Hyppää pääsisältöön

Muisti: Metsäkaartilaiset

Muisti: Metsäkaartilaiset, yle tv1
Kuvassa porilaisia metsäkaartilaisia vuodelta 1944. Takarivissä vasemmalta Vilho Reunanen, Mikko Ala-Häyhtiö, Niilo Ala-Häyhtiö ja Erkki Peltonen. Edessä Svante Ala-Häyhtiö, Vaino Marjamäki, Matti Ahola ja Frans Laine. Muisti: Metsäkaartilaiset, yle tv1 muisti: metsäkaartilaiset,yle tv1

TV1 torstaina 20.4.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta maanantaina 24.4. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Dokumentti kertoo jatkosotaa paenneiden metsäkaartilaisten kohtaloista Satakunnassa. Vuosien 1943 - 44 tapahtumista kertovat sekä piilossa ja pakomatkalla olleet, asioista tienneet että pidättäjät.

Sotaa paossa

Kullaan korpimaisemassa, aivan Porin kupeessa, sijaitsee sodanaikainen korsu. Sitä käytti piilopaikkanaan parhaimmillaan toistakymmentä Porin seudun metsäkaartilaista – asuipa korsussa välillä yksi nainenkin.

Jatkosotaa paenneet metsäkaartilaiset asuivat talvisin seudun ystävällismielisissä taloissa ja pihapiireissä. Kesäisin he siirtyivät metsiin ja erilaisiin korsuihin.

Metsäkaartilaisia etsittiin

Alkuperäisillä tapahtumapaikoilla kuvattu dokumentti vie aikaan, jolloin isänmaallisuus ja metsäkaartilaisuus kohtasivat toisensa.

muisti: metsäkaartilaiset, yle tv1
muisti: metsäkaartilaiset, yle tv1 muisti: metsäkaartilaiset,yle tv1
Huhut paenneista kulkivat, ja ympäristössä alkoi tapahtua pieniä varkauksia. Sotilaita komennettiin takaisin kotirintamalle selvittämään tilannetta.

Tarinansa kertoo muun muassa Pentti Sillankorva (kuvassa), joka pikkupoikana avusti kaartilaisia, ja joutui sen vuoksi useita kertoja kuulusteluihin.

Kohtalokas kiinniotto

Tapahtumia muistelee arkistosta löytyneellä äänitteellä metsäkaartilaisiin kuulunut Svante Ala-Häyhtiö. Ala-Häyhtiö kertoo, kuinka miehet tulivat ja saivat korsulaiset pakenemaan.

Kymmenien miesten joukkio aseineen jäljitti heitä, kunnes metsäkaartilaiset ja pidättäjät kohtasivat kohtalokkain seurauksin.

Kaikki vapautettiin

Rauhan tultua kaikki metsäkaartilaiset kokoontuivat loppujen lopuksi Porin torille ja antautuivat viranomaisille.

Heitä kuulusteltiin, mutta rauhanehtojen mukaisesti kaikki vapautettiin eikä heitä saanut rangaista.

Käsikirjoitus Mikko Hiljanen, suunnittelu ja ohjaus Antti Välikangas, tuotanto Filmihalli Oy, Suomi, 2012. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2015.

Muualla verkossa:
Elävä arkisto: Punainen ruuti paukkui Pispalassa Hitleriä vastaan

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Niin, se " isänmaallisuus " puolusti Suomea rintamalla. Käpykaartilaiset olivat sotilaskarkureita, jotka syyllistyivät sodan aikana maanpetokseen ja heidät armahti Neuvostoliitto. Hyvin moni oli paossa ideologisista syistä toivoen Neuvostoliiton miehittävän Suomen. Melkein niin tapahtuikin.

Lähettänyt käyttäjä

Kyseiset miehet eivät olleet kommunisteja, Kullaan tukikohta oli yleisessä tiedossa. Miesten tehtävänä oli napata mahdolliset kommunistit joilla olisi ehkä ollut tarkoitus sabotoida Porissa olevaa sytytin tehdasta, joka oli Suomelle hyvin tärkeä. Lisäksi suojeltiin Saksalaisten lentotukikohtaa.” Tuikin” mökkiin ei olisi edes mahtunut kahta miestä saatikka useampia.

Lähettänyt käyttäjä

Puutuin minäkin koska tuossa yllä oleva kommentti ilmoitettiin asiattomaksi. Sensuuri iski. Yritettiin vaientaa. Tosi asia on että suurin osa suomen kansaa puolusti isänmaataan.

Nämä metsäkaartilaiset olivat Raukkoja.
Ainakaan minulta eivät nämä "miehet" kunnioitusta saa.
Pelkurit ovat pelkureita AINA.
....

Niin, se " isänmaallisuus " puolusti Suomea rintamalla. Käpykaartilaiset olivat sotilaskarkureita, jotka syyllistyivät sodan aikana maanpetokseen ja heidät armahti Neuvostoliitto. Hyvin moni oli paossa ideologisista syistä toivoen Neuvostoliiton miehittävän Suomen. Melkein niin tapahtuikin.

Lähettänyt käyttäjä

Jos käpykaartilaiset olisi pakotettu rintamalle, niin olisi ollut hyvin todennäköistä, että he olisivat aiheuttaneet siellä enempi vahinkoa kuin hyötyä.
Heitä olisi voitu kyllä käyttää rintaman takaisiin töihin, mutta kun se ei ollut mahdollista, niin oli aivan hyvä, että pysyivät piilossa.

 • Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

  Prisma: Papukaijaplaneetta

  Miksi papukaijat alkavat levitä kaupunkeihin?

  Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

 • Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

  Historia: Henrik VIII:n hovissa

  Henrik VIII:n kausi on verisin, mitä Englanti on nähnyt.

  Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

 • Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Muisti: Akat asialla

  Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.