Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkosen postiin tulee paljon piirustuksia joka päivä!

Pikku Kakkosen postin postipino
Pikku Kakkosen postin postipino Kuva: Yle/Pikku Kakkonen pikku kakkonen,pikku kakkosen posti

Pikku Kakkosen postiin saapuu joka päivä paljon postia! Yhtenä päivänä perinteisesti postitse saapuu noin 80 ja sähköpostitse kolmisenkymmentä piirustusta. Vuodessa piirustuksia kertyy siis noin 20 000! Kaikki kirjeet avataan, piirustukset katsotaan ja tarinat luetaan. Piirustuksia ei arkistoida, eikä niitä palauteta niiden lähettäjille.

Roosan piirustus aiheesta musiikki
Roosan piirustus aiheesta musiikki Roosan piirustus aiheesta musiikki Kuva: Yle/Pikku Kakkonen pikku kakkonen,pikku kakkosen posti

Pikku Kakkosen postissa on aina jokin teema, johon postit liittyvät. Aiheina ovat olleet esimerkiksi talvipuuhat, unelmaleipomo, liikennevälineet, ötökät, vedenalainen maailma ja hauskimmat kesämuistot. Yhtä aihetta käsitellään tv-ohjelmissa neljän viikon ajan. Yhdessä Pikku Kakkosen postin tv-lähetyksessä nähdään noin 25 piirustusta ja kuullaan lasten niihin keksimiä tarinoita. Piirustusten valinta tv-ohjelmaan on välillä vaikeaa, sillä upeita piirustuksia ja kekseliäitä tarinoita on niin paljon! Kaikki postit ilahduttavat ja ihmetyttävät meitä täällä Pikku Kakkosessa. Lapsilla on todella kyky nähdä asioita raikkaasti, hauskasti ja ennakkoluulottomasti. Studiossa on lavasteena esillä lisäksi noin kymmenen aiheen mukaista piirustusta. Yhdestä aiheesta kuvia saapuu postiin siis noin 2000, joista noin sata nähdään Pikku Kakkosen posti -tv-ohjelmassa.

Pikku Kakkosen postin verkkosovellus on uudistunut. Lähetettyjä piirroksia esitellään tarinallisessa muodossa ja piirrosohjelmalla voi piirtää Iinan kiittäessä lopputulosta. Nämä taideteokset jäävät omaksi iloksi, eivätkä välity Pikku Kakkosen posti -ohjelmaan. Pikku Kakkosen postin verkkosovelluksen teknisesti uudistuttua aiemmin esitettyjä piirrosaiheita ei valitettavasti enää ole nähtävissä.

Iina ja Jotham Pikku Kakkosen postin erikoislähetyksessä
Iina ja Jotham esittelevät piirustuksia Pikku Kakkosen postin erikoislähetyksessä. Iina ja Jotham Pikku Kakkosen postin erikoislähetyksessä Kuva: Yle/Pikku Kakkonen pikku kakkonen,pikku kakkosen posti

Koska kaikkia piirustuksia ei millään voida näyttää, olemme kehitelleet uusia tapoja saada piirustuksia näkyville ja tarinoita kuuluville. Jokaisesta aiheesta tehdään kaksi erikoispostilähetystä, jotka lähetetään Yle Areenassa. Niissä lapsivieras tutkii posteja yhdessä juontajan kanssa. Yhdessä Pikku Kakkosen postin erikoislähetyksessä nähdään noin 40 piirustusta. Sekä televisiossa nähtävä Pikku Kakkosen posti -ohjelma että Areenassa lähetettävä postin erikoislähetys on täynnä lasten itse tuottamaa sisältöä. Lasten keksimiä tarinoita saapuu piirustusten mukana koko ajan enemmän ja enemmän, mikä on todella ilahduttavaa.

Tuomo ja Iina tekevät lauluja lasten piirustuksista ja tarinoista.
Tuomo ja Iina tekevät lauluja lasten piirustuksista. Tuomo ja Iina tekevät lauluja lasten piirustuksista ja tarinoista. Kuva: Yle/Pikku Kakkonen pikku kakkonen,pikku kakkosen posti,tuomo rannankari

Piirustuksista ja tarinoista on tehty myös lauluja, joita esitetään Pikku Kakkosen ohjelmistossa televisiossa ja netissä. Lauluja on syntynyt ainakin lasten lähettämistä musiikki-, ihmekone- ja isovanhemmat -aiheisista piirustuksista. Pikku Kakkosen maanantai-iltojen juontaja Tuomo säveltää ja Iina sanoittaa laulut lasten tarinoiden pohjalta.

Joitakin yksittäisiä piirustuksia ja tarinoita on käytetty tarinoina tai tarinan osina myös Pikku Kakkosen aamujuonnoissa. Pikku Kakkosen radio on kuultavissa Yle Areenassa, ja radio-ohjelma voi myös sisältää Pikku Kakkosen postiin lähetettyjä tarinoita.

Kommentit

 • Pikku Kakkosen sovellus: Keskeneräiset häät

  Keskeneräiset häät -peli Pikku Kakkosen sovelluksessa

  Unelmien peli -kilpailun voittajaidea on toteutettu.

  Unelmien peli -kilpailuun tulleiden ideoiden pohjalta toteutettu peli Keskeneräiset häät on nyt julkaistu. Pikku Kakkonen sai lapsilta yli 300 peli-ideaa ja voittajatyöt valitsi Pikku Kakkosen sovellustiimistä ja TAMK:in opiskelijoista koottu peliraati.

 • Nalle ja Heikki

  Pikku Kakkosen sovelluksen minipelit

  Sovelluksesta löytyy alle kouluikäisille sopivia minipelejä.

  Pikku Kakkosen sovellus on jaettu kahteen leikkikokonaisuuteen, leikkipintaan ja minipeleihin. Sovelluksen leikkipinnassa perheen pienimmät lapset voivat vapaasti tutkia ja määrittää leikin rytmin itse. Minipelit ovat erilaisia pelimekaniikkoja soveltavia pieniä pelejä, jotka tuovat vauhtia ja haastetta. Pikku Kakkosen sovelluksen uusin minipeli, huhtikuussa julkaistava Keskeneräiset häät, on lasten ideoista kehitetty.

 • Pikku Kakkonen: Tilkkupeiton tarinoita

  Tilkkupeiton tarinoita perheen pienimmille Pikku Kakkosessa

  Tilkkupeiton eläimet ratkovat pulmia.

  Tilkkupeitossa elävät eläimet ratkovat yhdessä pulmia Pikku Kakkosessa maanantai-iltaisin 17.4. alkaen Yle TV2:lla. Ohjelma on katsottavissa myös Lasten Areenassa 14 päivää ensilähetyksestä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.