Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Saako golffari pallon jalkaan, jos myy osakkeen varattomalle?

Golffaaja talvisella golfkentällä.
Hanki peittää vielä monia golfkenttiä, mutta rauhallisen maiseman takana käydään kiivasta taistoa vastikekatoa vastaan. Golffaaja talvisella golfkentällä. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Golfkentät ovat huolestuneet toden teolla osakkeiden dumppaamisesta varattomiin käsiin. Jotkut kentät ovat lähettäneet osakkailleen paimenkirjeitä, joissa pelotellaan osakkeiden myymisestä hämärämiehille ja mahdollisesta myyjän rikosvastuusta.

Rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta pitää mahdollisena, että myyjä syyllistyy avunantoon velallisen epärehellisyyteen, jos myy vastikevelvoitteen sisältävän osakkeen varattomalle.

-Siinä on periaatteessa mahdollisuus syyllistyä rikokseen, luonnehtii Tapani.

Rikosoikeuden professori Jussi Tapani
Rikosoikeuden professori Jussi Tapani Rikosoikeuden professori Jussi Tapani Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Tapanin mukaan myyjän syyllisyys edellyttää, että myyjä tietää osakkeen ostajan olevan varaton. Se ei siis riitä, että myyjällä on syytä epäillä ostajan varattomuutta.

Toisaalta myyjän syyllisyys avunantoon velallisen epärehellisyyteen edellyttäisi Tapanin mukaan myös sitä, että osakekauppa pahentaa oleellisesti ostajan maksukykyä.

Esimerkiksi Vihti Hill Side Golf & Country Club ilmoittaa, että se voi auttaa osakkeen myyjää selvittämään golfosakkeen ostajan taustoja.

Osakkeen myyjällä ei kuitenkaan ole velvollisuutta ottaa selvää golfosakkeen ostajan maksukyvystä välttääkseen rikossyytteen.

Jos golfosakkeen varattomalle myynyt henkilö saa tuomion avunannosta velallisen epärehellisyyteen, on teoriassa mahdollista, että myyjä joutuu vastaamaan varattoman ostajan laiminlyömistä vastikkeista.

Tällainen maksuvastuu on kuitenkin professori Tapanin mukaan monen mutkan takana.

Yhdessä tapauksessa poliisi vapautti golfosakkeiden myyjät epäilyistä jo tutkinnan alussa. Kyseisessä tapauksessa Nordcenter-kentän taustalla olevan Nordgolfin osakkeita oli myyty talousvaikeuksissa oleviin yhtiöihin.

Poliisin mukaan myyjien vapautukseen epäilyistä vaikutti oleellisesti se, että myyjät eivät tienneet ostajan maksuvaikeuksista ja siitä, että tulevia vastikkeita jää maksamatta.

Tutustu myös:
Golfkentät pelottelevat pakenevia osakkaitaan poliisitutkinnoilla

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Samalla logiikalla sitten jos myy vaikka asunnon ja uusi omista ei ala maksamaan yhtiövastikkeita, niin myyjän pitäisi joutua vastaamaan varattoman ostajan laiminlyömistä vastikkeista.

Ehkä sitten kaikki ne suomalaiset, jotka myivät asuntonsa venäläisille, jotka nyt lämminlyövät maksunsa ovat syyllisiä ja korvausvelvollisia?

Lähettänyt käyttäjä

Tällaista ongelmaa ei varmankaan olisi, jos golkentat rehellisen toimijan tapaan ostaisivat itse osakkeet takaisin niiltä pelaajilta, jotka haluavat niistä luopua.

Vastikehirressä roikkuvalta omistajalta lienee turha edellyttää parempaa menettelyä kuin mitä yhtiö itse on valmis noudattamaan.

Lähettänyt käyttäjä

Kuka edes omistaa golf osakkeita? Hyvänen aika sentään..hehhe.
Kuka edes omistaa osakkeita ylipäätään? Näitä pyramidinpelin laillistettuja versioita?
eikait nyt tosissaan kukaan...

Lähettänyt käyttäjä

Ongelma on paljon suurempi. 80-luvulla ainoa tapa pelata golfia oli ostaa osake. Myöhemmin golfliitto halusi tehdä pelistä jokamiehen pelin, ja tässä vaiheessa olisi pitänyt "mitätöidä" nämä golf osakkeet. Näin ei kuitenkaan toimittu. Nämä pelaajat ovatnyt usein 70-80 vuotiaita, usein sairaita, joilla ei ole varaa maksaa enää ja eivätkä pysty pelaamaan sairauden vuoksi. Nyt olisi korkea aika korjata tilanne, mitätöidä nämä osakkeet ja laittaa kulut niille, jotka pelaavat, normaalia liiketoimintaa.

Lähettänyt käyttäjä

Ongelma voi levitä myös asunto-osakeyhtiöihin. Maaseudulla on jo paljon asuntoja tyhjillään eikä niille löydy ostajaa. Yhtiövastikkeet kuitenkin pyörivät. Omistajille saattaa tulla halu myydä samanlaisin järjestelyin kuin golf-osakkeita myydään.

Ongelma-asunto jää sitten asuonto-osakeyhtiön riesaksi.

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Silmätutkimus

  Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttajan toimitus

  Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Tubettaja pitelee kädessään paitaa

  Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Energiaviraston ylläpitämällä sahkonhinta.fi -sivustolla voit vertailla sähkön hintoja.

  Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Keudan floristiopiskelijoiden hyötypuutarha parvekkeella.

  Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Ruusu jonka päällä kävelee animoituja hyönteisiä

  Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Juna saapuu Helsingin asemalle.

  Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kodinhoitohuonetta remontoidaan.

  Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Timo Ojala, K1 katsastus

  Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Kädet näppäimistöllä, näytöllä koodia

  Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Kypärään ja turvavarusteisiin pukeutunut toimittaja portin edessä.

  Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • Kuvakaappaus Quizonaut.com tilausansasta

  iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • kasa ruokajätettä

  Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Kasvisten säilytys

  Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Kanaa, maitoa, maksalaatikkoa

  Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.