Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Äänitehosteet kuuluvat maailmalle

Ylen arkiston aarteisiin kuuluu myös äänitehostekokoelma. Kokoelmaa avataan nyt uudella tavalla, kun tarjoamme ääniä kaikkien käyttöön Freesound-palvelussa.

Äänitehosteita on kerätty Ylessä jo 1930-luvulta alkaen. Varhaisimmat äänet tallennettiin kaivertamalla ääni ns. pikalevylle. Studion ulkopuolella käytettiin mobiileja ratkaisuja: pikalevyjen kaiverruslaite laitettiin ääniauton kyytiin.

Tukkien uiton ääniä tallennetaan Yleisradion toimesta 1930-luvulla.

Kuvassa äänitetään tukkien uittoa 1930-luvulla. Muita Ylen vanhoja kuvia äänitehosteiden tuottamisesta voit katsoa arkiston Flickr-tililtä

Magnetofoninauhojen yleistyttyä 1950-luvulla äänien käsittely helpottui, ja systemaattinen äänitystyö pääsi alkamaan. Vuonna 1957 perustettiin Ylen Tehosto tuottamaan tehosteita varsinkin kuunnelmiin. Äänten kautta luotiin tunnelmaa ja saatiin kuulija nauramaan, jännittämään tai pelkäämään. Halloweenin kunniaksi Elävään arkistoon on koottu kauhu-teeman ääniä

Tehosto kasvoi ja toimi vilkkaasti 2000-luvun vaihteeseen asti. Sittemmin tahti on hiljentynyt ja resurssit pienentyneet säästötoimien myötä. Kertynyt kokoelma on kuitenkin saatu lähes kokonaisuudessaan digitoitua. Yli 40 000 äänitehostetta on ohjelmatuotannon käytettävissä. Uutta materiaalia kertyy edelleen jonkin verran, vaikkei varsinaista resurssia hankintaan olekaan.

Äänitehosteet olivat ensimmäisiä sisältöjä, joita Yle ryhtyi jakamaan yleisön vapaaseen käyttöön. Äänitehosteita tarjottiin taannoin ladattavassa muodossa Elävässä arkistossa Tehosto-sivustolla, jota ei enää ylläpidetä. Nyt kokeilemme uutta tapaa jakaa ääniä kaikkien käyttöön. Olemme ladanneet joukon tehosteita ääniharrastelijoiden ylläpitämälle, kansainväliselle Freesound-sivustolle.

Äänet ovat Freesoundissa pakkaamattomina wav-tiedostoina, joita voi ladata omalle koneelle. Niissä on avoin lisenssimerkintä Creative Commons - Nimeä, mikä tarkoittaa, että ääniä saa käyttää vapaasti, myös kaupalliseen tarkoitukseen, kunhan käytön yhteydessä ilmenee Ylen nimi.

Äänet ovat ryhmitelty aiheen mukaan. Koska sivusto on kansainvälinen, äänien nimissä ja tageissa käytetään myös englantia. Freesoundissa on paljon muutakin äänimateriaalia, jota voi hakea vaikkapa hakusanojen perusteella ja käyttää kunkin äänen kohdalla ilmenevän Creative Commons -lisenssin mukaan.

Jatkamme äänten lataamista Freesoundiin toistaiseksi käsityönä. Tulevaisuudessa toivomme, että voimme kehittää tavan tuoda suurempia määriä ääniä myös Ylen verkkosivuille. Valtaosa Ylen äänitehosteista on yhtiön omaa tuotantoa ja siten jaettavissa tulevaisuudessa kaikkien käyttöön.

Sillä välin voitte käydä Freesoundissa tutustumassa esimerkiksi vuonna 1938 Ivalossa äänitetyn hevosvetoisen niittokoneen ääneen. Alunperin tämä tallennettiin suoraan kaivertamalla ääni sellakka- eli pikalevylle.

Ääniä voi myös kuunnella Yle Radio Suomen pari kertaa vuodessa lähetettävässä Äänien ilta -ohjelmassa, jossa soitetaan kokoelman tehosteita ja keskustellaan äänistä ja äänimaisemista kuulijoiden ja studiovieraiden kanssa. Ohjelmat ovat kuultavissa myös Elävässä arkistossa.

Kirjoittaja Merja Pesola on työskennellyt Ylessä pitkään äänitehosteiden parissa ja toimii Yle Arkiston äänitehosteasiantuntijana.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Pääsin silloisen Arlainstituutin, eli nykyisen Keskuspuiston Ammattiopiston www.keskuspuisto.fi järjestämälle, vähintään kuukauden pituiselle Työharjoittelujaksolle juurikin Ylen Tehostoon, jossa sain Äänittäjä Mikko Laakson opastuksella, äänittää eri äänitehosteita juurikin kuunnelmiin, mutta "leikittelimme" myös äänillä, eli jos esim. laitettiin kolme eri nopeutta sisältävä avokelanauhuri kaikkein hitaimmalle, viheltäen sitten titiyytä 2 oktaavia matalammalta, kuin Talitintti yleensä, sekä luonnollisesti hitaasti, kun kelanauhurin, sitten laittoi nopeimmalle nopeudelle, on kyllä vaikea erottaa, onko se Ihminen, vaiko Talitintti, joka ääntelee? Työharjoitteluani, yritettiin pidentää jopa puolella vuodella, oli jo alustava s uunnitelma, mikä olisi työtilani, tehtävät, olisivat olleet alkaen ihan yksinkertaisista äänitystöistä, jossa kuitenkin saisin äänittää ihan hyvälaatuisia kuunnelmia nauhalta toiselle, olisin toisaalta saanut myös tilaani levysoittimen yms, jos haluaisin muutoin vain välillä kuunnella harvinaisiakin älppäreitä jne, mutta kuinka ollakaan, eivät siihen resurssit riittäneet ja muutamaa vuotta myöhemminhän Tehosto yksikkönä lakkautettiin, jolloin Radio X3M, saikin entiset Tehoston tilat. Olin jo tällöin sitä mieltä ja olen edelleen, että Tehoston tapainen paikka, olisi mainio Työpaikka esim. Kehitysvammaisillekin, jotka eivät halua edes, taikka ehkä eivät pysty toimimaan Juontajina yms, mutta tekisivät kuitenkin tärkeän osansa toiminnasta, kokoamalla tehosteita eri ohjelmiin ja yleensäkin, on aina parempi, jos erillinen Yksikkö, voi keskittyä vain siihen juttuun, mutta säästöä, säästöä, sehän on päivän sana ja -sävel. Pitääpä mennä joskus katsomaan, mitä tehosteita jo on ladattu.