Hyppää pääsisältöön

Psykologia

 • Lukion filosofia uudistuu: paperiset yo-kokeet, turhat sivistyssanat ja vanhojen oppien pänttääminen jäävät historiaan

  Eri oppiaineista syntyvien mielikuvien perusteella e

  Eri oppiaineista syntyvien mielikuvien perusteella ei uskoisi, että filosofian ylioppilaskokeet sähköistyvät ensimmäisessä ryppäässä maantieteen ja saksan kanssa. Vaikeaselkoisuudestaan tunnettu oppiaine pyrkii helpommin lähestyttäväksi, ja sähköistyminen on siihen yksi keino. Filosofia haluaa haastaa lukiolaiset ajattelemaan, ei painamaan mieleen sitä, mitä toogapukeiset vanhat ukkelit sanoivat 2500 vuotta sitten.

 • Filosofian klassikoita Elävässä arkistossa

  Descartes, Spinoza, Schopenhauer, Nietzsche, Leibniz...

  Ylen Elävä arkisto esittelee klassikkofilosofeja: Charles S. Peirce, William James, Benedictus Spinoza, Gottfried Leibniz, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, David Hume, Thomas Reid, Thomas Hobbes, John Locke, Ludwig Wittgenstein ja René Descartes.

 • Metafysiikka ja mielenfilosofia

  Voimmeko tietää, millainen todellisuus on?

  Metafysiikassa tutkitaan olemisen ja kaikkeuden yleisimpiä kysymyksiä. Mitä on olemassa? Mistä todellisuus koostuu? Onko mikään pysyvää? Mikä on välttämätöntä ja mihin voimme vaikuttaa? Millainen on mielen ja ruumiin suhde?

Abitreenit

 • Sähköisen yo-kokeen uhkakuvat – mitä jos koneeni räjähtää kesken kokeen?

  Ylioppilastutkintolautakunnan Matti Lattu vastaa videolla.

  Ylioppilaskokeet alkavat sähköistyä syksyllä 2016, kun maantiede, saksa ja filosofia kirjoitetaan uudella tavalla. Miten mahdollisiin ongelmiin on varauduttu? Ylioppilastutkintolautakunnan Digabi-projektin projektipäällikkö Matti Lattu on työskennellyt sähköisen yo-kokeen parissa vuosia.

 • Sähköisessä harjoituskokeessa ei hermoiltu

  Ylioppilaskokeiden sähköistyminen tuntuu pelottavan eniten niitä, joiden elämään koe ei vaikuta mitenkään. Rovaniemen Lyseonpuiston lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat ottivat rennosti valtakunnallisessa sähköisen ylioppilaskokeen harjoituskokeessa. Myös opettajilla on piuhat käsissä.

 • Opiskelijat valmentavat ilmaiseksi yliopistoon

  Normaalisti kurssit maksavat sadoista tuhansiin euroihin.

  Suositulle alalle suosittuun suomalaiseen yliopistoon hakeminen ilman valmennuskurssia vaatii uskaliaisuutta. Sadoista jopa tuhansiin euroihin maksavat kurssit ovat monelle hakijalle ehdoton - joskin tuntuva - sijoitus. Kaikki valmennuskursseja tarjoavat tahot eivät tee kursseilla liiketoimintaa, vaan he päinvastoin haluavat tuhota valmennuskurssibisneksen.

 • Mitä lukion jälkeen?

  Tutustu linkkeihin koulutuspaikoista ja ammatinvalinnasta.

  Kirjoitusten jälkeen tie on avoinna moniin eri suuntiin ja on tärkeiden päätösten aika. Pohdinnan alla ovat muun muassa opiskelupaikan hankkiminen, mahdollinen välivuoden pitäminen ja muutto omaan asuntoon. Tutustu Abitreenien kokoamiin linkkeihin koulutuspaikoista ja ammatinvalinnasta.

 • Abitreenien yo-koelähetys: ruotsi, kevät 2016

  Abitreenien ylioppilaskoelähetys 21.3.2016. Lähetyksessä käydään läpi ruotsin keskipitkän ja pitkän oppimäärän yo-kokeet. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat Raili Hildén ja Maria Green-Vänttinen vastaavat abien kysymyksiin kokeesta.

 • Abitreenien yo-koelähetys: englanti, kevät 2016

  Abitreenien ylioppilaskoelähetys 18.3.2016. Lähetyksessä käydään läpi englannin pitkän oppimäärän yo-koe. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat Sisko Mällinen ja Tom Toepfer vastaavat abien kysymyksiin kokeesta.

 • Abitreenien yo-koelähetys: reaali I, kevät 2016

  Ylioppilaskoelähetyksessä 16.3.2016 käsiteltiin ensimmäisen reaali-kokeen aineet terveystieto, maantiede ja kemia. Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat Osmo Saarelma, Sanna Mäki ja Tiina Tähkä vastasivat abien kysymyksiin kokeesta.

Uusimmat sisällöt

 • Lukion filosofia uudistuu: paperiset yo-kokeet, turhat sivistyssanat ja vanhojen oppien pänttääminen jäävät historiaan

  Eri oppiaineista syntyvien mielikuvien perusteella e

  Eri oppiaineista syntyvien mielikuvien perusteella ei uskoisi, että filosofian ylioppilaskokeet sähköistyvät ensimmäisessä ryppäässä maantieteen ja saksan kanssa. Vaikeaselkoisuudestaan tunnettu oppiaine pyrkii helpommin lähestyttäväksi, ja sähköistyminen on siihen yksi keino. Filosofia haluaa haastaa lukiolaiset ajattelemaan, ei painamaan mieleen sitä, mitä toogapukeiset vanhat ukkelit sanoivat 2500 vuotta sitten.

 • Filosofian klassikoita Elävässä arkistossa

  Descartes, Spinoza, Schopenhauer, Nietzsche, Leibniz...

  Ylen Elävä arkisto esittelee klassikkofilosofeja: Charles S. Peirce, William James, Benedictus Spinoza, Gottfried Leibniz, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, David Hume, Thomas Reid, Thomas Hobbes, John Locke, Ludwig Wittgenstein ja René Descartes.

 • Metafysiikka ja mielenfilosofia

  Voimmeko tietää, millainen todellisuus on?

  Metafysiikassa tutkitaan olemisen ja kaikkeuden yleisimpiä kysymyksiä. Mitä on olemassa? Mistä todellisuus koostuu? Onko mikään pysyvää? Mikä on välttämätöntä ja mihin voimme vaikuttaa? Millainen on mielen ja ruumiin suhde?