Hyppää pääsisältöön

Suomensukuiset 30 päivässä

Suomensukuiset 30 päivässä -ohjelman reittikartta Kuva: Yle kartta,suomensukuiset 30 päivässä,ville 30 päivässä,ville haapasalo

Keväällä 2012 Ville Haapasalo matkusti Siperiaan etsimään suomalaisuuden juuria. 30 päivän ajan hän matkasi Volgalla ja Uralilla suomensukuisten kansojen seuduilla.

Mitä kuuluu näille suomalaisugrilaisia perinteitä ja kieliä vaaliville kansoille, jotka elävät naapurimme mahtavan lipun alla?

Matka Venäjän suomalaisugrilaisille alueille oli erilainen kuin aiemmat reissut, raskas ja surullinenkin.

Matka Venäjän suomalaisugrilaisille alueille oli erilainen kuin aiemmat reissut, raskas ja surullinenkin.

Olosuhteet olivat monessa paikassa kurjat, mutta lohduttominta oli kohdata totuus katoavista sukulaisista, joiden kohtalosta ei monikaan enää välitä.

Vaikka Hanti-Mansia onkin yksi Venäjän tärkeimmistä talousalueista öljy- ja kaasurikkauksien ansiosta, alueen suomalaisugrilaiset vähemmistökansat eivät rikkauksista suuremmin pääse nauttimaan. Hanteja on arviolta 20 000 ja manseja 7 000. Elinkeinoina nämä kansat harjoittavat kalastusta, metsästystä ja poronhoitoa. Hanti-Mansian suomensukuisia Kuva: Yle hanti-mansia,suomensukuiset 30 päivässä,ville 30 päivässä,ville haapasalo

Matka alkoi Marista, jossa Ville pääsi tutustumaan pienen Shorunzan kylän elämään – ja hiljentymään paikallisten pyhään lehtoon. Seuraavassa kohteessa Udmurtiassa Ville tapasi mm. Buranovan kylän Babushkat, jotka olivat valmistautumassa Euroviisuihin.

Kolmas vierailun kohde oli Mordva, jossa elää ersiä ja moksia. Alue on vauraampaa kuin muut suomalaisugrilaiset alueet Venäjällä ja se näkyy muun muassa Putinin vierailua varten rakennetussa kylässä ja koulussa, joissa lapsia valmennetaan kadeteiksi ensimmäisestä luokasta lähtien.

Toiseksi viimeinen matkakohde oli Komi, joka sijaitsee Ural-vuoriston länsipuolella. Komit ovat perinteidensä ja kielensä puolesta vahvimmin säilyneitä suomalaisugrilaisia kansoja Venäjällä. Pääkaupungissa Syktyvkarissa Ville tapasi suomalaisille tutun hiihtäjälegendan Raisa Smetaninan. Matkan koskettavimmat hetket Ville koki Stalinin entisen vankileirin joukkohaudan äärellä, jossa on 25 000 ruumiin joukossa myös suomalaisia vankeja.

Viimeinen matkakohde oli Uralin itäpuolella sijaitseva Hantimansia, jossa porotaloutta harjoittavat hantit elävät keskellä venäläisten öljynporausalueita. Ville löysi tien myös pieniin suomalaisugrilaisiin kyliin, joihin pääsee kulkemaan vain sulan joen aikaan kesäisin.

Lisää Suomensukuiset kansat -kuvia Facebookissa

Elävän arkiston materiaalia - hiihtäjälegenda Raisa Smetanina tulee suomalaisten tietoisuuteen:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ainakin dokumentista käy ilmi että Ville ei ole tutusunut aiheeseen, karttaan kyllä,
hänen kultuuria koskvat kysymylksensä ovat kovin väkinäisiä ja mitään ensitietoja hänellä ei ole josta tehdä sisältö rikas haastattelu. Hyvä esimerkki oli sanojen vertailu, latinaan perutuvia sanoja suomessa ja sitten kyselee hantin kielisiä sanoja
pitäsi tuntea kieltä ja historiaa, kysymys puu esimerkiski meni oikein mutta viille vaan tyrmäsi sen. Eivät ole synonyymejä kuten eestinkielessä, vaan fonetiikka on avain sanojen kuuntelemiseen, ei sen kirjoitusasu. Multa ainkin tulisi pitkät listat mistä pitäisi puhua, kultuurin historiasta ja sitä kautta keskustelu tuoda nykyhetkeen. Tutstua asiaan etukäteen, karhunpeijaiset jne, kalastus riitit ....

 • ”Elämässäni en tuu saamaan toista palaa alas tätä.”

  Ville Haapasalo maistaa kamelin kyttyrää

  Ville Haapasalo matkaa uudessa Volga 30 päivässä -sarjassaan vanhaa viikinkireittiä pitkin. Matkan varrella hän tutustuu tavallisiin venäläisiin, jotka elävät ja asuvat Volgan varrella. Kamelinkasvattajien luona Haapasalo pääsee elämänsä ensimmäistä kertaa maistamaan kamelin lihaa. Ville pyörittelee rasvaista ja luista kimpaletta käsissään.

 • Ville Haapasalo yrittää bongata uhanalaisen antiloopin

  Ville Haapasalo ja uhanalainen saiga-antilooppi Volgalla

  Ville Haapasalo matkaa uudessa Volga 30 päivässä -sarjassaan vanhaa viikinkireittiä pitkin. Matkan varrella hän tutustuu tavallisiin venäläisiin, jotka elävät ja asuvat Volgan varrella. Kalmukiassa ennen tuhatpäisinä vaeltaneita saiga-antilooppeja on enää jäljellä hyvin vähän.

 • “Täs on ollut nyt kolme retkikuntaa tänään tekemässä saslikia”

  Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, maastopalojen sarja

  Ville Haapasalo matkaa uudessa Volga 30 päivässä -sarjassaan vanhaa viikinkireittiä pitkin. Matkan varrella hän tutustuu tavallisiin venäläisiin, jotka elävät ja asuvat Volgan varrella. Haapasalon matkan varrelle osuu hänelle tuttu näky. Se saa Villen kritisoimaan välinpitämättömyyttä luontoa kohtaan, jota hän kohtaa Venäjällä usein.

 • Ville Haapasalo haaveilee nukkumisesta, mutta mikä Ossia naurattaa?

  Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Syzran

  Ville Haapasalo matkaa uudessa Volga 30 päivässä -sarjassaan vanhaa viikinkireittiä pitkin. Matkan varrella hän tutustuu tavallisiin venäläisiin, jotka elävät ja asuvat Volgan varrella. Kuvauspäivät Villen reissuilla venyvät joskus hyvin pitkiksi, kun tapahtumat seuraavat toisiaan ja yllättäviä käänteitä tapahtuu.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Viisi klassisinta mokaa saunassa - katso kuvat!

  Viisi klassisinta mokaa saunassa - katso kuvat!

  Saunakulttuuri elää jälleen kukoistuskauttaan. Uusia julkisia saunoja perustetaan ja sauna on taas trendikäs asia. KulttuuriCocktail teki kuvasarjan hyvistä saunatavoista pilke silmäkulmassa. Jos haluat herättää pahennusta saunassa - tee näin!