Hyppää pääsisältöön

Kirjojen lainaukset vähenivät

Ihmisiä kirjastoautossa. Ihmisiä kirjastoautossa. Kuva: Yle/ Tuula Nyberg kirja,kirjasto,kirjastoauto,kirjat,lukeminen

Kirjojen kokonaislainaus supistui runsaat 2 miljoonaa kappaletta viime vuonna. Suomenkielisiä kirjoja lainattiin miljoona vähemmän kuin edellisvuonna. Vähennys oli kaunokirjoissa ja tietokirjoissa. Ruotsinkielisiä kirjoja lainattiin hiukan enemmän kuin edellisenä vuonna.
Lasten tietokirjojen lainaus on ilahduttavasti kasvanut.

Kirjastoissa kävijöitä oli lähes 1,5 miljoonaa vähemmän kuin v. 2012. Silti jokainen suomalainen kävi kirjastossa edelleen 9,5 kertaa vuoden mittaan.
Tiedot ilmenevät kirjastot.fi sivuille kerätyistä tiedoista vuodelta 2013.

Salon kirjasto. Kirjaston asiakas valitsee luettavaa. Kuva: Yle kirja,kirjahylly,kirjat,kirjoja,lukeminen

Lukutoukat ja kirjoja karsastavat
Ahkerimmat lukijat löytyvät Ranuan kunnasta. Siellä kuntalaiset lukivat keskimäärin 26 kirjaa/ asukas, toiseksi eniten Pyhännältä ja kolmanneksi eniten Nurmeksesta, molemmissa n. 25 kirjaa/asukas.
Laiskimmat lukijat löytyvät Pyhärannasta, jossa asukkaat lukivat keskimäärin vain n. 4 kirjaa vuoden aikana.

Musiikki ja elokuvat eivät vedä
Selvä vähennys on käynyt musiikkiäänitteiden ja dvd, blue-ray levyjen lainauksissa, vaikka kirjastot ovat kasvattaneet dvd ja blue-ray-kokoelmiaan.

Nuori poika istuu pöydällä ja lukee kirjaa. Hänen takanaan on paljon ihmisiä selin. Kuva: Yle/Miska Reimaluoto, kirja,kirjasto,lukea

Lukeminen lapsille vähenee
Kirjastot ostivat lastenkirjoja viime vuonna yli 55.000 kappaletta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lastenkirjojen valikoimia supistivat myös kirjastojen poistot, lastenkirjoja oli lainattavissa viime vuonna runsaat 122.000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Poistojen runsauteen vaikuttaa myös se, että lastenkirjat kiertävät usealla lukijalla ja kuluvat nopeammin, kertoo sivistystoimentarkastaja Marjariitta Viiri Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.
Kaikkien kirjojen hankintoja kirjastot vähensivät edelleen. Uusia kirjoja kirjastoihin ostettiin n. 60.000 kappaletta vähemmän kuin v. 2012.

Poistot supistavat kokoelmia
Kirjastojen kokonaisaineistot pienenivät poistojen kautta koko maassa yhteensä yli 600.000 kappaletta. Edellisvuotena vähennys nimikemäärässä oli n. 500.000 ja v. 2010-2011 n. 350.000 kappaletta.
Eniten kirjavarastot pienenivät Oulussa n. 50.000 nimikettä ja Savonlinnassa n. 36.000 ja Lahdessa kolmanneksi eniten.
Kirja-aineistojaan kasvattivat sen sijaan eniten Hyvinkää – lähes 4.000 nimikettä enemmän sekä Alavus ja Riihimäki n. 3.500.

Kirjaston kirjahyllyjä Kuva: Yle/ Raili Tuikka kirja,kirjasto,kirjat,kirjoja,lukeminen

Koko maan kirjastokulut ovat kasvaneet n. 2,5 miljoonaa euroa. Eniten menoja ovat kasvattaneet tilakulujen kallistuminen. Henkilöstökulut sen sijaan vähenivät ja kirjojen hankintakulut pienenivät myös jonkin verran.

Yle Radio Suomi: Ajantasa 24.4. -14 klo 10.30
Yle Radio1: Kultakuume 24.4. -14 klo 15.05

Kirjastot.fi - Suomen yleisten kirjastojen tilastot
Opetus- ja kulttuuriministeriö: Kirjastoalaan liittyviä tilastoja

Yle Uutiset kokosi listan, josta voit tarkistaa oman kuntasi kirjaston tilanteen, kuinka paljon kunta on käyttänyt rahaa kirjahankintoihin ja kuinka paljon kirjastosta kirjoja lainataan.
Yle Uutiset: Kuntien kirjarahat hupenevat – katso oman kirjastosi tilanne

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Suomalaisilla lukeminen rajaantuu melko selkeästi. Eihän osa edes ota kirjaa käteensä. Ne ihmiset, jotka lukevat, luvevat yleisesti paljon kirjoja. Kirjat vaativat pitkäjänteisyyttä, jota nykyisin tuntuu puuttuvan ihmisiltä. Kirjaston sisällössä ei sinänsä ole vikaa, ja uskon heidän tietävän paremmin mitä ihmiset haluavat. Ehkä kirjastokin vaatisi hieman ulostuloa julkisesti. Miten hyvin ilmaista palvelua ihmiset osaavat hyödyntää? Oma veikkaus on heikosti, paitsi opiskelijat jotka säästävät kaikesta.

Lähettänyt käyttäjä

Aivan oikein. Lukeminen keskittyy ja pitkäjänteisyys on hukassa. Kirjastot ovat kuitenkin ryhtyneet entistä tarkemmin tutkimaan, mitä oman alueen ihmiset kaipaavat kirjastoilta. Tästä on kuunneltavissa ohjelma, jossa ensimmäisen kerran kerrotaan uudesta tavasta tutkia lainaajien kiinnostusta.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/10/kirjastokortti-kertoo-millainen-olet?ref=ydd-related-content

Lähettänyt käyttäjä

Lainausten väheneminen ei yhtään ihmetytä, sillä lähikirjastoverkko harvenee kaikkialla. Kirjastoautojenkin määrä on vähentynyt ja vähenemässä rajusti. Ei myöskään tarvitse ihmetellä koululaisten heikentynyttä lukutaitoa. Valitettavasti muutenkin heikommassa asemassa olevat lapset ja nuoret kärsivät näistäkin "säästöistä" eniten.

  • Ihmisen elämä on yksi iso treenileiri

    Aimo ja Köpi soutavat 700 km Kustavista Hailuotoon parissakymmenessä vuorokaudessa. Näin teki myös Juha Hurme ystävänsä kanssa. Fyysisen rutistuksen aikana miehet keskustelevat taiteesta ja yleensäkin ihmisenä olemisesta. Näin syntyi Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset. - Kyllä se hiukan raskasta oli, mutta se oli myös ihanaa.

  • Meri Kuusisto: Amerikkalainen

    Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kirjat