Hyppää pääsisältöön

Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

Se kuulosti niin hölmöltä idealta, että totta kai se täytyi toteuttaa. Siis se, että tekisimme videon, jossa useasta Jukka Nousiaisesta koostuva bändi soittaa Jukka Nousiaisen ennen julkaisemattoman biisin, joka vielä äänitetään samalla kun video kuvataan. Ja kaiken kruunaisi Jukka Nousiainen haastattelemassa itseään. Tämä tehdään tietenkin!

Jukka Nousiainen innostui erikoislaatuisesta taltioinnista ja Vieraana-sarjassa kuullaankin miehen toistaiseksi levyttämätön kappale Sun kanssas mä lähden minne vaan. Sooloartistina Nousiainen on tottunut soittamaan kaikki instrumentit itse, joten äänitys videon kuvaustilanteessa kävi nopeasti. Jopa itsensä haastatteleminen sujui, kun kysymykset tulivat valmiina.

Jukka Nousiainen on tullut tutuksi paitsi sooloartistina myös Räjäyttäjät- ja Jukka ja Jytämimmit -yhtyeiden keulahahmona. Bändeistä Räjäyttäjät on toiminut pisimpään, elokuussa 2015 lopettamisestaan kertonut Jukka ja Jytämimmit taas jäi valitettavan lyhytikäiseksi kokoonpanoksi. Miehen soolodebyytti Huonoa seuraa ilmestyi keväällä 2014 ja sille on parhaillaan syntymässä jatkoa, uuden Räjäyttäjät-levyn ohella.

Vieraana: Jukka Nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen Kuva: Yle / Lauri Leskinen jukka nousiainen,vieraana jukka nousiainen

Nousiaisen yhtyeitä ja soolotuotantoa yhdistää tietynlainen tee-se-itse -estetiikka, joka ulottuu musiikin lisäksi myös vaikkapa kansitaiteeseen. Asioita ei turhaan silotella, luotetaan kappaleiden voimaan ja hyvään fiilikseen. Räjäyttäjät, Jukka ja Jytämimmit sekä soololevynsä eivät olekaan hätyytelleet myyntitilastojen kärkisijoja, tai saaneet voimasoittoa soittolistaradioilta, mutta jokaiselle on löytynyt vankka kannattajakunta, joka ilmestyy keikoille ja ostaa kasetteja, levyjä sekä muita oheistuotteita.

Studiossa Jukka Nousiainen luottaa analogiseen äänitystekniikkaan. Musiikki taltioidaan siis tietokoneen sijasta nauhalle. Miehen käyttämistä kitaroista taas näkee, että ne ovat kuuluneet joskus jollekulle toiselle ja päätyneet Nousiaisen käsiin mieluummin kirppikseltä kuin uutuuttaan hohtavina musaliikkeen seinältä.

Jukka Nousiaisen äänityskalusto
Jukka Nousiaisen äänityskalusto Kuva: Yle / Sami Hahtala jukka nousiainen,kelanauhuri,vieraana jukka nousiainen,äänimikseri,äänityskalusto
Jukka Nousiaisen äänityskalusto
Jukka Nousiaisen äänityskalusto Kuva: Yle / Sami Hahtala jukka nousiainen,kelanauhuri,vieraana jukka nousiainen,äänimikseri,äänityskalusto

Mistä mieltymys vanhaan tekniikkaan ja soittimiin kumpuaa?

”Oikeastaan en edes kauheasti ajattele asiaa soitinten kohdalla, mutta onhan se niin, että uudet soittimet eivät kauheasti kiehdo. Vanhojen soitinten hankkimisessa yhdistyy kierrättäminen sekä se, että niissä on joku tarina taustalla. Esimerkiksi videolla näkyvä iso sähkökitara on turkkilaisesta osto- ja myyntiliikkeestä muutamalla kympillä ostettu hienosti toimiva soitin.”

”Mutta soittimet ovat mulle kuitenkin enemmän käyttötavaraa, ääniä saa irti melkein mistä vain. Minulle tärkeämpää on se prosessi kun ääniä tallennetaan, ja se miten se tehdään. Äänityslaitteisto on yhtä tärkeää kuin se mitä soitetaan. Eli se klassinen ajatus siitä, että studio on yksi soittaja pitää paikkansa ainakin mun tapauksessa.”

”Nauhalle äänittäminen on tietysti hyvä juttu siinäkin mielessä, että ne nauhat voi käyttää aina uudestaan. Monissa mun äänittämissä jutuissa saattaa kuulua taustalla nopeaa pulputusta, joka nauhanopeutta hidastettaessa paljastuu yleensä joksikin Saksan kielikurssiksi.”

Jukka Nousiaisen rummut
Jukka Nousiaisen rummut Kuva: Yle / Lauri Leskinen jukka nousiainen,rummut,rumpusetti,vieraana jukka nousiainen,äänityskalusto
Jukka Nousiainen äänittää Pasilan studiotalolla elokuussa 2015
Jukka Nousiainen äänittää Pasilan studiotalolla elokuussa 2015 Kuva: Yle / Sami Hahtala jukka nousiainen,vieraana jukka nousiainen,äänityskalusto

The Beach Boysin Pet Sounds -albumilta löytyy kappale I Just Wasn’t Made for These Times. Koetko Brian Wilsonin tapaan eläväsi kokonaan väärässä ajassa?

