Hyppää pääsisältöön

Kipu kuriin sähkön voimalla?

kipustimulaattoria asennetaan
Kipustimulaattori asennetaan paikallispuudutuksessa. kipustimulaattoria asennetaan Kuva: Yle, Akuutti kipustimulaattori

Kun vahvatkaan särkylääkkeet eivät enää auta, voidaan kroonista kipua hoitaa stimulaattorin avulla. Toimenpide itsessään on nopea, mutta kustannukset hidastavat tehokkaan kivunhoitolaitteen yleistymistä.

– Olen ollut nyt 15 vuotta kroonisena kipupotilaana syöpäleikkauksen jälkeen, ja kaikki muut temput on kipupolilla tehty. Tämä kipustimulaattori on nyt se ainoa keino, jolla mahdollisesti saadaan pois tämä kipu. Tai ainakin vähenemään, hymyilee helsinkiläinen Pekka Kymäläinen Ortonin sairaalapedissä.

– Todennäköisesti sädehoidon aikana sakraalihermo on ammuttu rikki, joka sitten antaa sähköiskuja. Ja oikean jalan pakara ja yläosa puutuu välillä ihan kokonaan. Ja se jumputtaa koko ajan semmoista kipua ja välillä se kovenee. Mutta lääkityksellä olen pysynyt kuitenkin työelämässä, Pekka jatkaa ja neuvoo muitakin harhauttamaan kipua touhuamalla:

Ei koskaan kannata jäädä makaamaan ja odottamaan, että se kipu menee pois. Kun se ei mene pois.

– Työ on oikeastaan parasta lääkettä tässä kivunhoidossa, koska silloin kun on töissä, pystyy keskittymään. Ja aivot keskittyvät koko ajan johonkin muuhun kuin siihen kivunhoitoon. Ja yleensä sen takia lomankin aikana kannattaa touhuta, matkailla ja olla mökillä. Ei koskaan kannata jäädä makaamaan ja odottamaan, että se kipu menee pois. Kun se ei mene pois.

Nyt Kymäläinen odottaa toimenpidettä, jossa hänen selkäydinkanavaansa syötetään sähkövirtaa pienen elektrodeja sisältävän piuhan ja kipustimulaattorin avulla. Kyseessä on testilaite, jolla varmistetaan, että kipu saadaan aparaatilla talttumaan. Vasta kokeilujakson jälkeen on mahdollista saada maksusitoumus pysyvää kipustimulaattoria varten. Ajatus kivuttomasta elämästä tuntuu miehen mielestä epätodelliselta. Vielä vuosi sitten hän ei ollut kuullut koko laitteesta.

– En ollut kuvitellut mahdolliseksi, että olisi kivutonta elämää. Olin jo tottunut, että se on loppuelämä tätä. Mutta tämmöistä tämä elämä on, aina tulee uusia mahdollisuuksia, hän pohtii.

Pekka Kymäläiselle asennetaan kipustimulaattoria
Helsinkiläinen Pekka Kymäläinen sai testilaitteen, jonka antama sähkövirta taltutti kivun heti leikkauspöydällä. Pekka Kymäläiselle asennetaan kipustimulaattoria Kuva: Yle, Akuutti kipustimulaattori,pekka kymäläinen

Kipustimulaattorin toimintaperiaatetta voidaan kuvailla liikenneruuhkaksi. Kipuradalle aiheutetaan niin paljon ärsykettä sähkövirran avulla, että kipuviesti ei pääse kunnolla aivoihin.

– Se on meidän tehokkain tapa hoitaa, että nämä muut, akupunktio, TNS-sähköärsytykset ja muut ovat vähemmän tehokkaita. Tämä on vähän niin kuin kuningas tässä hoitojen hierarkiassa, kuvailee fysiatri ja ylilääkäri Jukka-Pekka Kouri Ortonin kipuklinikalta.

Vaikka kipustimulaattori ei kroonista kipua potevien joukossa ole vielä kovin tunnettu laite, on ensimmäiset stimulaattorit asennettu jo kymmeniä vuosia sitten. Suomessa kipustimulaattori on mahdollista saada julkisesta terveydenhuollosta, kun muut lääkkeet eivät enää kipuun pure.

