Hyppää pääsisältöön

Arkistojen salat

Marilyn Monroe saapuu Koreaan 15.2.1954
Marilyn Monroe saapuu Koreaan 15.2.1954 Marilyn Monroe saapuu Koreaan 15.2.1954 arkistojen salat,marilyn monroe,teeman historia

Ranskalaissarjassa perehdytään 1900-luvun historiallisiin tapahtumiin lähilukemalla arkistofilmejä. Kuka on kuvassa, kuka puuttuu? Miksi kamera oli suunnattu juuri tänne? Kuka istuu kenen vieressä?

Arkistojen salat -sarja vie meidät muun muassa kuningatar Elisabetin kruunajaisiin ja punaisten khmerien leireille, Saigonin valtaukseen ja Ranskan ympäriajoon. Seuraamme niin John F. Kennedyn Berliinin-vierailua kuin hautajaisia muutamaa kuukautta myöhemmin sekä perehdymme uutisfilmeihin Marilyn Monroen yllätysvierailusta amerikkalaisotilaiden luona Korean sodassa.

Katsomalla kuvia uudestaan ja tarkemmin sarja paljastaa, miten historiaa on kuvissa käsitelty, kerrottu ja manipuloitu. Jokainen kuva tutkitaan ja analysoidaan huolella, kunnes sen salat paljastuvat. Sarja tutkii, mikä voima kuvilla on kertoa toisin. Se herättää kysymyksen: näemmekö sen mitä tiedämme vai voimmeko kuvan avulla tietää enemmän?

Arkistojen salat -sarjan on ohjannut ja käsikirjoittanut Serge Viallet.

Sarjaan on tulossa uusia jaksoja, jotka nähdään Teemalla syksyllä 2015.

Buffalo Bill 1910

Buffalo Bill oli aikanaan suuri ja maineikas biisoninmetsästäjä. Hän tuli tunnetuksi ratsuväen tiedustelijana George Armstrong Custerin joukoissa. William F. Codyn kuvaamat filmipätkät Buffalo Billistä maalaavat toisenlaista kuvaa legendasta. Vuosina 1894-1916 kuvatut otokset paljastavat Buffalo Billin läheiset suhteet intiaaniheimojen päälliköihin. Kuvamateriaalia legendan villin lännen show'sta, joka kiersi ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa yli 30 vuoden ajan, pidetään lännenelokuvien esikuvana.

De Gaulle Pariisissa 1944

Elokuun 26. päivänä 1944 kenraali Charles de Gaulle saapui vapautettuun Pariisiin hurraavan väkijoukon saattelemana. Kulkueen päästyä Notre Damen katedraalin edustalle useampi laukaus kajahti ilmassa ja sai väkijoukon paniikkiin. Kuuluisa kameramies Gaston Madru kuvasi tulitaistelua Notre Damen edessä usean minuutin ajan. Kuitenkin suurin osa kuvamateriaalista oli pitkään unohdettu tai kadonnut. Kuinka näin pääsi käymään?

Suora lähetys Kuusta 1969

Heinäkuun 21. päivänä 1969 noin 600 miljoonaa televisionkatsojaa todisti, kuinka Neil Armstrong asteli Kuun pinnalla ensimmäisenä ihmisenä. Historiallisen tapahtuman ikuistaminen suorana lähetyksenä oli NASAn tarkasti suunnittelema ja tuottama projekti. Mutta kuka kuvasi Armstrongia, kun tämä laskeutui aluksesta ja astui Kuun pinnalle?

Salamurha Marseillessa 1934

Lokakuun 9. päivä vuonna 1934 Jugoslavian kuningas Aleksanteri I saapui Marseillen satamaan Ranskaan viralliselle valtionvierailulle. Muutan minuutin kuluttua kuningas ammuttiin aivan lähietäisyydeltä. Ampuja oli Makedonian vallankumousliikkeen jäsen. Tämä oli ensimmäinen poliittinen murha, joka saatiin filmille. Kuvamateriaali paljastaa suuria aukkoja turvajärjestelyissä.

Lindbergh yli Atlantin 1927

Aamukoitteessa toukokuussa 1927 pieni lentokone lähti matkaan Long Islandilta New Yorkista Atlantin toiselle puolelle niin täynnä polttoainetta, että matkasta tulisi varmuudella hankala. Muutaman päivän päästä nuori ja ujo lentäjä Charles Lindbergh oli sankari. Mutta oliko teossa todella tarpeeksi aineksia hurmokselle, jonka tapaus sai aikaan uutiskatsauksissa Ranskassa, Belgiassa ja Englannissa?

