Hyppää pääsisältöön

Strada ehdottaa Pissaaja-ukkelia pysyväksi monumentiksi

Taiteilija Tommi Toija, Marjut Tervola ja Toijan pissaaja-ukkeli.
Taiteilija Tommi Toija, Marjut Tervola ja Toijan pissaaja-ukkeli. Kuva: Marjut Tervola/Yle bad bad boy,marjut tervola,pissaaja-ukkeli,strada,tommi toija

Strada ehdottaa taiteilija Tommi Toijan Pissaaja-ukkelia pysyväksi monumentiksi Helsingin Kauppatorille. Nyt kookas monumentti on väliaikainen. Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen kannattaa Stradan ideaa. Muutamassa viikossa iso pissaaja on lumonnut kansan ja ilahduttaa turisteja. Suomi-brändi nousee ehkä uuteen kukoistukseen.

KOMMENTOI STRADAN HANKETTA!

Tässä Stradan huolellisesti puntaroitu esitys apulaiskaupunginjohtajalle:

Arvoisa apulaiskaupunginjohtaja,

Pissaaja-ukkeli pysyväksi patsaaksi Helsinkiin

Me, TV1:n Strada-ohjelma, haluamme tehdä ehdotuksen, että presidentinlinnan edessä oleva Tommi Toijan Bad Bad Boy säilytetään Kauppatorilla.

Helsingin Juhlaviikkoja varten pystytetystä väliaikaisesta taideteoksesta Bad Bad Boysta, kansan suussa Pissaaja-ukkelista, on tullut kulttuuri-ilmiö ja puheenaihe. Yli kahdeksan metrinen patsas huomataan hyvin. Jo ensimmäisenä viikonloppuna patsaan pystyttämisen jälkeen sosiaalisessa mediassa levisi valtavasti valokuvia, joita ihmiset olivat kuvanneet patsasta tai itsestään patsaan kanssa.

Tommi Toijan monumentti Bad Bad Boy pissaa Kauppatorilla.
Tommi Toijan monumentti Bad Bad Boy pissaa Kauppatorilla. Kuva: Marjut Tervola/Yle tommi toijan pissaava poika

Tällainen suosio kertoo, että patsaalla on paitsi Helsingille, myös koko Suomelle brändiarvoa.
Hyvää kaupunkibrändiä rakennetaan vain erottautumalla muista. Bad Bad Boy on tunteita herättävä, omaperäinen teos, joka ei jätä kylmäksi. Se ei ole tyypillinen veistos, jollaisia löytyy tusinoittain, ja jotka unohdetaan saman tien. Brutaali ja alkukantainen teko, julkinen virtsaaminen, tekee patsaasta inhimillisen ja kansanomaisen. Itse hahmo herättää sympatiaa. Pissaaja-ukkeli puhuttelee sellaistakin yleisöä, joka taiteesta ei yleensä piittaa. Vain olemalla uskalias ja rohkea, voi erottautua muista.

Brutaali ja alkukantainen teko, julkinen virtsaaminen, tekee patsaasta inhimillisen ja kansanomaisen.
Tommi Toijan monumentti Bad Bad Boy pissaa Kauppatorilla.
Tommi Toijan monumentti Bad Bad Boy pissaa Kauppatorilla. Kuva: Marjut Tervola/Yle tommi toijan pissaava poika

Kauppatorin vetonaulaksi muodostunut patsas houkuttelee myös ulkomaalaisia turisteja. Olemme seuranneet heidän reaktioitaan, ja suhtautuminen on ollut innostunutta, ihastunutta. Bad Bad Boy voisi houkutella kaupunkiin uusia ulkomaalaisia turisteja. Siitä olisi sekä matkailukohteeksi että kaupungin maamerkiksi, New Yorkin Vapauden patsaan ja Kööpenhaminan Pieni merenneidon tapaan.

Siitä olisi sekä matkailukohteeksi että kaupungin maamerkiksi, New Yorkin Vapauden patsaan ja Kööpenhaminan Pienen merenneidon tapaan
.

Helsinkiläisiä patsas auttaisi julkisen katuvirtsaamisen aiheuttamien negatiivisten tunteiden käsittelyssä. Kuten tiedämme, katuvirtsaaminen on Helsingissä yleinen ongelma etenkin kesäisin. Kielteiset tunteet syntyvät kuitenkin tosiasioiden kieltämisestä, eli siitä että yritämme lakaista ongelmaa maton alle. Virtsaava patsas käsittelee humoristisella tavalla yhtä kansakuntamme keskeistä kipupistettä tehden sen taiteen avulla näkyväksi. Kun katuvirtsaaminen tuntuu istuvan syvällä suomalaisuudessa – miksi emme kääntäisi ongelmaa voimavaraksi – negatiivisuutta positiivisuudeksi?

