Hyppää pääsisältöön

Langattomat kuulokkeet eivät päihitä tavallisia luureja

Langattomien kuulokkeiden tarkoituksena on vapauttaa käyttäjänsä johdon päässä roikkumisesta. Kolme kovaa testasi miten radioaalloilla ääntä siirtävät kuulokkeet suoriutuvat tästä tehtävästä. Ongelmaksi muodoistui muun muassa taajuuden säätäminen. Kultakorville nämä kuulokkeet eivät kelvanneet.

Kolme kovaa ovat kaikki äänen ja musiikin harrastajia. Kirsi Ihalainen on ammatiltaan äänisuunnitelija ja tarvitsee kuulokkeita päivittäin työssään. Linda Sandström työskentelee omaishoitajana. Intohimoiselle musiikinkuuntelijalle kuulokkeet tarjoavat mahdollisuuden nauttia musiikista häiritsemättä muuta perhettä. Arttu Tolonen työskentelee muusikkona ja musiikkitoimittajana. Myös hänelle kuulokkeet ovat työväline.

Kuuloketestaajat: Linda Sandström, Kirsi Ihalainen ja Arttu Tolonen Kuuloketestaajat sohvalla Kuva: Yle kuuloketesti,kuulokkeet,langattomat kuulokkeet

Testaajat kokeilivat parin päivän ajan miltä musiikin kuuntelu ja elokuvien katselu sujuu langattomilla kuulokkeilla. Testituotteinamme olivat AKG:n, Sennheiserin ja Sonyn langattomat mallit.

Kuulokkeiden mukana tulee lähetin, joka kytketään kuulokeliitännällä laitteeseen, josta ääntä kuunnellaan. Lähetin toimii myös kuulokkeiden latauspisteenä. Kaikissa kuulokkeissa on äänensäädin. Tämän lisäksi Sonyn ja Sennheiserin kuulokkeissa on myös taajuuden säädin. Sennheiserin säätimet aiheuttivat ongelmia testaajille.

- Niissä oli vierekkäin kaksi samanlaista rullaa. Kun yritin säätä äänenvoimakkuutta, valitsin aina väärän säätimin. Niiden säätimien olisi pitänyt olla erilaiset tai vaikka eri korvissa, Linda pohtii.

Rullasta oli myös hankala arvioida äänen voimakkuutta. AKG:n kuulokkeiden nappivolume toimi testaajien mielestä paremmin.

Yhdet luurit eivät istu joka päähän

Sennheisereita joutui säätämään Sennheiserin kuulokkeet pöydällä Kuva: Yle kuulokkeet,sennheiser
Esimerkiksi työskennellessä tai elokuvaa katsellessa kuulokkeita joutuu pitämään pidemmän aikaa. Huonosti istuvat kuulokkeet alkavat helposti tuntua epämiellyttäviltä. Kaikkia testin kuulokkeita vaivasi sama ongelma: samat kuulokkeet eivät istu joka päähän. AKG:t olivat naisten pienempiin päihin ainoat sopivat, mutta pidemmällä käytöllä ne alkoivat painaa ikävästi. Sennheiserit olivat ainoat, joiden kaaresta löytyi jonkinlainen säätömahdollisuus. Silti ne olivat Lindalle liian löysät.

- Nuo Sennheiserit ja Sonyt oli niin lörpöt, että jos vähänkin nojasi taaksepäin tai jos vaikka nostit lattialta jotain, niin ne lörpsähti pois, Linda kertoo.

Äänenlaadussa ja kantamassa syntyivät suurimmat erot

AKG:t valittiin yksimielisesti parhaiksi AKG:n kuulokkeet pöydällä Kuva: Yle akg,kuulokkeet
Kuulokkeista yhdetkään eivät tehneet testaajiin vaikutusta äänenlaadullaan. Eniten ärsytti Sonyn kuulokkeiden taustasärinä, joka kuului jopa aivan latausaseman vieressä. Kohtuulliseksi arvioitiin ainoastaan AKG:t. Sonyn ja AKG:n kuulokkeissa oli kuitenkin mahdollisuus säätää vastaanotto- ja lähetystaajutta. Tämä ei tuonut helpotusta kuulokkeiden käyttöön.

- Sennheiserit oli siinä mielessä pettymys, että kun niitä tosiaan piti säätää koko ajan. Tuntui välillä, että vähänkin kun päätä liikauttaa, niin sieltä tulee jokin häiriö, Kirsi selittää.

Testasimme kuulokkeiden kantamaa myös ulkotestillä, jossa kokeilimme kuinka kauas lähettimistä kullakin kuulokeparilla pääsee. Sennheiserin ja Sonyn kuulokkeissa luvattiin yli 100 metrin kantamaa ja ne veivätkin pidemmälle kuin vain 20 metrillä varustetut AKG:t. Särinä oli kuitenkin molemmissa erittäin voimakasta. Yllättäen pienimmällä kantamalla varustetut AKG:t toimivat sisäkäytössä huomattavasti kilpailijoitaan paremmin.