Ydinkoe Bikinillä 1946

Juuri mikään toinen uutistapahtuma ei ole ollut yhtä seurattu kuin Bikinin atolleilla vuonna 1946 tehdyt ydinkokeet. Miksi niin monet kamerat halusivat ikuistaa ydinkoeräjähdykset juuri toisen maailmansodan jälkeen? Entä mikä yhteys ydinkokeilla on kuuluisaan kaksiosaiseen uima-asuun?

Le Mansin onnettomuus 1955

Kesäkuun 11. päivänä 1955 yli 200 000 ihmistä kerääntyi katsomaan autourheilun kuuluisinta kilpa-autotapahtumaa, Le Mansin 24 tunnin ajoa. Hetkessä kaikki muuttui: yksi kilpa-autoista sinkoutui katsomoon ja räjähti. Yhtäkkiä Le Mansista tuli historiaan jäävän autourheiluonnettomuuden näyttämö.

Marilyn Koreassa 1954

Helmikuun 15. päivänä 1954 Hollywoodin suurimpiin kuuluva tähti Marilyn Monroe keskeytti häämatkansa baseball-tähti Joe DiMaggion kanssa Japanissa esiintyäkseen amerikkalaisille sotilaille Koreoiden rajalla. Mitä sotilaiden taltioima kuvamateriaali paljastaa Monroen neljästä päivästä jääkylmillä vuorilla? Olivatko Monroe ja DiMaggio todella Japanissa häämatkalla? Marilyn Monroen avioliitto Joe DiMaggion kanssa oli lyhyt ja myrskyisä. Liitto kariutui yhdeksässä kuukaudessa.

Hindenburgin räjähdys 1937

Toukokuun 6. päivänä 1937 neljä kameramiestä odotti kuuluisan ilmalaivan Hindenburgin saapumista Lakehurstiin New Jersey'iin, New Yorkin ulkopuolelle. Laskeutuessaan määränpäähänsä 245-metrinen saksalainen ilmalaiva räjähti aivan kameramiesten silmien edessä - ja kaikki tämä päätyi filmille. Mitä yksi historian isoimmista skuupeista sai aikaan?

Kennedyn hautajaiset 1963

Välittömästi John F. Kennedyn salamurhan jälkeen marraskuussa 1963 USA:n suurimmat televisiokanavat omistivat kaiken lähetysaikansa tragedialle useamman päivän ajan. Ensimmäistä kertaa television historiassa USA:n suurimmat televisioyhtiöt ABC, CBS ja NBC toimivat yhteistyössä. Juuri näinä surullisina marraskuun päivinäkö amerikkalainen televisio lunasti paikkansa ykkösmediana?

Monacon häät 1956

Huhtikuussa 1956 Grace Kelly, yksi Hollywoodin suurimmista filmitähdistä, meni naimisiin pikkuvaltio Monacon ruhtinas Rainier III:n kanssa. Häät saivat maailman lehdistön hullaantumaan. Oliko liitto rakkauden voitto vai pienen maan pelastusoperaatio? Miten Ranskan televisio onnistui nappaamaan tapahtuman lähetysoikeudet amerikkalaisten nenän edestä? Ja miksi MGM-elokuvastudio kustansi filmitähden hääpuvun, kun tämä oli ilmoittanut lopettavansa elokuvien teon?

Kennedy Berliinissä 1963

USA:n presidentin John F. Kennedyn vierailu Länsi-Saksassa kesäkuussa 1963 oli odotettu tapaus. Viimeinen etappi oli vastikään muurilla saarrettu Länsi-Berliini. Satojentuhansien ihmisten edessä Kennedy lausui kuolemattomat sanat: ”Ich bin ein Berliner.” Kuka oli keksinyt repliikin ja miksi se lausuttiin saksaksi? Ja miksi juuri Länsi-Berliini oli tärkeä matkakohde?