Uskon, että meillä olisi vara tuplata näiden laittaminen Suomessa, että pääsisimme Ruotsin tasolle. Mutta samalla voi todeta, että Baltian maissa ei ole vara käyttää juuri lainkaan näitä ratkaisuja.

– Maailmalla esimerkiksi ajatellaan niin, että ennen kuin mennään vahvoihin opioidikipulääkkeisiin, niin mielummin mennään kipustimulaattoriin. Sitä kannattaa pohtia, että mikä ensin. Tähän hoitoon kuitenkin liian vähän toistaiseksi turvaudutaan, sanoo Kouri ja lisää:

– Uskon, että meillä olisi vara tuplata näiden laittaminen Suomessa, että pääsisimme Ruotsin tasolle. Mutta samalla voi todeta, että Baltian maissa ei ole vara käyttää juuri lainkaan näitä ratkaisuja.

Myös stimulaattoreiden hintojen odotetaan vähitellen tulevan alas. Vaikka laitteet ovat yhteiskunnan kannalta kustannustehokkaita jo nyt.

– Tästä on muun muassa Oliver Northin tutkimus ja taloushyötyanalyysi. Kahdessa vuodessa tämä laite maksaa itsensä. Ja sen jälkeen se tekee plussaa; kun ihmiset pystyvät palaamaan takaisin työelämään, se että lääkkeitä vähennetään, lääkärikäynnit vähenevät, luettelee Kouri.

– Lääkemäärät vähenevät, jos stimulaatio toimii. Mutta kokonaan ei lääkkeistä päästä eroon, että se riippuu kivun vaikeusasteesta, jatkaa Kouri ja muistuttaa että usein juuri hankalia sivuvaikutuksia aiheuttavista opiodeista voidaan luopua stimulaattorin myötä.

lääkäri Jukka-Pekka Kouri
Ylilääkäri Jukka-Pekka Kouri Ortonin kipuklinikalta uskoo, että kipustimulaattori maksaa itse itsensä. lääkäri Jukka-Pekka Kouri Kuva: Yle, Akuutti jukka-pekka kouri

Kymäläinen kärrätään leikkaussaliin, jossa toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Selkäydinkanavaan asennetaan piuha, jonka eri kohdista testimielessä johdetaan sähkövirtaa – ensin pienemmällä teholla ja sitten suuremmalla. Parin tunnin testailun päätteeksi leikkauslakanan alta kurkistaa tyytyväisen toiveikas mies.

– Aivan ihmeellistä. Kaikenlaisessa sitä on mukana ollut, mutta kun anturat saatiin just siihen kohdalle, mihin tuo kipualue menee, niin tuo värinä poisti sen jatkuvan kivun. Oli ihan kivuttomia jaksoja. Jopa nyt tuntuu että ei ole kipuja, esimerkiksi kipukramppia ei ole ollenkaan. Että on tästä jotakin luultavasti apua, mutta kohtahan tuo nähdään, kun saadaan laitettua säädöt viimeisen päälle. Hyvä kokemus, todella hyvä kokemus.

Pekka Kymäläisen ensituntemukset stimulaattorin toimivuudesta vahvistuivat testiviikon aikana. Nyt Kymäläinen odottaa maksusitoumusta pysyvän kipustimulaattorin saamiseksi.

Pekan kuulumiset 17.10.2016

Pysyvä kipustimulaattori asennettiin Pekka Kymäläiselle maaliskuussa 2016. Toimenpide onnistui Pekan mukaan loistavasti ja kipu jalasta saatiin kokonaan pois. Tähän asti laite on toiminut ongelmitta.

– Äärimmäisen hyvin onnistui toimenpide. Täysin kivuttomaksi ei stimulaattorilla tavallisesti saada, mainitsee Pekka.

Kun opioidipohjaista lääkitystä alettiin ajamaan alas, paljastui Pekalta kuitenkin muita kipuja, jotka lääkitys oli tähän asti peittänyt. Niinpä lääkitystä on päätetty jatkaa ainakin toistaiseksi, ja alasajoa kokeilla myöhemmin uudelleen. Yleiskuntonsa mies kertoo olevan tällä hetkellä huono.

– Mielentilassa ei ole mitään ongelmaa, mutta tympäsee kun monien arkiasioiden hoitaminen on vaikeaa. Silti mennään positiivisesti eteenpäin ja sinnitellään. Tämä on nyt tällainen vaihe, hän toteaa, ja kiittelee kannustavaa ja huumorintajuista vaimoaan kaikesta tuesta ja avusta.

