Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Järkeä shampoo-ostoksille - 7 kuplaa joista ei kannata maksaa

Hiusten pesu kampaajalla
Hiusten pesu kampaajalla Kuva: Yeko Photo Studio Shutterstock hiusten pesu,kampaaja,kuningaskuluttaja

Hiusammattilaisia kouluttava Raija Kara peräänkuuluttaa maalaisjärkeä shampoo-ostoksille. Hius on kuollutta keratiinia, joka ei tiedä millä se on pesty. Shampoo on hyvää jos pesutulos tuntuu hyvältä – hintalapusta tai mainoslauseista shampoon paremmuutta ei Karan mukaan kannata arvioida.

Mainos lupaa paljon.
Shampoo ei korjaa hiuksen vaurioitunutta rakennetta.. Mainos lupaa paljon. Kuva: Vita Khorzhevska Shutterstock hiukset,kuningaskuluttaja

1. Shampoo korjaa hiuksen vaurioitunutta rakennetta

Rakennevaurion saa hiuksista pois vain saksilla. Hiuksen rakennetta vaurioittavat hapettavat käsittelyt kuten värjäykset, permanentit ja värinpoistot. Happivaurio on pysyvä vaurio hiuksen rakenteessa, eikä sitä voi kosmetiikan keinoin korjata.

Rakennekorjaavuutta lupaavissa shampoissa on yleensä sähköisyyttä vähentäviä, hiusta pehmentäviä ja kiiltoa lisääviä aineita, joilla vaurioitunut hius saadaan näyttämään paremmalta.

Shampoo ei säilytä väriä.
Shampoo ei säilytä väriä. Shampoo ei säilytä väriä. Kuva: ipag Shutterstock hiukset,kuningaskuluttaja

2. Shampoo säilyttää värjäyksen hiuksissa

Shampoissa ei ole raaka-ainetta, joka voisi suojella värjäystä.

Värin pysyvyys riippuu aina värjäysmenetelmästä. Täydet irtovärit eli suoravärit irtoavat käytännössä jo vedellä. Poispeseytyvän värin kestoon ei shampoon laadulla voi vaikuttaa.

Kesto- tai kevytväriä eli hapeteväriä ei saa pois hiuksista millään shampoolla – saati vedellä. Se voidaan poistaa vain emäksisellä tai happamalla värinpoistokäsittelyllä.

Satoja prosentteja tuuheammat hiukset.
Satoja prosentteja tuuheammat hiukset. Satoja prosentteja tuuheammat hiukset. Kuva: YuriyZhuravov Shutterstock hiukset,kuningaskuluttaja

3. Shampoo tekee hiukset tuuheammiksi

Tuuheuttava vaikutus syntyy, kun shampoosta jätetään pois sähköisyyttä vähentäviä ja hiusta pehmentäviä ainesosia. Ilman niitä hius jää karkeaksi ja luonnostaan sähköiseksi. Toisiaan hylkivät hiukset näyttävät tuuheammilta.

4. Huono shampoo pilaa hiukset

Pesemällä ei voi pilata kuollutta keratiinia. Shampoon vaikutus kestää aina vain seuraavaan pesuun saakka.

Nainen ja hiukset
Raaka-aineet eivät selitä shampoon hintaa.. Nainen ja hiukset Kuva: Coka Shutterstock hiukset,kuningaskuluttaja

5. Hellävarainen shampoo ei ärsytä ihoa

Shampoissa välttämätön pesevä aine, anioninen tensidi, on käytännössä aina ihoa ärsyttävä aine. Kaikki shampoot siis ärsyttävät hiuspohjaa. Markkinoinnissa hellävarainen viittaa usein siihen, että shampoossa on vältetty pahimpia ihoa ärsyttäviä tensidejä.

