Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Näin tunnistat feikkiprofiilin

Aurinkolasit joista heijastuu valvontakamera, grafiikka.
Aurinkolasit joista heijastuu valvontakamera, grafiikka. Kuva: Pixabay/ChadoNihi kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

Pyrkiikö joku epäilyttävä tyyppi kaveriksesi Facebookissa? Vaivaavatko trollit Twitterissä? Näin selvität muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä, onko kyseessä feikkiprofiili.

1. Tee kuvahaku profiili- ja taustakuvasta.

Facebookissa: Usein feikki paljastuu jo tällä yksinkertaisella tempulla. Kopioi kuvan osoite. (PC-koneilla saat tämän vaihtoehdon esiin klikkaamalla kuvan päällä hiiren oikeanpuoleista nappulaa, maceilla toimii yhdistelmä ctrl+klikkaus.)

Mene Googlen käänteiseen kuvahakuun osoitteessa images.google.com. Klikkaa kameran kuvaa ja liitä kuvan osoite hakukenttään. Google etsii samannäköisiä kuvia, mutta myös versioita samasta kuvasta. Saatat huomata hakutuloksista, että kuva on varastettu vaikkapa jostakin kuvapankista tai muusta sosiaalisen median palvelusta.

Twitterissä: Voit tehdä käänteisen kuvahaun myös Twitter-kuville, mutta siellä on tyypillisempää, että feikkitilin tai trollin kuvana on jonkinlainen symboli tai Twitterin oma kananmuna, joka tulee kuvaksi niille, jotka eivät lataa omaa kuvaansa palveluun.

On epäilyttävää, jos tili on luotu eilen ja tänään se jo twiittaa suuria uutisia.

Vinkki: Toinen vastaavalla tavalla toimiva kuvahaku on Tin Eye. Kannattaa kokeilla myös sitä Googlen lisäksi.

2. Tarkista, milloin tili on luotu.

Facebookissa: Tarkista profiilin tiedoista, milloin tili on luotu ja mitä se on sittemmin ehtinyt tekemään. Vaikuttaako siltä, että profiilille on haalittu nopeasti iso määrä epämääräisiä ystäviä?

Twitterissä: Julkkisten ja poliitikkojen feikkitilit paljastetaan yleensä nopeasti. On epäilyttävää, jos tili on luotu eilen ja tänään se jo twiittaa suuria uutisia.

Hiljattain Twitteriin ilmaantui "ulkoministeri Timo Soini", joka puhui rallienglantia ja seurasi jostain kumman syystä mittavaa määrää turkkilaisia tilejä. Ulkoministeriö ja Soinin avustajavahvistivat jo samana päivänä, ettei Soini ole Twitterissä.

Twitteriin ilmaantui ulkoministeri Timo Soini, joka puhui ralllienglantia ja seurasi mittavaa määrää turkkilaisia tilejä.

Onnistuneempiakin esimerkkejä feikeistä löytyy: "Jörn Donner" ehti kerätä 2000 seuraajaa ja useita mainintoja mediassa ennen kuin joku tajusi kysyä varmistusta Donnerilta itseltään. Donner ihmetteli, mikä on Twitter ja ilmoitti tekevänsä feikistä tutkintapyynnön. Poliisi lopetti tutkinnan kustannussyistä.

Varo erityisesti julkkisten kuolemista twiittaavia vastikään luotuja tilejä. Tili on saatettu perustaa varta vasten yhtä tiettyä huijausta varten.

3. Arvioi profiilin sisältöä.


Facebookissa:
Onko käyttäjällä julkisia päivityksiä? Tarkastele, mistä aiheista ne ovat ja ovatko käyttäjän kaverit kommentoineet niitä. Käykö käyttäjä aitoja keskusteluja aitojen ihmisten kanssa? Kommentoiko hän keskusteluja avoimissa ryhmissä?

Keitä käyttäjä seuraa ja ketkä seuraavat häntä?