Tapaus Lindbergh 1936

Lehdistö seurasi 3.4.1936 saksalaisen Bruno Richard Hauptmannin teloitusta lentäjäsankari Charles Lindberghin lapsen murhasta. Lindberghin lapsen kidnappausta nimitettiin vuosisadan rikokseksi, ja lehdistö käytännössä tuomitsi syytetyn ennen oikeudenkäyntiä. Hauptmann itse vannoi syyttömyyttään loppuun asti. Tämän oikeusjutun jälkeen uutiskamerat häädettiin Amerikan oikeussaleista vuosiksi.

De Gaulle Quebecissä 1967

”Vive le Québec libre!” huusi Ranskan presidentti Charles de Gaulle valtiovierailulla Kanadassa kesällä 1967 ja aiheutti diplomaattisen skandaalin. Se oli niin suuri uutinen, että Kiinassa jouduttiin ensi kertaa keksimään kirjoitusmerkit nimelle Quebec. Oliko de Gaullen huudahdus pelkkä päähänpisto vai harkittu provokaatio?

Tour de France 1959

Vuonna 1959 Ranskan televisio lähetti ensimmäistä kertaa kuvaa Ranskan ympäriajosta. Helikopterista kuvatut otokset olivat tekninen saavutus, vaikka katselukokemuksena ne eivät olleet mitään huimaavaa. Kuitenkin televisiointi teki perinteikkäästä kisasta kansainvälisen mediatapahtuman.

Šaahi Persepoliksessa 1971

Lokakuussa 1971 Iranin šaahi Mohammed Reza Pahlavi vietti Persian valtakunnan 2500-vuotisjuhlaa mahtipontisesti muinaisen Persepoliksen raunioilla. Mikä sai kuninkaalliset ja muut isokenkäiset ympäri maailman matkustamaan autiomaan keskelle pystytettyyn leiriin? Miten šaahin mahtailu kääntyi lopulta häntä itseään vastaan?

Punaisten khmerien omat kuvat 1975

Huhtikuussa 1975 punaiset khmerit ottivat vallan Kambodžassa, ja sen jälkeen maa oli neljä vuotta miltei täysin eristyksissä ulkomaailmasta. Vain kommunistinen Kiina tuki hallitusta, joka sulki rajat Thaimaan, Laosin ja Vietnamin suuntiin. Phnom Penhin elokuvateatterit suljettiin, silti punaiset khmerit tuottivat paljon propagandafilmejä. Kuka niitä teki ja mitä yleisöä varten?

Tiananmenin protesti 1989

Opiskelijat miehittivät suunnattoman Taivaallisen rauhan aukion Pekingin sydämessä keväällä 1989. Maailma seurasi ennenkuulumattomia tapahtumia, kunnes kommunistinen hallitus murskasi demokratiaa vaatineet protestit verisesti. Millainen uhka opiskelijat todella olivat hallitukselle? Ja mistä paikalle yhtäkkiä ehti satoja ulkomaisia toimittajia?

Britannian kruunajaiset 1953

Elisabet II kruunattiin kuningattareksi 2.6.1953. Se päivä jää myös yleisradiotoiminnan historiaan: on laskettu, että juuri tuolloin Britanniassa televisionkatselijoiden lukumäärä ensi kerran ylitti radionkuuntelijoiden määrän. Sata miljoonaa ihmistä ympäri maailman seurasi suoraa lähetystä. Kuitenkin muiden muassa Winston Churchill oli vastustanut televisiointia. Monet pelkäsivät kuninkaallisen mahtailun lietsovan brittivastaista mielialaa ja kiihdyttävän maailman mahtavimman imperiumin tuhoa.

Saigonin kukistuminen 1975

Saigonin valtaus 1975 oli Amerikan historian ehkä nöyryyttävin hetki – jota seurattiin kaikkialla maailmassa televisiosta. Viimeinen helikopteri nousemassa lähetystön katolta ihmisiä laskutelineissä roikkuen, kommunistien panssarivaunut presidentinpalatsin portilla... Miksi pako kaupungista näytti niin hätäiseltä, vaikka tilanne oli tiedossa viikkoja etukäteen? Entä miellyttivätkö lehtikuvat valtauksesta Pohjois-Vietnamin hallitusta?

 • Arkistojen salat (Mystères d'archives). Ohjaus ja käsikirjoitus Serge Viallet. INA:n, Arte Francen ja Yle Teeman yhteistuotanto.

