Hyppää pääsisältöön

Apple Pay tulee Suomeenkin

Apple Pay Iphone 5:ssa Kuva: Shutterstock/Bloomua apple,apple pay,iphone,mobiilimaksaminen

Monessa se on mukana: kuluttajaelektroniikassa, karttapalveluissa, pilvipalveluissa, musiikkibisneksessä, kirjakaupassa, elokuva- ja tv-palveluissa ja nyt myös maksupalveluissa. Apple käynnisti lokakuun 20. päivänä USA:ssa uuden Apple Pay -palvelunsa, jolla se pyrkii astumaan taloudellisesti kannattavaan maksuliikennebisnekseen.

iPhone 6:n ja 6 Plussan omistajat voivat maksaa palveluista ja tavaroista fyysisissä kaupoissa sekä verkkokaupoissa ja mobiilisovelluksissa. Kaikki tapahtuu langattomasti NFC-piirin ja iOS:ään lisätyn ohjelmiston avulla. Ensi vuoden puolella maksaa voi myös Apple Watchin avulla rannetta maksupäätteen edessä heilauttamalla.

Korttimaksut voi hoitaa iPhonella ja sormenjäljellä apple pay Kuva: Apple apple pay

Applen toimitusjohtajan Tim Cookin mukaan yhtiössä ollaan tyytyväisiä, sillä kolmessa päivässä yli miljoona ihmistä otti Apple Payn käyttöönsä. Cook arvioi, että Apple Paylla olisi USA:ssa jo enemmän käyttäjiä kuin muilla langattomilla maksutavoilla yhteensä.

Tämä kaikki on tietysti vasta alkua. Vielä on liian aikaista sanoa, onko Apple Paysta todelliseksi alan muuttajaksi, kuten Applen laitteet ovat aiemmin tehneet. USA on tunnetusti maksamisen kehitysmaa, jossa yli puolet yrityksistä maksaa edelleen laskunsa shekillä. Emarketer-tutkimusfirman mukaan mobiilimaksujen määrä on häviävän pieni osa 264 miljardin verkko-ostoksista ja 4260 miljardin dollarin perinteisistä kaupassa tehtävistä ostoksista. Vain 1,6 miljardia. Kasvua toki on odotettavissa.

Ensi vuonna Eurooppaan

Apple Pay avautui ensimmäisenä USA:ssa, mutta Apple on väläytellyt sen käyttöönottoa muissakin maissa. Suomessa maksupäätteitä, maksukortteja sekä verkkomaksuja välittävästä Nets-yrityksestä eli entisestä Luottokunnasta vahvistetaan, että Apple Pay on tulossa myös Eurooppaan ja Suomeen.

Netsistä arvioidaan, että Apple Payn tukeminen sopii hyvin sen omaan valikoimaan sekä korttipalveluita tarjoaville pankeille että maksutapahtumia vastaanottaville kauppiaille. Yksityiskohtaista toteutussuunnitelmaa ei ole kuitenkaan vielä valmiina.

Apple Paylla voi maksaa myös suoraan sovelluksissa Apple pay Kuva: Apple apple pay

Apple Pay käyttää EMV Contactless eli lähimaksamistoiminnallisuutta ja NFC-teknologiaa puhelimen ja maksupäätteen välisessä kommunikaatiossa. Suomessa käytössä olevat lähimaksamisen maksupäätteet ovat Netsin mukaan yhteensopivia Apple Payn kanssa.

Yhtiön mukaan käytännön toteutuksia varten tarvitaan vielä eurooppalaista yhteistyötä Visan, MasterCardin ja American Expressin kanssa sekä toimenpiteitä kortteja liikkeelle laskevissa pankeissa - myös Suomessa. Nets uskoo Apple Payn laajentuvan Eurooppaan vuoden 2015 kuluessa.

Ei enää olan yli kurkkimista

Apple Payllä maksutilanteessa ei tarvita maksukorttia, pin-koodia, henkilöllisyystodistusta, salasanaa tai mitään muutakaan maksamista hidastavaa ja vaikeuttavaa tekijää. Sormi asetetaan puhelimen sormenjälkilukijaan, vilautetaan sitä kaupan maksupäätteelle ja maksu lähtee puhelimeen aiemmin syötetyltä luottokortilta. Siltä samalta, joka on useilla Apple ID:llä iTunes ja App Store -ostosten takia.

Helpolta kuulostaa, mutta ei se maksaminen vaikeaa ole käteisellä tai kortillakaan. Oikeastaan Apple Payn ainutlaatuisuus liittyy turvallisuuteen. Se mahdollistaa korttimaksamisen ilman, että vieressä seisoja voisi urkkia pin-koodin. Edes kauppias ei pääsee näkemään korttisi numeroa, joten legendat takahuoneessa höylätyista luottokorteista ovat historiaa.

Eikä anonymiteetti lopu tähän. Applen mukaan se ei kerää mitään tietoja maksuliikenteestä, eikä tiedä mitä ostit, mistä ja millä hinnalla. Kaikki liikkuu ostajan, myyjän ja pankin välillä. No mitä jos puhelin katoaa? Applen mukaan laitteisiin ei tallenneta lainkaan kortin tietoja, vaan maksuliikenne perustuu erityiseen piiriin, josta löytyy vain salatussa muodossa oleva toinen tunnistenumero (device account number).

Tämä numero asuu piirissä, joka ei ole yhteydessä iOS-käyttöjärjestelmään, eikä sitä varmuuskopioida iCloudiin. Kuulostaa ainakin maallikosta jo melko turvalliselle, toki ei reiättömiä järjestelmiä ole olemassakaan.

Nets-yrityksen mukaan maksamisen turvallisuutta ja käytön helppoutta vielä vahvistavat maksujärjestelmien taustatehtävissä luotavat kertakäyttöiset korttinumerotiedot.

Apple Payllä maksaessa vieressä seisoja ei voi urkkia pin-koodia.

Apple Payn kaltaiset mobiilimaksamisen ratkaisut näyttävät kiinnostavan kuluttajia Suomessa. Danske Bankin mukaan tästä on osoituksena esimerkiksi sen Suomessa ja Tanskassa markkinoille tuoman MobilePay-mobiilimaksun suosio. Pankin mukaan erityisesti kuluttaja-asiakkaita näyttäisi kiinnostavan mobiilimaksuratkaisujen käyttöönoton ja käytön helppous. Lisäksi luonnollisesti palvelun turvallisuus.

Teknologisen hehkutuksen keskellä täytyy toki muistaa, että Apple Payn käyttäminen vaatii Applen laitteen, johon kaikilla ei suinkaan ole varaa. Maksukortin sentään saa, jos rekisteri on muuten kunnossa.

Maksusota syttymässä

Vaikka Apple Pay on lähtenyt hyvin vauhtiin, on Yhdysvalloissa kytemässä myös jonkinlainen mobiilimaksujärjestelmien välinen sota. Yhdysvaltain suurimpiin apteekkiketjuihin kuuluvat CVS ja Rite Aid ovat äskettäin sulkeneet maksujärjestelmänsä Apple Paylta, vaikka teknisesti ne olisivat yhteensopivat. Myös valtaisa kauppaketju Wal-Mart on kieltäytynyt yhteistyöstä.

CurrentC uskoo QR-koodeihin currentc Kuva: CurrentC currentc

Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että kaupat ovat mukana toisessa, vielä kehitteillä olevassa maksujärjestelmässä CurrentC:ssä, jonka kehitystä Wal-Mart vetää MCX-yhteenliittymän alla. CurrentC:n lähestymistapa maksamiseen on täysin toisenlainen kuin Apple Payssa. Siinä ei hyödynnetä NFC:tä, vaan se perustuu QR-koodien kuvaamiseen älypuhelimen kameralla. Wal-Martin mielestä kauppiaat ovat kuitenkin parhaassa asemassa kehittämään maksujärjestelmän, koska he tuntevat asiakkaidensa osto- ja maksutottumukset. Kuulostaako koodien kuvaaminen siltä?

CurrentC aiotaan ottaa käyttöön ensi vuonna, mutta sen iOS- ja Android-sovellukset löytyvät jo App Storesta ja Google Playsta. Orastavasta mobiilimaksusodasta närkästyneet hakkerit ovat jo näyttäneet kyntensä, sillä CurrentC ehdittiin hakkeroida jo ennen kuin se edes ehti kunnolla avautua.

Mobiilimaksaminen edennyt hitaasti

Laajemmin ajatellen mobiilimaksaminen on edennyt Suomessa ja maailmassa huomattavasti hitaammin kuin mitä vuosituhannen alussa arvioitiin.

Netsistä kuitenkin arvioidaan, että kansainvälisiin standardeihin perustuvat turvalliset ja helppokäyttöiset ratkaisut ovat vihdoin syntymässä, ja mobiilimaksaminen tulee osaksi monikanavaista kauppaa. Pallo on kuitenkin suurimmaksi osaksi kauppojen käsissä, sillä kauppojen ja palvelualan yritysten valmiudet tarjota etuja ja lisäpalveluita nopeuttavat käyttöönottoa.

Pallo on suurimmaksi osaksi kauppojen käsissä

Danske Bankissa nähdään, että mobiilimaksaminen tulee yleistymään sekä fyysisten kauppojen maksutilanteissa että verkkokaupassa. Yleistymisen nopeudesta ja mobiilimaksamisen käytön laajuudesta muutaman vuoden kuluttua on pankin mukaan kuitenkin vielä vaikeaa antaa tarkempia arvioita.

Netsistä vastauksia antoivat Ari Viljakainen, Senior Manager, eCommerce & mobile payments sekä Netsin Suomen maajohtaja Heikki Kapanen. Danske Bankin näkemyksistä kertoi viestintäpäällikkö Teppo Havo

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

En voi odottaa että tulee suomeen! Ostamisesta tulee niin paljon helpompaa, nopeampaa ja ainakin ekan parin viikon aikana kun tuo tuolee suomeen, niin kassajonossa olevien päät räjähtävät :D

Lähettänyt käyttäjä

no kunhan nyt noi pankitkin sais omansa kunnolla lanseerattua

nordeakin muutti kevään ja kesän aikana kaikki visansa mastercardeiksi niin miksei tässä ruljanssissa samalla isketty lähimaksuominaisuutta siihen korttiin...

Lähettänyt käyttäjä

Tämähän on mahtava juttu suomeen tulee vihdoinkin Apple Pay. Minulla itselläni on myös lähimaksu kortti joka toimii moitteetomasti!!

Kuningaskuluttaja

Kuningaskuluttaja Facebookissa ja Twitterissä

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.