Hyppää pääsisältöön

A-studio: Talk – Asuntovelan korkovähennys pois?

A-studio: Talk, yle tv1
Asuntolainojen korkovähennysoikeus halutaan poistaa asteittain. A-studio: Talk, yle tv1 a-studio: talk,yle tv1

TV1 torstaina 5.3.2015 klo 21.05 - 22.00, uusinta perjantaina 6.3. klo 15.55
Yle Areenassa 30 päivää

Asuntolainojen korkovähennys halutaan asteittain poistaa. Nykyisen järjestelmän väitetään suosivan omistusasumista. Poistolla uskotaan olevan myönteisiä vaikutuksia muun muassa vuokra-asuntotuotantoon ja työvoiman liikkuvuuteen.

Muutosta vastustavat sanovat, että vähennysoikeuden poisto rokottaisi erityisesti nuoria ja lapsiperheitä. Edullisia vuokra-asuntoja ei korkovähennyksen poisto toisi markkinoille jatkossakaan.

A-studio: Talkin vieraina ovat asuntoministeri Pia Viitanen (sd.), ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka, Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ja kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.). Keskustelun vetää toimittaja Susanne Päivärinta.

Muualla verkossa:
Kysely: Pitääkö asuntolainan korkovähennys poistaa?
Työryhmä: Asuntolainojen korkojen verovähennysoikeus pois – asuntoministeri Viitanen vastustaa

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Älkää unohtako että omistusasunnolla vanhus maksaa vanhustenpalvelukodin kuluja, vähemmän jää yhteiskunnan kontolle.

Lähettänyt käyttäjä

Ei tällaista toimittaja Susanne Päivärinnan jatkuvasti muiden puhetta keskeyttävää ohjelmaa pysty kuuntelemaan. Toimittajan puhetyyli on aivan liian aggressiivinen ja nopea verrattuna vierailijoiden puheeseen. Lisäksi hän ei näytä saavan puheenjohtajuutta itselleen. Liikaa kitkeryyttä!! Vai katsonko liian vähän tällaisia ohjelmia?

Lähettänyt käyttäjä

Aivan samaa mieltä edellisen kanssa, kamala päällekäinhuuto jossa toimittaja eniten huutamassa. Oli pakko kääntää kanavaa, vaikka aihe olis ollu kiinnostava.

Lähettänyt käyttäjä

Juu selvä peli kokoomuslainen haluaa, että papoilta ja mummuilta perityt kämpät saa vuokrattua ja vielä veronmaksajien kustannuksella!!! ja vielä kehtaa väittää, että Kemijärveläiset "onnettomat" ovat surunmurtamia omistuskämppiensä kanssa. Ei mitään tietoa suomalaisista. HALOO en ikänä halua asua kylmien materialistien seurassa pääkaupunkiseudulla. Enkä tule koskaan olemaan niin rikas, että voisin vuokrata asuntoa. Laittakaa telkkariin vaan niitä, jotka tietää, jotain elämästä kiitos. pirkanmaa rules

Lähettänyt käyttäjä

Ohjelmassa kukaan ei edes tiedä mikä asumistuki on, asumistuki on täysin tulotuki. Sitä siis maksetaan pienituloisille eikä suinkaan sen mukaan missä asumismuodossa asuu, kyseessä ei siis ole mikään asumistuki vuokralla asuville.

Suomessa suurin osa vuokralla asuvista ei ole koskaan saanut mitään asumistukia, mutta joka ikinen ns. omistusasunnossa asuva on saanut yhteiskunnalta tukia asunnon omistamiseensa.

