Hyppää pääsisältöön

Meissä kaikissa asuu pieni neandertalilainen - tunnetko juuresi? Tee testi!

Two Neanderthal men with different distinctive growth of hair pictured in the Rheinisches Landesmuseum in Bonn, Germany, Tuesday, 13 June 2006.
Neandertalinihmisen ennallistus. Landesmuseum Bonn 2006. Two Neanderthal men with different distinctive growth of hair pictured in the Rheinisches Landesmuseum in Bonn, Germany, Tuesday, 13 June 2006. Kuva: EPA neandertalilaiset

Nykyihmiset ja neandertalilaiset asuivat vuosituhansia samoilla alueilla. Viimeiset neandertalilaiset katosivat n. 28 000 vuotta sitten. Rinnakkaiselon aikana nykyihmiset ja neandertalilaiset ehtivät kuitenkin risteytyä ja nykyihmisen DNA:sta on 1 - 4 prosenttia peräisin heiltä. Meissä jokaisessa asuu siis pieni neandertalinihminen. Kuinka hyvin tunnet millaisia he olivat?

Lähde: Juha Valste Neandertalinihminen: kadonnut lajitoveri (SKS 2015)

Haluatko oppia lisää neandertalilaisista?

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

en ole lainkaan varma että neanderthalin ihminen ei asunut luolissa niinkuin testissä väitetään.yleensähän heidän jäännöksiään löytyy luolista.ja mistä tiedätte että kaikki luolamaalaukset olisivat pelkästään nykyihmisen turauksia?neanderthalin ihminen nimittäin koristeli itseään väreillä jne.ja luolamaalaukset löytyvät...?kodanrakentajia...pyh!

Lähettänyt käyttäjä

Eikö eurooppalaisissa ole noin 1-4% neandertalien dna:ta? Tällöin he kyllä ovat olleet esi-isiäme vaikka pienessä määrin.

Lähettänyt käyttäjä

Siis ovathan he esi- isiämme, kuten tekstissä todetaan niin ovat risteytyneet nykyihmisen kanssa. Lisäksi asuivat myös luolissa, joista heidän jäännöksiä on juurikin löydetty. Kummalliset kysymyksenasettelut kun oikeat vastaukset eivät kelpaa.

Lähettänyt käyttäjä

Kysymykset 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9 ja 10 (eli 8/10:stä) ovat sellaisia, joiden vastaukset ovat joko väärin, epäselviä, suhteellisia, moniselitteisiä, tutkimuksellisesti epävarmoja, joista ei ole tietoa, joita ei voida varmuudella sanoa. Silti niihin yritetään antaa mukamas-varmat vastaukset, ja tämän pitäisi olla tietojensa tarkistamista ja opettavaista.

Tämä koko neandertal-kokonaisuus on tiedejournalistisesti ala-arvoinen. Se ei anna vain kohdeaiheestaan vaan myös ylipäänsä tieteellisestä tutkimuksesta ja tieteen luonteesta hyvin vääristyneen kuvan.

Lähettänyt käyttäjä

Vaikka en olekaan paleontologi niin 9/10 oikein, joten näitä kysymyksiä kannattaa ajatella ihan maalaisjärjellä. Väittämät olivat niin yksipuolisia että jo siitä voi päätellä vastaukset.

Lähettänyt käyttäjä

Kun katsoo peiliin niin näkee selvästi että verenperintöä on Neandertalilaisiin juuriin, on myös selvää että he tulivat paremmin toimeen kylmässä ilmanalassa, aivan kuten pohjoisen ihmiset tänäkin päivänä. En siis ikinä tule uskomaan että Neandertalilaiset hävisivät kahden ihmislajin välisen olemassa olon "taistelun" vaikka voikin olettaa että he olivat enemmän rauhaa rakastavia, siksi koska eivät joutuneet vaelluksilleen ahtauden takia, vaan valitsivat maailman valloituksen samalla periaatteella kun muutkin maapallon eläimmet. Muuttuvaan maailmaan sopeutumisen myötä. Voisi verrata että Neandertalilaiset, olivat kuin intiaanit valkoisille. Opettajia.

Lähettänyt käyttäjä

Jep! Kun meissä kaikissa on tuo pieni geneettinen osuus Neandertalilaisista, eikö tuo pienehkö populaatio
liene sulautunut siihen isompaan, myöhemmin alueille levittäytyneeseen kantaan.
Jotenkin tuntuu yliampuvalta sanoa Neandertalilaisten kuolleen sukupuuttoon.
Kyllä molempien osapuolien pikkuaivot ovat ratkaisevassa osassa, kuten nykyäänkin.
Jo pikkuJouluJuhlat sen taasen varmaankin ovat tänäkin vuonna osoittaneet.
Pois turha ylpeys ja superiorismi.

