Hyppää pääsisältöön

Unohtamisen taito

”Ilman muistia elämästämme puuttuisi jatkuvuus, mutta ilman kykyä unohtaa elämäämme hallitsisi kaaos ”. Näin sanoo tutkija, psykoterapeutti Marja Saarenheimo ja lohduttaa huonomuistisia: kaikki muistomme eivät ole muistamisen arvoisia.

Helsinkiläisen Kustaankartanon palvelukeskuksen keskiviikkokerholaiset Marja-Liisa, Kaarina ja Pertti muistelevat lautapelien äärellä minkälaiset asiat elämän varrelta ovat jääneet mieleen junnaamaan. Harmittamaan jääneet lausahdukset. Tilanteet, joissa on tuntenut häpeää. Suvun suuret tarinat.

Tiedemaailma on löytänyt uutta tietoa siitä, minkälainen prosessi unohtaminen on. Aiemmin ajateltiin, että unohtamisessa on kyse passiivisesta tapahtumasta: jotakin vain häipyy ja haalistuu mielestä. Aivotutkimukset kuitenkin osoittavat, että muistaminen ja unohtaminen ovat toisiaan tasapainottavia, aktiivisia tapahtumia. Hyvinvointimme vaatii, että osaamme päästää irti osasta muistojamme.

Millaisia muistoja oikeastaan säilömme ja miksi? Miten niistä voisi päästää irti?

Unohtumattomista muistoista ja muistakin ihmismielen kiemuroista lisää Yle Puheen iltapäivässä 1.12.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Otra Romppanen_henkilökuva

  Otra Romppanen - Murheenlaakson menninkäinen

  Mana Mana -legenda kertoo värikkäästä elämästään.

  Otra Romppanen on Joensuun ensimmäinen punkkari, jonka kitarasoundi mullisti 80-luvun lopun suomalaisen vaihtoehtomusiikin. Nykyisin Etelä-Savossa asuvan Mana Mana -legendan elämään on mahtunut hulluja mutta lahjakkaita ihmisiä, genrerajojen halveksuntaa, itsetuhoisia ajatuksia ja ultimaattista sekoilua. Muiden mielipiteistä Otra ei edelleenkään välitä.

Uusimmat sisällöt - Elämä