihin

  Opettele kuuntelemaan oman kehosi tarpeita ja merkkejä.

  Nälkä kurnii vatsassa, mutta ravinto-ohjelman mukaan ruoka-aika on vasta kahden tunnin päästä. Ei auta kuin kärvistellä nälissään. Näin moni ajattelee. Ravitsemusterapeutti Maare Kauppisen mielestä ulkoapäin annettujen ohjeiden sijaan kannattaisi opetella kuuntelemaan oman kehon tarpeita ja merkkejä. Omat tarpeet huomioiden ja ruokailuun keskittyen voi löytää rennon syömisen sekä vapauden nauttia ruoasta ja syömisestä.