”Nykyäänhän kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa. Ei tarvitse kuin marketista ostetun kitaran ja tietokoneen. Että siinä mielessä tämän ajan tekemistä on vaikeaa verrata mihinkään menneeseen aikaan, jolloin vaikkapa studiot olivat kalliita. Mutta vaikka kaikki onkin nykyisin niin sirpaleista, en silti haikaile menneitä aikoja. Ainahan popmusiikki on ollut tehtailtua, ja sellaisesta musiikkiteollisuudesta olen täysin pihalla. Se on mulle vierasta enkä halua olla siinä mukana. Mutta onneksi saan operoida musiikillisesti miten haluan.”

Vieraana: Jukka Nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen Kuva: Yle / Sami Hahtala jukka nousiainen,projisointi,vieraana jukka nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen Kuva: Yle / Sami Hahtala jukka nousiainen,projisointi,vieraana jukka nousiainen

”Niissä porukoissa missä itse pyörin musiikkia tehdään siksi, että halutaan tehdä musiikkia. Se on se lähtöajatus. Enkä minä ole sen erikoisempi kuin muutkaan. Siksi Suomesta tuleekin niin hyviä vaihtoehtobändejä, kun lähtökohtana ei ole heti tavoitella valtavaa menestystä. Perustetaan jossain peräkylällä rokkibändi ja sitten on vaan se rokkibändi.”

”Ja jos ajattelen jotain nykyajan muusikkoa, jota arvostan, vaikka Jussi Lehtisaloa, niin hänen elämäntyönsä on tosi hienoa, eikä häntä missään listoilla nähdä.”

Vieraana-sarjassa vierailusta Nousiaisella ei ole kuin positiivista sanottavaa. Soolomateriaalinsa yksin työstävä mies otti kameroiden edessä musiikin taltioimisen vastaan kiinnostavana haasteena.

”Tää oli hauska ja mielenkiintoinen kokemus työskennellä paineen alla, kun äänitin kappaleen samalla kun video kuvattiin. Tuossa valmiissa lopputuloksessa myös kuuluu mun käyttämän tekniikan vajavaisuudet, sieltä kuuluu aikamoista sihinää jos tarkkaan kuuntelee.”

Ja sitä sihinäähän tässä juuri haettiinkin.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

On se Nousiainen velho. Säveltää, sanoittaa, sovittaa ja soittaa kaiken itse. Ihan kuin Suomen Todd Rundgren, paitsi että Rundgren teki paskaa musaa muutamaa pop-levyä lukuunottamatta. Ja kirsikkana leivoksen päällä on tuo hulvaton parodia rock-haastatellusta.

 • Modulaarinen Moog -syntesoija, käsitelty kuva

  Ja kone sanoi: moooooog! Avaruusromua 30.4.2017

  Hupaisia, villejä ja epäkorrekteja Moog-hittejä!

  “Silloin meille tuli hieman kiire”, muisteli Robert Moog 1960-luvun loppuhetkiä. Hän oli keksinyt omaa nimeään kantavan ihmeellisen elektronisen soittimen, Moog-syntesoijan. Yhtäkkiä kaikki halusivat sellaisen. Laitteita rakennettiin lähes yötä päivää ja Amerikan studioissa tehtiin uusia levyjä upouusilla Moog-syntesoijilla melkein kuin liukuhihnalla. Syntyi outoa ja hullua musiikkia. Levykaupalla hupaisia, villejä, epäkorrekteja ja yleensä enemmän tai vähemmän onnistuneita elektronisia tulkintoja lähes kaikkien tuntemista hittikappaleista. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Levylautakunnassa 22.4.2017 Juha-Pekka Sillanpää, Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja pj. Hanna Pakarinen

  Shakira Shokeerasi Pete Parkkosen ja Sami Pitkämön, John McGregor elvytti.

  Pitkän tauon pitänyt John McGregor palasi huipulle.

  Uutuuslevyjä ihmettelemässä olivat Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1. John McGregor: Ajatukset juoksevat 29 pistettä (John McGregor - Pekka Kuusisto) Pete: En ole tällaista musiikkia kuullut pitkään aikaan, soundimaailma toimi todella hienosti.

 • sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

  Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

  Radikaaleissa äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä.

  Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Miksi radikaali elektroninen esitys keskeytettiin? M.A.Nummisen luotsaama Sähkökvartetti herättää edelleen intohimoja. Vuonna 2017 haasteeseen ovat tarttuneet nuoremmat suomalaiset musiikin tekijät. Entä miltä kuulostavat suurkaupunkien maanalaiset radioasemat? Avaruusromussa seikkaillaan myös spirituaalisissa pohjoisen äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Jami Liukkonen, Jannike ja Tomi Markkola Levylautakunnassa

  Lähes täydellinen popballadin teki Harry Styles

  Huippupoppia Britanniasta - Harry Styles

  Levyuutuuksia kuuntelivat Tangokuningas Tomi Markkola, ensilevynsä julkaissut Jannike Sandström ja Ylen Jami Liukkonen. Pisteet ja kommentteja 1. Harry Styles: Sign of the times 27 pistettä (Alex Salibian, Harry Styles, Jeff Bhasker, Mitch Rowland, Ryan Nasci, Tyler Johnson) Tomi: Ihan mieletön balladi, paras pitkään aikaan kuulemani kappale.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.