Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Minä pääkuva

Keskusteluja muusikoiden kanssa.

Noora Tommila murhaajan kengissä

Noora Tommila - henkilökuva 2
Noora Tommila - henkilökuva 2 Kuva: Joonas Josefsson/Yle noora tommila

Kusivaurio, Dada Stunt Girl, Vittujengi, My Next Ex, Lowlife Philosophers ja Eleanoora Rosenholm. Näillä bändeillä on ainakin yksi yhteinen tekijä: Noora Tommila. Tommila on monipuolinen muusikko, joka selättää elämänsä pettymykset tekemällä niistä lauluja.

Noora Tommilalla oli teininä bändiasu, jossa luki Kusivaurio. Se oli hänen ensimmäisen bändinsä nimi. Tommila paukutteli siinä rumpuja, mutta homma kaatui pian siihen, ettei kukaan bändiläisistä osannut oikein soittaa. Tommilan into ei kuitenkaan sammunut. Hän oli jo pienenä haaveillut muusikon urasta. Hänen isänsä on muusikko ja siksi Tommilakin halusi olla.

Kusivaurion jälkeen Noora Tommilalla on ollut monenlaisia bändejä. Ensimmäisen keikkansa hän soitti anarkofeministisessa punkbändissä, jonka nimi oli Dada Stunt Girl. Usein bändin perustamiseen on liittynyt elämän käännekohta. Esimerksiksi himaräppibändi Vittujengi syntyi kolmenkympin kriisin keskellä ja My Next Ex –bändi perustettiin, kun parisuhde päättyi.

”My Next Ex –bändin avulla pystyi purkamaan angstia. Kaverilla oli sama tilanne ja olimme niin pettyneitä parisuhteiden päättymiseen. Bändissä oli ideana, että saa soittaa mitä tahansa soitinta. Siinä ei ollut mitään liiallisia sääntöjä. Bändi auttoi silloin, mutta enää en jaksa olla niin pettynyt.”

Noora Tommila - henkilökuva 4
Noora Tommila - henkilökuva 4 Kuva: Joonas Josefsson/Yle noora tommila

Englanniksi on helpommin olla anonyymi

Noora Tommila kirjoittaa useimmiten englanniksi, sillä suomi tuntuu liian henkilökohtaiselta.

”Kun kirjoittaa suomeksi, se onkin sitten siinä: kaikki tajuaa sen heti. En voi mumista niin, ettei sitä ymmärtäisi.”

Tommila kirjoittaa englanniksi päiväkirjansakin. Niitä selaillessa saattaa syntyä ideoita lauluihin.

”En osaa kirjoittaa minulle tuntemattomasta aiheesta. Laulut ovat aika henkilökohtaisia. Haluaisin oppia kirjoittamaan mistä vaan, koska on niin tylsää aina kirjoittaa omakohtaisesti.”

Noora Tommila - henkilökuva 1
Noora Tommila - henkilökuva 1 Kuva: Joonas Josefsson/Yle noora tommila

Murhailen viettelijättären roolissa

Parhaiten Tommila tunnetaan Eleanoora Rosenholm -bändin solistina. Eleanoora Rosenholm on fiktiivinen hahmo, jolla on monta roolia. Hän voi olla surullinen kotiäiti tai miehiä murhaileva viettelijätär. Monet laulujen sanoituksista ovat hyytävän hirveitä ja tarinat liikkuvat tervejärkisyyden rajamailla. Eleanoora Rosenholmin rooliin eläytyminen tuotti Tommilalle aluksi vaikeuksia.

”En ollut laulanut suomeksi juuri mitään ja yhtäkkiä minun piti laulaa niinkin rajuja sanoituksia. Samaistuminen alkoi studiossa. Studioäänitystä ohjattiin kuin teatteriesitystä ja kun menimme keikoille, laitoin aina tietyn mekon, joka kuului Rosenholmille. Sieltä se sitten tuli.”

Tommilaa hävetti aluksi se, että hän laulaa jonkun muun tekemiä lauluja. Hän ajatteli, että muusikon on itse osattava tehdä omat biisinsä.

”Yhtäkkiä olinkin itse laulamassa muiden biisejä. Se oli aluksi vähän hankalaa, mutta en olisi ikinä kokenut tätäkään, jos olisin ollut niin puritaani.”

