Hyppää pääsisältöön

Talo Espanjassa

Kahdeksan rohkeaa suomalaista osallistui kielikisaan Espanjan Salamancassa vuonna 2007. Sinä voit kisailla heidän kanssaan ja opiskella espanjan perustaidot saman oppimateriaalin avulla.

Kurssilaisten taidot testattiin lähes joka ohjelman päätteeksi kirjallisella kokeella, josta heikoimmin suoriutuneet joutuivat pudotuskisaan – selviytymään todellisesta puhetilanteesta kolmen espanjalaisen tuomarin kuuntelemina tai jututtamina. Samat kirjalliset kokeet löytyvät täältä, vain puhetilanteet puuttuvat.

Oppimateriaalit

Kilpailijat käyttivät oppimateriaalina Es español -sarjan ykköskurssia. Es español on aikuisille suunnattu kolmevuotinen monimediainen kurssi, johon liittyy tv-ohjelmasarja (ei enää ohjelmistossa), Yle Oppimisen tuottama verkkokurssi, oppikirja ja äänite. Oppikirjaa ja äänitettä voi tiedustella kirjakaupoista tai suoraan kustantajalta, Finnlectura Oy:stä.

Alla oleva harjoitusohjelma etenee samaan tahtiin Talo Espanjassa -sarjan kanssa. Voit testata osaamisesi samoilla kirjallisilla tenteillä, jotka kilpailijatkin suorittivat. Tee ohjelmassa annetut läksyt, katsele seuraava ohjelma ja tee tentit. Kuinka pärjäsit? Olisitko joutunut pudotustenttiin? Onneksi nettikurssilta ei putoa pois, vaan voit aina jatkaa!

Ennen sarjan alkua

Läksyt
Ennen Salamancaan lähtöä kilpailijoiden piti opiskella kotona itsenäisesti oppimateriaalin neljä ensimmäistä kappaletta.
Es español 1: kpl 1-4

Ohjelma 1

Läksyt
Valmistaudu kertomaan itsestäsi, omasta perheestäsi ja harrastuksistasi. Kertaa tähän mennessä oppimasi asiat.
Es español 1: kpl 1-4

Ohjelma 2

Tentti
Osa 1
Osa 2
  
Läksyt
Opettele kysymään ja neuvomaan tietä.
Es español 1: kpl 4 ja 5

Ohjelma 3

Tentti
Osa 1
Osa 2
Osa 3

Läksyt
Opettele asioimaan ruokakaupassa ja tekemään ravintolatilaus espanjaksi. Tutustu myös siihen, miten kerrot arjen rutiineistasi.
Es español 1: kpl 5-7

Ohjelma 4

Tentti
Osa 1
Osa 2
Osa 3

Läksyt
Tutustu mennen ajan aikamuotoon perfektiin ja opettele kertomaan mitä ”olet tehnyt”.
Es español 1: kpl 8

Ohjelma 5

Tentti
Ei tenttiä.

Läksyt
Opettele kertomaan asioita Suomesta. Kertaa tähän mennessä oppimaasi ja opettele kertomaan voinnistasi.
Es español 1: kpl 7-8

Ohjelma 6

Tentti
Osa 1
Osa 2
Osa 3
   
Läksyt
Opiskele käskymuoto eli imperatiivi, kertaa perfekti ja opiskele preteriti.
Es español 1: kpl 8-10

Ohjelma 7

Tentti
Osa 1
Osa 2
Osa 3
   
Läksyt
Kertaa preteriti ja opiskele imperfekti.
Es español 1: kpl 10-11

Ohjelma 8

Tentti
Osa 1
Osa 2
Osa 3
   
Läksyt
Opiskele viimeinen kpl 12 itsenäisesti, opettele futuuri. Kertaa tähän mennessä oppimasi.
Es español 1: kpl 1-12

Ohjelma 9

Ei kirjallista tenttiä.