Lisää ohjelmasta

 • Teos Mona Hatoumi Kiasma

  Kuusi syytä rakastaa museoita ja yksi syy vihata niitä

  Merkintöjä matkalta Kohti tulevaisuuden museota

  Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi todisti monia rakkauden hetkiä ja yhden vihanpurkauksen tehdessään dokumenttia Kohti tulevaisuuden museota. Millaisia myötä- ja vastamäkiä museoilla on tulevaisuudessa edessään?

 • Ihmisiä väestösuojassa

  Tulevaisuuden museomatka karuun kilpailuyhteiskuntaan

  Museokäynti voi tarjota matkan tulevaisuuteen

  Elävä arkisto osallistuu Teeman museoviikkoon tarjoamalla kuvitteellisen museokäynnin, joka kertoo paremmasta tulevaisuudesta. Sukellamme myös Hämeen linnan värikkääseen ja veriseenkin historiaan. Ohjelmapaketti televisiossa: Maanantaina 22.5. klo 12.00 Torstaina 25.5. klo 23.05 Perjantaina 26.5.

 • Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017).

  Ella Fitzgerald oli jazzin kuningatar

  Uusi dokumentti ja Helsingin-konsertti Teemalla 20.5. klo 20

  "The only thing better than singing is more singing." Ella Fitzgeraldin satavuotispäivän kunniaksi nähdään juuri valmistunut tv-dokumentti sekä hieno taltio Fitzgeraldin Helsingin-konsertista 1965. Teemalauantai 20.5. klo 21.00–21.30.

 • Kent-yhtye istuu ja poseeraa.

  Kent är inte längre där – kaksiosaisessa dokumentissa jätetään tunteikkaat jäähyväiset Ruotsin suosituimmalle yhtyeelle

  Kentin viimeistä vuotta seurataan Teemalla 20.5. klo 21.30.

  "Vi är inte längre där, vi är nån annanstans...” Kaksiosainen dokumenttielokuva Ruotsin suosituimman yhtyeen viimeisestä vuodesta: viimeisen albumin teko, viimeinen kiertue ja viimeiset tunteikkaat esiintymiset. Kentin tarinaa ovat kertomassa yhtyeen jäsenten lisäksi ystävät, kollegat ja fanit. Per Sinding-Larsenin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vain pari viikkoa Kentin viimeisen keikan jälkeen, jouluksi 2016. Suomen-ensi-ilta Teemalla 20.5. klo 21.30.

Yle Teema

 • Minna Joenniemi, poika ja varis ohjelmassa Kohti tulevaisuuden museota

  Suomen pienimmät ja maailman suurimmat museot Teeman museoviikolla

  Wow-museoista ite-museoihin 22.–27.5.2017

  On wow-museoita, on ite-museoita ja kaikkea siltä väliltä. Teeman museoviikolla 22.–27.5. nähdään Suomen pienimpiä ja tuntemattomimpia ja maailman suurimpia ja kuuluisimpia museoita sekä etsitään tulevaisuuden museota. Viikon aikana nähdään myös museoissa ja taidemaailmassa liikkuvia elokuvia ja dokumentteja.

 • Teos Mona Hatoumi Kiasma

  Kuusi syytä rakastaa museoita ja yksi syy vihata niitä

  Merkintöjä matkalta Kohti tulevaisuuden museota

  Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi todisti monia rakkauden hetkiä ja yhden vihanpurkauksen tehdessään dokumenttia Kohti tulevaisuuden museota. Millaisia myötä- ja vastamäkiä museoilla on tulevaisuudessa edessään?

 • Kent-yhtye istuu ja poseeraa.

  Kent är inte längre där – kaksiosaisessa dokumentissa jätetään tunteikkaat jäähyväiset Ruotsin suosituimmalle yhtyeelle

  Kentin viimeistä vuotta seurataan Teemalla 20.5. klo 21.30.

  "Vi är inte längre där, vi är nån annanstans...” Kaksiosainen dokumenttielokuva Ruotsin suosituimman yhtyeen viimeisestä vuodesta: viimeisen albumin teko, viimeinen kiertue ja viimeiset tunteikkaat esiintymiset. Kentin tarinaa ovat kertomassa yhtyeen jäsenten lisäksi ystävät, kollegat ja fanit. Per Sinding-Larsenin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vain pari viikkoa Kentin viimeisen keikan jälkeen, jouluksi 2016. Suomen-ensi-ilta Teemalla 20.5. klo 21.30.

 • Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017).

