Hyppää pääsisältöön

Suomensukuiset 30 päivässä

Suomensukuiset 30 päivässä -ohjelman reittikartta Kuva: Yle kartta,suomensukuiset 30 päivässä,ville 30 päivässä,ville haapasalo

Keväällä 2012 Ville Haapasalo matkusti Siperiaan etsimään suomalaisuuden juuria. 30 päivän ajan hän matkasi Volgalla ja Uralilla suomensukuisten kansojen seuduilla.

Mitä kuuluu näille suomalaisugrilaisia perinteitä ja kieliä vaaliville kansoille, jotka elävät naapurimme mahtavan lipun alla?

Matka Venäjän suomalaisugrilaisille alueille oli erilainen kuin aiemmat reissut, raskas ja surullinenkin.

Matka Venäjän suomalaisugrilaisille alueille oli erilainen kuin aiemmat reissut, raskas ja surullinenkin.

Olosuhteet olivat monessa paikassa kurjat, mutta lohduttominta oli kohdata totuus katoavista sukulaisista, joiden kohtalosta ei monikaan enää välitä.

Vaikka Hanti-Mansia onkin yksi Venäjän tärkeimmistä talousalueista öljy- ja kaasurikkauksien ansiosta, alueen suomalaisugrilaiset vähemmistökansat eivät rikkauksista suuremmin pääse nauttimaan. Hanteja on arviolta 20 000 ja manseja 7 000. Elinkeinoina nämä kansat harjoittavat kalastusta, metsästystä ja poronhoitoa. Hanti-Mansian suomensukuisia Kuva: Yle hanti-mansia,suomensukuiset 30 päivässä,ville 30 päivässä,ville haapasalo

Matka alkoi Marista, jossa Ville pääsi tutustumaan pienen Shorunzan kylän elämään – ja hiljentymään paikallisten pyhään lehtoon. Seuraavassa kohteessa Udmurtiassa Ville tapasi mm. Buranovan kylän Babushkat, jotka olivat valmistautumassa Euroviisuihin.

Kolmas vierailun kohde oli Mordva, jossa elää ersiä ja moksia. Alue on vauraampaa kuin muut suomalaisugrilaiset alueet Venäjällä ja se näkyy muun muassa Putinin vierailua varten rakennetussa kylässä ja koulussa, joissa lapsia valmennetaan kadeteiksi ensimmäisestä luokasta lähtien.

Toiseksi viimeinen matkakohde oli Komi, joka sijaitsee Ural-vuoriston länsipuolella. Komit ovat perinteidensä ja kielensä puolesta vahvimmin säilyneitä suomalaisugrilaisia kansoja Venäjällä. Pääkaupungissa Syktyvkarissa Ville tapasi suomalaisille tutun hiihtäjälegendan Raisa Smetaninan. Matkan koskettavimmat hetket Ville koki Stalinin entisen vankileirin joukkohaudan äärellä, jossa on 25 000 ruumiin joukossa myös suomalaisia vankeja.

Viimeinen matkakohde oli Uralin itäpuolella sijaitseva Hantimansia, jossa porotaloutta harjoittavat hantit elävät keskellä venäläisten öljynporausalueita. Ville löysi tien myös pieniin suomalaisugrilaisiin kyliin, joihin pääsee kulkemaan vain sulan joen aikaan kesäisin.

Lisää Suomensukuiset kansat -kuvia Facebookissa

Elävän arkiston materiaalia - hiihtäjälegenda Raisa Smetanina tulee suomalaisten tietoisuuteen:

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ainakin dokumentista käy ilmi että Ville ei ole tutusunut aiheeseen, karttaan kyllä,
hänen kultuuria koskvat kysymylksensä ovat kovin väkinäisiä ja mitään ensitietoja hänellä ei ole josta tehdä sisältö rikas haastattelu. Hyvä esimerkki oli sanojen vertailu, latinaan perutuvia sanoja suomessa ja sitten kyselee hantin kielisiä sanoja
pitäsi tuntea kieltä ja historiaa, kysymys puu esimerkiski meni oikein mutta viille vaan tyrmäsi sen. Eivät ole synonyymejä kuten eestinkielessä, vaan fonetiikka on avain sanojen kuuntelemiseen, ei sen kirjoitusasu. Multa ainkin tulisi pitkät listat mistä pitäisi puhua, kultuurin historiasta ja sitä kautta keskustelu tuoda nykyhetkeen. Tutstua asiaan etukäteen, karhunpeijaiset jne, kalastus riitit ....

