Hyppää pääsisältöön

Kaj Stenvall maalasi Putinin jälkeen suomalaispoliitikon

Ankkamaalauksista tunnettu kuvataiteilija Kaj Stenvall sai monipolvisen taidemääritelmän, joka inspiroi häntä taiteen ja vallan suhteen kuvaamiseen. Syntyy maalaus, jossa varsin tutunnäköinen poliitikko altistuu taiteelle.

Vihreiden kansanedustaja Johanna Karimäki vastasi kysymykseen taiteen merkityksestä näin: "Taide kumpuaa todellisuudesta, paljastaa epäkohtia tai kertoo sen millä on merkitystä tulevaisuudessa. Merkittävä taide hätkähdyttää tavalla tai toisella. Taide on oma kieli, se on olennainen asia sivistyneen yhteiskunnan kehitykselle."

Kaj Stenvall piti erityisen tärkeänä sitä, että taide "hätkähdyttää tavalla tai toisella", että sillä on kyky saada kokija arvioimaan asioita uudelleen ja avata uusia ajattelun ratoja. #kulttuuurinvälikysymystä varten syntyneessä maalauksessa tutkitaan päättäjän ja vallanpitäjän suhdetta taiteeseen.

Taiteilija Kaj Stenvallin keskeneräinen maalaus poliitikosta
Luonnos maalaukseksi. Taiteilija Kaj Stenvallin keskeneräinen maalaus poliitikosta Kuva: Kaj Stenvall #kulttuurinvälikysymys,kaj stenvall,kulttuurin välikysymys,stenvall,taide
Taiteilija Kaj Stenvallin keskeneräinen maalaus poliitikosta
Keskeneräinen alusmaalaus. Taiteilija Kaj Stenvallin keskeneräinen maalaus poliitikosta Kuva: Kaj Stenvall #kulttuurinvälikysymys,kaj stenvall,kulttuurin välikysymys,stenvall,taiteilija

Kuvassa kovasti keskustapuolueen puheenjohtajaa Juha Sipilää muistuttava hahmo on maalauksen edessä ja pyrkii pääsemään sisään taiteen kieleen. Mistähän kertoo hahmon asento, joka on poliitikolle melko epätyypillinen? Nöyrtymisestä taiteen edessä, vai uuden näkökulman löytämisestä? Maalauksen nimeksi tuli Katso kangasta, kuuntele kiveä. Videot kuvattiin tammikuun lopulla Kaj Stenvallin ateljessa Turun Ruissalossa.

#kulttuurinvälikysymyksen tehtävä osui Stenvallille otolliseen hetkeen, viimeaikaisissa tauluissaan hän on tutkinut vallan olemusta Venäjän presidentin Vladimir Putinin hahmon kautta. Idea maalaussarjaan syntyi noin vuosi sitten Ukrainen kriisin puhkeamisen jälkeen.

90-luvulta lähtien Stenwall on tullut tunnetuksi erityisesti Disneyn ankkahahmoa käsittelevistä maalauksistaan.

Videoiden työryhmä: Jouni Tulonen (ohjaaja), Jouni Soikkeli (kuvaaja), Raisa Kesseli (leikkaaja), Ahti Korhonen (äänittäjä).

 • Aleksis Salusjärvi ja Anna Tulusto kartan edessä

  Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • #kulttuurinvälikysymys -ohjelman keskustelussa mukana Jussi Lehtonen, Li Andersson, Anna Tulusto, Aleksis Salusjärvi, Sanni Grahn-Laasonen, Krista Petäjäjärvi. Paikkana Vanha Ylioppilastalo

  Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • Sebastian Tynkkynen, Juha Hurme, Töppöhörö, Kansallisteatteri

  #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Kansanedustaja Li Andersson

  Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Aleksis Salusjärvi ja Anna Tulusto kartan edessä

  Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Jari Hanska

  Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • #kulttuurinvälikysymys -ohjelman keskustelussa mukana Jussi Lehtonen, Li Andersson, Anna Tulusto, Aleksis Salusjärvi, Sanni Grahn-Laasonen, Krista Petäjäjärvi. Paikkana Vanha Ylioppilastalo

  Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.