Twitterissä: Minkälaisista aiheista tili tavallisesti twiittaa? Miten usein? Kuinka paljon twiittejä on kertynyt? Onko profiilissa tai twiiteissä mukana paikkatietoja? Millaisista aiheista käyttäjä käy keskusteluja, vai käykö hän niitä ollenkaan?

4. Analysoi profiilin verkostoja.

Facebookissa: Paljonko mahdollisella feikillä on kavereita ja vaikuttavatko he todellisilta ihmisiltä? Entä mihin ryhmiin hän kuuluu ja millaisista sivuista hän tykkää?

Twitterissä:
Keitä käyttäjä seuraa ja ketkä seuraavat häntä? Mikä on seurattavien ja seuraajien suhde? Feikkitilit, spämmääjät ja trollit pyrkivät usein seuraamaan suurta määrää tilejä siinä toivossa, että nämä puolestaan seuraisivat heitä.

Muista, että voit tehdä feikkitilistä ilmoituksen niin Facebookille kuin Twitterille.

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Ota yhteyttä: valheenpaljastaja@gmail.com

Muokattu 27.1. 2016: Ulkoasukorjauksia
edit 11.1.2017 Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Suurin ongelma feikkiprofiileihin liittyen mielestäni on se, että ne jotka haluavat uskoa feikin olevan aito, eivät halua tarkastaa profiilin aitoutta.

Lähettänyt käyttäjä

mutta jos epäilyttävä profiili onkin aito? eikö ylellä ole oikeaa uutisoitavaa meneekö tämäkin iltasanomien ja iltalehden mukaisesti kohta kohti seitsemän päivää läpyskän tasoa.

Lähettänyt käyttäjä

Se on minusta melkein huolestuttavampaa, että aidolla profiililla levitellään perättömiä juttuja, puoleen tai toiseen.

Lähettänyt käyttäjä

Twitter on täynnä botteja, joiden funktio ei ole minulle oikein selvinnyt. Ainakin epäilen että useat seuraajani ovat olleet botteja: kuva on normaalin oloinen, ehkä jopa nimi, mutta tili on haalinut satoja tai tuhansia seurattavia lyhyen ajan sisällä, ja sen twiitit ovat omituista kakofoniaa... välillä isolla ja välillä pienellä kirjoitettuja lauseita, lauseita jotka ovat ikään kuin osia jostain muusta, sekalaisia uudelleen twiittauksia, linkkejä...

Yleisvaikutelma on se että botti on pöllinyt materiaalinsa muualta. Mutta usein nämä tilit eivät edes mainosta mitään. En kuitenkaan pysty uskomaan että olisivat oikeita ihmisiä. Mutta en ymmärrä miksi ne tilit ovat olemassa.

Lähettänyt käyttäjä

Eräs tuttava luki noita salaliittosivuja 9/11 ja jopa uskoi tuohon pahantahtoiseen kirjoitteluun. Selvitimme asiaa koneellani yhdessä ja voi veljet, mitä propagandaa!

Kiinnostavaa oli yhteydenotto profiilini eräässä viestiohjelmassa. Sen sisältö oli Israel ja USA vastainen ja siinä toivottiin yhteydenottoa jne. Jätin asian viranomaisille.

JK. Kuukauden kuluttua uutisoitiin Supon paljastaneen terroristien värväysketjun Suomessa, liittyikö asiaan, en tiedä?

 • Facebook ja Saksan lippu

  Valheenpaljastaja: Valheet leviävät faktoja nopeammin – Facebookin faktantarkistus ei toimi

  Saksassa pelätään vaalien alla Brexit- ja Trump-vaikutusta.

  Facebookin faktantarkistusjärjestelmä ei tarjoa ratkaisua perusongelmaan: valheet leviävät edelleen nopeammin ja laajemmalle kuin tarkistetut faktat. Joulukuussa 2016 Facebook ilmoitti, että se ryhtyy yhteistyöhön riippumattomien faktantarkistajien kanssa. Valheenpaljastaja jututti saksalaista faktantarkistajaa, joka on Facebookin virallinen kumppani.

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.