Lähettänyt käyttäjä

Kammottava sotku koko keskustelu - eikä kokonaan toimittajankaan syytä. Mutta ihmettelen sitä, ettei numeroita anneta meille selkeästi esille. Elki
- kun korkovähennys nyt noin 300 milj/v valtion kassassa
- yleinen asumistuki selvisi - noin 800 milj
- opiskelijoiden?
- eläkeläisen?
Kuinka paljon on sellaisia jotka saavat sekä korkovähennystä että asumistukea.
Ja saako tosiaan sijoitusasunnon ostajakin korkovähennyksen?
Varallisuusverostakin olisi syytä tarkemmin keskustella. Onko otettu lainkaan huomioon että ihmiset joutuvat työn puolesta muuttamaan ja aina uudestaan omistusasunnon hankinnasta maksamaan varallisuusveron? Toisaalta liikkuvuutta haluaan edistää ja suorastaan pakotetaan niin varallisuusvero tuntuu jopa sakolta?
Tällaisia ajatuksia mutta toimittajien toivoisin tekevän selkeitä numerotaulukoita tällaisten keskusteluohjelmien selkeyttämiseksi.

Lähettänyt käyttäjä

ottakaa asuntosijoittajalta myös pois rahoitusvastikkeen poisto oikeus vuokratulosta siinähän yhteiskunta maksaa osan sijoitus asunnosta

Lähettänyt käyttäjä

Minun mielestä korkovähennystä pitäisi saada vain ensimmäiseen ja toiseen asuntoon, tai sitä saisi vain alle 40 vuotiaat. Järjetöntä, että 50 vuotiaat saavat hurjia korkotukia miljoonakämpistään.

Näin tuettaisiin nuoria ja perheitä, jotka fiksusti haluavat omistaa oman asuntonsa.

Lähettänyt käyttäjä

Rahoitusvastikkeesta suurin osa on lyhennyksiä rakentamisesta tai kiinteistön korjauksista, tottakai sijoitustoiminnasta tulee voida verotuksessa vähentää kulut. Vai pitäisikö kuluistakin maksaa veroja?

Lähettänyt käyttäjä

että tuo sama kokoomuksen Lepomäki on niin usein keskustelemassa tässä ohjelmassa. Aina samat argumentit ja perustelut oli aihe mikä tahansa eli ansiotuloverotus alas myös hyvätuloisilta ja työsuhteiden ehtojen jousto alaspäin työnantajien tahdon mukaan. Asiatietämys kuitenkin onnetonta ja yrittää peittää sen ivallisella käytöksellä.

Tsemppiä Susanne! Pidän tyylistäsi, että pistät keskustelijat aidosti koville.

Lähettänyt käyttäjä

Miten tuo Teemu Lehtinen voi olla noin tietämötän keskusteltavista asioista. Paasasi koko ajan jostain "vuokra-asumisen tukemisesta" kun ilmeisesti tarkoitti pienituloisille tarkoitettua asumistukea, tukea joka maksetaan siis pienituloisille riippumatta asuuko omistusasunnossa, aso-asunnossa tai vuokralla. Tuki määräytyy asumiskulujen mukaan, esimerkiksi omistusasunnossa siihen vaikuttaa vastiket ja korkomenot, eli asumistuella siis maksetaan mm. omistusasumisen korkokuluja.

Lähettänyt käyttäjä

Vuokra-asuntotukia tai vuokra-asuntoja kannatetaan siis väestön liikkuvuuden vuoksi. Tyhmä kysymys: Eikö kansantaloudellisesti ole aivan sama, jääkö "taantuvalle" alueelle tyhjäksi omistuasunto tai vuokrakämppä? Ei kai sitä vuokra-asuntokaan mukaan oteta jos aluella ei ole kysyntää. Mitä pankkimiesten kommentteihin tulee, on selvä että pankit, kunnat, yritykset ja järjestötkin kannattavat vuokra-asuntojen rakentamista. Vuokralaisilta saa paremmat katteet vuokrien ja tukien kautta. Oli muutoin mielenkiintoista kuulla toimittajan kertovan keskustalaisten kanta korkovähennykseen. Millähän mandaatilla se annettiin?

