Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Näin huolehdit kierrätettävän tietokoneen ja älypuhelimen tietoturvasta

Monella suomalaisella on kotonaan varsinainen kännykkämuseo. Tietotyöläisillä saattaa olla nurkissaan pieni pino kannettavia tietokoneita. Jos kaikki kodeissa lojuva vanha tietotekniikka laitettaisiin kiertoon, säästettäisiin paljon luonnonvaroja.

Sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) kierrätys on nykyään helppoa. Kierrätysasemien lisäksi myös monet kodinkonekaupat ottavat vastaan pientä elektroniikkaromua.

Yleensä vain laiskuus estää viemästä vanhaa läppäriä tai älypuhelinta kierrätyspisteeseen: laitteesta pitäisi ottaa talteen kuvat ja muut tiedostot ja huolehtia tietoturvasta.

Muistia sisältävä tietotekniikka tietää paljon elämästämme, joten turvallisinta on tyhjentää kone ennen kierrätystä.

Talleta tarpeelliset tiedostot muualle ja ylikirjoita vanhan laitteen kovalevy

Verkosta löytyy monia ilmaisia ohjelmia, joilla tietokoneen kovalevyn voi tyhjentää tai sillä olevat tiedostot tehdä lukukelvottomiksi.

Tietokonekorjaamoyrittäjä Timo Kokkonen
Tietokonekorjaamoyrittäjä Timo Kokkonen Tietokonekorjaamoyrittäjä Timo Kokkonen haastateltava,kuningaskuluttaja

Bitmaster-tietokonekorjaamon strong>Timo Kokkonen käyttää Dban-ohjelmistoa. Kokkosen mukaan ohjelma kirjoittaa vanhan tiedon päälle uutta dataa, jolloin vanha tieto vaipuu unholaan.

– Kovalevy voidaan ylikirjoittaa niin monta kertaa, että tarvitaan lähes vakoojatason työkaluja, jotta tietoihin pääsisi käsiksi, kertoo Kokkonen.

Ennen ohjelman käyttöä kannattaa kuitenkin varmistaa, että kaikki myöhemmin tarvittavat tiedostot on kopioitu jonnekin turvaan.

Leka viimeistelee kierrätettävän laitteen tietoturvan

Myös vanhat älypuhelimet tietävät käyttäjästään paljon, muistuttaa tietokirjailija Petteri Järvinen. Puhelimissa on monilla kalenteritietoja, sähköposteja ja valokuvia.

Tietokirjailija Petteri Järvinen
Petteri Järvinen on kirjoittanut kirjan arjen tietoturvasta. Tietokirjailija Petteri Järvinen haastateltava,kuningaskuluttaja

Tietokoneessa tiedot majailevat erillisellä kovalevyllä, mutta älypuhelimissa tällaista irrotettavaa osaa ei usein ole. Puhelimessa tiedostojen poistamiseen kannattaa käyttää laitteen omaa toimintoa, joka palauttaa sen tehdasasetuksiin.

– On puhelimen omasta tekniikasta kiinni, miten sen muisti tyhjennetään. Pääasia, että se tehdään jollain tavalla, Järvinen sanoo.

Järvisen mielestä kännykänvalmistajan tarjoamaan tyhjennykseen ei välttämättä kannata sataprosenttisesti luottaa.

Jos puhelin on jo elinkaarensa päässä, ja sitä ei enää korjattuna tai käytettynä kukaan osta, on viisainta fyysisesti tuhota se.

- Paremmin se täyttää tarkoituksensa, kun viet ne rikkinäiset osat kierrätykseen, Järvinen sanoo.

Jos kannettavan tietokoneen suhteen haluaa olla erityisen varovainen – likimain ylivarovainen – voi kovalevyn irrottaa ja museoida vain se turvalliseen paikkaan.

Kovalevy voidaan ylikirjoittaa niin monta kertaa, että tarvitaan lähes vakoojatason työkaluja, jotta tietoihin pääsisi käsiksi.

Kovalevyn voi myös rikkoa melko nätisti vasaran ja ruuvimeisselin avulla: lasimainen kovalevy särkyy metallikotelon sisällä siististi. Yleensä ylikirjoittaminen on kuitenkin Kokkosen mielestä riittävä toimenpide.

Kaikki muut osat viedään asianmukaiseen kierrätyspisteeseen, lukittuun Data-SER-pisteeseen, joita löytää suuremmista kodinkonemyymälöistä ja virallisilta SER-kierrätysasemilta.

Lue myös: E-romusta jopa viidennes katoaa teille tietymättömille

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Hei, kiinnititte mielenkiintoiseen asiaan. Käydessäni viidessä eri kierrätyskeskuksessä etsimässä käytettyä pesukonetta, kaikki kertoivat lähettävänsä ne pääkaupunkiseudun suurimpaan keskukseen, jossa kävin kolmesti. Joka kerta käytettyjen kodinkoneiden puolella oli hyvin vähän mitään tarjolla. Pihalla kierrellässä kuitenkin Staff Only -merkillä tilassa oli vaikka kuinka paljon, sitten pihalla oleviin kontteihin oli pukattu paljon tavaraa,......sitten selvisi ketkä vastanottavat tavaroita. Enää ei tehnyt mieli palata paikalle.

Lähettänyt käyttäjä

Katsoin Kuningaskuluttajan tv:stä 6.2. Olitte valineet tärkeän aiheen, eli elektroniikkaromun kierrätyksen, mutta mielestäni käsittelitte sitä puutteellisesti. Ohjelmassa korostettiin miten tärkeää on palauttaa romu virallisiin kierrätyspisteisiin, mutta ei perusteltu että miksi. Mihin romu menee virallisista pisteistä, entä epävirallisista? Käsitelläänkö virallisiin pisteisiin tulevat laitteet ekologisesti ja eettisesti kestävästi? Palaisitteko aiheeseen näiden kysymysten tiimoilta.

Lähettänyt käyttäjä

Yhdessä Tarjoustalossa Vantaalla on hieno ratkaisu romukierrätyksessä. Kierrätä Täällä laatikkoon uskaltaa jättää puhelimet ja tietokoneet.

www.kierratataalla.fi

Lähettänyt käyttäjä

paras tapa tuhota vanhat tiedostot ,on polttaa vaikka saunaa lämmitellessä saunan uunissa. eikä tuosta niin isoja ympäristöongelmia synny jos käyttää kotimaista hyvin kuivattua polttopuuta sytykkeenä. ja noihin ilmaisohjelmiin ei aina kannata luottaa, kaikkihan tietävät että kirjoitettu teksti säilyy sukupolvelta toiselle oli kyseessä tietokone tai kaiverrusmenetelmä.

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelmassa annettiin hyvä tietoisku. Osaako joku sanoa, riittäisikö ylikirjoittamiseen koneen käyttöjärjestelmän ajaminen koneelle uudelleen? Sen periaatteessa pitäisi tuhota kaikki koneella olevat tiedostot.

Lähettänyt käyttäjä

Käyttöjärjestelmän asentaminen uudelleen ei riitä poistamaan tietoja. Kun poistat tiedoston merkitään sen käyttämä osa levystä vapaasti käytettäväksi. Tätä osaa ei kuitenkaan ylikirjoiteta mitenkään ellei joku uusi tiedosto täytyy kirjoittaa levylle. Syy tähän on se, että ylikirjoittaminen hidastaisi normaalikäyttöä turhaan.

Lähettänyt käyttäjä

älypuhelin on hyvä upottaa veteen/kokiseen (10min) ja antaa kuivaa ,,sisällä tapahtuu ikäviä.jos on tarkoitus hävittää kapine ja sen tiedot.

Lähettänyt käyttäjä

Suotta murehtia tietojen tuhoamisesta. Älypuhelimen ja tietokoneen data on ennen tuhoamista jo aikaa sitten kopioitu NSA:n toimesta parempaan talteen.

Lähettänyt käyttäjä

Huomasin uuden seiffi.fi palvelun jolla pääsee eroon tietosisältävistä "datalaitteista". En ole vielä itse kokeillut, mutta voisi toimia.

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Silmätutkimus

  Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

  Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Energiaviraston ylläpitämällä sahkonhinta.fi -sivustolla voit vertailla sähkön hintoja.

  Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Keudan floristiopiskelijoiden hyötypuutarha parvekkeella.

  Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Ruusu jonka päällä kävelee animoituja hyönteisiä

  Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Juna saapuu Helsingin asemalle.

  Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kodinhoitohuonetta remontoidaan.

  Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Timo Ojala, K1 katsastus

  Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Kädet näppäimistöllä, näytöllä koodia

  Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Kypärään ja turvavarusteisiin pukeutunut toimittaja portin edessä.

  Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • Kuvakaappaus Quizonaut.com tilausansasta

  iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • kasa ruokajätettä

  Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Kasvisten säilytys

  Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Kanaa, maitoa, maksalaatikkoa

  Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.