Hyppää pääsisältöön

Kymmenet pääsevät verkkokurssilta sisään Helsingin yliopistoon

MOOC tulee sanoista Massive Open Online Course (Massiivinen avoin verkkokurssi). Hahmotelmaa MOOCin luonteesta vuodelta 2013. hahmotelma vuodelta 2013 siitä, mitä mooc tarkoittaa Kuva: Mathieu Plourde ajatuskartta,mooc,verkkokurssit

Tietojenkäsittelyä voi lukion jälkeen opiskella korkeakoulutasolla sekä ammattikorkeakouluissa että yliopistoissa. Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen kursseja voi käydä jo lukiossa, sillä ne ovat kaikille avoimina netissä. Keväisin järjestettävän ohjelmoinnin verkkokurssin kautta voi päästä suoraan yliopistoon.

Yliopisto-opettaja Arto Vihavainen kertoo, että yhtenä sytykkeenä avoimien verkkokurssien perustamiselle oli vuonna 2008 tehty tutkimus, jonka mukaan vain muutama prosentti lukiolaisista osallistui ohjelmointikursseille, vaikka intoa olisi ollut useammilla. Massive Open Online Coursesta (MOOC) eli laajoista kaikille avoimista verkkokursseista toivottiin ratkaisua. Vuonna 2012 avatulla mooc.fi-verkkosivustolla on pelkästään Helsingin yliopiston tarjoamilla kursseilla käynyt ohjelmoimassa yli 12 000 ihmistä.

Miten lukiolainen hyötyy mooc.fi:n kurssille osallistumisesta?

Joissain lukioissa verkkokurssit hyväksytään suoraan tutkintoon, mutta Vihavaisen mukaan koulut voivat itse päättää annettavien opintoviikkojen määrän. Monet opiskelijat suorittavat kursseja, vaikka eivät saisi niistä hyötyä lukio-opintoihinsa. Kaikki lukiot eivät hyväksy MOOC-kurssia, eivätkä kaikki opiskelijat ymmärrä pyytää siitä opintoviikkoja.

– Ja on itse asiassa paljon ihmisiä, jotka käyvät [MOOC-kurssia], vaikka heillä on kurssilautanen valittu jo täyteen.

MOOC rikkoo vääriä mielikuvia

Keväisin järjestettävä verkkokurssi toimii pääsykokeena Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselle. Viime keväänä reilu viisikymmentä otettiin sisään suoraan verkkokurssilta. Osallistujia kurssilla oli vajaa tuhat. (Lisäksi osa moocilaisista haki ja pääsi sisään yliopistolle tavallisen pääsykokeen kautta. He siis käyttivät kurssia vain treenaamiseen.)

– MOOCista opintoihin päätyneet keskeyttävät opintonsa vähemmän kuin perinteistä väylää opintoihin tulleet, Vihavainen sanoo. – Dataa on kuitenkin niin lyhyeltä ajalta, ettei kovin rohkeita johtopäätöksiä voi vielä tehdä.

Suurin syy avoimille verkkokursseille on rikkoa niitä vääriä mielikuvia, joita lukiolaisilla yliopisto-opiskelusta on. Mooc.fi:n kurssit ovat vastaavia yliopistokurssien kanssa. Siksi ne ovat Vihavaisen mielestä paras tapa kuvata sitä työtä, jota ensimmäisenä vuotena tehdään.

Avoimuuden lisäämisellä ja tietoisuuden levittämisellä pyritään siihen, ettei kukaan hae turhaan yliopistoon.

– Kun opiskelija päätyy meille tietojenkäsittelytieteen laitokselle, ja huomaa, ettei se olekaan sitä mitä hän oli kuvitellut, hän on hukannut hirveästi aikaa. Se opiskelija olisikin ehkä löytänyt mielekkäämmän vaihtoehdon, jos joku olisi kertonut, että "hei tämmöistä tää oikeasti on".

Näillä näkymin MOOC ei tule täysin syrjäyttämään perinteistä pääsykoetta. Osa lukiolaisista esimerkiksi harrastaa kilpaurheilua, joten vapaa-aikaa verkkokursseille osallistumiseen ei ole.

– Emme halua viedä heiltä pois mahdollisuutta tulla normaalia väylää. Tasapaino täytyy säilyttää.

Joustavuutta opiskeluun

Opetusneuvos Leo Pahkin opetushallituksesta kannattaa lämpimästi verkkokursseja. Hän toivoo, että oppilaitosten rajoja voitaisiin muutenkin enemmän rikkoa.

– Tärkeintä ei ole se, että opiskelija istuu kaikki kurssit läsnä. Voi olla, että kiinnostus on toisenlaista, ja oppiminen voidaan kanavoida näiden uusien välineiden kautta yhtä lailla.

Pahkin näkee verkkokursseissa mahdollisuuden opettajien täydennyskoulutukselle, koska MOOC on sekä taloudellisesti että ajankäytön kannalta hyvä systeemi.


Avoimia ohjelmoinnin verkkokursseja maailmalla:

 • Academic Earth
 • Codecademy
 • Future Learn
 • Khan Academy
 • Lue myös:

  Lukion uusi ops ei pakota koodaamaan
  Miten ohjelmointia kannattaisi opettaa lukioissa?

  Muokkaus: Lisätty linkkejä

  • Digitreenit 14: Näin löydät vapaasti käytettäviä kuvia

   Mistä löydän kuvia, joita voin vapaasti käyttää?

   Tarvitsetko kuvitusta omaan julkaisuusi, mutta omista kuvistasi ei löydy sopivia? Netistä löytyy huikea määrä kuvia, joita voit tietyin ehdoin käyttää. Kun tunnet nämä periaatteet, voit käyttää kuvia, jotka niiden tekijä on määritellyt vapaasti käytettäviksi.

  • Digitreenit 13: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

   Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille

   Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

  • Valheenpaljastaja: Näin meitä huijattiin vuonna 2016 – menitkö vipuun?

   Vuoden 2016 hurjimmat huhut ja valeuutiset.

   Veikö misinformaatio Britannian ulos EU:sta? Tekivätkö valeuutiset Trumpista presidentin? Vuonna 2016 maailma siirtyi internetin johdolla "faktojen jälkeiseen aikaan". Viime vuoden päätteeksi kirjoitin tällä palstalla, että vuonna 2015 valeuutiset tekivät muodonmuutoksen. Aiemmin ne olivat olleet enimmäkseen julkkiksista sepitettyjä satuja ja muuta suhteellisen harmitonta.

  • Näin kokoat edullisen Minecraft-pelikoneen osista

   Edullisen Minecraft-pelikoneen kasausvinkit

   Uudet pelikoneet voivat maksaa sievoisia summia. Rosan koodi -pelin tekijät kannustavat vanhempia kasaamaan yhdessä lasten kanssa pelikoneen. Esimerkissämme pelikone koostuu uusista ja vanhoista osista ja hinnaksi muodostui 142 euroa. Oheiseen video-ohjeeseen on piilotettu yksi Rosan koodi -pelin ratkaisukoodi. Löydätkö sen?