Langaton teknologia ei tehnyt vaikutusta

Sonyn kuulokkeissa häiritsi taustasärinä Sonyn kuulokkeet tv-tasolla Kuva: Yle kuulokkeet,sony
Testin tulos oli selvä: voittajaksi selvisivät AKG:t, Sennheiserin ja Sonyn kuulokkeiden jäädessä kauas taakse. Testaajat eivät tämän testin perusteella olisi valmiita panostamaan langattomiin kuulokkeisiin. Artun mielestä kantamat olivat niin huonoja, että tavallisetkin kuulokkeet tarjoavat enemmän vapautta kuin langattomat.

- Minulla on kotona AKG:n studiomonitorit, joissa on pitkä johto. Ne ovat paljon helpommat käyttää. Tulee väistämättä sellainen fiilis, että jos se laatu on noin paljon huonompi verrattuna niihin langallisiin, niin miksi ihmeessä niitä hankkisi, Arttu selittää.

Myös suuret erot kuulokkeiden välillä hämmensivät testaajia. Entuudestaan kaikki merkit oli mielletty hyvin laadukkaiksi.

- Jos meinaa ostaa langattomat, niin kannattaa testata juuri niitä kyseisiä kuulokkeita. Nyt huomas, että miten suuri ero niissä on. Eikä riitä, että niitä käy kokeilemassa päähän jossain liikkeessä vaan kannattaa lukea arvostelua ja kysellä vähän niistä kuulokkeista, Linda neuvoo.

Testitulokset

Tuote Pisteet Hinta
AKG 915 3,9 86,90€
Sennheiser RS 120 II 2,3 94,90€
Sony MDR-RF855RK 1,7 79,90€

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Meillä on ollut pari vuotta käytössä suunnilleen samanhintaiset MDR-RF810R langattomat kuulokkeet. Alkuun kuului särinöitä, mutta ne poistuivat, kun television äänenvoimakkuus säädettiin kovemmalle noin tasolle 80. Ilman kuulokkeita sopiva taso on noin 15. Jos taso on liian alhainen kuulokkeet voivat tulkita lähetysen loppuneen ja katkaisevat toimintansa. Käyttöohjeessa kyllä neuvotaan asiasta, mutta kuka nyt lukee manuaalia.
Äänentoista on huomattavasti parempi kuin TV:n omilla kaiuttimilla. Stereovaikutelma, äänen selvyys ja erottelukyky paremmat. Matalat toistuu ainakin 30 Hz:iin mutta eivät korostu.
Mistään HiFi-kuulokkeista ei tietenkään ole kysymys, mutta huomattava parannus verrattuna omiin kaiuttimiin, jotka nekin ovat keskivertoa paremmat.

Lähettänyt käyttäjä

Sama malli kuin edellisellä. Kytkettynä tietokoneeseen. Lähetin n. 150cm:n korkeudella. Ei taustadärinöitä kunhan lähtötaso riitävän korkea. Käytän välillä TV:n katselussa, erierkkinen m lähetin, mutta toimii kunhan valitsee toisen kanavan. Särisee jos valitulla kanavalla ei ole "lähetystä". Hankin ehkä toisetkin.Oliko testaajien kotonamuita "lähellä" olevia lähettimiä?

Lähettänyt käyttäjä

Itselläni käytössä vastaavat Sennheiserin langattomat kuulokkeet (taitaa olla vieläpä sama malli) ja mitään pieniäkään häiriöitä ei kuulu jos digiboksin äänenvoimakkuuden säätää täysille ja tv:n voimakkuuden myös lähes tappiin asti. Tätä tuskin testiryhmänne on kokeillut? Asiasta ei mielestäni ole mainintaa manuaalissa. Kuulokkeissa paljon parempi äänentoisto kuin tv:n omissa kaiuttimissa.

Lähettänyt käyttäjä

Siis osa äänen ammattilaisia eivätkä ymmärrä lähtötasoa säätää riittävän voimakkaaksi. Perusjuttu langattomissa kuulokkeissa, ei ainakaan sanaakaan säädöistä paitsi taajuuden osalta..? Aika upea testi(ryhmä).

Lähettänyt käyttäjä

Vanha juttu, mutta ajattelin kommentoida kumminkin. Testissä näyttää olleen vain analogisia kuulokkeita, ainakin tuon Sennheiserin tunnistin sellaiseksi. Saatavilla on myös malleja, jossa langaton siirto tapahtuu digitaalisesti huomattavasti paremmalla äänenlaadulla, tosin hintalappukin on kahden sadan paikkeilla.

Kuningaskuluttaja

Kuningaskuluttaja Facebookissa ja Twitterissä

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.