Alustavina toimina olemme selvittäneet, että patsas kestäisi hyvin Helsingin vaihtelevat sääolosuhteet. Näin patsaan säilyvyys ei olisi ongelma.

Näillä perustein ehdotamme, että Bad Bad Boysta tehdään Helsingin kaupungin julkinen pysyväksi tarkoitettu taideteos.

YLE STRADA TV1

Tässä apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen vastaanottaa Stradan aloitteen:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Hienoa. Seuraavaksi oksentava tyttö Arkadianmäelle ja ulostava poika Säätytalon eteen. Vähäisempi "Vaimonhakkaaja"-monumentti saa tyytyä paikkaan Meilahdessa.

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä on ruma patsas! Miksei voi olla jotain kaunista tilalle? Pitääkö kaikki olla rumaa ja inhottavaa? Ei ne turistit pidä siitä, luulette vaan!

Lähettänyt käyttäjä

Ritva Viljanen saa viedä patsaansa omalle pihalleen, ja maksaa siitä vuokraa kaupungille.
Siihen voisi myös lisätä oksentamisen ja piereskelyn. Kaikki muutkin hänen ihannoimat toiminnat vaikka vuoro tunnein, niin suuri luomus ei olisi niin yksitoikkoinen.
Tuollainen grotesti mielyttää ja Amandan ympäri laitetaan ruma musta laatikko.
Kyllä kuninkaat ja keisarit kulkevat alasti.

Lähettänyt käyttäjä

Ihan mahtava tämä pissaukko. Menin fillarilla monta kertaa kesän aikana tämän pissiksen ohi ja aina siinä oli turisteja ottamassa fotoa mitä ihmeellisimmissä asennoissa ja kuvakulmissa. Tällaista ei ole Helsingissä yhtään liikaa, tuosta tulee hyvälle mielelle ja teos on muutenkin hyvällä maulla tehty onnistunut "läppä".

Kannatan ehdottomasti patsaan säilytystä, ihan samalla tavalla kuin "Peltilehmät" aikoinaan tulivat kaupunkiin, nythän ne ovat osa kaupungin identiteettiä.

Enemmän tästä kusija-kallesta on iloa kuin Guggenheim -museosta!

Lähettänyt käyttäjä

Ei, kiitos. Näyttää niin ahdistuneelta, raukkaparka, että itseäkin ahdistaa. Onko sillä tippuri? Ja liäsksi Brysselissä on jo Mannekenpiss, joten tämä ei olisi mitenkään uutta ja ihmeellistä.

Lähettänyt käyttäjä

Italialaiset nuoretkin vieraamme ihmettelivät tätä rumaa otusta. Koko kauppatorin tienoo on pilattu Mantan peittävällä hotellihökkeröllä, pissaavalla pojalla ja maailmanpyörällä. Mitähän seuraavaksi kipataan tälle turistialueelle?

Lähettänyt käyttäjä

Minusta on väärin, että verovaroin rahoitettu tiedotusväline valehtelee.

"iso pissaaja on lumonnut kansan".
Jos en saa todisteita tuosta, väitän tuota valheeksi

Lähettänyt käyttäjä

Tax, meillä on haastatteluja ja katugallupia (Kauppatorilla tehtyjä), jossa suurin osa turisteista piti Pissaaja-ukkoa hauskana ja suomalaisten huumorintajua hyvänä. Useimmat sanoivat muistavansa tämän monumentin pitkään. Apulaiskaupunginjohtaja Viljasen patsasmyönteinen kommentti nähdään Stradan jutussa perjantai-iltana klo 21.30. Mutta onko patsas lumonnut Suomen kansan? Otamme nämäkin negatiiviset kommentit lähetyksessä esiin. Jos ei patsaasta tykätä, me kerromme sen lähetyksessä.

Lähettänyt käyttäjä

Kyllä turistit siitä tykkäävät, sen olen useasti huomannut. Itse pidän sitä myös erittäin hyvänä ja Stadia elävöittävänä. Ilman muuta se pitää saada pysyväksi.

Lähettänyt käyttäjä

Halutaanko kyseinen taideteos hallitsemaan Helsingin yhteen sisääntuloauloista. Pääkaupungissa on alueita, jotka olisi syytä pitää tyylitajuisina. Tällaisellekin taiteelle on tilauksensa ja paikkansa, mutta ei tässä kohtaa ja pysyvästi.