Onnittelut! Es español 1 -kurssi on nyt käyty läpi. Voit jatkaa espanjan opiskelua Yle Oppimisen sivuilla vaikkapa Es español 2 -kurssin avulla. Tutustu myös muihin Espanjan kielen ja kulttuurin materiaaleihin!

Kuva: Sini Sovijärvi/Yle

Kilpailijat ovat saapuneet Salamancaan: vasemmalta Sirpa Jompero, Heta Räsänen, Virve Puumalainen, Kurt Eriksson, Katja Hämeenoja, Joni Salmi, Risto Pynnönen ja Roy Gonzalez.Kuva: Sini Sovijärvi/Yle
Kuva: Sini Sovijärvi/Yle

Kilpailun juontaja Kristo Kentala ja opettaja Almudena Dominguez. Kuva: Sini Sovijärvi/Yle

Tentit: Almudena Dominguez

 • Ruotsin kartta kuvina

  Ruotsi päästä varpaisiin - Sverige från topp till tå

  Ruotsin maakuntia pohjoisesta etelään

  Lähes jokainen suomalainen on käynyt Tukholmassa. Matkaa kannattaa kuitenkin jatkaa kaupungin ulkopuolelle, sillä naapurimaallamme on pitkät matkailuperinteet ja nähtävää ja tekemistä löytyy niin Lapista kuin Skoonestakin.

 • Raquel, ESP-sarjasta

  Raquel Alonso

  Raquelin matka Espanjasta Suomeen on sujunut hyvin.

  Raquel Alonso on espanjalainen tekstiilisuunittelija, joka asuu nykyään Helsingissä. Oma mallisto pitää kiireisenä ja arki avopuolison kanssa on hyvinkin suomalaista.

 • Ivan Lopez

  Ivan Lopez

  Ivanin toi Suomeen Espanjan taloustilanne ja tyttöystävä

  Espanjalainen Ivan Lopez Santiago on ammatiltaan laukkaratsastaja, el jockey. Suomessa Ivan ryhtyi kengittäjäksi. Vaikeinta Suomessa on kieli ja ilmasto.

  1
 • Mikki, ESP-sarjasta

  Mikki Antero

  Mikki Anteri muutti Barcelonaan ja viihtyy hyvin.

  Mikki Antero muutti Barcelonaan työn takia jokin aika sitten. Kaupunki tuntui heti omalta ja Mikki viihtyy loistavasti Katalonian auringossa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Sunrise Avenue-yhtye

  Minne hävisi englanninkielinen kotimainen musiikki?

  Kotimaiset englanninkieliset biisit katosivat hittilistalta.

  Kotimainen englanniksi laulettu musiikki on lähes hävinnyt Suomen Top -100 hittilistalta viimeisen viidentoista vuoden aikana. Kun huippuvuonna 2004 englanninkielisten biisien osuus listalla oli 24 prosenttia, vuonna 2010 määrä oli romahtanut kuuteen prosenttiin. Viime vuonna Top 100 -hittilistalta löytyi vain yksi kotimainen englanninkielinen kappale.

  12
 • Närhi

  Kuinka monta talvilintua tunnistat?

  Lintujen talviruokintapaikan vieraista kannattaa pitää kirjaa. Jos havaitset 15 lajia, se on jo paljon. Tunnistatko talvisia lintulajeja myös pelkän äänen perusteella?

  7
 • Marja Hintikka: Mummokateus iski!

  Marja Hintikka: Isovanhemmuus on hukassa

  Olkaa kiitollisia osallistuvista isovanhemmista.

  "Pahimpina hetkinä en kuitenkaan voinut mitään katkerille ajatuksille jotka kumpusivat mieleeni, kun seurasin vierestä ystäviä, joille tuotiin rotinoita päivittäin ja joiden esikoista tarjouduttiin ottamaan yökylään, kun vauvan kanssa oli haasteita. Mummukateus iski, pahemman kerran." Näin sanoo Marja Hintikka, joka on jo laatinut itselleen listan siitä, millainen mummo hän itse aikoo olla.

  63