Lähettänyt käyttäjä

Olisin mielelläni kuunnellut vieraiden puheenvuoroja, mutta se oli valitettavasti mahdotonta toimittajan jatkuvan keskeyttelyn vuoksi. Mihin toimittaja tällaisella käytöksellään pyrkii? Minun kohdallani se ainakin johti TV:n sulkemiseen. Eikä valitettavasti ollut ensimmäinen kerta Susanne Päivärinnan ollessa toimittajana.

Lähettänyt käyttäjä

Kerro ihmeessä mikä tarkoitat tuolla vuokra-asuntotuella? Ainoa ainaostaan vuokra-asuntoihin (+aso asuntoihin) annettava tuki taitaa olla Ara:n korkotuki joka siis maksetaan rakennuttajalle, tämä on nykyisillä korkotasoilla täysin merkityksetön ja vain murto-osan omistumisasumiselle maksettavasta korkotuesta, joka maksetaan siis suoraan omistusasunnon ostajalle jolloin se osittain inflaation muodossa kohdistuu myös lainan pääomaan (valtio siis maksaa osan omistusasujan lainoista).
Lisäksi omistusasujat saavat parin miljardin verovapauden suhteessa vuokralla asujiin joiden maksamista vuokrista peritään veroa. Ehkä kuitenkin tarkoitit yleistä asumistukea, jota maksetaan tulojen ja menojen mukaan, eikä se ole mitenkään sidoksissa asumismuotoon, sitä siis masetaan omistusasujille ihan yhtä lailla vastikkeista ja lainoje koroista kuin vuokralla asuville vuokrista.

Lähettänyt käyttäjä

Suomalainen omistusasuminen on sananmukaista "kansankapitalismia" - omistusasunnon hankkiminen omalla työllä ansaituin varoin on mahdollistanut suomalaisten varallisuuden kerryttämisen. Varallisuus on hajautunut asuntojen omistajille eikä harvoihin käsiin kuten muu osakeomistus.
Vuokra-asuminen kasvattaa toki sekin vaurautta - mutta ei omaa vaan vuokranantajan ! Siirtyminen omistusasumisesta vuokra-asumiseen ei siis lisää mahdollisuutta muun osake- tai sijoitusomaisuuden kasvattamiseen, vaan keskittää vaurautta entistä harvempiin käsiin.
Vuokra-asumista perusteellaan "helpolla" työvoiman siirtymisellä sinne, missä työtä on. Kotipaikalleen sitoo ihmisen moni muukin seikka kuin asunto - kuten vaikkapa aviopuolison työ, lasten koulutus tai ikääntyvistä vanhemmista huolehtiminen. Entäpä, jos uudellakaan paikkakunnalla ei työtä löydy, vaan vaihtoehtona on työttömyys ? Onko silloin parempi asua vuokra- vai omistusasunnossa ? Kun omistusasunnon lainat on hoidettu, ovat asumiskustannukset varsin edulliset verrattuna vuokra-asumiseen ja tarvetta asumistukeen ei ole tai sen tarve on oleellisesti pienempi.
Entä, pitäisikö nykyisenä digiyhteiskunnassa pikemminkin miettiä työn tuomista ihmisen luo eikä päin vastoin ?

Lähettänyt käyttäjä

Vuokra-asunnoista samalla tuki pois niin vuokra-asuntojen hinnat alenisivat. Nyt tuki pitää hinnat korkeina ja suosii sijoittajia.

 • Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

  Prisma: Papukaijaplaneetta

  Miksi papukaijat alkavat levitä kaupunkeihin?

  Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

 • Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

  Historia: Henrik VIII:n hovissa

  Henrik VIII:n kausi on verisin, mitä Englanti on nähnyt.

  Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

 • Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Muisti: Akat asialla

  Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

 • tytär kurkistaa ovesta, äiti etualalla laittaa papiljotteja

  Dokumenttiprojekti: Olen jossain

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa.

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa.