Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Suomensukuiset 30 päivässä

Suomensukuiset 30 päivässä -ohjelman reittikartta Kuva: Yle kartta,suomensukuiset 30 päivässä,ville 30 päivässä,ville haapasalo

Keväällä 2012 Ville Haapasalo matkusti Siperiaan etsimään suomalaisuuden juuria. 30 päivän ajan hän matkasi Volgalla ja Uralilla suomensukuisten kansojen seuduilla.

Mitä kuuluu näille suomalaisugrilaisia perinteitä ja kieliä vaaliville kansoille, jotka elävät naapurimme mahtavan lipun alla?

Matka Venäjän suomalaisugrilaisille alueille oli erilainen kuin aiemmat reissut, raskas ja surullinenkin.

Matka Venäjän suomalaisugrilaisille alueille oli erilainen kuin aiemmat reissut, raskas ja surullinenkin.

Olosuhteet olivat monessa paikassa kurjat, mutta lohduttominta oli kohdata totuus katoavista sukulaisista, joiden kohtalosta ei monikaan enää välitä.

Vaikka Hanti-Mansia onkin yksi Venäjän tärkeimmistä talousalueista öljy- ja kaasurikkauksien ansiosta, alueen suomalaisugrilaiset vähemmistökansat eivät rikkauksista suuremmin pääse nauttimaan. Hanteja on arviolta 20 000 ja manseja 7 000. Elinkeinoina nämä kansat harjoittavat kalastusta, metsästystä ja poronhoitoa. Hanti-Mansian suomensukuisia Kuva: Yle hanti-mansia,suomensukuiset 30 päivässä,ville 30 päivässä,ville haapasalo

Matka alkoi Marista, jossa Ville pääsi tutustumaan pienen Shorunzan kylän elämään – ja hiljentymään paikallisten pyhään lehtoon. Seuraavassa kohteessa Udmurtiassa Ville tapasi mm. Buranovan kylän Babushkat, jotka olivat valmistautumassa Euroviisuihin.

Kolmas vierailun kohde oli Mordva, jossa elää ersiä ja moksia. Alue on vauraampaa kuin muut suomalaisugrilaiset alueet Venäjällä ja se näkyy muun muassa Putinin vierailua varten rakennetussa kylässä ja koulussa, joissa lapsia valmennetaan kadeteiksi ensimmäisestä luokasta lähtien.

Toiseksi viimeinen matkakohde oli Komi, joka sijaitsee Ural-vuoriston länsipuolella. Komit ovat perinteidensä ja kielensä puolesta vahvimmin säilyneitä suomalaisugrilaisia kansoja Venäjällä. Pääkaupungissa Syktyvkarissa Ville tapasi suomalaisille tutun hiihtäjälegendan Raisa Smetaninan. Matkan koskettavimmat hetket Ville koki Stalinin entisen vankileirin joukkohaudan äärellä, jossa on 25 000 ruumiin joukossa myös suomalaisia vankeja.

Viimeinen matkakohde oli Uralin itäpuolella sijaitseva Hantimansia, jossa porotaloutta harjoittavat hantit elävät keskellä venäläisten öljynporausalueita. Ville löysi tien myös pieniin suomalaisugrilaisiin kyliin, joihin pääsee kulkemaan vain sulan joen aikaan kesäisin.

Lisää Suomensukuiset kansat -kuvia Facebookissa

Elävän arkiston materiaalia - hiihtäjälegenda Raisa Smetanina tulee suomalaisten tietoisuuteen:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ainakin dokumentista käy ilmi että Ville ei ole tutusunut aiheeseen, karttaan kyllä,
hänen kultuuria koskvat kysymylksensä ovat kovin väkinäisiä ja mitään ensitietoja hänellä ei ole josta tehdä sisältö rikas haastattelu. Hyvä esimerkki oli sanojen vertailu, latinaan perutuvia sanoja suomessa ja sitten kyselee hantin kielisiä sanoja
pitäsi tuntea kieltä ja historiaa, kysymys puu esimerkiski meni oikein mutta viille vaan tyrmäsi sen. Eivät ole synonyymejä kuten eestinkielessä, vaan fonetiikka on avain sanojen kuuntelemiseen, ei sen kirjoitusasu. Multa ainkin tulisi pitkät listat mistä pitäisi puhua, kultuurin historiasta ja sitä kautta keskustelu tuoda nykyhetkeen. Tutstua asiaan etukäteen, karhunpeijaiset jne, kalastus riitit ....

 • Kasvisruoat pääosassa intialaisessa diwali-juhlassa

  Paneer butter masala on aromien ilotulitus. Katso ohje.

  Villen keittiö 30 minuutissa, 8/8. Ville opettelee intialaisen diwali-juhlan kasvisruokien valmistusta Shefalin, Rajivin Kashikan opastuksessa. Ville innostuu maistelemaan raaka-aineita sellaisenaan mustasta suolasta kirkastettuun voihin. Katso reseptit.

 • Pistaasi kruunaa afgaaniriisin

  Loihdi kasviksista herkullisia piirakoita. Ohjeet täältä.

  Villen keittiö 30 minuutissa, 6/8. Afganistanilaissyntyinen Zarmina perheineen opettaa Villelle lammaspadan, kasvispiirakoiden ja mausteisen riisin valmistusta. Ruoanlaiton ohessa Ville saa kuulla Zarminan perheen monivaiheisen tien Suomeen. Katso reseptit.

 • Feijoada on brasilialaisten kansallisherkku

  Grillaa kanan sydämistä maukas alkupala. Katso ohje.

  Villen keittiö 30 minuutissa, 5/8. Pekonit poksahtelevat ja kanan sydämet marinoituvat brasilialaisvieraiden vallatessa Villen keittiön. Mariana ystävineen opettaa Villelle mustapapupadan teon ja avaa brasilialaisen grillauskulttuurin saloja. Katso reseptit.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomihittien näkymättömät duunarit

  Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

  Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.

 • Varoituslista valemedioista – älä luota näihin sivustoihin

  Tunnetuimmat valeuutis- ja satiirisivustot kootusti.

  Valeuutisista on tullut merkittävä bisnes ja poliittisen mielipidevaikuttamisen muoto, vaikka juuri kukaan ei tarkoituksella kirjoita selaimeensa valeuutissivustojen osoitteita. Tarkista nimi tästä listasta seuraavan kerran, kun kohtaat sosiaalisessa mediassa epäilyttävän uutislähteen.

 • Tiesitkö tämän puolukasta?

  Puolukan terveysvaikutukset

  Marjojen syöminen on terveellistä ja jo parin desilitran marja-annoksella voi taata huomattavan osan esimerkiksi päivän C-vitamiinitarpeesta sekä kuitumäärästä. Marjojen syöminen on hyväksi myös rasva- ja sokeriaineenvaihdunnalle, mutta mikä tekee puolukasta erityisen terveellisen?

 • RSO & Esa-Pekka Salonen

  RSOn vierailevana kapellimestarina on Esa-Pekka Salonen

  Radion sinfoniaorkesterin konsertin johtaa kapellimestari Esa-Pekka Salonen ja koko konsertti on pelkkää Stravinskya. Ohjelmassa on Igor Stravinskyn Fanfaari kolmelle trumpetille, Sinfonioita puhaltimille, Agon ja Kevätuhri. Myöhäsiillan kamarimusiikkikonsertissa on ohjelmassa Esa-Pekka Salosen kaksi teosta Meeting ja Homunculus. Palaa konserttiin / Watch on demand
  Kuuntele myös kapellimestari Hannu Linnun, säveltäjä Jouni Kaipaisen ja toimittaja Lotta Emanuelssonin keskustelu: Igor Stravinskyn Kevätuhri 100 vuotta. Keskustelu on uusinta vuodelta 2013.