Lähettänyt käyttäjä

Luolat ovat nopea suoja valmiina luonnossa käyttettäväksi, kun riistan perärässä liikuttiin niin oletettavasti keskityttiin ruoan hankintaan ensisijaisesti, eikä niinkään majojen rakenteluun. Luolia on löytynyt jopa suomesta tuolta ajalta. Jos edes vähän meistä / minusta löytyy DNA:ta , mielestäni silloin voidaan käyttää tulkintaa esi-isä. Kun kesällä paistaa aurinko niin iho ruskettuu ja talvella kun on kylmä, jo karvat nousevat pystyyn.Luulen että jos asuu vuosia tuhannen kylmässä, niin on enemmän karvoja yläällä.T.Jussi

Lähettänyt käyttäjä

Kannattaa huomata, että todistettavasti neandertilaiset harrastivat ihmissyöntiä, joten tuo mainittu risteytyminen taitaa olla heikoissa kantimissa. Miten ihminen risteytyisi nykyisten ihmissyöntiä harrastavien kanssa jossain Papualla?

 • IBM-sähkökirjoituskone

  Monikansallinen kirjoituskone ja rauha Euroopassa

  IBM:n kirjoituskoneen tuotanto malli Euroopan integraatiolle

  Toukokuun 9. on Eurooppa-päivä. Silloin kannattaa uhrata muutama ajatus myös amerikkalaisen IBM-yhtiön edesottamuksiin Euroopassa - etenkin yhtiön sähkökirjoituskonetuotantoon. Se nimittäin saattoi näyttää merkittävällä tavalla mallia Euroopan integraatiolle. Toisen maailmansodan jälkeen Eurooppa oli raunioina.

 • Hanski todennäköisesti juuri ennen lähtöään Kanadaan vuonna 1929

  Hanski kierteli junapummina 30-luvun Amerikassa

  Hanski äänitti seikkailunsa eläkeiässä c-kasetille

  Eteläpohjalaisen Hanskin junapummi-tarina löytyi c-kasetilta. Nauhalla jo eläkeiässä oleva Hanski kertoo muistelmiaan. Äänitys on 1970-luvun lopulta, mutta vanhalla miehellä on tarkassa muistissa 50 vuoden takaiset seikkailut.

 • Junapummi saa voileivän

  Hanskin nokkelimmat bommauskeinot

  Työttömänä siirtolaisena omatoimisuus on valttia!

  Hanski paljastaa junapummin bommausstrategiat. Nokkeluus on tässä hommassa valttia, ei raskaan työn raataminen!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.

Historia

Uusimmat sisällöt - Historia

 • Ihmisiä seisoo ja istuu täyden junan katolla ratapihalla.

  Suomalaissiirtolaiset junapummeina 1930-luvun Amerikassa

  Pohjalainen Hanski selvisi lama-ajan yli "bommailemalla"

  Elämä pummina, kerjäläisenä tai paperittomana eivät kuulu suomalaissiirtolaisista yleisesti kuultuihin tarinoihin. #junapummit -tarina perustuu Yle Historian saamaan ainutlaatuiseen äänimateriaaliin. Siinä jo eläkkeellä oleva pohjalainen Hanski muistelee c-kasetille nuoruusvuosien seikkailuitaan pula-ajan siirtolaisena.

 • Junapummit opettelivat hyppäämään liikkuvaan junaan

  Hanskin selviytymisvinkit siirtolaisille

  Suomalaiset pummasivat 30-luvun laman aikana kuten muutkin

  Pohjalainen Hanski seikkaili pula-ajan Kanadassa ja Yhdysvalloissa junapummina. Työttömyys, asunnottomuus ja paperittomuus leimasivat hänen siirtolaisvuosiaan. Hanskin muistelmat löytyivät 40 vuotta vanhalta c-kasetilta. Kyseessä on harvoin kuultu rehellisen avoin siirtolaistarina.

 • Neuvostoliittolaiset avaruuskoirat Belka ja Strelka

  Belka ja Strelka kävivät avaruudessa ennen Juri Gagarinia

  Neuvostoliittolaiset avaruuskoirat Belka ja Strelka

  Neuvostoliitto laukaisi vuonna 1957 maata kiertävälle radalle ensimmäisen tekokuun Sputnikin. Kuukausi Sputnikin jälkeen avaruuteen ammuttiin Laika-koira, joka oli ensimmäinen elävä olento avaruudessa. Länsimaissa Laikan kohtalosta oltiin hyvin huolissaan, ja vaikka neuvostoliittolaiset uskottelivat muuta, Laika kuoli pian raketin ampumisen jälkeen stressiin ja kuumuuteen.