6. Hajusteeton shampoo ei allergisoi

UV-suoja toimii iholla, ei hiuksissa.
Iho kaipaa UV-suojaa, eivät hiukset. UV-suoja toimii iholla, ei hiuksissa. Kuva: Netfalls - Remy Musser Shutterstock hiukset,kesä,kuningaskuluttaja

Kosmetiikan ainesosista useimmiten allergiaa aiheuttavat hajusteet. Myös säilöntäaineet kuuluvat yleisiin allergeeneihin. Voimakkaasti allergisoivia säilöntäaineita, kuten formaldehydin vapauttajia tai metyyli-isotiatsolinonin ja metyylikloori-isotiatsolinonin seosta, voi olla myös hajusteettomissa shampoissa.

Säilöntäaineet ovat välttämättömiä vettä sisältävässä kosmetiikassa. Ilman niitä shampoo tai ihovoide pilaantuisi siinä missä tuoreet elintarvikkeetkin.

7. Shampoon sisältämä UV-suoja on kesällä välttämätön

Hiukset ovat kuollutta keratiinia, eivätkä ne eivät kaipaa UV-suojaa toisin kuin iho ja silmät. UV-suojan tarkoitus on suojata eläviä soluja, joita hiuksessa ei ole.

Tutustu myös:

Markettishampoon ja kampaamotuotteen hintaero ei selity raaka-aineilla

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

ja olen nähnyt mitä shampoot ja shampoot tekevät hiuksille.

kyllä sillä shampoolla on merkitystä myös HIUSPOHJAN HYVINVONTIIN.

Ja että aurinko ei muka vaikuta hiuksiin?? miten sitten tukka vaalenee ja kuivuu kesällä?

miten kuukautisten aikana tukka aina kuiva ja huonosti, jos hiukseen ei mikään vaikuta

KYLLÄ SHAMPOOLLA ON MERKITYSTÄ

Lähettänyt käyttäjä

Riippuu mitä aineita tuote sisältää, ärsyttääkö hiuspohjaa vai mitä tekee. Aurinko ei suoranaisesti vaalenna hiusta. Hius vaalenee ainoastaan hapettumalla. Se on taas oma tarinansa että lisääkö/tehostaako aurinko ilman hapen hapettumista hiuksessa ;) Kuukautiset ei vaikuta hiusten pituuteen vain siihen mikä kasvaa sillä hetkellä uudeksi tyveksi, latva ei tiedä mitä tyvessä tapahtuu, kyseessä kuollutta solukkoa. :)

Lähettänyt käyttäjä

Ostin aikoinaan kampaajalta tea tree shapoota ja vastaavaa hoitoainetta. 50 euroa meni että hurahti. Vaimo käytti ne kuitenkin loppuun alta aikayksikön. Pienenä mielenosoituksena aloin pestä hiuksiani palasaippualla. Hankasin palasaippuuaa päähän, kunnes vaahtoa tuntui olevan riittävästi. Seuraavalla parturivisiitillä hiuksiani kehuttiin ihanan pehmeiksi, miltei vauvamaisiksi. Parturi kysyi, mitä tuotetta käytän. Vastasin rehellisesti, jolloin parturi alkoi nauraa ja luuli vitsiksi. Ei ollut vitsi... Kokeilkaapa joskus perinteistä palasaippuaa. Pidemmät hiukset vaativat varmasti jotain hoitoainetta, että eivät mene takkuun(palasaippua puhdistaa hiukset liian hyvin). Oikeasti puhdas hius tuntuu hyvältä. Normaali shampoo sisältää "saippuaa" vain murto-osan. Loppu on vettä, hajusteita ja viskositeetin säätäjiä. Vielä kerran: kokeilkaa niin tiedätte misä puhun.

Lähettänyt käyttäjä

Joskus huvittaa shampoomainokset, jotka mainostavat shampoon korjaavan hiusta sisältä päin. Miten ihmeessä se on mahdollista? Miksei shampoomainontaan (ja kosmetiikan yleensä)puututa mitenkään?

