Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Lomamatka 80-luvulle pääkuva

Testaa kuinka paljon muistat 80-luvusta

Lomamatka 80-luvulle .ohjelman logo
Lomamatka 80-luvulle .ohjelman logo Kuva: Yle/Heidi Grönroos lomamatka 80-luvulle logo

Testaa kuinka paljon muistat 80-luvusta. Vihjeitä oikeisiin vastauksiin löydät Lomamatka 80-luvulle -ohjelmasta. Se on menox, sano Annie Lennox!

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Luin läpi nuo vaihtoehdot ja millähän vuosikymmenellä mä olin nuori? Tshernoby - joo. Dingo - no sitä ei voinut välttää. Mutta Tommi Läntinen? Ei ihan ensimmäiseksi tule mieleen 80-luvusta, vaan Michael Jackson, Iron Maiden, U2, Toto, Bananarama, Madonna, Whitney Houston, Pet Sop Boys, Donna Summer..... Suomesta Juice, Eput ja Popeda. Kasariin kuuluu ehdottomasti myös jupit, Live Aid (jonka onneton kopio oli maksamme velkaa), kylmän sodan päättyminen. Leffoista Platoon, Amadeus, Top Gun, Upseeri ja herrasmies, Paluu tulevaisuuteen, Indiana Jones....

Mun mieleen 80-luku jäi hullun hulvattomana aikana, jolloin ei nysvätty vain Suomen rajan sisäpuolisissa asioissa. Tukka takana ja elämä edessä. Ei oltu köyhiä ja kipeitä, vaikka suurin osa oli varmaan yhtä köyhiä kuin nyt. Väriä, elämää, vauhtia ja aika-ajoin vastuutonta koheltamista. :D

Tuo yläpuolella oleva kysymyslista saa kyseisen vuosikymmenen tuntumaan todella tylsältä.

Lähettänyt käyttäjä

"Tuloksesi on 7/9 oikein:
Jees poks pallinaama! Olet ehta kahdeksankymmentäluvun tietäjä. Ota mukava asento nojatuolissasi ja lähde takaisin vuosikymmenelle jossa olet valmiiksi kuin kotonasi."
Aika hyvin millenniumin lapselle, joka on syntynyt väärälle vuosituhannelle ja aina halunnut olla 80-luvun kasvatti. Noh, säännöllinen Enskan sekä Lakkareitten kuuntelu pitää yleistiedon kohdallaan. Kasettisoittimet äänitysvalmiuteen!

Lähettänyt käyttäjä

8/9 oikein. Jenkkifutiskysymys meni pieleen, ei kylläkään ihme kun en ole ikinä jalkapalloilua seurannut, ralli kiinnosti varsinkin 80-luvulla enemmän.
Pidin 80-luvulla eniten optimistisesta ja huolettomasta asenteesta.
80-luvulla tuli paljon uusia ja innostavia asioita, kotitietokoneet, elektroniikkapelit, musiikki kuulosti selkeästi uudelta ja erilaiselta 70-lukuun verrattuna syntetisaattoreiden ansiosta, tv-sarjat ja elokuvat, ylipäätään populaarikulttuuri oli hienoa :)
Olin 80-luvulla lapsi - teini (5-15v) ja esim. koulussa ei ollut mitään säästöjä, pikemminkin opetus kehittyi eteenpäin, saatiin kouluun mm. videoluokka jossa katsottiin vhs-videoita sekä koulutv:tä, kaikki muukin yhteiskunnassa kehittyi vauhdilla koko ajan eteenpäin ja paremmaksi enkä edes kuullut sanaa lama ennenkuin vasta 90-luvulla.
Kaikinpuolin 1980-luku oli elämäni paras vuosikymmen, pahasti näyttää siltä että jäljellä olevan elämäni aikana ei tätä parhautta saavuteta enää koskaan.

Lähettänyt käyttäjä

Meillä ei juuri tuota musiikkia kuunneltu.Urheilusta tuli seurattua yleisurheilua,hiitoa ja jääkiekkoa ja uintia.Niin Helsingissä oli ensinmäiset yleisurheilun mm kisat niissä tuli käytyä vanhemat oli silloin Italiassa.

Lähettänyt käyttäjä

80-luvulla olin nuori aikuinen. Olipas ihanaa aikaa...Päälimmäisenä tulee mieleen ankara bailaus välillä Tavastia-Hamlet-Café Metropol. Poket notkuivat tiukkoina ovilla, lenkkarit jalassa oli turha yrittää sisään.
Extra-työhönkin pääsi helposti, kunhan vaan meni kysymään suoraan liikkeistä/ravintoloista. Tehtiin paljon töitä, harrastettiin, bailattiin, opiskeltiin...kaiholla muistelen :-) Ja edelleen parasta musaa on kasarimusa!

Lähettänyt käyttäjä

80-luvusta tulee mieleen reissailu keski- ja etelä Euroopassa, Eput, Ismo Alanko, Popeda, Provinssirock, tietokone+AutoCad-ohjelma(vaikka olen naispuolinen), vihreät... ei tullut mieleen oikeastaan mitään kysymyksissä mainituista.

 • Hanski todennäköisesti juuri ennen lähtöään Kanadaan vuonna 1929

  Hanski kierteli junapummina 30-luvun Amerikassa

  Hanski äänitti seikkailunsa eläkeiässä c-kasetille

  Eteläpohjalaisen Hanskin junapummi-tarina löytyi c-kasetilta. Nauhalla jo eläkeiässä oleva Hanski kertoo muistelmiaan. Äänitys on 1970-luvun lopulta, mutta vanhalla miehellä on tarkassa muistissa 50 vuoden takaiset seikkailut.

 • Junapummi saa voileivän

  Hanskin nokkelimmat bommauskeinot

  Työttömänä siirtolaisena omatoimisuus on valttia!

  Hanski paljastaa junapummin bommausstrategiat. Nokkeluus on tässä hommassa valttia, ei raskaan työn raataminen!

 • Junapummit opettelivat hyppäämään liikkuvaan junaan

  Hanskin selviytymisvinkit siirtolaisille

  Suomalaiset pummasivat 30-luvun laman aikana kuten muutkin

  Pohjalainen Hanski seikkaili pula-ajan Kanadassa ja Yhdysvalloissa junapummina. Työttömyys, asunnottomuus ja paperittomuus leimasivat hänen siirtolaisvuosiaan. Hanskin muistelmat löytyivät 40 vuotta vanhalta c-kasetilta. Kyseessä on harvoin kuultu rehellisen avoin siirtolaistarina.

Historia

Uusimmat sisällöt - Historia

 • Ihmisiä seisoo ja istuu täyden junan katolla ratapihalla.

  Suomalaissiirtolaiset junapummeina 1930-luvun Amerikassa

  Pohjalainen Hanski selvisi lama-ajan yli "bommailemalla"

  Elämä pummina, kerjäläisenä tai paperittomana eivät kuulu suomalaissiirtolaisista yleisesti kuultuihin tarinoihin. #junapummit -tarina perustuu Yle Historian saamaan ainutlaatuiseen äänimateriaaliin. Siinä jo eläkkeellä oleva pohjalainen Hanski muistelee c-kasetille nuoruusvuosien seikkailuitaan pula-ajan siirtolaisena.

 • Junapummit opettelivat hyppäämään liikkuvaan junaan

  Hanskin selviytymisvinkit siirtolaisille

  Suomalaiset pummasivat 30-luvun laman aikana kuten muutkin

  Pohjalainen Hanski seikkaili pula-ajan Kanadassa ja Yhdysvalloissa junapummina. Työttömyys, asunnottomuus ja paperittomuus leimasivat hänen siirtolaisvuosiaan. Hanskin muistelmat löytyivät 40 vuotta vanhalta c-kasetilta. Kyseessä on harvoin kuultu rehellisen avoin siirtolaistarina.

 • Neuvostoliittolaiset avaruuskoirat Belka ja Strelka

  Belka ja Strelka kävivät avaruudessa ennen Juri Gagarinia

  Neuvostoliittolaiset avaruuskoirat Belka ja Strelka

  Neuvostoliitto laukaisi vuonna 1957 maata kiertävälle radalle ensimmäisen tekokuun Sputnikin. Kuukausi Sputnikin jälkeen avaruuteen ammuttiin Laika-koira, joka oli ensimmäinen elävä olento avaruudessa. Länsimaissa Laikan kohtalosta oltiin hyvin huolissaan, ja vaikka neuvostoliittolaiset uskottelivat muuta, Laika kuoli pian raketin ampumisen jälkeen stressiin ja kuumuuteen.

 • Toimittajat Porkkalassa

  Puna-armeija purki sotilastukikohtansa ja palautti Porkkalan yllättäen

  Neuvostoliitto palautti Porkkalan 60 vuotta sitten.