Katso tästä Pekka Kymäläisen haastattelu ennen toimenpidettä.

Kenelle kipustimulaattori sopii? Katso tästä Jukka-Pekka Kourin pitkä haastattelu.

ASIANTUNTIJA: Jukka-Pekka Kouri, fysiatri, kipuklinikan ylilääkäri, Orton

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Kiitos jutustanne kroonisen kivun hoidosta sähkön avulla. Tosin,mielestäni itse stimulaattoria/sen toimintaa ei jutussa käsitelty läheskään riittävästi.Ymmärrän että aika ei riitä kovin pitkän jutun tekoon/esittämiseen,mutta stimulaattorihoito on kipukroonikolle erittäin tehokas tapa hoitaa kipua joten toivoisin hoidon lisääntyvän tulevaisuudessa.
Minulla on kokemusta stimulaattorista n.10 vuoden ajalta.Ilman sitä olisin todennäköisesti pyörätuolissa tai metrin verran mullan alla.Krooninen kipu on "tappavaa",ainakin henkisesti.
Toivonkin,että tekisitte oman ohjelmajakson kroonisesta kivusta/sen hoitokeinoista. Meitä jatkuvasta kivusta kärsiviä on yli miljoona Suomessa.Säästöihin vedoten "kidutetaan"ihmisiä jatkuvalla kivulla,vaikka on olemassa tehokkaita hoitokeinoja.
Stimulaattorihoito ei valitettavasti voi kaikkia kroonikoita auttaa,johtuen anatomisista eroavaisuuksista,mutta ehdottomasti sitä kannattaisi edes kokeilla!
Oma alaselkäkipuni alkoi -96.Hoidot oli alussa Buranaa,etc.Kivunhoito oli kallista erikoishoitoa vielä silloin,Ortoniin oli turha lääkäriltä kysellä lähetettä. Kovaa meteliä pitäen sen saa,tosin sairaana on erinomaisen raskasta vaatia hoitoa itselleen.
Sorry,eksyin aiheesta...
Toivon kaikkien kipukroonikoiden puolesta Akuuttiin erikoisjaksoa kroonisesta kivusta.
Asiantuntijoiksi vähintäänkin Jukka Pekka Kouri sekä neurokirurgi Kari Sulkko(Kari on asentanut/asentaa stimulaattoreita).Myös kipukroonkoita olisi hyvä olla mukana kertomassa elämästä kivun kanssa,ilman stimulaattoria/sen kanssa.Uskon että ohjelma antaisi paljon tietoa myös kipukroonikon perheelle.Kivusta kun kärsii koko perhe jos yhdellä perheenjäsenellä on 24/7 kipu päällä.Tieto ei tässä tapauksessa lisää tuskaa.
Kiitos asiallisesta terveysohjelmasta!

Lähettänyt käyttäjä

Minullakin oli kipustimulaattori, eli takajuostestimulaattori oikean jalan voimakkaan hermovauriokivun hallintaan. Laite toimi hyvin, pystyin moniin asioihin, mitkä kipu aiemmin oli estänyt. Sitten puhkesi fibromyalgia ja sähkön alkoi pikkuhiljaa tuntea ensin rintakehässä ja lopulta päälaella asti. Reumalääkäri kertoi sairauden olevan todennäköisesti seurausta siitä, ettei hermosärkyäni ollut hoidettu riittävän nopeasti ja tehokkaasti. Stimulaattorin "asentaminen" oli siis liian vähän liian myöhään. Stimulaatiosta alkoi aiheutua voimakasta pahoinvointia, eikä laitteesta hyötyä kivunhallinnassa enää ollut. Ajattelin ensin, että elektrodi on jotenkin päässyt siirtymään ja ongelmat johtuvat siitä, mutta neurokirurgilta sain kuulla, että kipustimulaattori ei sovi fibromyalgiaa sairastaville. Myös minä toivoisin että kroonisen kivun hoidosta, varsinkin uusimmista hoitokeinoista, lääkkeistä jne voisi tehdä erikoisjakson. Suhtautuminen varsinkin voimakkaisiin lääkkeisiin on Suomessa (ilmeisesti erityisesti Oulun seudulla) hyvin omituista - riittävää lääkitystä ei kipuun tahdo millään saada, kun vain varoitellaan riippuvuuksista. Jos elämä kilpistyy kipuun ei joku mahdollinen riippuvuusriski huoleta.