 • Toimittajat Porkkalassa

  Puna-armeija purki sotilastukikohtansa ja palautti Porkkalan yllättäen

  Neuvostoliitto palautti Porkkalan 60 vuotta sitten.

  Kun Neuvostoliitto 26. tammikuuta 1956 purki Suomen maaperällä olevan sotilastukikohtansa ja päätti palauttaa Porkkalan vuokra-alueen, huokaistiin Suomessa helpotuksesta. Pahimmat vaaran vuodet olivat vihdoin ohi. Porkkalan palautus oli iso uutinen myös ulkomaisissa lehdissä. Alue oli ollut puna-armeijan sotilastukikohtana vuodesta 1944 lähtien.

 • Kasnalaisen kerjuukirje Kekkoselle

  Paska traktori ja muita kansalaisten kirjeitä Kekkoselle

  Kekkonen sai kirjeitä kansalaisilta

  Urho Kekkonen sai aikanaan paljon kirjeitä tavallisilta ihmisiltä, joissa kansalaiset kääntyivät huolineen hänen puoleensa jo pääministeriaikana. Monet näistä kirjeistä kummastuttavat nykypäivänä: on vaikea uskoa kuinka henkilökohtaisilla asioilla valtion päämiestä silloin vaivattiin.

 • Two Neanderthal men with different distinctive growth of hair pictured in the Rheinisches Landesmuseum in Bonn, Germany, Tuesday, 13 June 2006.

  Meissä kaikissa asuu pieni neandertalilainen - tunnetko juuresi? Tee testi!

  Kuinka hyvin tunnet neandertaiset? Tee testi!

  Nykyihmiset ja neandertalilaiset asuivat vuosituhansia samoilla alueilla. Viimeiset neandertalilaiset katosivat n. 28 000 vuotta sitten. Rinnakkaiselon aikana nykyihmiset ja neandertalilaiset ehtivät kuitenkin risteytyä ja nykyisin eurooppalaisen ihmisen DNA:sta on 1,5-2,1 prosenttia peräisin heiltä. Meissä jokaisessa asuu siis pieni neandertalinihminen. Kuinka hyvin tunnet millaisia he olivat? Tee testi!

 • Nervanderinkatu Helsingissä

  Katu-uskottavat tieteentekijät

  Lähde mukaan tieteentekijöiden mukaan nimetyille kaduille

  Toimittaja Seppo Heikkinen ei enää muista millä kadulla idea iski. Olisikohan se ollut Pietari Kalmin kadulla Kumpulassa? Siellä hän ainakin muistaa ajatelleensa, että kukahan tuo Pietari Kalm oikein olikaan. Tästä pohdinnasta lähti syntymään radiosarja tieteen merkkihenkilöiden mukaan nimetyistä kaduista.

 • Nakkikioski Pohjoisesplanadilla 1973

  Ranskalaisia Perunatorilla ja kaadettuja kioskeja - snagareiden historiaa

  Nakkikioskien historiaa ja muistijälkiä.

  Ennen hampurilaisbaareja, korttelipizzerioita ja kebabpaikkoja pikaruokaa syötiin nakkikioskeilla eli snagareilla. Perinteisellä nakkikioskilla asiakas seisoi ulkoilmassa ja annokset ojennettiin etuikkunassa olevaan luukun kautta. Lihapiirakka kahdella nakilla, porilainen ja Trip-mehut olivat nakkikioskien vakiotavaraa. Mutta millainen on nakkikioskien historia? Ja millaisia muistoja niihin liittyy?

 • Kuusi vaalijulistettu vuoden 1956 vaaleista

  Kenen haluaisit voittavan 1956 presidentinvaaleissa - äänestä nyt!

  Presidentinvaalit 1956 vaaligallup

  300 valitsijamiestä kokoontuu 15.2.1956 eduskuntatalolle valitsemaan presidenttiä. He voivat suljetussa lippuäänestyksessä äänestää myös muuta ehdokasta kuin omaansa. Myös mustat hevoset ovat vaalissa mahdollisia. Tulos ratkeaa viimeistään kolmannella kierroksella. Nyt tarvitaan sinun mielipiteesi.

 • Helsingin Vanhakaupunki. Etualalla Hämeentie, oikealla Kuninkaankartanonsaari. 1932.

  Kaksi lukua Helsingin historiaa

  Kaksi lukua Helsingin historiaa

  Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle Koskelan keskiaikaisen kylän paikalle vuonna 1550. Tarkoituksena oli kilpailla Suomenlahden toisella puolella sijaitsevan saksalaisten hallitseman Tallinnan kanssa. Asukkaat kaupunkiin saatiin, kun Porvoon, Tammisaaren, Rauman ja Ulvilan kaupunkien porvarit määrättiin pakolla muuttamaan uuteen kaupunkiin.