Hyppää pääsisältöön

UM:n virkamiehellä kaksoisrooli kauppaneuvotteluissa

Ulkoministeriön virkamiehen osallistuminen investointisuojaa ajavan järjestön toimintaan ihmetyttää oikeusoppinutta.

Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi tuomitsee ulkoministeriön virkamiehen toiminnan järjestössä, joka ajaa investointisuojaa Euroopan unionin ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimukseen. Koskenniemen mukaan kyse on selvästä eturistiriidasta.

Ministeriön kauppaneuvos Kimmo Sinivuori on mukana European Federation for Investment Law and Arbitration -järjestön neuvoa antavassa toimikunnassa.

Brysselissä viime kesänä perustetun järjestön tarkoituksena on "edistää tietoisuutta kansainvälisestä investointilainsäädännöstä". Järjestön perustajiin kuuluu joukko asianajotoimistoja, joiden osakkaat muodostavat sen hallituksen.

Koskenniemen mukaan kyse on etujärjestöstä, joka käsittelee samoja asioita, joista Sinivuori neuvottelee Suomen puolesta ulkoministeriön edustajana.

Sinivuori työskentelee ministeriön kauppapolitiikan yksikössä, jonka vastuulle kuuluvat EU:n kauppapolitiikan valmistelu ja investointien suojaamista koskevien sopimusten neuvotteleminen. Sinivuoren henkilökohtaisena vastuualueena ministeriössä ovat "investointikysymykset".

Kaksoirooli
”mahdoton”

Martti Koskenniemen mukaan Sinivuori on ulkoministeriössä tärkeässä asemassa neuvoteltaessa tärkeästä kansainvälisestä sopimuksesta. Hän ihmettelee, miten Sinivuori voi samaan aikaan istua kaupallisia intressejä edustavassa Efilassa.

Koskenniemi on vastustanut investointisuojaa. Hänen mukaansa siihen sisältyvä välimiesmenettely olisi yksityistetty oikeuslaitos, joka ei olisi sovelias arvioimaan julkisen intressin näkökohtia.

”En voi ymmärtää, miten hän voi Suomen valtion virkamiehenä olla lobbausjärjestelmässä, ja samaan aikaan hoitaa virkamiehenä samaan asiaan liittyviä kysymyksiä. Minusta se on mahdotonta”, Koskenniemi sanoo Spotlight-ohjelman haastattelussa.

Sinivuori itse sanoo, että hän ei näe eturistiriitaa, koska Suomen hallitus on antanut EU- komissiolle investointisuojaa puoltavan mandaatin. Hän sanoo olevansa mukana järjestössä, koska pitää tärkeänä asiaa koskevan keskustelun seuraamista.

Sinivuori erosi
Efilan toimikunnasta

Sinivuoren mukaan Efila ei edusta erityisalojen etuja, vaan toimii keskustelufoorumina. Hän sanoo, ettei itse aja investointisuojaa:

”Komissio on tehnyt siitä aloitteen, samoin hallitus ja eduskunta täällä Suomessa. Minulla ei ole intressiä. Minun intressini on tehdä Suomen sopimuksesta niin hyvä kuin mahdollista”, Sinivuori sanoo Spotlightille.

Sinivuori sanoo osallistuvansa Efilan toimintaan vapaa-ajallaan ja ilman korvausta. Sinivuoren mukaan ulkoministeriö voi maksaa hänen matkansa esimerkiksi järjestön tammikuussa Lontoossa pidettävään konferenssiin, jos hän pystyy osoittamaan, että keskustelussa voi nousta esiin Suomelle tärkeitä asioita.

Sinivuoren mukaan investointisuojaa ei ole mahdollista sisällyttää kauppasopimukseen ilman kiistanalaista välimiesmenettelyä.

Koskenniemi puolestaan pitää järjestelmää potentiaalisesti haitallisempana kuin mitään muuta juridista järjestelmää, joita hän on uransa aikana kohdannut.

Sinivuori jäi pois Efilan neuvoa antavasta toimikunnasta Spotlight-ohjelman haastattelun jälkeen.

Spotlight: Valtio käräjillä
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa ja se on tekstitetty suomeksi.

Ohjelman ruotsinkielisen trailerin voi katsoa täältä.

Yle Uutiset 2.12.2014: Investointisuojajärjestössä mukana ollut UM:n virkamies jätti järjestön Ylen haastattelun jälkeen

Stubb: Ei EU:ta ilman USA:ta

MOT: EU:n kummisetä

 • Petäjä kiistää jyrkästi tilanneensa epo-hormonia

  Petäjä ja Kyrö edelleen sanasodassa

  MOT kävi läpi vanhojen doping-käräjien esitutkintamateriaaleja, joista löytyi hiihtoliiton kunniapuheenjohtajaa, Lahden 2001 käryjen aikaan puheenjohtajana toiminutta Paavo M. Petäjää koskeva kova väite. Väitteen mukaan Petäjä olisi tilannut epo-hormonia hiihtoliiton käyttöön 90-luvun puolivälissä.

 • Skandaalikisat varjostavat yhä Lahtea

  ”Aina voi sattua myös vahinkoja.”

  Suomen maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä myöntää, että voimakkaasti parantuneen testaustoiminnan ansiosta kilpahiihdossakin voi paljastua uusia doping-käryjä.

 • Urheilumanageri lyttää huippu-urheilun nykymenon

  Mediaa jallitettiin korulauseilla

  Suomen johtaviin urheilumanagereihin kuuluva Jukka Härkönen pitää olympiakomitean ja sen huippu-urheiiluyksikön tavoitteita täysin epärealistisina. Olympiakomitean mukaan Suomen pitäisi olla urheilullisesti paras pohjoismaa vuoteen 2020 mennessä.