Hyppää pääsisältöön

Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

Se kuulosti niin hölmöltä idealta, että totta kai se täytyi toteuttaa. Siis se, että tekisimme videon, jossa useasta Jukka Nousiaisesta koostuva bändi soittaa Jukka Nousiaisen ennen julkaisemattoman biisin, joka vielä äänitetään samalla kun video kuvataan. Ja kaiken kruunaisi Jukka Nousiainen haastattelemassa itseään. Tämä tehdään tietenkin!

Jukka Nousiainen innostui erikoislaatuisesta taltioinnista ja Vieraana-sarjassa kuullaankin miehen toistaiseksi levyttämätön kappale Sun kanssas mä lähden minne vaan. Sooloartistina Nousiainen on tottunut soittamaan kaikki instrumentit itse, joten äänitys videon kuvaustilanteessa kävi nopeasti. Jopa itsensä haastatteleminen sujui, kun kysymykset tulivat valmiina.

Jukka Nousiainen on tullut tutuksi paitsi sooloartistina myös Räjäyttäjät- ja Jukka ja Jytämimmit -yhtyeiden keulahahmona. Bändeistä Räjäyttäjät on toiminut pisimpään, elokuussa 2015 lopettamisestaan kertonut Jukka ja Jytämimmit taas jäi valitettavan lyhytikäiseksi kokoonpanoksi. Miehen soolodebyytti Huonoa seuraa ilmestyi keväällä 2014 ja sille on parhaillaan syntymässä jatkoa, uuden Räjäyttäjät-levyn ohella.

Vieraana: Jukka Nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen Kuva: Yle / Lauri Leskinen jukka nousiainen,vieraana jukka nousiainen

Nousiaisen yhtyeitä ja soolotuotantoa yhdistää tietynlainen tee-se-itse -estetiikka, joka ulottuu musiikin lisäksi myös vaikkapa kansitaiteeseen. Asioita ei turhaan silotella, luotetaan kappaleiden voimaan ja hyvään fiilikseen. Räjäyttäjät, Jukka ja Jytämimmit sekä soololevynsä eivät olekaan hätyytelleet myyntitilastojen kärkisijoja, tai saaneet voimasoittoa soittolistaradioilta, mutta jokaiselle on löytynyt vankka kannattajakunta, joka ilmestyy keikoille ja ostaa kasetteja, levyjä sekä muita oheistuotteita.

Studiossa Jukka Nousiainen luottaa analogiseen äänitystekniikkaan. Musiikki taltioidaan siis tietokoneen sijasta nauhalle. Miehen käyttämistä kitaroista taas näkee, että ne ovat kuuluneet joskus jollekulle toiselle ja päätyneet Nousiaisen käsiin mieluummin kirppikseltä kuin uutuuttaan hohtavina musaliikkeen seinältä.

Jukka Nousiaisen äänityskalusto
Jukka Nousiaisen äänityskalusto Kuva: Yle / Sami Hahtala jukka nousiainen,kelanauhuri,vieraana jukka nousiainen,äänimikseri,äänityskalusto
Jukka Nousiaisen äänityskalusto
Jukka Nousiaisen äänityskalusto Kuva: Yle / Sami Hahtala jukka nousiainen,kelanauhuri,vieraana jukka nousiainen,äänimikseri,äänityskalusto

Mistä mieltymys vanhaan tekniikkaan ja soittimiin kumpuaa?

”Oikeastaan en edes kauheasti ajattele asiaa soitinten kohdalla, mutta onhan se niin, että uudet soittimet eivät kauheasti kiehdo. Vanhojen soitinten hankkimisessa yhdistyy kierrättäminen sekä se, että niissä on joku tarina taustalla. Esimerkiksi videolla näkyvä iso sähkökitara on turkkilaisesta osto- ja myyntiliikkeestä muutamalla kympillä ostettu hienosti toimiva soitin.”