Käytin pitkään kampaamotuotteita, kunnes siirryin luonnonkosmetiikkaan shampoissa ja hoitoaineissa. Esimerkiksi eräällä ihan marketista saatavalla aloe vera shampoolla saa todella puhtaat hiukset. Joskus muinoin käytin markettishampoita ja ostin niitä aina mainoksen uhrina. Eräskin "ruskeaa väriä ylläpitävä" shampoo oli ilmeisesti silikonilla kunnolla vahvistettua tavaraa, koska muutaman päivän käytön jälkeen hiukset eivät enää edes kastuneet! Sen jälkeen lopetin perus markettimerkkien käytön.

Että todellakin mainonta on täyttä huijausta, mutta en silti täysin allekirjoita, että on ihan sama mistä shampoonsa ostaa.

Lähettänyt käyttäjä

Olen käyttänyt hyvinkääläisen Flow ( Vuotar on toinen ) saippuashampoopalaa kehäkuksta enkä vaitaisi pois. kerrassan toimiva ja hyvä luonnollinen ... Siis Valintani on luomu ja uusi

Kiitos kommenteista!

Kuten jutussakin todettiin, "kipurajan" määrittely shampoon hinnassa jää jokaisen itse tehtäväksi. Jos tuote aidosti tuntuu kymmenen kertaa paremmalta kuin toinen, hintakin lienee perusteltu.

Juppen neuvo "Kokeilkaa niin tiedätte" sopii moneen tarkoitukseen. Ja ehkä ammattilaiselta kannattaa kysyä vinkkiä myös hyvän halvemman shampoon löytämiseksi.

t. Terhi Simola / Kuningaskuluttaja

Lähettänyt käyttäjä

Unohtui kommentoida hintaa eli 9 euron paikkeilla kappale ja netistä tai esim. Riihimäellä Pompotista ostettavissa. Aivan uudenlainen kokemus, sillä orgaanisuus on tavoitteeni ja kampaajani ihmetteli hiusteni vahvistumista ja hyvää kuntoa.

Lähettänyt käyttäjä

Eniten hiuksia kaiketi vahingoittaa jokapäiväinen pesu. Siitä ei ohjelmassakaan mainittu. Sitä pidetään itsestään selvänä, vaikkei se ole mitenkään välttämätöntä. Samahan koskee ihon pesua. Monen iho-ongelmat häviäisivät, jos ei otettaisi pitkäaikaista suihkua joka päivä.

Lähettänyt käyttäjä

monet vanhat faktat kuten harjaa hiuksia 100 kertaa pvässä, ei pidä paikkansa, 100 kertaa harjaus vain lisää talineritystä ja liukuu hiukseen

toinen : ÄLÄ PESE USEIN ON VÄÄRIN. 7 vuotta ihoallergiasairaaloissa lapsen kanssa juosseena on aina neuvottu, että kutiseva iho HUUHDELTA VIILEÄLLÄ VEDELLÄ joka ilta puhtaaksi, jottei BAKTEERIT LEVIÄ. Sama pätee hiuspohjaan, jos kuiva tai rasvoittuva, PIDÄ PUHTAANA , Mutta älä hankaa liian pesevillä ainesosilla. Myös kampaamotuotteissa on hyviä ja huonoja tuotteita ja kaikki ei sovi kaikille, ammattilaisen pitäisi osata neuvoa oikea tuote, juuri sinulle.

Luomutuotteet ok , mutta olemme huomanneet että luomuihmisten hiuspohja usein haisee ja hilseilee, tämä johtuu usein että luomuissa ei ole tarpeeksi peseviä ainesosia. Myös luomu voi allergisoida etenkin siitepölyaikana.
Onko luomu tasalaatuista?
Onko luomu 100 % puhdasta?

entä aurinkosuoja iholla? Onko se huijausta? Miksei hiuksissa sitten toimi.
Meneppä kesäksi välimerelle ja laita toiselle puolelle hiuksia ainoastaan aurinkosuojaa ja toiselle puolelle ei ollenkaan.