Vertaisin asiaa pukeutumiseen eli on tapahtumia, joihin pukeudutaan tietyn koodin mukaan, kunnioittaen itseään ja yhteisöä. Jos sillä ei ole väliä, niin sitten kyseisen patsaan sijainnillakaan ei ole väliä.

Lähettänyt käyttäjä

On kansamme taiteellinen taso ja moraali pohjamudissa.jos kansamme brändiä näin tuodaan maailmalle julki. Onko seuraava suuri suomalainen taiteilija hän joka valmistaa taideteoksen miehen ja naisen aktista ja raahaa sen kauppatorille tuomiokirkon viereen? huomaa turistikin tulleensa uuteen sodomaan.

Lähettänyt käyttäjä

Kertakaikkisen ruma "taideteos". Kyllä on hesassa asiat tosi huonolla tolalla, jos
noin ruma "taideteos" halutaan asettaa julkiselle paikalle.

Lähettänyt käyttäjä

Ei missään nimessä näin rumaa "taidetta" parhaalle näköalapaikalle.

Havis Amanda pian takaisin oikealle paikalleen.Nyt nämä hulluttelut pois päiväjärjestyksestä.

Lähettänyt käyttäjä

Hieno taideteos, mutta eikös sen voisi kääntää lorottamaan Uspenskin katedraalin eli Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraalin suuntaan. Toinen vaihtoehto on Presidentinlinnan eli Suomen tasavallan presidentin edustusasunnon suunta! Nythän tuo lorottaa Keisarinnankiveä eli Helsingin vanhinta julkista muistomerkkiä kohden, mikä pystytettiin Nikolai I:n puolison keisarinna Aleksandran ensimmäisen Helsingin-vierailun muistoksi. Pissaaja-ukkeli voisi korvata Ville Vallgrenin Havis Amandan merenneidon, joka symboloi merestä nousevaa Helsinkiä!

Lähettänyt käyttäjä

Olli/Strada
Te esitätte kaksi väitettä. Minä kyseenalaistan toisen niistä. Te todistatte ensimmäisen, toisen kuittaatte toistamalla minun esittämän kyseenalaistuksen, nyt kysymyksen muodossa. Se ei muuta alkuperäistä asetelmaa mitenkään.
Olette esittäneet lumoamisesta väitteen, jonka todenperäisyydestä ei ole näyttöä, ettekä pysty sitä nytkään perustelemaan.
Ymmärrän kyllä tekniikkanne. Se ei valitettavasti sovi tähän mediaan.
Ymmärrän myös, että teette työtänne, todennäköisesti suuren innostuksen vallassa. Sitä suuremmalla syyllä olisi syytä pitää ammattitaito mielessä. Nämä ovat yksinkertaisia perusteita. Kulttuuritoimituksellekaan ei kuulu luisteleminen tosiasioista.

Lähettänyt käyttäjä

Me voidaan adoptoida patsas tänne Turkuun. Meillä on jo ollut vuosia kampanja "Kiss my Turku" niin nyt kun meillä on paljon näitä festareitakin, niin saataisi teos "Piss my Turku"...ja joessa riittää vettä kierrätettäväksi patsaan läpi ja se on melkeinpä pissan veroistakin...joten "pissapoika" tänne vaan. Lisäksi, tuo veistos on psykedeelisen hauska!

Lähettänyt käyttäjä

Olen asunut myös Kalliossa, siellä noita pissaavia ukkoja oli enemmänkin ja onhan niitä näkynyt muuallakin.
Mutta ei kukaan niitä taiteeksi väittänyt, eikä erityisemmin välittänyt, niitä nähdä.

Lähettänyt käyttäjä

Olihan tuo Stradan aloite vitsi, olihan? Sarkasmia? Olihan?

Sillä kamalahan tuo patsas on, eihän siitä mihinkään pääse. Eikä edes sellaisella hyvällä tavalla kamala, vaan pelkästään kamala. Turistit luultavasti kuvaavat sitä sillä ajatuksella että "missään muussa pääkaupungissa ei varmasti esiteltäisi näin rumaa patsasta!"

Mielestäni on aika häpeällistä verrata tuota Vapaudenpatsaaseen tai Pieneen Merenneitoon, jotka molemmat ovat tyylikkäitä taideteoksia. Tuo teos on vain groteski ja mauton tekele. Näin helsinkiläisenä en voi mitenkään kannattaa tuota Stradan tekemää aloitetta. Minua ei se pissaamisteema siinä häiritse yhtään; minua häiritsee se patsaan ulkonäkö yleisesti.