  Kun Neuvostoliitto 26. tammikuuta 1956 purki Suomen maaperällä olevan sotilastukikohtansa ja päätti palauttaa Porkkalan vuokra-alueen, huokaistiin Suomessa helpotuksesta. Pahimmat vaaran vuodet olivat vihdoin ohi. Porkkalan palautus oli iso uutinen myös ulkomaisissa lehdissä. Alue oli ollut puna-armeijan sotilastukikohtana vuodesta 1944 lähtien.

 • Kasnalaisen kerjuukirje Kekkoselle

  Paska traktori ja muita kansalaisten kirjeitä Kekkoselle

  Kekkonen sai kirjeitä kansalaisilta

  Urho Kekkonen sai aikanaan paljon kirjeitä tavallisilta ihmisiltä, joissa kansalaiset kääntyivät huolineen hänen puoleensa jo pääministeriaikana. Monet näistä kirjeistä kummastuttavat nykypäivänä: on vaikea uskoa kuinka henkilökohtaisilla asioilla valtion päämiestä silloin vaivattiin.

 • Two Neanderthal men with different distinctive growth of hair pictured in the Rheinisches Landesmuseum in Bonn, Germany, Tuesday, 13 June 2006.

  Meissä kaikissa asuu pieni neandertalilainen - tunnetko juuresi? Tee testi!

  Kuinka hyvin tunnet neandertaiset? Tee testi!

  Nykyihmiset ja neandertalilaiset asuivat vuosituhansia samoilla alueilla. Viimeiset neandertalilaiset katosivat n. 28 000 vuotta sitten. Rinnakkaiselon aikana nykyihmiset ja neandertalilaiset ehtivät kuitenkin risteytyä ja nykyisin eurooppalaisen ihmisen DNA:sta on 1,5-2,1 prosenttia peräisin heiltä. Meissä jokaisessa asuu siis pieni neandertalinihminen. Kuinka hyvin tunnet millaisia he olivat? Tee testi!

 • Nervanderinkatu Helsingissä

  Katu-uskottavat tieteentekijät

  Lähde mukaan tieteentekijöiden mukaan nimetyille kaduille

  Toimittaja Seppo Heikkinen ei enää muista millä kadulla idea iski. Olisikohan se ollut Pietari Kalmin kadulla Kumpulassa? Siellä hän ainakin muistaa ajatelleensa, että kukahan tuo Pietari Kalm oikein olikaan. Tästä pohdinnasta lähti syntymään radiosarja tieteen merkkihenkilöiden mukaan nimetyistä kaduista.

 • Nakkikioski Pohjoisesplanadilla 1973

  Ranskalaisia Perunatorilla ja kaadettuja kioskeja - snagareiden historiaa

  Nakkikioskien historiaa ja muistijälkiä.

  Ennen hampurilaisbaareja, korttelipizzerioita ja kebabpaikkoja pikaruokaa syötiin nakkikioskeilla eli snagareilla. Perinteisellä nakkikioskilla asiakas seisoi ulkoilmassa ja annokset ojennettiin etuikkunassa olevaan luukun kautta. Lihapiirakka kahdella nakilla, porilainen ja Trip-mehut olivat nakkikioskien vakiotavaraa. Mutta millainen on nakkikioskien historia? Ja millaisia muistoja niihin liittyy?

 • Kuusi vaalijulistettu vuoden 1956 vaaleista

  Kenen haluaisit voittavan 1956 presidentinvaaleissa - äänestä nyt!

  Presidentinvaalit 1956 vaaligallup

  300 valitsijamiestä kokoontuu 15.2.1956 eduskuntatalolle valitsemaan presidenttiä. He voivat suljetussa lippuäänestyksessä äänestää myös muuta ehdokasta kuin omaansa. Myös mustat hevoset ovat vaalissa mahdollisia. Tulos ratkeaa viimeistään kolmannella kierroksella. Nyt tarvitaan sinun mielipiteesi.

 • Helsingin Vanhakaupunki. Etualalla Hämeentie, oikealla Kuninkaankartanonsaari. 1932.

  Kaksi lukua Helsingin historiaa

  Kaksi lukua Helsingin historiaa

  Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle Koskelan keskiaikaisen kylän paikalle vuonna 1550. Tarkoituksena oli kilpailla Suomenlahden toisella puolella sijaitsevan saksalaisten hallitseman Tallinnan kanssa. Asukkaat kaupunkiin saatiin, kun Porvoon, Tammisaaren, Rauman ja Ulvilan kaupunkien porvarit määrättiin pakolla muuttamaan uuteen kaupunkiin.