 • ”Elämässäni en tuu saamaan toista palaa alas tätä.”

  Ville Haapasalo maistaa kamelin kyttyrää

  Ville Haapasalo matkaa uudessa Volga 30 päivässä -sarjassaan vanhaa viikinkireittiä pitkin. Matkan varrella hän tutustuu tavallisiin venäläisiin, jotka elävät ja asuvat Volgan varrella. Kamelinkasvattajien luona Haapasalo pääsee elämänsä ensimmäistä kertaa maistamaan kamelin lihaa. Ville pyörittelee rasvaista ja luista kimpaletta käsissään.

 • Ville Haapasalo yrittää bongata uhanalaisen antiloopin

  Ville Haapasalo ja uhanalainen saiga-antilooppi Volgalla

  Ville Haapasalo matkaa uudessa Volga 30 päivässä -sarjassaan vanhaa viikinkireittiä pitkin. Matkan varrella hän tutustuu tavallisiin venäläisiin, jotka elävät ja asuvat Volgan varrella. Kalmukiassa ennen tuhatpäisinä vaeltaneita saiga-antilooppeja on enää jäljellä hyvin vähän.

 • “Täs on ollut nyt kolme retkikuntaa tänään tekemässä saslikia”

  Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, maastopalojen sarja

  Ville Haapasalo matkaa uudessa Volga 30 päivässä -sarjassaan vanhaa viikinkireittiä pitkin. Matkan varrella hän tutustuu tavallisiin venäläisiin, jotka elävät ja asuvat Volgan varrella. Haapasalon matkan varrelle osuu hänelle tuttu näky. Se saa Villen kritisoimaan välinpitämättömyyttä luontoa kohtaan, jota hän kohtaa Venäjällä usein.

 • Ville Haapasalo haaveilee nukkumisesta, mutta mikä Ossia naurattaa?

  Ville Haapasalo ja Volga 30 päivässä, Syzran

  Ville Haapasalo matkaa uudessa Volga 30 päivässä -sarjassaan vanhaa viikinkireittiä pitkin. Matkan varrella hän tutustuu tavallisiin venäläisiin, jotka elävät ja asuvat Volgan varrella. Kuvauspäivät Villen reissuilla venyvät joskus hyvin pitkiksi, kun tapahtumat seuraavat toisiaan ja yllättäviä käänteitä tapahtuu.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Jos synnyit 1990-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  1990-lukulaisen silmin Yle saattaa näyttää tältä.

  1990-luvun lapsena synnyit keskelle teknologista vallankumousta: kännykät ja tietokoneet arkipäiväistyivät lapsuudessasi, ja tv:stä tuli enemmän ohjelmaa kuin koskaan. Ensimmäisiä ohjelmasuosikkejasi olivat muumit ja lauantaisin ruutuun puksuttava Veturi. Koululaisena suosikkiaikasi oli kesäloma, jolloin aamut aloitti Summeri. Muistat, kuinka New Yorkin kaksoistornit romahtivat ja hyökyaalto tuhosi Kaakkois-Aasiaa. Seurasit, kuinka Suomi nousi maailmankartalle euroviisuvoiton ja Conan O'Brienin talk shown myötä. Vuonna 2011 juhlit Suomen MM-jääkiekkokultaa ensimmäistä kertaa elämässäsi. Älypuhelimen myötä tv ja radio kulkivat kanssasi, missä ikinä liikuitkaan.

 • Uusi oppiminen tuli kouluihin - 7 vinkkiä kotiväelle

  Uuden OPSin mukainen oppiminen pitäisi näkyä myös kodeissa

  Uuden opetussuunnitelman myötä oppiminen koulussa muuttuu. Oppilaista tulee aktiivisia tiedonetsijiä, jotka ottavat itse tai ryhmässä selvää asioista. Mutta pitäisikö opiskelun muuttua myös kotona? Tehdäänkö läksyt edelleen kuten vanhempien kouluaikoina?

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Uusi Päivä hakee 15-18-vuotiasta naisnäyttelijää!

  Uusi Päivä hakee 15-18-vuotiasta naisnäyttelijää!

  Virtauksen lukiossa avautuu paikka uudelle opiskelijalle! Haemme sitoutunutta 15-18-vuotiasta naisnäyttelijää joukkoomme. Jos vuorosanat muistuvat helposti mieleesi, nautit kameran edessä olemisesta ja soitat lisäksi jotain instrumenttia, saatat hyvinkin olla etsimämme henkilö.