Lähettänyt käyttäjä

Jokapäiväinen suihkussa seisominen ei kyllä tee muuta kun saa ihon niin kuivaksi, että hilseitä lentelee ympäriinsä nukkumaan mentäessä. Kutinaa joka puolella se vahingoittaa ihon omaa suojakerrosta. Kun iho pinta rikkoutuu kuivuudesta, iho altistuu erilaisille iho ongelmille. Vaikka seisot päivän et puhdistu.Sisinhapatus jää, sieluasi, henkeäsi et suihkulla saa puhtaaksi.Et päätäsi et myöskään itseäsi. Hiet kyllä lähtee, siihen se jääkin.

Lähettänyt käyttäjä

Mielenkiintoisia kommentteja. Sampoo on ensisijaisesti puhdistusaine. Puhdistamiskyvystä huolehtii pääsääntöisesti pari anionista tendisiä. Samoja tensidejä käytetään kaikissa puhdistusvalmisteissa. Sampoo ei voi aiheuttaa hiukselle mitään muuta kuin puhdistaa sen rasvasta, mahdollisista muista tensidi/vesiliukoisista aineista ja niihin sitoutuneista muista partikkeleista.

Sen sijaan nämä sampoon/puhdistusaineiden vaikuttavat ainesosat, anioniset tensidit, ärsyttävät ihoa/hiuspohjaa. Niin tekevät kaikki näitä raaka-aineita sisältävät tuotteet. Mitä useammin pesee, sitä enemmän iho ärsyytyy.

Monet ihmettelevät, miksi suihkusaippuapesun jälkeen kehon iho kiristää, hilseilee ja kutisee. Sekin johtuu näistä anionisista tensideistä (jos suljetaan pois ihosairaudet). Suihkusaippua nimellä myytävät tuotteet ovat itse asiassa sampoota.

Kannattaa tutustua termiin "tuotedifferointi", jos haluaa ymmärtää enemmän siitä, miten samaa valmistetta voidaan pakata erilaisiin pakkauksiin ja myydä eri nimillä lisäämällä seokseen esim. eri hajusteen tai väriaineen.

ystävällisesti Raija Kara

Lähettänyt käyttäjä

En tiedä, kuinka paljon ohjelmassa oli asiantuntijalausuntoja leikattu toimittajalle sopivaan muotoon, mutta valitettavasti kuluttajalle välittyi asia niin, että ihan sama, vaikka pesisi hiuksensa fairylla. Asiahan ei ihan näin kuitenkaan ole.
Inci kertoo tuotteen sisältämät aineosat suuruusjärjestyksessä, mutta ei kerro, kuinka paljon mitäkin aineosaa tuotteessa on. Siksi inci mm. alkaa aina vedellä. Miltä sitten hius tuntuu pesun jälkeen, riippuu pitkälti (hiuslaadusta) veden, pesevien aineosien ja muiden osien suhteesta tuotteessa(sähköisyyden poistoon, pehmittämiseen, selviävyyteen ja ties mihin). Olen hiukan pahoillani myös Raija Karan puolesta, sillä tällä haastattelulla hän sai pitkälti alan ammattilaisten vihat niskaansa. Uskon kuitenkin vakaasti, että asiaa auttoi toimittajan valinnat keskusteluun valittuihin pätkiin. Tuskin Kara kuitenkaan tarkoitti sitä, että unohda kallis shampoo, ja vaihda fairyyn. Miksei toimittaja kysynyt, millä tuotteella Raija Kara pesee ja hoitaa omat hiuksensa, ja miksi?

Palaan vielä hinta-asiaan sen verran, ettei kaupallisesti voi ajatella tuotteen hintaa sen sisältämien aineosien perusteella. Hyvin voisi ihmetellä, miksi kossupullo maksaa mitä maksaa, vaikka on suurimmaksi osaksi vettä. Tuotteen hinta muodostuu monen monista välikäsistä, joiden olisi loppupeleissä saatava ketjusta oma toimeentulonsa. Tuotteen lopullinen myyjä (esimerkiksi kampaamo) saa lopulta aika pienen siivun tästä taloudellista hyötyä, mutta tuote matkanvarrellaan työllistää paljon ihmisiä. Se on markkinataloutta. Jos ei ole ostovoimaa, ei ole töitä. Ei kirjanpitäjän työtä voi hinnoitella sen mukaan, mitä "exel" on maksanut.