  Ella Fitzgerald oli jazzin kuningatar

  Uusi dokumentti ja Helsingin-konsertti Teemalla 20.5. klo 20

  "The only thing better than singing is more singing." Ella Fitzgeraldin satavuotispäivän kunniaksi nähdään juuri valmistunut tv-dokumentti sekä hieno taltio Fitzgeraldin Helsingin-konsertista 1965. Teemalauantai 20.5. klo 21.00–21.30.

 • Kollaasi Teema(n)lauantaiden loppukevään 2017 ohjelmistosta.

  Rolling Stones, Nick Cave, Ella Fitzgerald, Kent... Teemalauantait ovat entistä musiikillisempia

  Teemalauantait ja musiikkidokumentit 29.4.–3.6.

  Vierivät kanavat eivät sammaloidu: Teemalauantait muuttavat kanavapaikalle 5 ja saavat seuraa musiikkidokumenteista. Ensi-illassa muun muassa Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä, Inside Llewyn Davis ja runsaasti jazzdokumentteja. Uuden ajan avaa The Rolling Stones kahden uuden dokumenttielokuvan illalla: seuraamme yhtyeen Havannan-konserttiin huipentunutta kiertuetta Latinalaisessa Amerikassa keväällä 2016.

 • Ville Haapasalo

  Villen seikkailua mystiseen Altai-vuoristoon seurataan Teemalla keskiviikkoiltaisin

  Ville Haapasalon Altai 30 päivässä keskiviikkoisin klo 21.

  Ville Haapasalon 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, kun Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, Altai-vuoristoon. Sanotaan, että Altai on Venäjän henkisin ja mystisin paikka. Siellä Ville tapaa vuoristoa palvovia alkuperäiskansoja, opettelee kurkkulaulantaa ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.
  Keskiviikkoisin klo 21.00

 • Kuvakooste Doug Aitkenin elokuvasta Station to Station.

  Station to Station: 62 lyhytelokuvaa musiikillisesta junamatkasta läpi Amerikan

  Doug Aitkenin musiikillinen rail movie Teemalla 13.5. klo 20

  Musiikkidokumentti, multimediahappening, junaelokuva, nomadifestivaali… Kalifornialaisen taiteilijan Doug Aitkenin kokeellinen taideprojekti ulottui New Yorkista San Franciscoon ja kaikkiin taiteenlajeihin. Tästä ainutlaatuisesta projektista kertova elokuva koostuu 62:sta minuutin mittaisesta lyhytelokuvasta, joissa ovat mukana mm. Patti Smith, Suicide, Giorgio Moroder, Beck, Mavis Staples, Jackson Browne, Cat Power, Ariel Pink… Suomen-ensi-ilta.
  Nyt Areenassa

 • The Rolling Stones poseeraa Kuuban lipun edessä 2016. Kuva konsertti-dokumenttielokuvasta Havana Moon.

  Olé, Olé, Olé! Havana Moon! Komea tuplakattaus The Rolling Stonesia

  Kiertue Latinalaisessa Amerikassa huipentuu Kuubaan.

  Muutosten keskellä on jotain pysyvää: Teemalauantaiden ja Teeman musiikkidokumenttien uuden ajan aloittaa ikinuori The Rolling Stones. Ensin nähdään dokumenttielokuva Rolling Stonesin kiertueesta Latinalaisessa Amerikassa helmi-maaliskuussa 2016, sen jälkeen on vuorossa konserttielokuva Havannasta, jossa yhtye esiintyi vuosi sitten sadoilletuhansille katsojille, ensi kertaa Kuubassa. “Rollarit ovat uskonto täällä”, toteaa kuubalaisfani. Molemmat ovat tv-ensi-iltoja.
  Dokumentti ja konsertti nyt Areenassa!

 • Nick Cave (dokumentti)elokuvassa 20 000 päivää maan päällä.

  Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä ja Inside Llewyn Davis: kaksi komeaa elokuvaa musiikintekijöistä

  Yksi päivä ja yksi viikko taiteilijaelämää

  Kaksi komeaa elokuvaa musiikintekijöistä: Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä ja Inside Llewyn Davis. Yksi päivä – kahdeskymmenestuhannes! – laulaja-lauluntekijä Nick Caven elämästä Push the Sky Away -albumin teon aikaan vuonna 2013 sekä yksi viikko folklaulaja Llewyn Davisin elämästä vuonna 1961 New Yorkin Greenwich Villagessa Coenin veljesten kuvittelemana. Toinen elokuva on faktaa, toinen fiktiota, tai molemmat ovat molempia.
  Katso molemmat elokuvat Areenassa!