”Mutta soittimet ovat mulle kuitenkin enemmän käyttötavaraa, ääniä saa irti melkein mistä vain. Minulle tärkeämpää on se prosessi kun ääniä tallennetaan, ja se miten se tehdään. Äänityslaitteisto on yhtä tärkeää kuin se mitä soitetaan. Eli se klassinen ajatus siitä, että studio on yksi soittaja pitää paikkansa ainakin mun tapauksessa.”

”Nauhalle äänittäminen on tietysti hyvä juttu siinäkin mielessä, että ne nauhat voi käyttää aina uudestaan. Monissa mun äänittämissä jutuissa saattaa kuulua taustalla nopeaa pulputusta, joka nauhanopeutta hidastettaessa paljastuu yleensä joksikin Saksan kielikurssiksi.”

Jukka Nousiaisen rummut
Jukka Nousiaisen rummut Kuva: Yle / Lauri Leskinen jukka nousiainen,rummut,rumpusetti,vieraana jukka nousiainen,äänityskalusto
Jukka Nousiainen äänittää Pasilan studiotalolla elokuussa 2015
Jukka Nousiainen äänittää Pasilan studiotalolla elokuussa 2015 Kuva: Yle / Sami Hahtala jukka nousiainen,vieraana jukka nousiainen,äänityskalusto

The Beach Boysin Pet Sounds -albumilta löytyy kappale I Just Wasn’t Made for These Times. Koetko Brian Wilsonin tapaan eläväsi kokonaan väärässä ajassa?

”Nykyäänhän kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa. Ei tarvitse kuin marketista ostetun kitaran ja tietokoneen. Että siinä mielessä tämän ajan tekemistä on vaikeaa verrata mihinkään menneeseen aikaan, jolloin vaikkapa studiot olivat kalliita. Mutta vaikka kaikki onkin nykyisin niin sirpaleista, en silti haikaile menneitä aikoja. Ainahan popmusiikki on ollut tehtailtua, ja sellaisesta musiikkiteollisuudesta olen täysin pihalla. Se on mulle vierasta enkä halua olla siinä mukana. Mutta onneksi saan operoida musiikillisesti miten haluan.”

Vieraana: Jukka Nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen Kuva: Yle / Sami Hahtala jukka nousiainen,projisointi,vieraana jukka nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen
Vieraana: Jukka Nousiainen Kuva: Yle / Sami Hahtala jukka nousiainen,projisointi,vieraana jukka nousiainen

”Niissä porukoissa missä itse pyörin musiikkia tehdään siksi, että halutaan tehdä musiikkia. Se on se lähtöajatus. Enkä minä ole sen erikoisempi kuin muutkaan. Siksi Suomesta tuleekin niin hyviä vaihtoehtobändejä, kun lähtökohtana ei ole heti tavoitella valtavaa menestystä. Perustetaan jossain peräkylällä rokkibändi ja sitten on vaan se rokkibändi.”

”Ja jos ajattelen jotain nykyajan muusikkoa, jota arvostan, vaikka Jussi Lehtisaloa, niin hänen elämäntyönsä on tosi hienoa, eikä häntä missään listoilla nähdä.”

Vieraana-sarjassa vierailusta Nousiaisella ei ole kuin positiivista sanottavaa. Soolomateriaalinsa yksin työstävä mies otti kameroiden edessä musiikin taltioimisen vastaan kiinnostavana haasteena.

”Tää oli hauska ja mielenkiintoinen kokemus työskennellä paineen alla, kun äänitin kappaleen samalla kun video kuvattiin. Tuossa valmiissa lopputuloksessa myös kuuluu mun käyttämän tekniikan vajavaisuudet, sieltä kuuluu aikamoista sihinää jos tarkkaan kuuntelee.”