Noora Tommila - henkilökuva 3
Noora Tommila - henkilökuva 3 Kuva: Joonas Josefsson/Yle noora tommila

Unelmana oma soololevy

Tällä hetkellä hän työskentelee bändihommissa nuortentyöpajalla, valmistuu pian nuortenohjaajaksi ja keikkailee. Hänen tulevaisuuden haavenaan on tehdä oman soololevy. Aineistoa on jo kasassa, mutta punainen lanka puuttuu.

”En lähde väkisin vääntämään, koska en ole vielä varma, millaisen haluaisin siitä. Siitä voisi tulla liian sillisalaattilevy. Ei ihmiset halua sellaista, missä on suomea, englantia, acapellaa ja jotain mättömusaa. Täytyy löytää hyvä keskitie.”

Ennen soololevyä on muutakin luvassa: Lowlife Philosofersin levy ilmestyi vastikään ja Eleanoora Rosenholmkin pääsee taas vauhtiin ensi vuonna, kun yhtye julkaisee tuplalevyn.

Noora Tommila - henkilökuva 5
Noora Tommila - henkilökuva 5 Kuva: Joonas Josefsson/Yle noora tommila
Noora Tommila - henkilökuva 6
Noora Tommila - henkilökuva 6 Kuva: Joonas Josefsson/Yle noora tommila
 • Toivo Susi, Minna Joenniemi ja Kalevi Pollari Levylautakunnassa

  Paljon kitaroita ja kantria ja hyvää tulee, sanoi Toivo Susi

  Käsikarvat pystyssä Beth Ditton megaluokan hitistä

  Mielikuvia ja muistumia, arjen tuntua ja teen juontia löytyi levyuutuuksista. Ja jopa käsikarvat nousivat pystyyn Beth Ditton megahitin äärellä. Uutuslevyjä kuuntelemassa laulunkirjoittaja ja kulkuri Toivo Susi, kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi ja musiikkitoimittaja Kalevi Pollari. Pisteet ja kommentteja 1.

 • Modulaarinen Moog -syntesoija, käsitelty kuva

  Ja kone sanoi: moooooog! Avaruusromua 30.4.2017

  Hupaisia, villejä ja epäkorrekteja Moog-hittejä!

  “Silloin meille tuli hieman kiire”, muisteli Robert Moog 1960-luvun loppuhetkiä. Hän oli keksinyt omaa nimeään kantavan ihmeellisen elektronisen soittimen, Moog-syntesoijan. Yhtäkkiä kaikki halusivat sellaisen. Laitteita rakennettiin lähes yötä päivää ja Amerikan studioissa tehtiin uusia levyjä upouusilla Moog-syntesoijilla melkein kuin liukuhihnalla. Syntyi outoa ja hullua musiikkia. Levykaupalla hupaisia, villejä, epäkorrekteja ja yleensä enemmän tai vähemmän onnistuneita elektronisia tulkintoja lähes kaikkien tuntemista hittikappaleista. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Levylautakunnassa 22.4.2017 Juha-Pekka Sillanpää, Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja pj. Hanna Pakarinen

  Shakira Shokeerasi Pete Parkkosen ja Sami Pitkämön, John McGregor elvytti.

  Pitkän tauon pitänyt John McGregor palasi huipulle.

  Uutuuslevyjä ihmettelemässä olivat Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1. John McGregor: Ajatukset juoksevat 29 pistettä (John McGregor - Pekka Kuusisto) Pete: En ole tällaista musiikkia kuullut pitkään aikaan, soundimaailma toimi todella hienosti.

 • sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

  Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

  Radikaaleissa äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä.

  Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Miksi radikaali elektroninen esitys keskeytettiin? M.A.Nummisen luotsaama Sähkökvartetti herättää edelleen intohimoja. Vuonna 2017 haasteeseen ovat tarttuneet nuoremmat suomalaiset musiikin tekijät. Entä miltä kuulostavat suurkaupunkien maanalaiset radioasemat? Avaruusromussa seikkaillaan myös spirituaalisissa pohjoisen äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä. Toimittajana Jukka Mikkola.