Hyppää pääsisältöön

Mitä julkinen palvelu tarkoittaa?

Isä halaa pientä poikaansa skeittirampilla.
Isä halaa pientä poikaansa skeittirampilla. Kuva: Yle brändi,yhtiösivu,yle,yleisradio

Toimintaamme säätelee Laki Yleisradio Oy:stä. Laki linjaa Ylelle julkisen palvelun ohjelmatoiminnan suuntaviivat ja erityistehtävät.

Ylen tehtävänä on tukea kansanvaltaa ja vahvistaa suomalaista kulttuuria sekä näyttää monipuolinen ja monikulttuurinen kuva maailmasta. Kaikilla suomalaisilla tulee olla myös yhtäläiset mahdollisuudet saada tietoa, kokea elämyksiä, viihtyä sekä sivistää ja kehittää itseään.

Teemme ohjelmia ja tuotamme palveluja suomeksi, ruotsiksi sekä muun muassa saameksi, romaniksi ja viittomakielellä. Ohjelmatarjontamme tv:ssä, radiossa ja verkossa, myös mobiilisti, on kaikkien suomalaisten saatavilla varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta. Sisältömme kattavat seuraavat kokonaisuudet: uutiset, ajankohtaiset, asia, urheilu, draama, kulttuuri ja viihde sekä lapset ja nuoret.

Nykyaikainen julkinen palvelu on paitsi monipuolista ohjelmatarjontaa myös yhteistyötä ja kumppanuuksia. Yle kehittää yhdessä muiden mediayhtiöiden kanssa suomalaista media-alaa.

Ostamme freelancereilta sisältöjä ja tilaamme tuotantoyhtiöiltä radio-ja televisio-ohjelmia. Yhteistyö on vahvaa myös kotimaisessa elokuvatuotannossa.

Esimerkiksi Tampereen Mediapolis kehittää laajalla yhteistyöllä koko media-alaa – opetusta, tutkimusta ja sisällöntuotantoa.

Uusilla yhteistyömuodoilla voimme kehittää media-alan palveluja yhä paremmin palvelemaan muuttuvia tarpeita.

Yhä enemmän verkossa

Media-ala on maailmanlaajuisessa murroksessa. Digitaalisuus on muuttanut tuotantoa, jakelua ja vastaanottoa merkittävästi, ja lisääntyvän automaation myötä kehitys jatkuu.

Ihmiset haluavat käyttää mediaa missä ja milloin tahansa. Verkkoa käyttävät jo lähes kaikki suomalaiset, 92 prosenttia 16–74-vuotiaista suomalaisista. Siksi myös Yle on lisännyt julkaisujen määrää verkossa, sillä se tarjoaa keinoja laajentaa palveluvalikoimaa ja tavoitella vuorovaikutteisempaa yleisösuhdetta.

Yhä useammat sarjat tulevat ensin Yle Areenaan. Vuonna 2013 radiokanavien rinnalle Yle Areenaan tuotiin kaikki Ylen tv-kanavat suoratoistona. Ohjelmia voi katsoa ja kuunnella myös Yle Areenan mobiilisovelluksissa. Verkko on myös ensisijainen kanava Ylen sisältöihin ulkomailla asuville suomalaisille.

Yle Areena oli vuoden käytetyin kotimainen verkkomedia.

Yle-laki määrittelee Ylen tehtävän näin


Yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Näitä ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluja voidaan tarjota yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti:
1) tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia;
2) tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä;
3) ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat, tarjota mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen, painottaa lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmistoja sekä tarjota hartausohjelmia;
4) kohdella ohjelmatoiminnassa yhtäläisin perustein suomen- ja ruotsinkielistä väestöä, tuottaa palveluja saamen, romanin ja viittomakielellä sekä soveltuvin osin myös maan muiden kieliryhmien kielellä;
5) tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille;
6) edistää kulttuurien vuorovaikutusta ja ylläpitää ulkomaille suunnattua ohjelmatarjontaa;
7) välittää asetuksella tarkemmin säädettäviä viranomaistiedotuksia ja varautua televisio- ja radiotoiminnan hoitamiseen poikkeusoloissa.

 • Kuvassa mies mustassa paidassa katsoo kameraan.

  Timo Huovinen: Oikein vai väärin?

  Journalismi ja etiikka ovat Timo Huovisen työkenttää.

  Timo Huovinen aloitti juuri Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkönä. Huovisen tehtävänä on edistää vastaavien toimittajien tukena Ylen journalismin laatua.

 • kuvassa Maija Hupli

  Maija Hupli: Toivotut – te valitsette, me toteutamme

  Yle Areenassa julkaistaan yleisön toivesisältöjä.

  Televisio- ja radio-ohjelmien tekijöitä edustavat järjestöt ja Yle solmivat vuoden 2016 lopussa sopimuksen, jolla Yle voi julkaista arkistostaan Yle Areenaan yli 5 vuotta vanhoja yhtiön tuottamia draama- ja viihdeohjelmia. Yle Areenassa julkaistaan suomalaisten toiveohjelmia.

 • kollaasikuva elokuvajulisteista ja kuvista. Kuvissa muun muassa elokuvahahmoja.

  Yle Teeman ja Yle Femin elokuvaohjelmistojen tekijät palkittiin

  Elokuva-arvostelijoilta tunnustusta Teemalle ja Femille.

  Suomen arvostelijain liiton ry:n (SARV) elokuvajaos antaa tunnustusta Ylen Teema ja Fem -kanavien elokuvahankinnoista ja -ohjelmistosta. Kunniakirja myönnettiin elokuvahankinnoista ja -ohjelmistosta vastaaville Johan Förnäsille, Vesa Nykäselle ja Kati Sinisalolle.

 • Hymyilevä mies

  Ylen tulevaa ohjelmistoa palkittiin Jussi-patsailla

  Ylen tulevaa ohjelmistoa palkittiin Jussi-patsailla

  Jussi-gaalassa palkittiin vuoden 2016 parhaat kotimaiset elokuvat ja niiden tekijät. Eniten voittoja kahmi tositapahtumiin perustuva Hymyilevä mies, joka palkittiin myös parhaana elokuvana.