Lähettänyt käyttäjä

Kokeiltiinko stimulaattoria säätää?Minun saamien tietojen mukaan fibrolaisetkin voi käyttää stimulaattoria kunhan sen säätää oikein.
Tuntuu että stimulaattorin asennus on viimeinen keino ennen kuolemaa...On käsittämätöntä,että kipukroonikot eivät saa kunnollista hoitoa!
Kalliiksi tulee lääkekokeilutkin ja niillä tuppaa saamaan pahojakin sivuoireita.Elämänlaatua ei voi hinnoitella!
Mikäli stimulaattoriasi ei ole vielä poistettu,vaadi saada kunnollinen säätö siihen.

Lähettänyt käyttäjä

Ompas positiivisesti kirjoitettu. Ei edes mainita et yli puolet menee persiilleen ja haitoista ei mainita mitään. Kiva kun selkäydin alkaa arpeutumaan, halvaantuu tai esim. Crps potilaan tauti saa vain vauhtia. Missään ei kerrota kuinka monella tuo aparaatti on vielä 5, 10, tai 15 vuoden kuluttua ja mitkä ovat haittavaikutukset. Hermostohan tuolla laitetaan lopullisesti sekasin!

 • Eskarilaisen hymy, kaikki hampaat vielä eri kokoa.

  Lapsen hampaista näkee, mitä perheessä syödään

  Ravinnolla on iso merkitys suunterveydelle

  Onko joka päivä karkkipäivä? Kiukunpuuskat karkkihyllyn edessä ovat usein vanhempien mielenterveyden koetinkiviä, mutta luovuttaa ei kannata. Lasten hampaiden reikiintymisellä on nimittäin suora yhteys perheen elintapoihin ja ruokailutottumuksiin. Myös hammaspesurutiinit kannattaa päivittää. Harjaus on yhä paras ja halvin tapa pitää hampaat terveinä.

 • Miehen käsi tatuaoidulla olkapäällä.

  Itsehieronnalla eroon lihasjumeista

  Hiero- rentoudu

  Kärsitkö niskajumista, hiirikädestä tai huimauksesta? Liikkumattomuus ja liiallinen istuminen aiheuttavat lihasten jäykistymistä ja huonontavat niiden toimivuutta. Kehon liikkuvuutta voi lisätä ja lihaksia rentouttaa myös omin voimin, itsehieronnalla. Tuloksena on rennompi ja terveempi keho.

 • Punaiset pikkuhousut valkoisella pohjalla. Kuvan oikeassa reunassa teksti:"Nainen on kokonaisuus. Ongelmat tai muutokset kuukautiskierrossa ja -vuodossa voivat olla tärkeä viesti tai vihje gynekologisten sairauksien lisäksi muista ongelmista."

  Nainen, tiedä nämä 10 faktaa kuukautisista!

  Mitä jokaisen naisen tulisi tietää kuukautisista?

  Kerran kuussa, yhden viikon ajan, noin 40 vuotta – kuukautiset kulkevat naisen mukana elämän joka kiemuroissa. Kuukautiset ovat hyvin yksilölliset. Osalle naisista helpot ja huomaamattomat, suurimmalle osalle jonkinlaista oireilua aiheuttavat. Joskus kuukautiset kuitenkin aiheuttavat oireita ja arkea hallitsevaa haittaa, jotka on syytä tutkia perusteellisemmin. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen kertoo faktat, jotka jokaisen naisen tulisi kuukautisista tietää.

 • Nainen mietiskelee kevätsäässä kalliolla.

  Puolen minuutin keskittyminen riittää - mielenrauhaa voi treenata

  Dunderfelt: Koko kansan psykotreenit

  Jumittavatko ajatuksesi vanhassa, vaikka pitäisi jo suunnata uuteen? Etsitkö rauhaa, mutta haluaisit silti olla energinen? Psykologi Tony Dunderfeltin kehittämä harjoitus auttaa mieltä rentoutumaan. Elämänasenteella on ratkaiseva merkitys siihen, miten me voimme. Dunderfeltin mukaan ihminen voi treenata mieltään ottamaan iisimmin ja ajattelemaan positiivisemmin.