 • Contessina (Annabel Scholey) ja Cosimo (Richard Madden) sarjassa Medicit, Firenzen valtiaat

  Medicit, Firenzen valtiaat

  Upea sarja renessanssiajan Italian mahtisuvun vaiheista

  Uusi upea kahdeksanosainen historiallinen draamasarja renessanssiajan Italian mahtisuvusta.
  keskiviikkoisin ja torstaisin 26.4. alkaen klo 20.00
  koko sarja Areenassa jo nyt

 • Ana (Paula Echevarría) ja Rita (Cecilia Freire) sarjassa Velvet

  Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Rebels on Pointe -elokuvan mainoskuva

  Rebels on Pointe – miehet kärkitossuissa

  Dokumentti Suomessa vierailleesta tanssiryhmästä

  Suomessa vieraileva Les Ballets Trockadero de Monte Carlo on kulttimaineinen amerikkalainen miesten tanssiryhmä, joka tanssii balettia ballerinojen asuissa taidokkaasti ja humoristisesti.

 • henkilökuva

  Marika Kecskeméti: Seinistä ja sisällöstä

  Teeman ohjelmapäällikkö kirjoittaa uudesta kanavapaikasta.

  Yle Teema & Fem aloittaa maanantaina 24.4.2017 ohjelmistonsa. Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti kirjoittaa uuden Teeman ohjelmistosta perinteisessä televisiossa ja uudella kanavalla Yle Areenassa.

 • Kollaasi Teeman ohjelmista: vasemmalta ylhäältä myötäpäivään Altai 30 päivässä, Ida, The Rolling Stones Kuubassa, Batman

  Näin löydät Teeman ohjelmat televisiossa

  Tutut ohjelmat uudella kanavapaikalla 24.4.2017 alkaen

  Teema muuttaa uudelle kanavapaikalle yhteen Yle Femin kanssa maanantaina 24.4.2017. Tutut ohjelmat jatkavat, monet niistä uusilla paikoilla. Teema ottaa myös iltapäivät ohjelmien käyttöön.

 • kirjailija Elina Hirvonen

  Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kuvassa: Paperi T, juontaja Niina Repo, Elina Hirvonen ja Anu Kaaja.

  Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Kirjailija Anu Kaaja

  Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi?

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä.

 • Niina Repo

  Pilkun jälkeen

  Kymmenen keskustelua sadan vuoden kirjoista

  Uudessa kirjallisuussarjassa uuden polven kirjailijat keskustelevat suomalaisesta kirjallisuudesta luotsinaan kirjailija Niina Repo.
  maanantaisin 13.2. alkaen klo 21.00

 • Ralph Steadmanin kuva Mr. Gonzosta. Dokumenttielokuvasta For No Good Reason.

  For No Good Reason

  Dokumentti gonzokuvittaja Ralph Steadmanista nyt Areenassa

  Johnny Depp johdattaa katsojat Hunter S. Thompsonin ystävän ja kuvittajan Ralph Steadmanin villiin taiteeseen. Dokumenttielokuvan For No Good Reason ohjasi Charlie Paul.
  Nyt Areenassa

 • mistaken for strangers,

  Mistaken for Strangers

  Pikkuveli The Nationalin roudarina. Nyt Areenassa.

  The Nationalin laulusolisti Matt Berninger palkkaa bändinsä roudariksi pikkuveljensä. Pikkuveli Tom ottaa mukaan kameran. Lopputuloksena on erilainen kiertuetaltiointi, Spinal Tapin veroiseksi komediaksi kehuttu kuvaus kulttibändin keikka-arjesta, musiikkibisneksen kulissien takaisesta elämästä ja sisarussuhteiden vaikeudesta.
  Nyt Areenassa

 • Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

  Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

  Dokumentti klassikkobändin tuplalivealbumista.

  Dokumentti Deep Purplen legendaarisesta tuplalivealbumista, joka ilmestyi vuonna 1972. Japanin-kiertueella taltioidulla levyllä yhtye esiintyy klassisessa kokoonpanossaan: Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Jon Lord, Roger Glover ja Ian Paice.
  Nyt Areenassa

 • Batman

  Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Batman-kuvakeräyksen satoa.

  Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Muoti ja kauneus -paketin kuva

  Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!