Hyppää pääsisältöön

EU ja Venäjän kaupan pakotteiden aika

Virkamies huoneessaan markku keinänen

Ukrainan kriisin vuoksi EU on ottanut käyttöön rajoittavia toimenpiteitä, jotka kohdistuvat Venäjään ja Venäjä on puolestaan ottanut käyttöön vastapakotteita EU:ta vastaan.

Mutta kun nyt ollaan tässä tilanteessa, niin milloin ja miten siitä päästään eroon? Ensi heinäkuussa EU:n asettamista rajoitteista luovutaan, mikäli niiden jatkamisesta ei yksimielisesti sovita. Mikäli niistä halutaan luopua jo aiemmin, siihenkin vaaditaan yksimielisyys jäsenmailta.

Toisaalta, jos Itä-Ukrainan tilanteeseen kohdistuvat pakotteet saadaan purettua, niin miten käy Krimin tilanteeseen kohdistuvien pakotteiden. Mikä on EU:n mielestä se tilanne, milloin pakotteista ylipäätään voidaan luopua, tai milloin niitä pitää jatkaa? Ja milloin ja millä ehdoin Venäjä luopuu omista vastapakotteistaan? Joka tapauksessa tilanne on hankala kummallekin osapuolelle tässä taloustilanteessa. Kiinnostavaa on myös nähdä, jääkö näistä pakotteista pitkäaikaisia seurauksia EU-maiden ja Venäjän välisiin kauppasuhteisiin.

Samaan aikaan muualla maailmassa yritetään sen sijaan vauhditta kauppaa. Esim. WTO-neuvottelut ovat nytkähtäneet eteenpäin ja EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppa- ja investointisuojasopimus on saatu valmiiksi ja EU:n ja USA:n välistä vapaakauppa- ja investointisuojasopimusta neuvotellaan.

Ohjelmassa haastateltavana osastopäällikkö Markku Keinänen ulkoasiainministeriöstä taloudellisten ulkosuhteiden osastolta.

 • Ranskalainen kunnianhimo

  Ranskan asema Euroopassa

  ”Ranskasta on tullut alakuloinen maa”, pamauttaa tunnettu ranskalainen yhteiskunnallinen tietokirjailija ja kolumnisti Alain Duhamel uusimman ja yhdennentoista kirjansa ”Une ambition francaise” eli ranskalainen kunnianhimo ensimmäisiksi sanoiksi.

 • Uusi suuri peli Afganistanissa

  Afganistaniin palautetaan miljoonia pakolaisia

  ”Afganistanin strateginen asema on muuttumassa. Yhdysvaltojen sotilaallinen merkitys on vähentynyt ja talebanit vahvistuvat. Naapurivaltiot kilpailevat vaikutusvallasta Afganistanissa solmimalla uusia liittolaisuuksia. Samaan aikaan jopa miljoonia afgaanipakolaisia uhkaa karkotus entiseen kotimaahansa Pakistanista, Iranista ja Euroopasta.

 • Rikolliset lapset

  Pelottava huomispäivä lapsijengien käsissä

  Tunnettu italialainen Roberto Saviano kertoo, miten lapsista kasvaa rikollisia. Napolissa, mutta julmaa nykymaailmaa jäljitellen. "- Moi, Totò!

 • Tunisia viisi vuotta Arabikevään jälkeen

  Arabikeväät alkoivat Tunisiasta

  Arabikeväät alkoivat Tunisiasta, mutta tämä maa on myös ainoa, jossa muutos on tapahtunut. Se perustuu kaikkien poliittisten voimien kompromissiin, kertoo nuori tunisialainen naispuolinen kansalaisaktivisti Riha Mejri.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta

 • Ranskalainen kunnianhimo

  Ranskan asema Euroopassa

  ”Ranskasta on tullut alakuloinen maa”, pamauttaa tunnettu ranskalainen yhteiskunnallinen tietokirjailija ja kolumnisti Alain Duhamel uusimman ja yhdennentoista kirjansa ”Une ambition francaise” eli ranskalainen kunnianhimo ensimmäisiksi sanoiksi.

 • Uusi suuri peli Afganistanissa

  Afganistaniin palautetaan miljoonia pakolaisia

  ”Afganistanin strateginen asema on muuttumassa. Yhdysvaltojen sotilaallinen merkitys on vähentynyt ja talebanit vahvistuvat. Naapurivaltiot kilpailevat vaikutusvallasta Afganistanissa solmimalla uusia liittolaisuuksia. Samaan aikaan jopa miljoonia afgaanipakolaisia uhkaa karkotus entiseen kotimaahansa Pakistanista, Iranista ja Euroopasta.

 • Rikolliset lapset

  Pelottava huomispäivä lapsijengien käsissä

  Tunnettu italialainen Roberto Saviano kertoo, miten lapsista kasvaa rikollisia. Napolissa, mutta julmaa nykymaailmaa jäljitellen. "- Moi, Totò!

 • Tunisia viisi vuotta Arabikevään jälkeen

  Arabikeväät alkoivat Tunisiasta

  Arabikeväät alkoivat Tunisiasta, mutta tämä maa on myös ainoa, jossa muutos on tapahtunut. Se perustuu kaikkien poliittisten voimien kompromissiin, kertoo nuori tunisialainen naispuolinen kansalaisaktivisti Riha Mejri.