Ja sitä sihinäähän tässä juuri haettiinkin.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

On se Nousiainen velho. Säveltää, sanoittaa, sovittaa ja soittaa kaiken itse. Ihan kuin Suomen Todd Rundgren, paitsi että Rundgren teki paskaa musaa muutamaa pop-levyä lukuunottamatta. Ja kirsikkana leivoksen päällä on tuo hulvaton parodia rock-haastatellusta.

 • horisonttia kohti kulkeva tie, tummasävyinen käsitelty kuva

  Sen täytyy viedä pidemmälle… Avaruusromua 26.3.2017

  Musiikin voi tehdä niin, että se stimuloi aivosoluja

  Millaista on musiikki, joka ei ole ”western music”, vaan ”non-world music”? Musiikin voi tehdä niin, että se stimuloi aivosoluja, sanoo eräs musiikin tekijä. Kuinka soi legendaarisen ranskalaisen GRM-studion perintö tänään? Mikä on paras keino ajatella musiikkia? Millaista on musiikki, jonka tulee olla tummaa ja syvää? Voitko luottaa omiin silmiisi ja korviisi? Avaruusromussa uutta suomalaista, ruotsalaista, tanskalaista ja ranskalaista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Marko Gustafsson, Timo Turpeinen ja Jorma Hietamäki Levylautakunnassa

  Aito ja alaston ähkintä voitti Timo Turpeisen puolelleen.

  Lorde meni pianoballadilla ihon alle

  Aidot soittimet vai konepoppi, iso lauluääni vai ähkintä? Näitä puntaroitiin Levylautakunnassa, jossa vieraana olivat laulamisen ja lauluntekemisen ammattilainen Timo Turpeinen, toimittaja ja basisti Marko Gustafsson sekä Radio Suomen musiikkipällikkö Jorma Hietamäki. Pisteet ja tulokset 1.

 • piirilevy, lähikuva

  Muistilla on oma tahto. Avaruusromua 19.3.2017

  Lisää EBU:n Taiteen syntymäpäivän 2017 satoa

  Miksi meidän muistimme kadottaa sen, minkä me itse haluaisimme säilyttää? Miksi muistimme on oikukas? Miksi muistimme ei tottele meitä? Tällaisia asioita pohtii hollantilainen professori Douwe Draaisma Muistikirjassaan. Ruotsalainen säveltäjä Lisa Nordström pohtii sitä, miten me tulemme muistojemme kanssa toimeen, miten me suodatamme niitä mielessämme. Avaruusromussa kuunnellaan Euroopan yleisradioliiton EBU:n Taiteen syntymäpäivän 2017 satoa. Mukana myös päänsisäistä matkailua ja outoa Boleroa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Otra Romppanen_henkilökuva

  Otra Romppanen - Murheenlaakson menninkäinen

  Mana Mana -legenda kertoo värikkäästä elämästään.

  Otra Romppanen on Joensuun ensimmäinen punkkari, jonka kitarasoundi mullisti 80-luvun lopun suomalaisen vaihtoehtomusiikin. Nykyisin Etelä-Savossa asuvan Mana Mana -legendan elämään on mahtunut hulluja mutta lahjakkaita ihmisiä, genrerajojen halveksuntaa, itsetuhoisia ajatuksia ja ultimaattista sekoilua. Muiden mielipiteistä Otra ei edelleenkään välitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Otra Romppanen_henkilökuva

  Otra Romppanen - Murheenlaakson menninkäinen

  Mana Mana -legenda kertoo värikkäästä elämästään.

  Otra Romppanen on Joensuun ensimmäinen punkkari, jonka kitarasoundi mullisti 80-luvun lopun suomalaisen vaihtoehtomusiikin. Nykyisin Etelä-Savossa asuvan Mana Mana -legendan elämään on mahtunut hulluja mutta lahjakkaita ihmisiä, genrerajojen halveksuntaa, itsetuhoisia ajatuksia ja ultimaattista sekoilua. Muiden mielipiteistä Otra ei edelleenkään välitä.