Eipä siis "lumoutunutta kansaa" löydy täältäkään.

Lähettänyt käyttäjä

Ihan hyvä vitsi! Tai jos tosissanne olette, niin siitä vaan, pienet piirithän sen joka tapauksessa päättää, mitä teoksia mihinkin tällätään. Huomauttaisin lähinnä, että "inhimillinen" on aika kapea käsite, jos se edellyttää brutaaliutta ja alkukantaisuutta... Mutta eläimiähän me inhimisetkin ollaan, eikö niin, joten so what? Ja muuten, tuo "kahdeksan metrinen" kuuluisi kirjoittaa yhteen.

Lähettänyt käyttäjä

Bad bad boy:n kuuluisi ehdottomasti jäädä Kauppatorin laidalle katukuvaa piristämään. Suomalaiset eivät ole mitään ryppyotsaisia joten tämä sopii mainiosti paraatipaikalle. Luin tänään Wannabe-mesenaatin kirjoituksen aiheeseen liittyen ja olen kirjoittajan kanssa tismalleen samaa mieltä, lisää hulvattomia veistoksia Helsinkiin. Tässä linkki tekstiin: http://wannabemesenaatti.blogspot.fi/2014/09/tommi-toijan-muuntuvat-pikku-ukkelit.html

Lähettänyt käyttäjä

Eikö toimittajan tulisi olla objektiivinen omissa kommenteissaan?
Pissaava poika Brysselissä ei aiheena tarvitse enää säälittävää toistoa.

Lähettänyt käyttäjä

Siis ehdottomasti olisi pitänyt jättää patsas paikalleen! Se oli (Stradan ohjemassa näin) tosi hauska ja selvästi turistit tykkäs. Mieluummin tommmosta omaleimaista ja erilaista (vaikka rumaakin, jonkun mielestä) kuin rahansyöjä -Guggenheim-pönötyksiä!

 • Kuntavaalit 2017, puheenjohtajatentti.

  Onko sinun tasa-arvosi sama kuin minun tasa-arvoni?

  Kuntavaaliehdokkaiden puheet puhetaidon tutkijan puntarissa

  Maailma näyttää erilaiselta eri maailmankatsomuksista katseltuna. Tasa-arvo ei tarkoita samaa asiaa kokoomuksen, keskustan, vasemmiston tai feministisen puolueen ehdokkaille. Äänestäjä hämmentyy, kun ideologialtaan täysin vastakkaisten puolueiden ehdokkaat kertovat kannattavansa samoja asioita, vaikka perimmiltään sanojen sisältö onkin eri puolueille erilainen.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Haiseeko täällä havu vai biokaasu? Luontokirjojen skitso historia

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Metsä on äiti, kultakauden maalaustaidetta ja sibeliaanista sinfoniaa. Skitsoa kyllä, metsä merkitsee suomalaisille myös talouden pohjaa, biokaasun ja sellun tuoksua. Ilmastonmuutoksen takia luontosuhdetta on kuitenkin pakko muuttaa. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Kollaasi kuvia elokuvasta Viimeinen elokuva (1971).

  Viimeinen elokuva ja Texasville: Teemalauantain jäähyväiset kanavapaikalle 7

  Peter Bogdanovichin elokuvakaksikko la 22.4. kello 20–24.

  Peter Bogdanovichin mestariteos The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva ja sille parikymmentä vuotta myöhemmin tehty jatko-osa Texasville esitetään Teemalauantaissa komeana double billinä 22.4.2017 kello 20–24. Samalla jätetään Jeff Bridgesin, Cybill Shepherdin ja Timothy Bottomsin seurassa jäähyväiset kanavapaikalle 7. Teemalauantait jatkavat 29.4. uudella kanavapaikalla numero 5.

 • Pietari Kylmälä ja hevosaiheista grafiikkaa

  Maalta kaupunkiin, kopotikop! Näin hepasta tuli teinien terapeutti

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä

  Kannattaa mennä ratsastustallille jos haluaa oppia jotain siitä, miten selviydytään “uuden työn” joustavassa ja tunneherkässä maailmassa. Tallilla hevoset ja nuoret naiset ratkovat sosiaalisen elämän monimutkaisia pulmia ja terapoivat toisiaan. Ennen hevonen veti tukkia metsässä ja teki sankaritekoja rintamalla, nykyään se seurustelee, reflektoi itseään ja käyttää kannettavaa elektroniikkaa. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä!