Hyppää pääsisältöön

Mitä Mustan Mannerheimin jälkeen?

Telley Savalas Otieno elokuvassa Suomen Marsalkka
Suomen marsalkka (The Marshal of Finland, 2012.) Telley Savalas Otieno elokuvassa Suomen Marsalkka Kuva: Yle suomen marsalkka

Koko hankkeen tärkeimpänä tavoitteena on ollut päivittää käsityksemme sankaruudesta.

Keskustelu elokuvasta ja Mannerheimista jatkuu edelleen. Hanke sai aikaan karnevaalitunnelman menneisyyden traumojen käsittelyssä, olivat ne sitten Talvisota tai ikuinen tavoite saada aikaan elokuva Suomen marsalkasta Gustaf Mannerheimista.

Vaikka hanke oli provosoiva, eivät suomalaiset todella provosoituneet niin pienestä asiasta kuin yhdestä fiktioelokuvasta. Tämä osoitti, että suhteemme vaikeisiin ja kipeisiin aiheisiin on muuttumassa. Toisen maailmansodan rinnalle mahtuu muitakin näkemyksiä suomalaisuudesta ja Suomen historiasta.

Uskomme, että oli sopiva aika nostaa esille ja arvottaa kansakuntamme sankaruuden käsitteet paremmin nykypäivään sopiviksi. Nyt on aika siirtyä eteenpäin.

 • C.G.E. Mannerheim

  Tarinoita Mannerheimista

  Operaatio Mannerheimin aikana kerättiin myös yleisön tarinoita ja muistoja Mannerheimista elokuvan käsikirjoituksen tueksi. Mannerheimin hautajaisissa Mannerheim on tärkeä, meitä suomalaisia yhdistävä henkilö. Hän elää edelleenkin monella tapaa ihmisten muistoissa. Urpu Hammar oli paikalla vuonna 1951 Mannerheimin hautajaisissa. Tilaisuus on jäänyt hänelle pysyvästi mieleen.

 • Suomen Marsalkka-elokuvan kuvauksissa

  Tuottajan blogi

  Operaatio Mannerheimin aikana tuottaja Erkko Lyytinen piti blogia, jossa hän kertoi ja kuvaili hankkeen etenemistä.

 • Suomen Marsalkka -elokuvan juliste

  Mikä oli Operaatio Mannerheim?

  Vuonna 2012 iltapäivälehdet kohisivat Ylen tuottamasta Mannerheim -elokuvasta Suomen Marsalkka, jonka pääosaa esitti kenialainen Telley Savalas Otieno. Musta Mannerheim herätti vahvoja tunteita puolesta ja vastaan.Julkisuudessa puitiin niin elokuvan työryhmän ihonväriä, Ylen tehtävää kuin muita Mannerheim-elokuvatuotantojakin. Mutta mistä koko kohussa oli oikeasti kyse?