Lähettänyt käyttäjä

Täällä kysyttiin siitä miksi mainontaa ei yritetä hallita. Valitettavasti EU:n tekemien muutosten vuoksi mainonnassa saa käyttää vaikka mitä juttuja hyväksi, kunhan voidaan olettaa, että tavallinen kuluttaja ymmärtää niiden olevan puppua. Todella naurettava muutos, sillä kaikki kuluttajat eivät ole niin tietoisia asioiden todellisesta luonteesta. Eli mainostaa saa miten haluaa kunhan siitä ns. luonnollinen henkilö ymmärtää, ettei asia voi olla niin. Suoraan sanottuna paskaa saa jauhaa siten, että kaikki sen ymmärtää paskanjauhannaksi. Kosmetiikan jättiyritykset tästä hyötyvät eniten niin kauan kuin kuluttajat pidetään siinä uskossa, että rypyt saadaan siloitettua, kuolleet solut korjattua ja selluliitti hävitettyä reisistä voiteilla.

Lähettänyt käyttäjä

Pojallani on runsaasti hilsettä ja luonnonkihara paksuhko tukka, ja se on pysynyt kurissa head and sholdersilla. Ennen ostin hänelle sitruunan tuoksuista. Välillä shampoo kun loppui, ja hän käytti minun ohuille kuiville hiuksille tark. tre semme tuotetta- alkoi hirveä hilseily ja hiukset latistuivat ja näyttivät siltä, kuin olisi öljyä sivelty. Äskettäin ostin sitten uutta head and shouldersin tuuheuttavaa shampoota hänelle. En vahtaa hänen pesukertoja mutta huomasin pari päivää sitten, että hänen luonnonkihara tukkansa oli heleä ja pehmoinen pilvi. Kysyin, jotta oletko jo käyttänyt sitä tuuheuttavaa? Niin oli, vasta kaksi kertaa pessyt sillä, ja tulos oli erinomainen. Poika käy suihkussa 2-3 krt viikossa- teini kun on...eli ei usein.. Kyllä sanoisin, että laatutuote on laatutuote ja kaikille ei käy samassa perheessäkään samat tuotteet.

Lähettänyt käyttäjä

Toivoisin ylen tapaisen luotettavana pidetyn tuottajan tarkistavan faktansa. Suoraväri ei ole irtoväri, suoraväri katoaa käsitellystä hiuksesta vain ja ainoastaan kasvattamalla tai värjäämällä .

Lähettänyt käyttäjä

Höpsis, johanna.

Kyllä suoraväri on nimenomaan sitä pesussa lähtevää. Ei tosin täysin lähde ehkä yhdellä pesulla, mutta haalistuu kyllä hetkessä. Eri asia on, jos esimerkiksi sinisen sävyt tarttuvat puhkivaalennettuun hampputukkaan, siinä on jo enemmän irrottamista!:)

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Silmätutkimus

  Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

  Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Energiaviraston ylläpitämällä sahkonhinta.fi -sivustolla voit vertailla sähkön hintoja.

  Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Keudan floristiopiskelijoiden hyötypuutarha parvekkeella.

  Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Ruusu jonka päällä kävelee animoituja hyönteisiä

  Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Juna saapuu Helsingin asemalle.

  Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kodinhoitohuonetta remontoidaan.

  Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Timo Ojala, K1 katsastus

  Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Kädet näppäimistöllä, näytöllä koodia

  Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Kypärään ja turvavarusteisiin pukeutunut toimittaja portin edessä.

  Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • Kuvakaappaus Quizonaut.com tilausansasta

  iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • kasa ruokajätettä

  Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Kasvisten säilytys

  Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Kanaa, maitoa, maksalaatikkoa

  Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.