Hyppää pääsisältöön

Unohtamisen taito

”Ilman muistia elämästämme puuttuisi jatkuvuus, mutta ilman kykyä unohtaa elämäämme hallitsisi kaaos ”. Näin sanoo tutkija, psykoterapeutti Marja Saarenheimo ja lohduttaa huonomuistisia: kaikki muistomme eivät ole muistamisen arvoisia.

Helsinkiläisen Kustaankartanon palvelukeskuksen keskiviikkokerholaiset Marja-Liisa, Kaarina ja Pertti muistelevat lautapelien äärellä minkälaiset asiat elämän varrelta ovat jääneet mieleen junnaamaan. Harmittamaan jääneet lausahdukset. Tilanteet, joissa on tuntenut häpeää. Suvun suuret tarinat.

Tiedemaailma on löytänyt uutta tietoa siitä, minkälainen prosessi unohtaminen on. Aiemmin ajateltiin, että unohtamisessa on kyse passiivisesta tapahtumasta: jotakin vain häipyy ja haalistuu mielestä. Aivotutkimukset kuitenkin osoittavat, että muistaminen ja unohtaminen ovat toisiaan tasapainottavia, aktiivisia tapahtumia. Hyvinvointimme vaatii, että osaamme päästää irti osasta muistojamme.

Millaisia muistoja oikeastaan säilömme ja miksi? Miten niistä voisi päästää irti?

Unohtumattomista muistoista ja muistakin ihmismielen kiemuroista lisää Yle Puheen iltapäivässä 1.12.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.

Uusimmat sisällöt - Elämä