Hyppää pääsisältöön

Huume-Suomi: Verkkodokumentit

Verkkodokumentteja Huume-Suomen historiasta.

Yskänlääkkeet otsikko
Yskänlääkkeet otsikko Kuva: Yle huume-suomen historia

Yskänlääkkeillä on kautta historian lievitetty muutakin kuin yskää. Mitä sisälsivät apteekin astmasavukkeet? Minkä yskänlääkkeen käytöstä narahti hiihtäjä Jari Isometsä? Mikä sai virolaiset taideopiskelijat kiipeilemään seinille ja rakentamaan pesää?
otsikko kannabis
otsikko kannabis Kuva: Yle huume-suomen historia

Kannabista on hyödynnetty Suomessa jo esihistoriallisella ajalla. Miten hamppu sensuroitiin Kalevalasta? Ketkä käyttivät kannabista nautintoaineena jo 1800-luvun lopulla? Milloin kannabiksen myynti apteekeissa loppui?
LSD otsikko
LSD otsikko Kuva: Yle huume-suomen historia

LSD on maailman voimakkain aistiharhoja aiheuttava aine. Mitä tekemistä lääketehdas Leiraksella oli LSD:n raaka-aineen kanssa? Syöttikö Yhdysvaltain tiedustelupalvelu LSD:tä suomalaislapsille? Miksi LSD:n keksijä Albert Hofmann kävi Suomessa vuonna 1960?
amfetamiini otsikko
amfetamiini otsikko Kuva: Yle huume-suomen historia

Amfetamiinia myytiin apteekeissa vielä 1960-luvulla. Mitä kaikkea amfetamiinilla on lääkitty? Miten sujuu vaatteiden silitys metamfetamiinin voimalla? Millainen mies oli Suomen ensimmäinen kovan luokan huumerikollinen Kosti Kustaa Kartiokari?
 • Hipsterin valloittama talo Englannissa kanaalin varrella

  Citizen Love -dokumentin ensi-ilta Englannissa oli menestys

  Lauri Love dokkarin ensi-ilta Englannissa oli menestys

  Citizen Love -dokumenttielokuvan näytös Lontoossa pidettiin hipsterien valloittamassa Hackney Wickissä. Elokuvan tekijät Raimo Uunila ja Lauri Danska seikkailivat hipsterien mukana ja raportoivat tunnelmista paikan päältä.

 • Häpeilemättä valehteleva presidentti Donald Trump järkyttää amerikkalaisia.

  Valepresidentti ja vihaiset alamaiset

  Valehteleva presidentti Trump hämmentää amerikkalaisia.

  On hämmentävää seurata Euroopasta, miten maailman johtavan suurvallan presidenttinä on ihminen, joka valehtelee avoimesti. Vielä hämmentävämpää se on amerikkalaisille. Enemmistö amerikkalaisäänestäjistä ei äänestänyt Donald Trumpia. Silti hekin joutuvat sopeutumaan valepresidenttiin ja jatkuviin skandaaleihin, joita tietämätön presidentti aiheuttaa.

 • Ulkolinja 40 vuotta logo

  Ulkolinjan kesä 2017

  Ulkolinjan kesän 2017 ohjelmistoa

  Ulkolinjan kesän 2017 ohjelmisto on julkaistu. Ensilähetys torstaisin TV1 klo 22.00, uusinta keskiviikon myöhäisillassa. Löydät Ulkolinjan myös Yle Areenasta.

 • Vanha valokuva naisesta ja teksti: Olen jossain – Elämää muistisairauden kanssa

  Elämä muistisairauden kanssa on aikamoista dadaa

  Kuinka syntyi leffa ja verkkokokonaisuus Olen jossain?

  Arki muistisairaan kanssa on aikamoista dadaa ”normaaliuden” näkökulmasta. Lapsen ja vanhemman roolit sekoittuvat. Kuka äitini on ilman muistia? Ja kuka minä olen muistisairaalle äidilleni? Ilman vertaistukea ja vinoa huumoria ei pitkälle jaksaisi. Näin pohtii dokumenttielokuvan Olen jossain ohjannut Tuula Rajavaara.